Round Up zaterdag 11 maart

March 12, 2023
Round up

Afgelopen zaterdag was het een "volle bak" aan wedstrijden. Alle regio-ploegen kwamen in actie. Mogelijke kampioenschappen moeten nog een weekje worden uitgesteld. KZ Danaïden verloor van NOVA en Velocitas zag de naaste concurrent (nog) geen punten verliezen. In de KL 2 verloren alle drie de regio-ploegen. Sporting Trigon behaalde belangrijke punten, Fluks won, terwijl Madjoe in dezelfde klasse niet verder kwam dan een gelijkspel.

TOP (A) - TOP/IAA fresh

Het kwartje kon zaterdagavond in Arnemuiden de kant van de beide TOP's op vallen, maar het kantelde uiteindelijk naar de thuisploeg. In een bloedstollende wedstrijd won de Zeeuwse formatie met 20-19 van TOP uit Sassenheim, de nummer drie van de ranglijst en daarmee is er zowel onderaan, als in de top vier uit deze klasse nog geen beslissing gevallen wie er, òf met Fiks mee-afdaalt naar de hoofdklasse, òf nog mee mag strijden om promotie. In de eerste helft leek de Zeeuwse ploeg een gat te slaan met de bezoekers uit Sassenheim. Halverwege de eerste helft was het 9-6 voor de thuisploeg. Dat de belangen groot waren bleek vlak daarna, toen een speler van TOP (A) na een balverovering, de reservebank werd ingeduwd door Thimo Winter. Het leverde Winter een groene kaart op. Na een 11-9 ruststand kwamen de bezoekers in de tweede helft langszij. Daarna gaven beide ploegen elkaar weinig meer toe. TOP (A) kwam vijf keer op achterstand, maar maakte ook vijf keer weer gelijk. Bij een 19-19 stand kwam de thuisploeg vlak voor tijd op voorsprong. Omdat in de laatste tien seconden een bal nog tot twee keer toe uit de korf viel in het nadeel van TOP/IAA fresh, was dit meteen ook de winnende. Eindstand 20-19

(bron: Omroep Zeeland)

DeetosSnel - Fiks

Voor de wedstrijd werd bekend dat TOP uit Arnemuiden had gewonnen van de naamgenoot uit Sassenheim. Daardoor moest Deetos winnen om niet ook af te dalen samen met Fiks.
De eerste helft ging Deetos wellicht gebukt onder die spanning en tezamen met één sputterend aanvalsvak van Fiks zorgde dat voor een magere ruststand van 5-5. In de 2e helft vonden beide ploegen de korf veel makkelijker (na 5 minuten in de 2e helft hadden beide ploegen evenveel gescoord als in de hele 1e helft…) en bleef het tot het einde spannend met een scoreverloop waarbij geen van beide ploegen meer dan één doelpunt voorstond. Bij 16-15 bleef de verdiende gelijkmaker echter uit voor Fiks en blijft Deetos hoop houden op een langer verblijf in KL2. Het abonnement van Fiks op nederlagen met één doelpunt verschil houdt helaas aan. Vermeldenswaardig is nog het sterke debuut van Mitchel trap die zich een hele wedstrijd lang meer dan staande hield tegen de gepokte en gemazelde oud KL1 speler Joost Hofman.

HKC (Ha) - Tempo

Voor Tempo zijn het cruciale weken. De overige wedstrijden in de poule hadden voor Tempo al handhaving kunnen betekenen, maar die uitslagen pakten allen ongunstig uit. Tempo moest zelf aan de bak tegen HKC. HKC ligt op koers voor de kruisfinales, maar leverde fors kwaliteit in met het verlies van Mabel Havelaar (kruisband). Zusje Veerle was ziek en dus afwezig. De eerste helft ging gelijk op. Beide ploegen creëerden kansen, maar leverden vooral verdedigend uitstekend werk.  Met een 8-6 ruststand als gevolg. HKC startte scherper aan de tweede helft en begon makkelijker te scoren. Bij Tempo viel werkelijk helemaal niets meer, met veel uitdraaiende ballen. De uitslag van 22-10 zegt genoeg. Tempo kan deze week nog één keer aan de bak dit seizoen, voor de laatste, beslissende wedstrijd tegen DeetosSnel. Dit is tevens de laatste zaal wedstrijd van Jelle en Tom Steenbeek, zij stoppen aan het eind van dit seizoen.

Avanti - Pernix

Pernix ging in het begin van de wedstrijd redelijk gelijk op met de ploeg uit Pijnacker. Al werd wel meteen duidelijk dat het schotpercentage van Avanti hoger lag dan dat van de Leidenaren. Omdat één van de heren niet helemaal fit aan de wedstrijd begon, moest er al voor rust gewisseld worden; Nicky van Rosmalen kwam in de ploeg. Na rust (12-8) liep Avanti, ineens toch wel makkelijk uit naar een 18-10 voorsprong en moest Pernix alle zeilen bij zetten om niet op een hele grote nederlaag getrakteerd te worden. Door een vakwissel met de heren kreeg de Leidse ploeg weer wat meer grip op de wedstrijd. Dichterbij dan de 8 doelpunten verschil kwam Pernix niet meer. Einduitslag 24 - 15.  "Avanti was simpelweg tè sterk voor ons en gaat denk ik ook gewoon kampioen worden. Waar ik erg tevreden over ben, is dat iedereen gescoord heeft en dat de ploeg weer met dezelfde vechtlust en strijd speelde als tegen Nieuwerkerk. Dat geeft weer moed voor aanstaande zaterdag, als Odik  naar Leiden komt en er punten gepakt moeten worden om nog mee te kunnen doen voor handhaving",  aldus coach Rick Nell.
Doelpunten: Fleur van Rosmalen (3), Lola Schallenberg (3), Christel Zwanenburg (2), Jet van Osnabrugge (2), Sem Deurman (2), Geert Richel , Sietse Spaans en Youri Wiegerink.

Sporting Trigon - Kios (N)

Trigon viert feest                     (foto: Sporting Trigon)

Sporting Trigon pakt belangrijke punten

Sporting Trigon heeft de eerste van 4 finales met een prachtig resultaat afgesloten. Maar er komen er nog 3 schatten we in, want kijk de uitslagen van dit weekeinde en de huidige stand er maar op na. De Leidse ploeg staat nu op de gedeelde 4e plaats met Swift, is KIOS, dat nog steeds derde staat, tot op een punt genaderd, is Atlantis weer gepasseerd en heeft nu 2 punten meer dan Roda. En dat is nou net de komende tegenstander.
Bij aanvang van het duel was het nog de vraag hoe de ploegen uit de “krokusbreak” (twee weken geen wedstrijden) waren gekomen en het antwoord daarop was, dat het met de 1-1 na 5 minuten, erop leek dat zij echt op gang moesten komen. Nou en dat gebeurde ook met heel wat scores tot aan de rust, met minimale voorspongen om en om. De bezoekers uit Nieuw-Vennep waren als enige in staat een groter verschil dan 1 punt te creëren, maar de 3-5 stand werd vlot weggewerkt door 3 goals van Trigon. Het bleef tot aan de rust gelijk opgaan resulterend in de score van 14-14.
Ook in de tweede 25 minuten zuivere speeltijd, ontliepen de teams elkaar nauwelijks. KIOS nam nog tweemaal een voorsprong, maar bij 18-16 kwam de ploeg van aanvoerster Mandy Bekooy voor het eerst op een grotere voorsprong. Dit leidde ook meteen tot meer stemming in de hal dankzij de “fanclub” van Joep Feijen, die met hun gescandeer ongetwijfeld de ploeg de nodige motivatie gaf om de wedstrijd naar zich toe te trekken. KIOS bleek evenwel niet verslagen.
Trigon coach Duitscher vond het toen tijd om te gaan wisselen en die keuze pakte, naar later bleek, uitstekend uit. René Bekker was meteen succesvol door een situatie bij de korf beter in te schatten dan zijn veel jongere tegenstander, waarna Janwillem vd Gugten – weer ouderwets nadrukkelijk aanwezig – met zijn vierde goal de 2 punten voorsprong herstelde. De gasten kwamen die klap niet meer te boven, zeker niet toen die andere wissel ook perfect uitpakte. Anneroos Schoeman – in het tweede al goed voor 7 goals – schoot op de haar bekende wijze 21-19 binnen.
Het spannende duel werd definitief beslist door een echte “buzzerbeater” na een slimme actie van Floor Lambooy, die in een reflex zowat vanaf de middellijn in een alles of niets poging de schotklok te ontlopen de bal eenhandig richting korf wierp, maar de bal had andere plannen en verdween ook nog door de korf tot grote opwinding van iedereen met een Trigon hart.
Met de 24-22 eindscore pakt coach Duitscher met zijn team heel belangrijke punten. Zijn collega bij KIOS met een Trigon verleden (John van Duuren) kon er wel in berusten: ”Jullie mentaliteit was beter” was zijn duidelijke tekst na afloop. Duitscher vond vooral dat er in de tweede helft beter verdedigd werd en dat is met de komende wedstrijden een goed vooruitzicht.
Doelpunten: Floor Lambooy, Mark Haasnoot, Mandy Bekooy, Pam Straathof, Janwillem vd Gugten (allen 4), Mees vd Doe (2), Anneroos Schoeman en René Bekker.
(Bron: Wim van Vliet)

Velocitas Roda

Velocitas moest thuis tegen Roda en volgens sommige moest dit een "appeltje eitje zijn" voor Velocitas. Het werd er echter één "van de laatste loodjes wegens het zwaarst." Verdedigend en aanvallend was Velocitas niet zoals zij dit seizoen gewend was, de echte focus ontbrak. Gelukkig is Velocitas wel echt een team geworden dat dicht bij elkaar blijft, wat een eindstand opleverde van 20-16. "Dat is alweer de 11e overwinning op rij en volgende week kunnen we tegen Atlantis kampioen worden, al zullen wee dan wel scherper moeten zijn, want Atlantis is een beduchte tegenstander", sloot coach Richard Schouten af.

NOVA - KZ Danaïden

KZ Danaïden kon in de wedstrijd tegen NOVA, op papier nog de enige concurrent, de titel behalen in de 2de klasse. "Je kan veel bepalen maar niet de vorm van de dag".
"Bus geregeld ,supporters mee leuke sfeer op de tribune, opstelling stond goed; wat kan er mis gaan? Niet veel zou je denken", Alleen het schot nog, wat de Leidse ploeg waarschijnlijk vergeten was mee te nemen. "Als KZ Danaïden vandaag een afrondings-percentage van 3% heeft gehaald is dat nog veel", aldus trainer Krook
De start was gespannen van 2 kanten, want NOVA strijdt (ook) nog voor plek 2.De doelpunten waren heel schaars en de verdediging van beide clubs stond erg goed. Na een snelle 0-1 en direct daarna een 1-1 , duurde het lang voordat de volgende goal viel. Het was hard werken en sleuren, maar KZD bleef het eerste kwartier aan de goede kant van de score. Toen viel helaas de 3-3  en de 4-3 er direct daarna overheen. De Leidse ploeg kon dit nog repareren tot 4-4, maar kon de kansen die ze kreeg niet verzilveren en sloeg NOVA, vlak voor rust, een gaatje naar de 6-4 ruststand
In de rust werd bespraken hoe de 2de helft aan te gaan pakken. Maar helaas: kansen waren er wel, maar goals niet en na 10 min stond het nog steeds 6-4. Hierna scoorde de ploeg uit Bilthoven 2x kort achter elkaar naar 8-4, een stand die je niet graag voor ogen hebt. Enkele Leidse wissels hebben direct effect en KZ komt terug tot 9-8 met nog 8 min op de klok. Een gelijkspel zou voldoende zijn. Typerend voor de goal die NOVA scoorde, gaf wedstrijd wel aardig weer: "de bal stuitert op de korf gaat 4 meter, recht omhoog en valt er dan alsnog in, waarbij alles wat maar fout kan vallen en gemist kan worden, aan onze kant," aldus Krook. De wedstrijd wordt afgesloten met een 11-8 overwinning. voor NOVA. "Dit is uiteraard een teleurstelling, maar volgende week thuis, een nieuwe ronde met nieuwe kansen en energie. KZ Danaïden moet 1 overwinning halen uit 3 wedstrijden om de titel alsnog binnen te slepen. In een volle 3 Oktoberhal met iedereen achter je, is dat dan ook misschien wel veel leuker, al hadden we het gisteren graag al afgemaakt", sluit Krook zijn verhaal af.

Fluks - Thor(H)

spelmoment uit de wedstrijd Fluks- Thor(H)                                                       (foto: Fluks)

Waar Thor (zeker in het eerste deel van de wedstrijd) slordig met de kansen omging, was Fluks extreem effectief. Bijna ieder schot leidde tot een treffer, waardoor al snel een 5-0 voorsprong op het scorebord stond. Pas halverwege het eerste bedrijf was Thor trefzeker en begon Fluks kansen te missen. Thor kwam terug tot 6-3, maar door een aantal Fluks-scores, kort voor rust, werd er gepauzeerd met een comfortabele Noordwijkse voorsprong (9-3). Na de pauze leek het nog een wedstrijd te worden doordat Fluks slordig speelde en de gasten wel 3 maal op rij trefzeker waren. De Noordwijkers waren echter op tijd weer bij de les en nu waren bij hen 3 achtereenvolgend aanvallen succesvol. Met 14-7 op het bord en nog 10 minuten te spelen was de buit binnen. 5 minuten voor tijd was er nog een opvallend moment: alle 4 de Fluks heren werden vervangen en nog opvallender was dat 3 van de 4 invallers in de resterende minuten tot score wisten te komen. Zo behaalde Fluks een gemakkelijke overwinning.
Scores namens Fluks: Maurits van der Vos en Joella van Baren (beiden 3), Sanne Koch, Sebastiaan Mud en Jan Passchier (allen 2), Min-Zi van Mackelenberg, Amy Duindam, Joost Passchier, Wouter Westgeest, Tijmen Westgeest en Roy de Jong (allen 1).

Madjoe - Gemini

Madjoe verzuimt 2de plek over te nemen van en tegen Gemini.
Helaas is Madjoe er niet in geslaagd om de 2de plek over te nemen van Gemini, de uitwedstrijd bij Gemini werd nog overtuigend gewonnen, maar thuis in Rijnsburg waren er te weinig spelers op schot. Dit resulteerde in een moeilijke wedstrijd, waarbij Madjoe op basis van strijdlust toch in de buurt bleef van Gemini. Het was echter telkens Gemini wat op voorsprong kwam. Even leek het of Gemini de wedstrijd zou winnen maar in de laatste minuut scoorde invaller Melvin Mertens de gelijkmaker voor Madjoe. Eindstand 12- 12.