Round Up 11 mei

May 12, 2024
Round up

kopfoto: Archief

Dit weekend kwamen, zoals aangekondigd, al onze regio-ploegen binnen de lijnen. TOP en Fiks lijken na de intensieve zaalcompetitie genoegen te nemen met een bijrol in de Ere-klasse-Kampioenspoule. Voor volgend seizoen is handhaving op het hoogste niveau al in het najaar veilig gesteld. Beide ploegen hebben dit voorjaar nog geen wedstrijd gewonnen. Op hoofdklasse-niveau blijft Tempo winnen, dit maal van Tiel en deed Pernix goede zaken door VEO nipt te verslaan. Overgangsklasser Velocitas lijkt de schade van de najaarscompetitie direct weer te herstellen en heeft ook de derde wedstrijd foutloos afgesloten. KZ Danaïden heeft het na haar tweede verloren wedstrijd lastig in de eerste klasse en moet de komende weken gaan verbeteren om na de zomer weer op hetzelfde niveau te mogen spelen. Een klasse lager verslikte Sporting Trigon zich tegen LUNO en maakte hiermee een directe terugkeer naar de eerste klasse lastiger dan vooraf verwacht. Fluks, houdt na een klinkende overwinning zicht op de koppositie en lijkt Madjoe, met wederom een makkelijke overwinning, probleemloos terug te keren naar de derde klasse.

TOP/IAA fresh - KZ/Keukensale.com

Na de twee vorige wedstrijden ook verloren te hebben, weet TOP dat enige rol van betekenis in deze voorjaarscompetitie absoluut niet meer aan de orde is. Ook tegen de ploeg uit Koog Zaandijk had TOP geen echte kans om punten te pakken en leed de jonge ploeg uit Sassenheim de derde nederlaag op rij. Eindstand: 14 -20

Fiks - Blauw Wit (A)

Afgelopen zaterdag speelde Fiks de tweede thuiswedstrijd in de kampioenspoule van de Ereklasse op het veld. Deze keer kwam Blauw-Wit uit Amsterdam op bezoek. De thuisploeg startte met 2 invallers. Namelijk de broeders Trap met Jesse in het 1e aanvalsvak en Mitchel in het 1e verdedigingsvak. Beide heren speelden de hele wedstrijd zeer verdienstelijk ,verklappen we alvast en lieten daarmee zien dat, met onder andere deze 2, zich ook een volgende talentvolle generatie spelers aandient en dat geeft de Oegstgeester (korfbal)burger moed. De wedstrijd voltrok zich onder prachtige weersomstandigheden: geen wind, een strakblauwe lucht en een goed schijnend zonnetje. Misschien iets te goed schijnend als we als Nederlanders altijd wel iets te klagen vinden over het weer. In ieder geval goed weer voor schutters en geen ruimte voor tactiek op wind tegen of een gladde bal vanwege regen. Hoogstens viel er wat te doen met positioneren naar schieten of rebounden met de felle zon in het gezichtsveld. Blauw-Wit opende scorend het bal en Fiks egaliseerde de score snel en nam ook de leiding daarna om die een lange tijd in de 1e helft niet af te staan. Vanaf 9-9 hadden de gasten wel het beste eindschot en bepaalde de ruststand op 9-11 na een gelijkopgaande strijd halverwege. In de 2e helft bleef het spelbeeld hetzelfde met Fiks dat verzorgd bleef spelen en met Blauw-Wit dat goed gecontroleerd speelde. Blauw-Wit bleef echter minimaal net zo veel rendement halen uit de kansen die zij zich verschaften (met name Niels Stuurstraat bij de gasten was een plaag voor Fiks met veel rake treffers van afstand) en Fiks kon minimaal dezelfde hoeveelheid (goede) kansen als in de 1e helft, helaas niet omzetten in minimaal net zoveel treffers. Daarmee was het uiteindelijke verschil van 15-24 verklaard en gaan de felicitaties uit naar terechte winnaar Blauw-Wit na een goede en attractieve wedstrijd.

VEO - Pernix

Pernix startte zaterdag in Voorburg tegen VEO slordig. Pernix kwam in deze belangrijke wedstrijd nog wel op een 0-1 voorsprong, maar keek daarna al snel tegen een 3-1 achterstand aan. Beide ploegen grossierden in fouten, en bleven dat de hele 1e helft doen. Hierdoor stond er met de rust een magere 4-4 op het scorebord. Het 2e bedrijf bracht gelukkig veel meer spektakel. Pernix hield de bal langer in de ploeg en de acties sloten veel beter op elkaar aan. Het was dan ook terecht dat Pernix in deze fase uitliep naar een 6-8 voorsprong. Helaas werd deze marge in korte tijd verspeeld. Er was nog geen 5 minuten meer te spelen en Pernix keek tegen een 13-10 achterstand aan. Pernix toonde gelukkig veerkracht en met name Christel Zwanenburg onderscheidde zich toen met 2 goals op rij. In de slotminuut maakte Sietse Spaan de winnende treffer. (13-14) VEO miste 30 seconden voor tijd nog de mogelijkheid op een punt, door een zeer gemakkelijk gegeven strafworp te missen. Over 2 weken treft Pernix deze tegenstander wederom, en kan dan goede zaken doen wat betreft handhaving in de hoofdklasse.

Tempo - Tiel

Tiel was een voor Tempo een onbekende tegenstander. Tempo schoot uit de startblokken en sloeg al snel een gat. Ruststand 12-5. De thuisploeg kon vrijuit spelen en combineren. In de 2e helft stokte de score aan beide kanten, maar na deze doelpuntloze fase sleepten Tempo vrij gemakkelijk de overwinning binnen. Bij de winnaar stond vrijwel iedereen op het scoreformulier en viel junioor Wessel Kuiper in de slotfase nog verdienstelijk in. Eindstand 19-10

Velocitas - Refleks

“Afgelopen zaterdag maar weer eens een wedstrijd.  In dit geval tegen Refleks. Het is lastig om met deze vorm van de competitie het wedstrijd ritme vast te houden,” zo begint Enno Verhoeff en dat bleek ook wel in deze wedstrijd. Velocitas kwam 2-0 voor en tot de rust kon het maar geen afstand nemen van Reflex. Van 4-2 naar 7-5 en met rust 8-7. “Ik vond ons duidelijk de betere ploeg, maar we waren aanvallend wat onrustig en verdedigend slordig," vervolgt Verhoeff. De 2e helft gaf het zelfde beeld. Velocitas kon het verschil maar niet maken. (12-10 en 15-13) Een timeout brak het ritme van Refleks en Velocitas kon 3 keer op rij scoren, waardoor de wedstrijd uiteindelijk beslist was. Eindstand 19-14. “De gehele wedstrijd aan de goede kant van de score en toch een moeizaam gevoel hebben. Uiteindelijk wel een terechte overwinning van de  betere ploeg,“ sluit Verhoeff af.  Scores. Nick v.d.Z, Debby Halvemaan en Ivar van Driel (allen 4 maal),  Rosa Hüsken en Siem van Osnabrugge (beide 2 maal), Lisanne Kwestroo, Tom Glasbeek en en Gwen Haasnoot,, waardoor iedereen op het scorebord stond.

KZ Danaïden - Vriendenschaar (B)

De wedstrijd van zaterdag was voor de coach van KZ Danaïden een bijzondere, want volgend seizoen is Gert Krook de coach van tegenstander Vriendenschaar. De ploeg van Krook had van te voren, deze voorjaarscompetitie heel anders ingeschat en mee willen doen om de bovenste plek. Na de eerste 3 speelrondes is de situatie geheel anders en moet de ploeg snel de bakens gaan verzetten om niet uit deze klasse te vliegen en dat zou voor deze  club  echt  niet nodig hoeven te zijn. De start tegen Vriendenschaar was voortvarend met Jasmine Pikaar  op de plaats van Lisa de Wit, die wegens haar zwangerschap gestopt is. Na een 0-1 achterstand pakte de thuisploeg de draad weer op en zette de ploeg uit Bodegraven onder druk en liep  zo binnen 10 minuten uit naar een 5-1 voorsprong. Geheel terecht en met goed aanvalsspel. KZ kon dit goede spel niet volhouden en het lukte niet om on het gat groter te maken. De goals vielen niet zo makkelijk meer en heel langzaam kreeg Vriendenschaar meer grip op het spel en kwam terug in de wedstriijd. Helaas viel bij 8-6, vlak voor rust, ook nog de 8-7 binnen. “Het spel is goed, maar maak het dan ook af en beloon je zelf! Niet alleen blaffen, ook bijten!,”  sprak Krook zijn ploeg in de pauze toe. Met frisse moed en even afgekoeld werd aan de 2de helft begonnen. Met alle goede bedoelingen en kansen die er waren, lukte het KZ helaas niet de wedstrijd snel te beslissen. Sterker nog, Vriendenschaar nam het initiatief over en de Leidse Ploeg moest "harken" om bij te blijven. Via 8-9 en 10-10 sloeg Vriendenschaar een gaatje van 2 goals en kwam op 10-12. Met de nodig wissels probeerde Krook het gat nog te dichten, wat heel even leek te lukken. 2 minuten voor tijd maakte KZ de 12-13, maar direct hierna viel de 12-14 en was de wedstrijd gespeeld en bleef  de Leidsche  ploeg met een kater achter. “Dan moet het maar gebeuren in de return. Het is nu 5 voor 12 voor ons. Alle hens aan dek om het 1ste klasse schap veilig te stellen! Het begint bij ons zelf, dus moeten we volop strijden en het niet op de laatste wedstrijd aan laten komen, zodat we het seizoen goed af kunnen sluiten, “eindigt Krook strijdvaardig.

LUNO - Sporting Trigon

Sporting Trigon laat zich verrassen

In het streven snel terug te keren naar de 1e klasse leed Sporting Trigon in Linschoten een even verrassende als kostbare nederlaag. Thuisclub LUNO won in  de slotfase met 18-17 en komt daarmee na 3 wedstrijden op gelijke hoogte met de Leidse ploeg, die zijn eerste nederlaag leed. En daar zag het vrijwel de gehele wedstrijd niet naar uit, want na de 1-0 nam de formatie van trainer/coach Niek Duitscher de regie over en dat kwam ook in de score tot uiting. Via 1-3 en 5-6 liep zijn ploeg uit naar een voorsprong 2 punten halverwege, die groter had moeten zijn als de verdedigingen beter hadden opgelet. Dat brak de Leidse ploeg in de tweede helft flink op. Het vak met de op papier makkelijk scorende spelers viel stil, had niet altijd het geluk aan de zijde en zag de thuisclub aanhaken met de spannende slotfase en slechte afloop voor Trigon als resultaat. Coach Duitscher stak na afloop de hand in eigen boezem door zijn verkeerd uitgevallen spelerswissel mede als oorzaak voor de nederlaag aan te wijzen. Over 2 weken kan Trigon zich revancheren.

Gemeni - Fluks

Fluks had geen kind aan Gemeni. In Gouda werd vrij eenvoudig gewonnen en zo blijft de Noordwijkse ploeg nog in het spoor van de koploper GKV. Eindstand 5 -17

Madjoe - Triaz

Madjoe wint gemakkelijk van nummer 2 Triaz.

Ook de 3e wedstrijd in de 4e klasse werd makkelijk gewonnen door de ploeg uit Rijnsburg. Triaz uit Amsterdam werd op alle fronten afgetroefd door Madjoe. Het is dat het schotpercentage bij de Rijnsburgers niet hoog lag en daardoor de uitslag nog mee viel. (15-6)