March 10, 2024

kopfoto: Willem Zwanenburg

Madjoe - Fluks

Duel onder de korf        (foto: Peter Sneijders)

De (bollen) streekderby tussen Madjoe en Fluks werd in Rijnsburgs voordeel beslist. De thuisploeg behaalde een ruime overwinning tegen de ploeg uit Noordwijk.  Fluks werd met een 20-12 nederlaag naar huis teruggestuurd. Hieronder een verslag vanuit Rijnsburgse oogpunt:

In de eerste twee aanvallen was het aan beide kanten meteen raak. Chris Vliegenthart scoorde met een doorloopbal de 1-0 van de middag, waar Wouter Westgeest van afstand direct de gelijkmaker maakte (1-1). Na een mooi uitgespeelde aanval mocht Willem van der Meij van 2,5 meter aanleggen, waardoor hij de stand op 2-1 zette. Op deze wijze scoorden de buren uit Noordwijk eveneens (2-2). Het was wederom aanvoerder Wouter Westgeest die zijn team op twee doelpunten voorsprong zette door middel van een vrije bal en een afstandsschot (2-4). Zo werd er over en weer gescoord. Willem van der Meij maakte zijn tweede van de middag (3-4) en ook Tijmen Westgeest was voor Fluks trefzeker (3-5). Deze voorsprong werd maarliefst drie doelpunten na een afstandsschot van Sanne Heemskerk. Zo was het verschil voor het eerst drie punten in het voordeel van de Noordwijkers (3-6). Dit was echter van korte duur, want Chris Vliegenthart passeerde zijn directe tegenstander gemakkelijk en maakte een klassieke doorloopbal af (4-6). Ook Willem van der Meij was de eerste helft op schot en maakte zijn derde van de middag (5-6), gevolgd door de snelle gelijkmaker van Jochem Vliegenthart (6-6). Het antwoord van Fluks volgde niet veel later, doordat Joek Kwakernaak een strafworp uitlokte en deze ook benutte (6-7). Een mooie combinatie tussen Maud Vos en Lynn de Ruiter zorgde ervoor dat Lynn de Ruiter de 7-7 maakte. De Rijnsburgers kregen zo vertrouwen en dit uitte zich in een loepzuiver afstandsschot van Jochem Vliegenthart (8-7). Tijmen Westgeest maakte van afstand zijn tweede en bracht Fluks weer naast Madjoe (8-8). Door het instappen van zijn tegenstander kon Chris Vliegenthart een onderhandse goal mooi afmaken (9-8). Wouter Westgeest beantwoordde dit door van afstand aan te leggen en zijn vierde doelpunt van de middag te scoren (9-9). Vervolgens mocht Rosaline Hoek net voor rust nog even aanleggen vanaf de 2,5 meter stip en zo gingen beide teams de kleedkamers in met een 10-9 ruststand in het voordeel van de Rijnsburgers. Het aanwezige publiek kreeg zo een boeiende eerste helft te zien.Sophie Hermans opende na rust de score voor Madjoe (11-9). Ook Wouter Westgeest begon weer scherp. Hij maakte zijn vijfde van de middag en bracht de stand terug tot 11-10. Na het inspringen van zijn tegenstander wist Chris Vliegenthart - wederom onderhands - te scoren (12-10). Voor het eerst in de wedstrijd kwamen de Rijnsburgers op vier doelpunten voorsprong doordat Willem van der Meij zijn afgevangen bal netjes afmaakte en ook van afstand trefzeker was (14-10). Deze voorsprong werd door goed uitgespeelde aanvallen alleen maar verder uitgebouwd. Milan van der Zwan scoorde van afstand de 15-10 en Maud Vos passeerde haar directe tegenstander en maakte een doorloopbal af (16-10). Alle acht de basisspelers van Madjoe stonden hierdoor op het scoreformulier. Ook invaller Henk-Jan Blankert voegde zich bij dit lijstje door na een slim uitgespeelde bal vanaf 2,5 meter de strafworp te benutten (17-10). Het bleek de middag van de strafworpen, want ook Fluks was wederom vanaf de stip trefzeker (17-11). Een mooie combinatie tussen Lynn de Ruiter en Milan van der Zwan zorgde voor een heuse one hander van Milan die daardoor zijn tweede goal van de middag maakte (18-11). De twaalfde en tevens laatste goal van de middag voor de Noordwijkers werd afgemaakt door Joek Kwakernaak (18-12). De Rijnsburgers hadden nog wel wat energie over. Zo wist Rosaline Hoek haar vrije bal te benutten (19-12), waarna er nog veel mooie aanvallen volgden. Het was uiteindelijk Maud Vos die na een goede loopactie mooi werd aangespeeld en onderhands kon aanleggen voor de 20-12. Zo speelde Madjoe een sterke wedstrijd waarin nagenoeg iedereen tot scoren kwam. De Rijnsburgers zijn hierdoor verzekerd van de tweede plaats in de poule en mogen met veel vertrouwen volgende week afreizen naar Den Haag voor de laatste zaalwedstrijd van dit seizoen tegen Dunas.

TOP/IAA fresh - Oost Arnhem

Sfeerbeeld door Rene van Dam (korfbalfoto.nl)

Zoals verwacht, probeerde de ploeg uit Arnhem de wedstrijd met “achterverdediger” te controleren. Hoewel er voor hen niets meer op het spel stond, had Oost Arnhem toch veel zin om het TOP zo lastig mogelijk te maken., wat in de beginfase nog even lukte, maar na de 2-3 liep de de thuisploeg, mede door in totaal 4 doelpunten van Bastiaan Overwater en Nick Pikaar, eenvoudig weg naar een 9-3 ruststand. Naast het uitstekend verdedigen met grote druk, ging ook in de tweede helft het scorend vermogen ook meer omhoog. Oost Arnhem kwam in de tweede helft nog 10 x tot scoren, maar TOP kon daar 15 doelpunten tegenoverstellen, zodat een eindscore van 24-13 op het scorebord stond. Coach Ruben Boode was zeer tevreden over het vertoonde spel, waar zoals eerder genoemd, de verdedigende taken zeer goed werden uitgevoerd. Door deze overwinning en het verlies van concurrent Mid Fryslân, is het hoofddoel van dit seizoen, een play-off-plaats, behaald. De tegenstander zal DSC uit Eindhoven zijn, waarheen TOP mag afreizen voor de eerste play-off-wedstrijd, maar eerst nog de afsluitende competitiewedstrijd tegen Unitas, dat in de race is voor de vierde plaats.

AWDTV/ IJskoud de beste

Tempo kon ook in de wedstrijd tegen koploper AWDTV geen potten berken en moest de wedstrijd overwinning met een einduitslagen van 22-14 aan de Amsterdammers laten.

Fiks - Wageningen -Tempo

Zaterdag kwam Wageningen op bezoek. Wageningen is de enige ploeg waarvan Fiks kansloos verloor. De wedstrijd werd zaterdag gespeeld in een fraaie ambiance met veel publiek, maar ook onder hoge druk, want ook Wageningen kon nog kampioen worden. Er werd voor elke meter gestreden en Fiks stond de hele wedstrijd op een lichte voorsprong en ging de rust in met een 14 -12 voorsprong. De opdracht was duidelijk: de kansen liggen bij de dames. De heren bedienden hen voortreffelijk en met 18  goals voldeden zij voortreffelijk aan de opdracht. Melissa Heijne nam 6 goals voor haar rekening. Uiteindelijk liep Fiks verdiend uit naar een 28 -23 overwinning. SCO, de concurrent, won zaterdag ook en komend weekeinde moet Fiks op bezoek bij SCO. "Dat wordt een schitterend affiche," aldus coach Bas Harland. Fiks vertrekt met een volle bus en diverse auto's naar Wolvega, terwijl SCO ook een grote supportersschare heeft. Fiks mag met maximaal 3 doelpunten verschil verliezen om kampioen te worden. Nico v Welzen, teambegeleider, heeft er alle vertrouwen in: "Na de kerst hebben we elke wedstrijd minimaal 28 goals gemaakt en dat gaan we volgende week dus ook doen!"

Velocitas - KVW '22

Duel onder de korf       (foto: Frans van Herwijnen)

Velocitas won afgelopen zaterdag van het al gedegradeerde KVW 22. Dat de tegenstander zich nooit zomaar gewonnen gaf bleek wel in de eerste helft.  Hoewel Velocitas goed aan de wedstrijd begon, bleef KVW toch in het spoor. Sterker nog:.in het begin nam de ploeg uit Leek  elke keer een voorsprong van één puntje. In de 17e minuut viel Siem van Osnabrugge met een zware enkelblessure uit, maar Marc Haasnoot bleek een prima vervanger. Langzaam sloot de verdediging van Velocitas wat beter en bij rust was er al een klein gaatje ontstaan.  13-10. Na de rust draaide Velocitas de verdedigende druk nog verder op en bleef het zelf makkelijk doorgaan met scoren. Bij 19-13 was het verzet van de tegenstander wel gebroken en kon Velocitas de wedstrijd prima uitspelen waarbij ook de reserves, die al die verre uitwedstrijden meegegaan zijn, nog wat speeltijd kregen. Eindstand 27-18. Door het verlies van de concurrentie is Velocitas nu veilig en kan met een gerust hart volgende week naar ZKC in Zuidwolde.

Pernix - KVA

Geert Richel en Jet van Osnabrugge gaan voorop in de strijd (foto:Willem Zwanenburg)

Pernix speelde zaterdag de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Tegenstander was het al veilige KVA uit Amstelveen. De Leidse formatie  bivakkeert sinds enkele weken in de onderste regionen van de Overgangsklasse, en was er op gebrand eindelijk weer eens een resultaat te boeken. Beide teams begonnen stroef aan dit duel. Tot aan 5-5 overheersten beide verdedigingen. Hierna kwam KVA toch wat beter uit de verf en moest Pernix een 7-10 ruststand toestaan. In deze fase was het Geert Richel die met 3,van zijn in totaal 4 treffers, Pernix op de been hield. Na rust bleef Pernix in eerste instantie volharden in fout passes en onnauwkeurig afronden. Niet gek was het dan ook dat halverwege de 2e helft 12-19 op het scorebord stond. Toen ook nog het bericht doorkwam dat mede concurrent voor degradatie Rohda hun wedstrijd had gewonnen, leek het pleit beslecht. Dit bericht, en een 3-tal wissels waren echter het begin van een bizarre ontknoping van dit duel. Pernix begon te scoren en kwam via 16-19 op 19-21 met nog 5 minuten te spelen. Pernix inhaleerde de sfeer, speelde opeens met zelfvertrouwen en klampte aan! De ingevallen Youri Wiegerink eiste in de rebound een hoofdrol voor zichzelf op. Fel vechtend voor iedere afvang positie bracht hij zijn medespelers telkens weer in scorings positie. Na de 22-22 bracht Fleur van Rosmalen Pernix voor het eerst zelfs op voorsprong. Een treffer van KVA zorgde wederom ervoor dat de spanning tot een climax kwam. Weer was het Pernix dat, met nog minder dan een minuut, een punt voor kwam, maar in de slotseconden maakte KVA toch nog gelijk 24-24. Kuipers/Arnoldus, het technisch duo van Pernix, zat uren later nog bij te komen van alle commotie. "Gelukkig maakt het niet uit of we 1 of 2 punten pakten. Door de overwinning van Rohda, hadden we in beide gevallen toch al moeten winnen van Rohda. Met het elan, waar de ploeg het laatste kwartier mee speelde, en het hierdoor herwonnen zelfvertrouwen, gaan we volgende week alles, maar dan ook alles uit de kast trekken."  Doelpunten kwamen van topscoorder Jet van Osnabrugge (5 goals, en een supersterke tweede helft) de sterk ingevallen Jasmijn van der Hoff (4x in 10 minuten,) Geert Richel 4x, Christel Zwanenburg, Sietse Spaan en Sem Deurman (allen 3x) en Fleur van Rosmalen 2x. Klik hier voor de doelpunten.

Sporting Trigon - DES

(bron en foto: Wim van Vliet)

Sporting Trigon maakt indruk in laatste thuiswedstrijd.

“Sporting Trigon is het (hopelijk even) kwijt”, schreven we na de laatste wedstrijd van 2023, toen het na een redelijke eerste helft (9-8) tegen DES, een desastreuze 2e helft liet volgen met de kansloze 22-13 tot gevolg. Nou, dat is afgelopen zaterdag wel even recht gezet! Met de alleszeggende cijfers 29-24 werden de titelkansen van de bezoekers definitief bedorven. De Leidse formatie speelde vanaf de eerste minuut een prima partij en dat onderstreepte Marc Meulenbeld al binnen 10 seconden met een slimme actie onder de korf. Het ging vervolgens om en om scorend gelijk op tot 5-5, waarna de ploeg van trainer Niek Duitscher geïnspireerd en geconcentreerd spelend en ook lekker zuiver schietend het heft in handen nam.  Op de 4 goals run hadden de Delftenaren geen antwoord en achteraf bezien was daarmee al de basis voor de toch wel verrassende zege gelegd. Immers in anderhalf jaar tijd verloor Sporting Trigon maar liefst 5 keer van DES, toch de op dit moment gedeelde lijstaanvoerder. Het verschil liep op naar 7 punten, maar halverwege was de marge nog maar 3. Met 17-14 had Trigon in een helft al 4 keer meer gescoord dan in de volledige uitwedstrijd en dat stemde Duitscher zeer tevreden. De eerste doeltreffende actie na rust was van DES, maar een echte wedstrijd werd het niet omdat Trigon razendsnel in korte tijd 4x scoorde en ook geconcentreerd bleef verdedigen en het aanvalsspel van de bezoekers daarmee flink frustreerde met veel plaatsfouten tot gevolg. De grootste voorsprong werd bereikt bij 27-18, een ongekende weelde voor Trigon. Ongekend voor dit seizoen zouden ook de 30 goals zijn geweest, maar in de poging om dat streefgetal te halen werd het aanvalsspel te gehaast, maar niemand die daarom treurde. “Die stand op het scorebord vind ik veel belangrijker”, zei Marc Meulenbeld - die een goede partij speelde -, direct na afloop. Mandy Bekooij was met 8 goals on fire. De overige goals van Mees vd Doe (6), Pam Straathof (5), Tony Bruggeman (4), Rosanne Beekman (2), Joep Feijen (2), Marc Meulenbeld en Annika vd Bos.

Atlantis - KZ Danaïden

“We zijn veilig!!!,” zo startte Trainer Coach Gert Krook zijn verhaal over de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Atlantis. (wat overigens volgend seizoen onder leiding zal staan van regio-genoot Robert Schoof).Met nog 2 wedstrijden te gaan en 4 punten los van Nova, was KZ Danaïden zo goed als veilig. Maar om 100% zeker te zijn had de Leidse eersteklasser nog 1 punt nodig om niet afhankelijk te zijn van andere uitslagen.Er stond dus nog wel wat druk op deze wedstrijd. KZ Danaïden startte zaterdag verrassend met good-old Frank van Heijningen in de basis. “Ik heb in deze 2 jaar nog nooit zoveel ervaring in 1 vak gehad,” vertelt Krook. De eerste goal viel snel en jawel, door Frank van Heijningen, die het scoren blijkbaar nog niet was verleerd. Het zou weer een schaakspel worden, omdat al snel duidelijk was dat Atlantis koos om te gaan “achter-verdedigen”. De gehele 1ste helft bleef het voor KZ Danaïden lastig om goed in de wedstrijd te komen. Verdedigend waren de zaakjes prima op orde, maar aanvallend was de Leidse ploeg zoekende en moest het steeds in de achtervolging. Van 2-2 naar 4-2 en door naar 5-3 en 7-6, vlak voor rust. Toch trok KZ toen even goed aan en kwam via 7-7 op een ruststand van 7-9, door de geboden kansen goed af te straffen. “In de rust de bekende puntjes op de i gezet en zorgen dat je het initiatief behoudt,” aldus Krook. Atlantis bleef verdedigend de zelfde tactiek houden en KZ Danaïden op zoek  naar de goals. Het was en bleef een schaakspel mede doordat de goals spaarzaam waren. Via 7-10 en 9-12 stond het met nog 4,5 minuten te gaan, 10-14. In de tussenliggende periode probeerde Krook om met behulp van enkele  wissels het gat groter te krijgen. Dit had echter niet altijd het juiste effect. Er werden te vaak verkeerde keuzes gemaakt en werd er weer terug-gewisseld naar de bekende vakken. Bij een stand van 10 -14 en goede afspraken in de genomen time-out, zou het toch klaar moeten zijn door de wedstrijd eenvoudig uit te spelen. “Maar tussen bespreken en doen zit nog een heel groot gebied en helaas ook veel ruimte voor verbetering. Te snel spelen gehaast gooien, je bedenkt het niet ,maar het gebeurde wel en zo beland je met nog 1 min te gaan op 14-16 en met nog 36 sec te gaan zelfs op 15-16:” meldde Krook enigszins verontwaardigd. “Gelukkig en op tijd werd er afgefloten.” Door deze winst is KZ definitief veilig en blijft het ook volgend seizoen eersteklasser.. “Zo kunnen we vrijuit de laatste wedstrijd in tegen KIOS, waar we nog wat hebben recht te zetten, na een zuur verlies in de eindfase in de uitwedstrijd. Nog 1 keer alles uit de kast en winnend het seizoen afsluiten, zodat de spelers straks  op het veld terug kijken om een goed zaalseizoen.,” sluit Krook af.