Round Up: Zaterdag 10 juni

June 12, 2023
Round up
Kopfoto: Willem Zwanenburg: Voor de meeste teams was het zaterdag buiten de lijnen aangenamer dan er binnen.

Afgelopen zaterdag werd onder tropische temperaturen, matig gepresteerd door de regio-clubs. Slechts drie ploegen, Top, Tempo en Pernix wisten nog een gelijkspel te behalen. De overige ploegen liepen tegen een nederlaag aan.

DSC - TOP/ IAA Fresh

In de laatste wedstrijd van het seizoen lukte het TOP/IAAFresh bijna om de eerste overwinning van dit veldseizoen te pakken. Helaas bleef het bij 13 - 13. Een twijfelachtig hoogtepunt, want met deze uitslag werd tevens het eerste en enige wedstrijdpunt bijgeschreven. Volgend seizoen zal het echt anders moeten, wil de Sassenheimse ploeg weer een beetje de oude glans terug krijgen.

Sporting Delta - Fiks

De wedstrijd begon gelijk opgaand, maar in het middenstuk van de eerste helft was het Sporting Delta dat met rasse schreden afstand nam van Fiks door vooral veel zuiverder te schieten van afstand bij een gelijke kansenverhouding. Vanaf 9-3 kwam Fiks echter wel terug in de wedstrijd door geduldiger naar betere kansen te zoeken. Ruststand 9-6. Na rust bleef Fiks achtervolger van een Sporting Delta dat heel knap het hoge schotpercentage vasthield waardoor Fiks maar niet dichterbij kon komen ondanks dat het zelf ook doeltreffender werd. Sporting Delta won daarom terecht met 23-19 en omdat het volledige rechterrijtje de meeste punten afsnoepten van de ploegen in het linkerrijtje zijn er volgende week op 3 van de 4 velden nog belangen.

Pernix - Tweemaal Zes

foto :Willem Zwanenburg

In een heel warme ambiance voltrok zich een spannende wedstrijd. Hoogstaand was het bij vlagen. De zon en de warrig fluitende scheidsrechters, zorgden voor verhitte taferelen.  De  ploeg uit Maartensdijk vocht voor de laatste kans op promotie naar de hoofdklasse. Pernix vocht om het publiek nog een mooie laatste thuiswedstrijd te laten zien. Pernix kwam niet los van Tweemaal Zes, ondanks een vlotte 2-0. Het ging gelijk op tot de rust en een matig scorend Pernix kwam tot 5 doelpunten. Verdedigend zat het echt wel snor: slechts 6 tegentreffers, met een ruststand van 5-6 als resultaat. Na de rust bleef het gelijk op gaan en de zon ging de speler ook steeds meer parten spelen. Hans verving nog even Sietse en Fleur en Jet werden nog in het andere vak geplaatst. Aan het eind kregen Stefan Wiegerink en zijn tegenstander nog een gele kaart, evenals de coach van Tweemaal Zes. (Detail: Stefan stond niet in het veld, maar werd door de eerder vermelde warrigheid van de beide scheidsrechters, verwisseld voor zijn broer Youri) "Een verdiend gelijk spel, volgende week de laatste wedstrijd van het seizoen tegen die Haghe," wist Rick Nell nog toe te voegen. Einduitslag 14-14. Doelpunten: Christel Zwanenburg 1x, Fleur van Rosmalen 6x, Jet van Osnabrugge 1x, Lola Schallenberg 4x,Sem Deurman 1x, Sietse Spaan 1x, Youri Wiegerink 1x

Achilles - Velocitas

Velocitas moest uit naar Achilles in Den Haag. Velocitas was al kampioen en er stond niets meer op het spel. "Nou dat was duidelijk, er lukte weinig of niets en de warmte werkte ook niet mee. Volgende week zal er in de laatste thuiswedstrijd, uit een ander vaatje getapt moeten worden om het mooie seizoen goed af te sluiten," was het weinige wat coach Richard Schouten nog kon melden. Eindstand 14-9.

Sporting Trigon - HKV Ons Eibernest

Feijen mist grote kans vlak voor het einde. (foto: Trigon pr)

Nederlaag Trigon met een behoorlijk zure nasmaak

Dit is heel zuur”(Niek Duitscher), “Bij het allerlaatste schot werd ik uit balans gebracht” (René Bekker), “Ik werd echt geblokkeerd door die heer”(Rosanne Beekman). Een paar reacties van coach en spelers van Sporting Trigon na afloop van het nipt verloren duel tegen HKV/Ons Eibernest. “Ik vond ons zelfs de betere ploeg”, mopperde coach Duitscher in de Trigon kantine, terwijl de stoom nog uit zijn oren kwam. Daar had de even verderop staande referee Michel van Roon ogenschijnlijk geen last van, maar de man in het blauw had wel degelijk een bepalende rol in het resultaat van de wedstrijd, die uiteindelijk fortuinlijk door de bezoekers met 10-9 werd gewonnen en daarmee meer kregen dan ze verdienden. En dan de feiten: Bij de stand 9-8 krijgen de “Eibers” een gemakkelijk gegeven strafworp  (de hoger springende Joep Feijen (Trigon) zou de bal van de hand van een Haagse speelster hebben getikt), benutten deze buitenkans en komen met nog zo’n 6 minuten te spelen op gelijke hoogte. In de eerste de beste aanval van de Leidse ploeg daarna blokkeert een Haagse speler de vrije doorbraak van Rosanne Beekman, maarde wat verderaf staande leidsman ziet het anders en de geheide stip blijft achterwege. Nadat Feijen (die overigens een voortreffelijke wedstrijd speelde) een grote kans, zo’n 2 minuten voor tijd, niet benutte, viel aan de andere kant de 9-10, waaraan volgens alweer de kenners eerder voor een aanvallende fout gefloten had moeten worden. Met v.d. Gugten op de grond, kon zijn tegenstander in alle vrijheid vervolgens scoren. En nog zou het niet desastreus voor de thuisclub hoeven aflopen, als de grote kans van René Bekker, dicht bij de korf, in echt de allerlaatste seconden van de wedstrijd was benut. De doorgaans goed relativerende Bekker, die op prima wijze de afwezige Mark Haasnoot verving, verontschuldigde zich direct na afloop met de eerdergenoemde duidelijke uitleg over de gemiste kans op het punt, dat zijn ploeg zeker had verdiend.Want zijn ploeg kwam verdedigend uitstekend voor de dag, gooide er niet gehinderd door het tropische weer veel energie in en zette in beide helften een achterstand om in een voorsprong: 0-2 werd 4-2 en 5-8 werd.  9-8. Voor de Leidse eersteklasser geen rampzalige uitslag, maar voor het team was een beloning wel een keer op zijn plaats geweest. Zeker tegen een ploeg die nu 14 punten boven Trigon staat op een promotieplaats voor de ….Overgangsklasse.

Doelpunten: Janwillem v.d. Gugten (3), Mandy Bekooij, PamStraathof,  Rosanne Beekman, Joep Feijen, René Bekker en Annika vd Bosch.

 (bron: Wim van Vliet)

Huizen 1 - Madjoe 1

Madjoe verspeelt het kampioenschap en directe promotie door verlies in Huizen

Afgelopen zaterdag hebben de spelers van Madjoe het kampioenschap en directe promotie verspeeld door te verliezen in Huizen. De belangen van de thuisclub stonden recht tegenover die van de Rijnsburgers, maar ondanks dat wisten zij niet de punten mee te nemen naar Rijnsburg. Een duel met hitte, gele en rode kaarten en heel veel oponthoud. De omstandigheden waren niet gunstig. Waar de spelers van Madjoe vorige week nog mooie kansen uitspeelden en afmaakten, deden zij dat afgelopen zaterdag helaas niet. De doelpunten bleken schaars en er lukte vrij weinig. Het was allemaal simpelweg niet goed genoeg. Door het verlies van Madjoe zijn de directe concurrenten verzekerd van plaats één en twee in de poule. De Rijnsburgers kunnen met nog één speelronde te gaan alleen nog hopen op promotie door bij de beste drie nummers drie van alle poules te horen. Daarvoor is het afhankelijk van andere uitslagen en dient er bovendien eerst gewonnen te worden van kampioen Oosterkwartier. De vorige wedstrijd eindigde in een 17-16 overwinning in het voordeel van de Haarlemmers. Aan de spelers van Madjoe de taak om op eigen veld nog één keer gas te geven en er vol voor te gaan in de hoop toch nog te promoveren naar de tweede klasse, al voelt het na deze verliespartij enkel als een troostprijs. Uitslag: 13-9

Fluks - DKV

Fluks verliest nipt van runner up DKV.
Fluks heeft de goede lijn van de afgelopen weken door kunnen zetten en verliest nipt van titelkandidaat DKV. Tot aan de rust (5-5) ging de wedstrijd gelijk op en was Fluks gelijkwaardig en bij vlagen beter dan haar tegenstander. De 2e helft startte Fluks minder voortvarend, waardoor DKV kans zag om weg te lopen naar 8-11. Fluks rechte haar rug en vocht zich terug, maar zag geen kans meer om de laatste minuut de verdiende gelijkmaker te maken. Eindstand 13-14.

Doelpunten: Jan Passchier 5x, Joella v. Baren 1x, Joost passchier 3x, Maurits Vos 2x, Demi Duindam en Joek Kwakernaak (beiden 1x.)

KZ-Danaïden - Phoenix

Zaterdag speelde KZ Danaïde de laaste thuiswedstrijd van het seizoen. Vorige week tegen Roda had KZ Danaïden een probleem met de rebound wat tegen Phienix waarschijnlijk ook het geval zou zijn. Dus werd daar de afgelopen week specifiek op geoefend om daar iets tegen te kunnen doen en er een mooie wedstrijd van te maken. De eerste helft werd er goed op ingespeeld en konden de Leidenaren Phoenix goed tegenstand bieden. De doelpunten vielen niet als rijpe appelen, maar het spel zag er goed uit. Vlak voor rust scoorde Phoenix 5-6 , wat ook de ruststand was.
"Met een goed gevoel de rust in en bespreken hoe we dit konden volhouden en verbeteren om ook een mooi resultaat te behalen" vertelt Krook "en de eerste 10 min waren hoopvol en gingen we goed mee." Na 10 minuten werd er gewisseld door de ploeg uit Zoetermeer en KZ Danaïden had hier geen passend antwoord op. Phoenix had meer ervaring en profiteerde hiervan. KZ Danaïden heeft gestreden tot het einde en kon, ondanks het verlies, met opgeheven hoofd het veld verlaten.
Eindstand 11-16. "Volgende week de laatste ronde dan vakantie. Daarna weer met frisse moed en energie naar een nieuwe competitie met nieuwe rondes en nieuw geluk," sluit coach Krook af,

De Meervogels - Tempo

Einduitslag 15 -15. Helaas geen verslag ontvangen uit Alphen aan den Rijn.

Overzicht promotie- degradatieregeling 2022/2023

Voor de duidelijkheid hier een klein overzicht van de regelingen voor promotie en degradatie.

Ereklasse: (TOP/IAA fresh)
1. De nummer 1 van afdeling A speelt een play-off wedstrijd, op eigen terrein, tegen de nummer 2 van afdeling B.
2. De nummer 1 van afdeling B speelt een play-off wedstrijd, op eigen terrein, tegen de nummer 2 van afdeling A.
3. De winnaars van de onder 1 en 2 genoemde wedstrijden spelen een play-off wedstrijd om het kampioenschap van Nederland veldkorfbal.
4. Alle teams blijven in de ereklasse.

Hoofdklasse: (Fiks, Tempo)
1. De nummers 1, 2, 3, 4, 5 en 6 promoveren naar de ereklasse.
2. De nummers 7 spelen volgens onderstaand schema twee aan twee een play-off wedstrijd (op neutraal terrein) om plaatsing in de hoofdklasse. De winnaars plaatsen     zich voor de ereklasse. De verliezers komen uit in de Hoofdklasse.- De nummer 7 van afdeling A uit de hoofdklasse speelt een play-off wedstrijd tegen de slechtste     nummer 2.(zie punt 5 onder algemeen) uit de overgangsklasse.     - De nummer 7 van afdeling B uit de hoofdklasse speelt een play-off wedstrijd tegen de     een-  na-  slechtste nummer 2 (zie punt 5 onder algemeen) uit de overgangsklasse.
3. De nummers 8 blijven in de hoofdklasse.

Overgangsklasse: (Pernix)
1. De nummers 1 promoveren naar de ereklasse.
2. De twee beste nummers 2 promoveren naar de ereklasse
3. De twee slechtste nummers 2 spelen volgens onderstaand schema twee aan twee een play-off wedstrijd (op
   neutraal terrein) om plaatsing in de hoofdklasse. De winnaars plaatsen zich voor de Ereklasse. De verliezers
    komen uit in de hoofdklasse. - De nummer 7 van afdeling A uit de hoofdklasse speelt een play-off wedstrijd tegen de slechtste nummer 2(zie punt 5 onder algemeen)     uit de overgangsklasse.         - De nummer 7 van afdeling B uit de hoofdklasse speelt een play-off wedstrijd tegen de een-na-slechtste nummer 2 (zie punt 5 onder     algemeen) uit de overgangsklasse.
4. De nummers 3, 4, 5, 6 en 7 promoveren naar de hoofdklasse.
5. De nummers 8 blijven in de overgangsklasse.

1e klasse (Velocitas, Sporting Trigon)
1. De nummers 1 promoveren naar de hoofdklasse.
2. De twee beste nummers 2 (zie punt 5 onder algemeen) promoveren naar de hoofdklasse.
3. De overige nummers 2 (zie punt 5 onder algemeen) promoveren naar de overgangsklasse.
4. De nummers 3 en 4 promoveren naar de overgangsklasse.
5. De nummers 5, 6, 7 en 8 blijven in de 1e klasse.

2e klasse (KZ Danaïden)
1. De nummers 1 promoveren naar overgangsklasse.
2. De drie beste nummers 2 (zie punt 5 onder algemeen) promoveren naar de overgangsklasse.
3. De overige nummers 2 (zie punt 5 onder algemeen) promoveren naar de 1e klasse.
4. De nummers 3 en 4 promoveren naar de 1e klasse.
5. De nummers 5, 6 en 7 blijven in de 2e klasse.
6. De nummers 8 degraderen naar de 3e klasse.


3e klasse (Madjoe, Fluks)
1. De nummers 1 en 2 promoveren naar de 2e klasse.
2. De drie beste nummers 3 (zie punt 5 onder algemeen) promoveren naar de 2e klasse.
3. De overige nummers 3 (zie punt 5 onder algemeen) blijven in de 3e klasse.
4. De nummers 4, 5 en 6 blijven in de 3e klasse.
5. De nummers 7 en 8 degraderen naar de 4e klasse.

Vergelijkbare artikelen