February 11, 2024
Round up

kopfoto: Ferry Biemans; sportsnap.nl

DSC - Tempo

Tempo stond een pittige uitwedstrijd in Eindhoven te wachten. DSC had wat wisselende resultaten de afgelopen weken, maar koerst zeker op een plek bij de eerste 4. Tempo mistte nog steeds Yoran Marck en dit keer ook Stijn Eilers. De vakken bij dsc waren op een aantal plekken gewijzigd. DSC gaf vanaf het begin veel druk en had ook de rebound goed onder controle, zowel aanvallen als verdedigd. Dat maakte dat Tempo weinig kon herhalen. Bij vlagen liet Tempo goed spel zien, maar DSC kon aanvallend te veel herhalen. Tweede helft startte Tempo verdedigend sterker, maar kwam aanvallend wat knel te zitten. De laatste fase van de tweede helft was de Alphense koek op en liep DSC uit naar 26-13.

Mid Fryslân/ReduRisk - TOP IAA Fresh

Bij hoge uitzondering speelde TOP/IAA fresh haar wedstrijd op zondag. Er werd afgereisd naar Grou waar Mid Fryslân de ploeg uit Sassenheim ontving. Vanwege de lange reis en de daardoor beperkte tijd voor een uitgebreid verslag van Ruben Boode, dit maal een korte samenvatting van hem, vanuit de auto onderweg naar huis. Boode meldde dat TOP het verdedigend prima voor elkaar had, maar aanvallend te weinig kon leveren tegen het extreme "achter-verdedigen" van de thuisploeg. Na een ruststand van 6-7, wist Mid Fryslân de wedstrijd om te draaien en een nipte winst te pakken. Met een eindstand van 15-14 merkte Boode op dat normaal gesproken de wedstrijd wordt gewonnen, wanneer je maar 15 doelpunten tegen krijgt. Met slechts 14 gescoorde doelpunten maak je echter geen aanspraak op een overwinning. Ondanks dit verlies staat TOP nog steeds op één van de felbegeerde play-off plaatsen.

NIC - FIks

in het verre Groningen wist Fiks de wedstrijd tegn NIC met een 26-29 overwinning af te sluiten en behoud daarmee de koppositie in Hoofdsklasse met een marge van twee punten op de nummer twee SCO. Dit keer ontbreekt een uitgebreider verslag, vanwege een zieke verslaggever.

Amicitia - Velocitas

Zaterdag beleefde Velocitas in het Twentse Vriezenveen een halve off-day.Verdedigend ging het in het begin nog wel, maar toen Amicitia bloed rook, raakte ze helemaal los. Velocitas kon er niets tegenover zetten. Slecht in de passing en onzuiver in het schot. Na 20 minuten was het dan ook terecht 11-1. Na een verdedigende wissel kreeg Velocitas iets meer grip op de tegenstander en begon het ook mee te scoren. Bij rust was het 13-5. In de 2e helft kwam de Leiderdorpse ploeg veel beter uit de startblokken. Amicitia greep vervolgens naar het fysieke wapen, dat door de zeer matige scheidsrechters onbestraft werd gelaten. Via 16-10 werd het 18-11. In de slotfase leek het nog spannend te worden, maar de tijd was te kort. Eindstand 18-16. Een teleurstellende uitslag na het goede spel van vorige week.  “Ik ben er van overtuigd dat we bij een normaal functionerend scheidsrechters-duo in de 2e helft erop en erover waren gegaan. Helaas hebben we ons, door een hele slechte 1e helft, daar te veel afhankelijk van gemaakt” aldus de teleurgestelde coach Enno Verhoef.

Die Hage - Pernix

Lola Schallenberg en Celeste Split. (foto: sportsnap.nl)

Pernix had op de Sportcampus bij het Zuiderpark niet de illusie Die Haghe van het kampioenschap af te houden. In een gewijzigde vakopstelling moest er ritme worden opgedaan voor de laatste 3 belangrijke duels. Het eerste kwartier pakte dat zeker goed uit en was in niets te merken dat de 2 ploegen op de ranglijst ver uit elkaar staan. (5-4) Daarna verviel Pernix echter in het te snel en te graag willen scoren. De (veelal) gemiste doelpogingen werden door Die Haghe eenvoudig afgevangen. Dodelijk doeltreffend schoot de Haagse opponent zich naar een veilige marge bij rust (12-5) en kon zij ontspannen toewerken naar het kampioenschap. Christel Zwanenburg en Pim Wayenberg (beiden 2x), en Sem Deurman scoorden voor rust. Trainer/coach Joost Kuipers:" In de rust heb ik tegen de ploeg gezegd dat we in het begin  echt niet slecht stonden te spelen. Het schort de laatste weken aan geduld en rendement, daar hebben we nu 2 weken de tijd voor, om dat op de rit te krijgen". Topspeelster bij Die Haghe is ongetwijfeld Celeste Split. Meervoudig Nederlands kampioen en met het Nederlands team vaak wereldkampioen geworden. Bewonderenswaardig was de tegenstand die de 15 jaar jongere Lola Schallenberg aan haar gaf. De routine deed de balans zaterdag in het voordeel van de Haagse kampioen doorslaan, maar Pernix heeft, samen met Schallenberg,  nog een paar talenten lopen, die zich nog sterk kunnen ontwikkelen. Na rust scoorden alleen ChristelZwanenburg (3) en Jet van Osnabrugge (2). Focus ligt nu op de komende 2 thuiswedstrijden. "We gaan er alles aan doen om in die 2 wedstrijden ons normale niveau weer te halen," aldus de strijdvaardige Kuipers.

KIOS - Sporting Trigon

KIOS wint nu wel van Sporting Trigon.

Sporting Trigon verloor de uitwedstrijd van KIOS in Nieuw-Vennep, dat daardoor in de race blijft voor het kampioenschap in 1C. De Leidse ploeg – gestart zonder de topscorers Mees vd Doe en Pam Straathof- redde het dus niet en dat kwam vooral door een meer productieve bui van de thuisclub in de tweede helft, want minder was Trigon allerminst. Zeker niet in de van beide kanten rommelige eerste helft, waarin Mandy Bekooij – met 5 goals weer productief – de openingsgoal voor haar rekening nam en haar ploeg daarna de 3-1 achterstand zag ombuigen in een 3-5 voorsprong. Halverwege was alles echter nog in evenwicht: 8-8. De Trigon-aanvoerster opende ook de score na rust, maar het was meteen de laatste keer dat haar formatie een voorsprong nam. ”We groeiden wel in de wedstrijd”, zei trainer/coach Niek Duitscher. “We wonnen meer duels en speelden beter dan in de eerste helft. Helaas ging bij hen een serie van 3 schoten van grote afstand raak.” Met veel wissels trachtte hij het gat te dichten, maar ook in dat opzicht zat het niet mee. De tegengoals vielen direct na enkele omzettingen en het geplande debuut van Jaimie de Waal bij een nadelig verschil van 2 goals kwam er niet van, omdat “we er niet in slaagden de achterstand te verkleinen tot die 2 goals”, vulde Duitscher toch wel teleurgesteld aan. Het nadelige verschil van 3 bleef zodoende intact tot het eindsignaal. Eindstand 19-16.

Doelpunten van Mandy Bekooij (5), Pam Straathof (2), Marc Meulenbeld (2), Mees vd Doe (2), Annika vd Bos, Joep Feijen, Sander Captijn, Tony Bruggeman en Rosanne Beekman.

KZ Danaïden - HKV/Ons Eibernest

"Ziek ben ik ervan, van deze wedstrijd , ik heb betere zondagen gehad” zijn de eerste woorden van coach Gert Krook als reactie op de wedstrijd van zaterdag. Na 2 belangrijke overwinningen moest KZ Danaïden nu de strijd aanbinden met HKV/Ons Eibernest. Met een goed gevoel werd de wedstrijd begonnen door de Leidse Ploeg tegen de nummer 3 uit de poule. Het was HKV wat in de beginfase zuiverder schoot en het spel dicteerde. Na 6 minuten stond het dan ook 1-4. De thuisploeg herstelde zich en  knokte zich terug in de wedstrijd. Na 14 minuten was het weer 7-7 en hielden de 2 ploegen elkaar in evenwicht en gaven elkaar niet veel ruimte om verder uit te lopen. Zo werd de rust bereikt bij 10-11. “In de rust heb ik aangegeven waar onze mogelijkheden lagen en dat we vooral moesten blijven werken voor elkaar” vervolgt Krook. KZ Danaïden had de boodschap begrepen: In een sterke fase werd binnen 6 minuten een Leidse voorsprong van 5 goals bereikt (17-12).“Dan is de wedstrijd niet gespeeld en is het wel van belang om de juiste kansen te blijven nemen en te zorgen dat je niet uit je rol gaat spelen”, meldt Krook. De Haagse ploeg herstelde zich, mede doordat KZ Danaïden een aantal goede kansen niet afmaakte en ongeduldig was in  de aanval. Te snel geleden balverlies en het te snel nemen van kansen hielpen HKV in het zadel. Krook: “Misschien, achteraf gezien, hadden we hierop in moeten spelen op het moment dat HKV terug kwam”. Anderzijds kregen we nog  goede mogelijkheden en die maak je niet” en zo stond het scorebord snel weer op 17-17. De Haagse ploeg hield de druk erop wat KZ in eerste instantie nog op leek op te vangen, maar HKV kon vervolgens weglopen naar een eindstand van 19-22. "Heel vervelend en zuur,  met de gedachte dat als je misschien in de fase tussen 17-12  en 17-17,  zelf 1 of 2 keer had gescoord, de wedstrijd waarschijnlijk heel anders was afgelopen. We zullen het nooit weten.Nu even rust en dan de laatste 3 wedstrijden waar nu elke wedstrijd een finale is voor handhaving in de 1ste klasse,” sluit Krook af.

Fluks - ESDO

AFGELOPEN ZATERDAG HIELD FLUKS DE PUNTEN IN NOORDWIJK. MET EEN HOOFDROL VOOR DE BROERS WESTGEEST WERD ESDO MET 25-15 VERSLAGEN.

Door afwezigheid van een groot aantal van de vaste dames moest coach Enrico Mud improviseren. De invalsters uit Fluks 2 en Fluks 3 speelden allen een zeer verdienstelijke wedstrijd. Fluks startte flitsend met 4 punten in de eerste paar minuten, waardoor de coach van ESDO gedwongen in een time-out vluchtte. Hierna kwam de wedstrijd wat meer in evenwicht, waarbij het score-verschil schommelde tussen de 2 en 5 doelpunten. Bij rust was de voorsprong van Fluks 13-11. In het 2e bedrijf werd de voorsprong weer verder uitgebouwd en de overwinning van de Noordwijkers kwam dan ook nooit in gevaar. Het meest spannende was de broederlijke twist tussen Wouter en Tijmen Westgeest: wie zou het meeste scoren ? Uiteindelijk bleken zij beiden maar liefst 8 maal trefzeker. Maar het belangrijkste was de overwinning van 25-15, waardoor Fluks mee blijft doen in de bovenste regionen van de ranglijst. De volgende wedstrijd van Fluks 1 is pas op 9 maart. Dan wacht de derby tegen Madjoe. Scores namens Fluks: Wouter en Tijmen Westgeest (beiden 8), Sanne Heemskerk en Sebastiaan Mud (beiden 3), Joek Kwakernaak (2), en Femke van der Drift

Madjoe - Ten Donck

Ookm Madjoe blijft in het sporr van de koploped GKV, door zaterdag met heel groot verschil te winnen van de nummer laatst in de klasse. Met maar liefst 24 - 4 werd de ploeg uit Rideerkerk naar huis gestuurd..