Round Up 16 maart FIKS is KAMPIOEN

March 17, 2024
Round up

FIKS KAMPIOEN

Na een zinderende wedstrijd in het Friese Wolvega heeft Fiks de titel in de hoofdklasse weten te bemachtigen. De eindstand 22-22 tegen SCO was voldoende om het kampioenschap veilig te stellen. Hieronder het indrukwekkende verslag van trainer/coach Bas Harland.

Zaterdagmiddag 16.49u. De bus naar Wolvega vetrekt. Iets later dan de op vrijdag veranderde vertrektijd naar 16.45u ipv 17.00u. De laatste meereizende supporter had de wijziging niet meegekregen, maar was relatief vroeg en hield de bus niet al te lang op. Buschauffeur Otto stuurt zijn bus met ruim 50 Fiksers vakkundig richting het doel sporthal de Steense. 18.44u. Aankomst in een dan al uitpuilende sporthal met naast de zich in de sporthal posterende inzittenden uit de bus ook nog een veelvoud aan Fiksers die anders dan per bus de weg naar SCO hadden gevonden. Indrukwekkend. Het kwartier eerder vertrekken loont. We zijn uitstekend op tijd om in te kunnen schieten in de rust van SCO 2 - Blauw Wit Heerenveen 2. 19.16u. De voorbespreking. Geen tactische aanwijzingen meer. Alle afspraken zijn duidelijk en in steen gebeiteld. We beginnen over leven en dood. Daar gaat het straks niet om in korfbal wat voor ons wel de belangrijkste bijzaak is. Exact een week geleden overleed korfbalcoach Jan Bongers van HKV/Ons Eibernest veels te vroeg. Op vrijdag was zijn indrukwekkende uitvaart. Middels foto's kwam de film van het leven van Jan voorbij waarin korfbal een zeer prominente rol innam. Ook sporthal de Steense kwam voorbij. Daar werd hij met de D1 van HKV/Ons Eibernest kampioen van Nederland. Vandaag de kans voor Fiks om in dezelfde hal hun korfbalfilm nog meer kleur te geven in een prachtige wedstrijd tussen de 2 beste ploegen uit de Hoofdklasse A die in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen uitmaken wie er kampioen zou worden. Fiks had op voorhand de beste papieren door 2 wedstrijdpunten meer te hebben dan SCO en door de thuisoverwinning van 28-24 op SCO. Door wel een beter doelsaldo zou SCO aan een overwinning met 4 doelpunten voldoende hebben voor het kampioenschap bij een dan gelijke stand op wedstrijdpunten en een dan genivelleerd onderling resultaat. De voorbespreking wordt afgesloten met een energizer die er in gaat als zoete koek. Een volle kleedkamer met Fiksers overstemt zelfs het talrijke publiek achter de kleedkamerdeur door in crescendo WIJ ZIJN WINNAARS te scanderen. 19.35u de opstelling van beide teams is bekend. De poppetjes staan precies zoals wij het wilden hebben. Mentaal plusje. 19.52u. De spelers lopen in een verduisterde sporthal op en de beide supportersgroepen nemen qua geluidsgeweld alvast een voorschot op de wedstrijd tussen SCO en Fiks. 20.00u. De wedstrijd gaat beginnen. Oh nee. Uit de Fiks hoek komen er talrijke oranje en blauwe shooters van confettislierten die de speelhelft aan de kant van SCO volledig bedekken. Zoals afgesproken niet naar de kant van Fiks zodat wij wel nog wat konden inschieten en warm konden blijven aan onze kant terwijl de confetti werd opgeruimd aan de andere kant. 20.03u. De wedstrijd vangt dan toch echt aan. SCO opent het bal direct met de eerste score. 1-0. Onze eerste aanval wordt afgestopt. We verdedigen met veel elan uit, De tijd is immers onze vriend met een dan virtuele voorsprong van 2 doelpunten. Daarom brengen we na elke onderschepping de bal ook in kleine stukjes vooruit naar de aanval. In onze tweede aanval brengt Mart Hortensius ook onze doelpuntenmachine op gang. 1-1. Enkele aanvallen later zet Melissa Heijne ons op voorsprong. Hilde Warmerdam brengt ons op 1-3. Ons eerste aanvalsvak heeft het moeilijk. SCO krijgt teveel aanvallen en komt weer gelijk. 3-3. Hilde beantwoordt het offensief van SCO. 3-4. Daarna 4-4 en 5-4. Jan Anholts zet ons weer naast SCO. 5-5. Op die stand een zware overtreding van een SCO heer op Michelle Rozenbroek. De bewuste heer krijgt geel en moet minimaal 4 minuten op de strafbank zitten. Zijn vervanger is een oud gediende bij SCO die gelegenheidsspeler is voor SCO en de opstelling van SCO eerder versterkte dan verminderde. SCO heeft een aanvallend overwicht, maar kan het (nog) niet omzetten in treffers. We nemen een time-out en spreken af hoe om te gaan met de situatie en hameren op rustig blijven en blijven volharden in ons strijdplan. Van 5-5 over en weer naar 7-7 en naar 8-7 met de dan tweede treffer van de ingevallen heer. Youp Coli maakt van afstand de stand weer gelijk. 8-8. We naderen het einde van de eerste helft. SCO krijgt een strafworp, maar mist. Bal naar de overkant. Overtreding op Mart die een vrije bal toegewezen krijgt. Mart verzilvert deze en we gaan rusten met een kleine voorsprong bij 8-9. Mentaal plusje. 20.36u. In de rust verder hameren op rustig blijven, ons alleen focussen op zaken binnen onze invloedssfeer en op 'stick to the plan'. Verder bereikte ons het nieuws dat het HKV/Ons Eibernest van Jan Bongers kampioen ging worden door een misstap van de koploper en de eigen winst. Wat een bitterzoet verhaal. Terug naar ons verhaal. 20.46u. De tweede helft start. Na een lange aanval maakt Mart 8-10. Jan maakt 8-11. SCO doet wat terug. 9-11. Dominic van Welzen brengt ons weer op 3 voor. 9-12. Mart zet ons daarna zelfs op 4 verschil in de wedstrijd en 8 verschil virtueel. 9-13. SCO vlucht in een time-out. Het helpt want SCO scoort direct. 10-13. Wij hebben de time-out ook nuttig kunnen invullen en scoorden ook direct na een goed opgezette aanval via Melissa. Daarna kwam de heer op de strafbank terug. En wel in het andere vak. En dat bleek een gouden zet voor SCO. Van 10-14 werd het 11-14. 12-14. 12-15 (Hilde). 13-15. 14-15. 15-15. 16-15. 17-15. Deze krachtsinspanning eiste wel z'n tol voor de gelegenheidsspeler die met, naar het zich liet aanzien, kramp naar de grond ging. Mart zocht deze (zijn) tegenstander op en speelde deze uit waarna Mart foutief werd afgestopt. Strafworp. 17-16. Time-out Fiks waarin verteld werd dat deze storm van SCO het beste te doorstaan is door fel edoch clean te verdedigen en door aanvallend te blijven zoeken naar de beste kansen vanuit de beste keuzes. De storm ging direct liggen, maar ook bij Fiks was er 5 zuivere speelminuten geen wind in de aanvallende zeilen. Wel 'scoorden' we een gele kaart. Kelsey Heijne gooide de bal na een aanvallende overtreding op de voeten van nota bene de heer die niet anders deed in de wedstrijd en waarvan Kelsey hoogstwaarschijnlijk dit kunstje had afgekeken. Qua consequent fluiten misschien de enige faux pas van de verder uitstekend leiding gevende heren Jelle Berk en Maurits Mooren. Dionne Blangé kwam Kelsey vervangen. SCO neemt teveel risico in het verdedigen en maakt een overtreding terwijl Dionne vrij staat. Strafworp. Dionnen blijft koelbloedig. 17-17. SCO scoort. 18-17. Hilde antwoordt weer direct. 18-18. Een ingevallen dame bij SCO valt goed in en scoort meteen. 19-18. Sam Coli maakt zijn opwachting voor Dominic als er nog 8 minuten te spelen zijn. Het helpt niet direct. SCO scoort eerst. 20-18. Daarna gelijk weer Fiks via Melissa. 20-19. De zoveelste keer dat een score van SCO direct wordt beantwoordt met een eigen score. Mentaal plusje. De vriendschap van Fiks met de tijd wordt inniger en inniger. De aanvallen worden ook steeds geduldiger opgezet en duren ook langer en langer. Onderschepping SCO na weer een lange aanval. Onze verdediging staat goed en SCO valt steeds meer opportunistisch aan. Nu met succes. 21-19. Nog 3 minuten te spelen. Invaller Sam had zich verdedigend al van waarde getoond door veel afvallende ballen op te rapen en kon zich nu ook aanvallend onderscheiden. 21-20. SCO scoort. 22-20. Virtueel wel nog 1 voor. Counterkoningin Hilde maar weer met een directe tegentreffer en een mentale uppercut op de Oldeholtpader kinnen. 22-21. Nog 2 minuten te gaan. SCO zet nog eens aan. Tevergeefs. Bal naar de andere kant. Teveel verdedigend risico. Strafworp voor Melissa die Jan mocht nemen nadat we Melissa wisselden. 22-22. SCO forceert, maar creëert niets. Fiks balbezit en nu kan het niet meer mis met 1,5 minuut te spelen. Bij SCO is er ook berusting, maar we blijven gedisciplineerd de tijd 'opeten'. SCO krijgt aanvallend niets meer voor elkaar en wij lieten vooral de klok goed, veel naar beneden lopen, maar waren er ondertussen enkele enorm grote kansen voor winst, maar deze wedstrijd eindigde terecht gelijk in 22-22 in een wedstrijd waarin SCO nooit verder is gekomen dan een voorsprong van 2 doelpunten en zich virtueel nooit kampioen heeft mogen wanen. Mentaal plusje. 21.28u. Fiks is kampioen! Wij zijn winnaars! Een waar volksfeest voltrok zich daarna op de houten vloer van de Steense en dat feest zette zich voort in de bus een kleine 2 uur terug naar Oegstgeest en ook daar bleef het nog lang onrustig. Het tijdstip van het einde van het feest moeten we schuldig blijven...

Eindstand Hoofdklasse A

1. Fiks.                       5. De Meeuwen

2. SCO.                      6. NKC ’51

3. Wageningen. .       7. Nic

4. DOS (W).               8. SDO (K)

Unitas - TOP/IAA fresh

Ivo Ridder in duel om de bal.            (foto: Rene van Dam; foto.n)

Waar TOP al zeker was van de 3de plek en daarmee een doorkijkje had naar de play-off wedstrijden tegen DSC uit Eindhoven, stond er voor Unitas veel op het spel. Onafhankelijk was de ploeg uit Harderwijk niet. Plaatsing voor de play-offs hing af van het resultaat tussen TOP Arnemuiden en Mid-Fryslan. Daarnaast moest Unitas zelf sowieso punten pakken tegen de ploeg uit Sassenheim.De Sassemse ploeg had deze wedstrijd kunnen laten lopen, echter was het affiche perfect geschikt om verder te groeien naar play-off vorm. Dat gebeurde ook. Ondanks dat Nick Pikaar, Jill Heijink en Julia Schuiling langs de kant bleven, bleek TOP strijdbaar en maakte het Unitas erg lastig. De ploeg uit Harderwijk was de eerste helft dominant, echter bleef de score dicht bij elkaar liggen. Rust 11-9. De tweede helft leek Unitas zenuwachtiger dan de ploeg uit Sassenheim. Toch bleven zij aan de positieve kant van de score. Een aantal wisselingen maakte de Sassemers er niet minder op, er werd zelfs brutaal een voorsprong genomen 16-17. Unitas maakt aan de hand van Mike van Boven gelijk. Daarmee bleef de wedstrijd spannend tot het einde. Gescoord werd er niet meer. Met 17-17 kon iedereen in de zaal vrede hebben. Het was een spannend en aantrekkelijk duel geweest. Toen daarna bleek dat Mid-Fryslan verloor in Arnemuiden was het feest in Harderwijk compleet. Een heel belangrijk punt omdat daarmee de verlenging van het seizoen een feit was. Wellicht dat de ploegen uit Harderwijk en Sassenheim elkaar in de KL2 finale nog treffen. Voor TOP echter eerst de duels met DSC.

Oost Arnhem - Tempo

Ook de laatste wedstrijd bracht geen overwinning voor het al gedegradeerde Tempo. In Arnhem werd het uiteindelijk 30-19. We zien Tempo komend seizoen weer in de Hoofdklasse

Rohda - Pernix

Het was voor Pernix afgelopen zaterdag de wedstrijd van de waarheid. Mede degradatie-concurrent Rohda stond 2 punten voor op de Leidse equipe, en derhalve moest er gewonnen worden in Amsterdam. Het werd een bijzonder pittige, fysieke wedstrijd, die op het randje van het toelaatbare werd uitgevochten. De arbitrage had het hier bijzonder lastig mee, zodat vanaf het begin af aan, niet duidelijk was, wat er nu wel of niet mocht. In de beginfase was de Amsterdamse opponent in het voordeel. Vooral in de afronding van vrije ballen waren de Rohda-dames bijzonder effectief. Zo ontstond 10 minuten voor de rust een 7-4 tussenstand. Trainer Joost Kuipers kreeg direct daarna een (makkelijke) gele kaart gepresenteerd, maar zette zijn ploeg daarmee wel op scherp, gezien de 9-9 ruststand. Toen in de 2e helft Christel Zwanenburg Pernix voor het eerst op voorsprong zette, dacht het massaal opgekomen Leidse publiek, dat hiermee de ban was gebroken. Niets was minder waar. Rohda kende een trefzekere periode, ging Pernix provoceren, en het werd harder en harder, en dit pakte niet goed uit voor Pernix. Teveel met de tegenstander bezig, zeer matig schieten, en de mooie kansen die zo af en toe voorkwamen werden helaas gemist. (14-10) Desondanks gaf Pernix niet op, en werden verse krachten ingezet. Daar waar deze vorige week uitermate effectief waren, was dat deze wedstrijd minder. Wel kwam Pernix vlak voor tijd nog op 2 punten, (17-15) maar toen was de wedstrijd allang gelopen. Een bittere pil voor de formatie van Joost Kuipers, die wel al bijgetekend had voor volgend seizoen. " Als je in de laatste 7 competitiewedstrijden maar 1 punt haalt, dan hebben we het niet goed gedaan. Dat we een jong team zijn mag geen excuus blijven." Scores waren van Christel Zwanenburg (5) Fleur van Rosmalen (4) Sietse Spaan (2) Jet van Osnabrugge, Sem Deurman, Pim Wayenberg en Lola Schallenberg.

Eindstand Overgangsklasse D

1. Die Haghe           5. Rohda

2. KVA.                    6. Vitesse

3. Excelsior.            7. Pernix

4. Achilles.              8. KVZ ‘23

ZKC '19 - Velocitas

Velocitas was al veilig, maar moest nog wel een lange rit maken naar het Drentse Zuidwolde, waar ZKC'19 hen opwachtte. De thuisploeg was nog niet zeker van handhaving en had daarvoor nog minimaal 1 punt nodig of een negatief relsutaat voor 1 van de concurrenten. Velocitas begon gehavend aan de wedstrijd door het ontbreken van Lianne van Meurs en Siem van Osnabrugge. Hiervoor stonden Jasmijn de Groot en Marc Haasnoot in de basisopstelling. Velocitas startte voortvarend, maar zag ook Ivar van Driel in de 12e minuut met een rugblessure uitvallen. Hiervoor kwam Dave Vos in het veld. Met zoveel veranderingen was het lastig om de goede lijn vast te houden en de thuisploeg wist vrij eenvoudig een voorsprong op te bouwen. van 3-3 werd het 8-3 en de Leiderdorpse ploeg moest in de achtervolging. Bijna lukte het om aan te klampen, maar na 11-9 kwam Velocitas niet meer in de buurt. ZKC liep gemakkelijk weg naar een uiteindelijke eindstand van 24-18. Al met al mag de ploeg tevreden terugkijken en zal de komende weken moeten gebruiken om de geblesseerden op de been te krijgen.

Eindstand Overgangsklasse A

1. SKF.                     5. Velocitas

2. CSL                     6. Synergo

3. Amicitia.              7. OKO/BIES

4. ZKC ‘19.               8. KVW ‘22

KZ Danaïden - KIOS

De laatste wedstrijd van dit zaalseizoen. Zaterdag  voor de selecties van KZ Danaïden 1 en 2 twee wedstrijden met verschillende belangen. Zo moest KZ Danaïden 2 winnen van KIOS 2 om zich veilig te spelen, waar KIOS 2 al veilig was, terwijl, omgekeerd, KZ Danaïden 1 al veilig was en KIOS 1 minimaal  gelijk moest spelen om kampioen te worden. Het was al snel duidelijk dat KIOS S2 er “volle bak” in ging en KZ Danaïden 2 zou verliezen en  daarmee afhankelijk was van andere uitslagen. Daarom ging S1 van KZ Danaïden er daarna ook vol tegenaan. In de uitwedstrijd werd onnodig verloren in de laatste minuut, dus er waren kansen. De vakken stonden precies zoals die van de uitwedstrijd, maar dit pakte in de eerste fase van deze wedstrijd niet verkeerd uit voor de thuisploeg. KZ Danaïden begon met dezelfde 8 als vorige week, dus weer met Frank van Heijningen in de basis. Na een 0-1 achterstand nam KZ Danaïden de regie over en kwam na 8 minuten op een 5-2 voorsprong. Dat kwam omdat de kansen die werden gepakt ook goed werden afgerond en KIOS dat naliet. "Al creëerden zij er wel voldoende en wij daar  toch ook rekening mee moesten houden dat goals bij hen ook een keer gingen vallen," vond coach Gert Krook Er ontstond een mooie, spannende eerste helft met een geweldige sfeer op de tribune van de supporters van beide ploegen en niet te vergeten die HKV Ons Eibernest, want als KZ Danaïden zou winnen, kon de Haagse ploeg zelf later op de dag nog kampioen worden. Na de 5-2 kwamen de Leidenaren  niet verder los en kroop de ploeg uit Nieuw Vennep vlak voor rust dichterbij tot 10-11, maar Fer Jansen schoot de 11-11 ruststand binnen. ”We bespraken de tactiek en welke wissels er zouden komen, en zetten de vakken om. Ruben Soelaart kwam in het veld en Joey van Oevern wisselde van vak met Ferry Janssen,” vertelt coach Gert Krook verder. “Dit werd gedaan om de grip beter terug te krijgen.” Na de start van de tweede helft pakte KIOS de regie en nam de voorsprong, maar KZD werd gesteund door de supporters van hun eigen club en die van HKV Ons Eibernest. De thuisploeg bleef met veel moeite aanhaken. Met extra wissels en omzettingen kwam er weer meer muziek in de Leidse ploeg en zo stond er na 14-16 en 16-18, met nog een kleine 10 minuten te gaan, 18-18 op het scorebord. Er brak een spannende eindfase aan, waarin iedereen als supporter nog een keer vol achter hun ploeg ging staan. De sfeer was fantastisch en KZD nam de eerste voorsprong, 19-18 en gelijk daarna was het weer 19-19. Dit herhaalde zich tot 4 minuten voor tijd, 21-21. Toen schoot KZ Danaïden de 22-21 binnen en lieten de supporters van HKV zich nog duidelijker horen, omdat ze zagen dat de kans aanwezig was, dat hun ploeg zelf kampioen kon worden. Dit gaf KZ Danaïden vleugels en werd het 23-21 en 20 seconden voor tijd  ook nog 24-21. Alles wat HKV was, was uitzinnig en dat KIOS nog de 24-22 maakte,  was slechts voor de statistieken. “We kunnen als promovendus terugkijken op een prima zaalseizoen in een mooie competitie en sluiten af op de vierde plek, net boven streekgenoot Sporting Trigon en dat is lang geleden dat dit zo was. Nu even rust en dan weer starten met de veldcompetitie,” sluit Krook af. (Overigens wist het tweede team van KZ Danaïden zich, door puntverlies van de concurrentie, alsnog te handhaven)