Korfbalseizoen 2023-2024 gaat van start

September 8, 2023
Round up

Korfbalseizoen 2023-2024 gaat van start.

Na een lange zomervakantie gaat dan eindelijk de korfbal-competitie  beginnen. Zaterdag 9 september zullen de eerste wedstrijden gespeeld gaan worden volgens de nieuwe competitie-opzet. Het zal voor iedereen even wennen zijn. Ploegen zijn gepromoveerd, zonder kampioen te worden. Anderen slaan opeens een klasse over omdat ze wėl kampioen zijn geworden.

Het zal in de eerste weken wel duidelijk gaan worden wat het effect is van de nieuwe indelingen. “Het kaf zal van het koren worden gescheiden”, zodat na de winter de ploegen in de nieuwe klassen meer op een gelijk niveau zullen acteren. Toch wordt er natuurlijk op verassingen gehoopt. Één van de reden voor de nieuwe opzet is om meer in de buurt te blijven korfballen, zodat  erbij uitwedstrijden meer publiek kan meereizen. Wie de indelingen van onze regieploegen een beetje heeft doorgelezen, zal gezien hebben dat dit gedeeltelijk is gelukt, zo hoeven Pernix en Velocitas in hun klasse, naast Leiden en Leiderdorp, niet verder te reizen dan Voorburg en Zoetermeer. TOP/IAA Fresh heeft niets te klagen met de uitwedstrijden naar Scheveningen, Pijnacker en Delft, terwijl Tempo de tegenstanders zal vinden in  Noord-Holland.  Madjoe en Fluks treffen elkaar en gaan via Den Haag richting het Westland, waar respectievelijk, GKV en Dijvogels wachten. Sporting Trigon zal tevreden zijn met de korte afstanden naar Rijswijk, Zoetermeer en Delft.Fiks lijkt er het meest  bekaaid van af te komen en zal naast die van Amsterdam, ook de richting van Driebergen op gaan, waar het sterke Dallto wacht. Ook voor KZ Danaïden geen tegenstanders uit de directe omgeving en de gewijzigde competitie-opzet is slechts een beperking van het aantal wedstrijden.

Korte vooruitblik

Aan onze regio-trainers is gevraagd iets te melden over hun selectie, voorbereiding en verwachtingen van dit seizoen. Het is opvallend dat de drie ploegen die uitkomen in de Ere-klasse het veldseizoen gebruiken ter voorbereiding op de zaalcompetitie.

Daniël Harmzen (TOP/IAA fresh): “Onze selectie is intact gebleven met een aantal mooie aanwinsten. Fenna Jagtman is weer terug op het oude nest. Zij komt over van league club Groen-Geel. Bastiaan Overwater, die in het verleden al een jaartje bij TOP heeft gespeeld in de glorie jaren, komt over van Meervogels. Tim dekker, jeugd international, is over gekomen van Wageningen. Daarnaast zijn uit de junioren, twee grote talenten toegevoegd, Fleur Boeren en Robin Bakker. We hebben twee oefenwedstrijden gespeeld: gelijk tegen Blauw-Wit en gewonnen van Unitas. Onze groep is in de breedte sterker geworden, op dit moment spelen we nog met een grote selectie voor team 1. (7 meiden en 8 mannen) Hoogtepunt ligt uiteraard in de zaal, waarbij onze doelstelling het behalen van de Play-Offs is en van daaruit zien we het verder”.

Bas Harland (Fiks): “Lianne Anholts en Kevin Vreeken zijn gestopt (alhoewel je het bij "Heintje Davids" Kevin Vreeken nooit weet...). Daarentegen is Michelle Rozenbroek weer fit en kloppen talentvolle “young potentials” aan de deur bij Fiks 1. Na een jaar met een low (degradatie uit KL2) en een high (promotie naar de Ereklasse), waarin we vooral veel wedstrijden, maar ook vooral veel zware wedstrijden hebben gespeeld, lijkt de balans tussen korfbal, werk/studie en privé beter met minder wedstrijden in de Ereklasse en in de Hoofdklasse. In de Ereklasse willen we ons goed presenteren, zonder daar teveel druk op te leggen daar de piek van ons seizoen in de zaal moet liggen daar we het liefst het vorig jaar verloren terrein willen herwinnen. Dat zal in onze Hoofdklasse-poule echter geen sinecure zijn, maar daar gaan we wel vol voor 💪”

Sanne Broeksma (Tempo):“De Tempo-selectie is met name aan de heren- zijde flink verjongd. Dit jaar staat in het teken van bouwen en ontwikkelen. De jonge groep heeft veel potentie en dat biedt perspectief voor de komende jaren. Het veld staat in het teken van doorselecteren en het inslijpen van patronen. In de zaal lijkt een plek bij de eerste 4 te hoog gegrepen, maar Tempo gaat zeker verrassen en kan het elke tegenstander lastig maken”

Enno Verhoef (Velocitas): "De selectie van Velocitas is op een paar plaatsen gewijzigd,  maar dan vooral in ons 2e. Klaas Bosman is bereid gevonden om voorlopig het 2e te coachen/trainen. De voorbereiding is wat rommelig verlopen.  Door een aantal kleine blessures is het lastig te bepalen waar we nu staan. Wel weten we dat na 2 keer pomoveren in het vorige seizoen, dat een uitdaging betekent voor het nieuwe seizoen. Toch heb ik niet helemaal het gevoel dat we kansloos zijn in de najaarscompetitie. Meervogels lijkt me duidelijk de betere, maar we zijn zeker niet kansloos tegen de andere. Als alles met een beetje geluk goed valt en we blijven heel, hoop ik mee te strijden voor de 2e plek”

Joost Kuipers (Pernix): “De hele selectie van vorig jaar is doorgegaan. Dat zegt ook wel iets over de groep en de sfeer in de groep. We hebben 3 nieuwe gezichten in de selectie. Pim (1) en Jasmijn en Tjalle (2). Het is een jonge talentvolle groep, die heel dicht bij elkaar zit, qua niveau. Ik verwacht veel spelplezier en inzet. Als dat goed zit komen de overwinningen vanzelf. Wij hebben erg veel zin in dit seizoen!”

Niek Duitscher (Sporting Trigon): “Het team is op 1 heer na, gelijk gebleven. Daar is Tony Bruggeman van Tempo voor in de plaats gekomen. Hij heeft zich razendsnel aangepast en zijn kwaliteiten zijn nu al een meerwaarde gebleken. We hebben een leerzame voorbereiding gehad. De generale wedstrijd, afgelopen dinsdag tegen Meervogels 2 was erg goed. We weten niet hoe onze tegenstanders uit de vakantie zijn gekomen, maar ik durf wel te zeggen dat wij sterker zijn dan vorig seizoen”

Gert Krook (KZ Danaïden):"Op donderdag 10 aug zijn we gestart met de voorbereiding. We hebben een mooie maar intensieve periode gehad. Afgelopen zaterdag afgesloten met een 3-kamp en de laatste keuzes gemaakt. Helaas ook weer terug moeten draaien deze week door blessure die langer gaat duren. Ook dat hoort bij sport. De ploeg is op 4 plaatsen gewijzigd en we zijn bezig om het spel gevarieerder te krijgen. Zaterdag de 1ste competitie wedstrijd tegen Sporting West, gelijk in mijn ogen een mede-kandidaat voor de bovenste plekken. We weten nog niet hoe de p/d in elkaar zit maar op het veld willen we graag omhoog. Doelstelling voor de zaalcompetitie is om zo snel mogelijk op een veilige positie te staan en kijken of we hier en daar kunnen stunten. We gaan het zien en beleven, nieuwe ronde, nieuwe kansen en geluk".

Michael Barendse (Madjoe): "Er is 1 dame gestopt die vorig jaar in 1 zat, daar staat tegenover dat er 2 spelers zijn doorgestroomd vanuit de junioren. 1 daarvan is bij het 1ste gehaald. Verder spelen we dit seizoen 5 om 5 ipv 4 om 4.Ik denk dat we op het veld een best zware loting hebben gekregen. We zullen zelf iedere wedstrijd 100% moeten geven om uiteindelijk een goed resultaat te halen".

Michaël Fritzen (Fluks): "Wij hebben een jonge selectie waar we nu al 4 weken een goede voorbereiding mee hebben gehad. En in die 4 weken hebben we al mooie stappen gemaakt in de richting waar we naartoe willen gaan, qua spel enz. In de selectie zijn eigenlijk geen wijzigingen t.o.v. het vorige seizoen en hebben we in het nieuwe seizoen wel te maken met een nieuwe competitie-opzet. Zelf schat ik ons niet in om voor de bovenste plekken te gaan strijden, aangezien de andere ploegen verder zijn dan dat waar wij nu staan en wij nog steeds aan het opbouwen zijn".

KORFBAL071: Voor de redactie van Korfbal071. zijn de verwachtingen ook hoog. Alle trainers zijn weer bereid gevonden om hun steentje bij te dragen aan het slagen van de onze website.

Vergelijkbare artikelen