(kopfoto: Willem Zwanenburg)

TOP/IAA fresh 1 - Dalto 1

Robin Bakker debuteert in de basis.          (foto: Korfbalfoto.nl Rene van Dam)

Openingswedstrijd Korfbal League 2

Na een succesvol eerste deel van de veldcompetitie, waarin TOP zich voor de kampioenspoule na de zaal plaatste, begon gisteren de zaalcompetitie voor ploeg uit Sassenheim. Dalto was hierin de tegenstander. De selectie van de KL2-finalist van afgelopen seizoen bestaat, net als die van TOP, voornamelijk uit jonge talentvolle spelers, aangevuld met de routine van enkele steunpilaren. Dit maakte deze wedstrijd interessant om te zien wie er op dit moment het beste in slaagt de volgende stap in de ontwikkeling te maken. Voor veel mensen was het misschien verrassend om Robin Bakker in de startopstelling van de ploeg uit Sassenheim te zien. Met zijn 18 jaar is hij de jongste binnen de selectie van TOP. In een vak met Nick Pikaar, Sanne Jousma en Jill Heijink beleefde hij een prachtig debuut, wat bekroond werd met 2 doelpunten en vele mooie assists. Dit geeft maar weer aan dat de club uit Sassenheim over een brede selectie beschikt waaruit geput kan worden. Het andere vak bestond uit Thijs vd Zaag, Thomas Tiggelman, Fenna Jagtman en Julia Schuiling.Top heeft op het veld al laten zien verdedigend behoorlijke druk op de tegenstanders te kunnen zetten. Deze lijn werd zaterdagavond voortgezet. Dalto had grote moeite zich onder de Sassemse druk uit te spelen, hetgeen in veel onderscheppingen en plaatsfouten resulteerde. Dit was dan ook de basis voor de aanvallende prestatie. Over veel schijven werd er gescoord en uiteindelijk kwam de gehele ploeg 1 of meerdere keren op het scoreformulier. Ruststand 12-7. Na rust kwam TOP scherp uit de kleedkamer en wist de wedstrijd met een run van 5 doelpunten verder naar zich toe te trekken. Opvallend detail was dat Jill Heijink al haar doelpunten in deze tweede helft wist te maken, 5 in totaal. Dit maakte haar topscoorder van de wedstrijd. Na het weglopen van TOP in het begin van de tweede helft werd er om en om gescoord en speelde TOP de wedstrijd eigenlijk redelijk gemakkelijk uit. Er was nog plaats voor enkele wissels. Zowel Thimo Winter als Maaike vd Willik pakten nog een aantal minuten mee. De ploeg bleef druk zetten en gaf hierin weinig weg. Het leverde uiteindelijk een 24-14 eindstand op. Coach Ruben Boode blikte na de wedstrijd tevreden terug. “We weten dat we als ploeg kunnen bouwen op onze verdedigende kwaliteiten. De ploeg maakt een mooie ontwikkeling door en werkt steeds beter samen. Dit maakt dat we, ook op het aanvallende vlak, stappen maken. Dit zie je terug in de wedstrijd van vandaag. We gaan door om onszelf verder te ontwikkelen en kijken uit naar de komende weken.”

Tempo - Unitas/Perspectief

Na een pittig veldseizoen kon Tempo gelijk de eerste wedstrijd in de KL2 ook aan de bak. Degradant Unitas kwam op bezoek in Alphen aan den Rijn. Op papier de favoriet van deze seizoensopening. Tempo kende een lastige voorbereiding van het zaalseizoen heeft met name aan de dames-kant te kampen met veel blessures. Toch schoten de Alphenaren uit de startblokken en ging het gelijk op, in de eerste fase van de wedstrijd. Een mindere fase met verdedigende foutjes en aanvallend ongelukkige keuzes volgde. Na een time out herpakte Tempo zich goed en naderde in de rust tot drie punten. Voldoende perspectief voor een mooie tweede helft. Tempo had na de rust te lang nodig voor het eerste doelpunt waardoor Unitas verder kon uitlopen. Afronding bij Tempo was tweede helft minder gelukkig, Unitas bleef scoren waardoor de eindstand van 15-26, uiteindelijk een groot verschil laat zien. Komend weekend komt Dalto op bezoek in Alphen aan den Rijn.

Fiks - Dalto

De eerste wedstrijd van de zaalcompetitie bracht Fiks naar Putten om het daar op te nemen tegen de plaatselijke korfbalvereniging de Meeuwen. Een voor Fiks onbekende tegenstander waar Fiks alleen de verrichtingen van wist op het veld (4e in de Hoofdklasse). Spanning van een eerste wedstrijd, een onbekende tegenstander, een volle sporthal met fanatiek thuispubliek (en overigens toch ook flink wat fanatiekelingen uit Oegstgeest) maakten wellicht dat Fiks moeite had om te overtuigen in de beginfase van de wedstrijd. Gezegd moet wel worden dat de eerste 5 aanvallen van de wedstrijd 4 treffers opleverden, eerlijk verdeeld over beide ploegen. Daarna minder rendement, maar nog steeds beide ploegen in gelijke tred. Aan het einde van de 1e helft had Fiks echter de sleutel gevonden om het aanvalsspel van de Meeuwen te ontregelen. Daardoor kreeg de Oegstgeester aanval de overhand en kon Fiks al met al een wisselvallige 1e helft afsluiten met een voorsprong van 8-11. Na de rust viel direct de 8-12 en leek Fiks de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken. De Meeuwen zette echter nog een keer aan en kwam terug tot 12-13, maar toen trad er een beslissende fase aan, waarin Fiks 9 treffers op rij liet aantekenen: 12-21 en de wedstrijd was daarmee gespeeld. Alle reserves konden daarna nuttige vlieguren maken en het eindsignaal klonk bij 16-22. Zo werd een lastige wedstrijd gewonnen door in 20% van de totale aanvalstijd 80% van alle treffers te maken. “Een goed resultaat met nuttige punten. 2 wedstrijdpunten en ook een hoop verbeterpunten waar we de komende week aan gaan werken in aanloop naar onze thuiswedstrijd volgende week tegen DOS uit Westbroek,“ aldus de winnende coach Bas Harland.

Velocitas-CSL

Zaterdag was het wat resultaat betreft, geen goede start van Velocitas. Na de 3-0 voorsprong stokte de productie. Hoewel de Leiderdorpers een aantal keren goed terugkwamen, maakte CSL op die momenten de kansen wel af, waar Velocitas juist te veel kansen liet liggen. Bij 14-14 leek Velocitas  nog een kans te hebben, maar 2 minuten later was het alweer 14-17. Die klap kwam de ploeg van Enno Verhoef niet meer te boven. Eindstand 16-18.“We hebben wel een goede wedstrijd gespeeld,  maar we waren helaas niet effectief genoeg in de afronding” eindigt de verliezend coach Enno Verhoef. Doelpunten: Siem van Osnabrugge (4), Lianne van Meurs (3), Debby Halvemaan (3) Nick van der Zee (2), Jasmijn de Groot , Lisanne Kwestroo, Ivar van Driel en Tom Glasbeek.

Pernix - Vitesse (B)

Pim Waayenberg in actie. (foto: Willem Zwanenburg)

Pernix 1 nam het dit weekend op tegen Vitesse uit Barendrecht. De 1e wedstrijd in de nieuwe zaalcompetitie. In een sterk bezette Overgangsklasse, was vooral trainer Joost Kuipers benieuwd hoe zijn jonge ploeg zich zou houden. Een zo goed als uitverkochte Zijl-hal kreeg een 1e helft te zien, die in hoog tempo werd afgewerkt. Met een niet groter verschil van 2 goals werd er met een mooie 14-14 gerust. Dit ging door na de rust tot 19-19. Tegenstander Vitesse speelde tot die tijd een uitermate goede partij, maar Pernix pareerde iedere uitlooppoging. Toen Pernix bij 21-19, met nog 10 minuten te gaan, voor het eerst  2 punten voor kwam, en het publiek massaal achter de thuisploeg ging staan, was het hek van de dam. Pernix gooide er de ene na de andere weergaloze bal in, en bij Vitesse lukte bijna niets meer. 5 minuten voor tijd kon Joost zowaar achterover leunend op de bank plaats nemen, en samen met assistent-coach Robin Arnoldus, genieten van hun ploeg. Eindstand 31-20!! Scores waren van Sietse Spaan (2) Geert Richel en Jasmijn van der Hoff (beiden 3) Pim Waayenberg, Christel Zwanenburg en Lola Schallenberg (allen 4), en topscoorders Sem Deurman en Jet van Osnabrugge (beiden 6).

Atlantis - Sporting Trigon

Prima start zaalcompetitie Sporting Trigon. (bron Wim van Vliet)

“Het zullen veel wedstrijden worden waar het net wel of net niet wordt. We doen wat we kunnen en als het af en toe meezit, zou dat ook fijn zijn”, zei Trigon trainer/coach Niek Duitscher daags voor de start van de zaalcompetitie. En, het zat mee! “Heerlijk”, verwoordde Duitscher direct na afloop zijn gevoelens. De Leidse formatie pakte namelijk meteen de eerste volle buit en dat is weleens anders geweest de laatste jaren. Het werd 22-25 in sporthal “De Phoenix” in Mijdrecht en dat verdiende zijn ploeg ten volle, want alleen met de openingsgoal had de thuisclub een voorsprong maar bepaalde Trigon in het vervolg van het duel het scoreverloop. En hoe! Na amper 10 minuten stond er 1-7 op het bord. “Onze eerste 6 schoten waren allemaal raak, maar dat hou je natuurlijk niet vol”, zei de Leidse coach na afloop. Maar die veronderstelling kwam tot ver in het duel bij lange na niet uit. Atlantis moest wel even bijkomen van die tik, ging ook tegen scoren, maar Trigon bleef goed mee scoren en vergrootte de marge zelfs tot 7 punten. Via de ruststand van 10-15, leidde de Leidse ploeg na 13 minuten zuivere speeltijd in de tweede helft, nog steeds met ruim verschil (13-19) en leek op rozen te zitten, maar niets was minder waar. Zes minuten verder was er van de Leidse voorsprong niets meer over en de 19-19 stond garant voor acht spannende laatste minuten en dat was ook zo. Sporting Trigon met de op dreef zijnde Janwillem vd Gugten voor de zieke Tony Bruggeman, toonde karakteren nam weer de leiding (19-21). Maar ook die nadelige marge werkte de thuisclub weg met nog 3 minuten op de klok. Atlantis dacht met enorm achter-verdedigen alsnog succes te behalen, maar daar wist Sporting Trigon wel raad mee. Eerst in de persoon van de uitblinkende Mees vd Doe, die met zijn 7e en 8e goal zijn ploeg weer op 2 punten voorsprong bracht en vervolgens zijn ploeggenoten Pam Straathof en de ingebrachte routinier Henk vd Gugten met hun enige goal de wedstrijd, in de slotminuut definitief zag beslissen. “Een mentaal lesje”, roemde Duitscher de prestatie van zijn equipe en “goed voor het zelfvertrouwen”, kwam er nog achteraan. Doelpunten: Mees vd Doe (8), Janwillem vd Gugten (6), Mandy Bekooij (4), Floor Lambooy (3), Sander Captijn, Pam Straathof, Henk vd Gugten en Joep Feijen. Komende zaterdag speelt Trigon in “Sportcentrum 1574” tegen HKV/Ons Eibernest.

KZ Danaïden - DES

Na een goed afgesloten veldseizoen en een gedegen voorbereiding op het zaalseizoen stond dan afgelopen zaterdag voor KZ Danaïden de start van de competitie voor de deur, waarbij  de afgelopen week nog wel  2 blessures moesten worden opgevangen.Ruben Soellaart en Pim van der Heijden vielen beiden uitstekend in. KZ Danaïden begon zeer sterk aan de wedstrijd en het was niet te zien dat KZ Danaïden als promovendus tegen (volgens trainer Krook) éen van de titelkandidaten speelde. Met goed spel en meerdere schoten per aanval werd DES onder druk gezet en  liep KZ ook snel uit naar een 4-1 voorsprong. De ploeg uit Delft paste het spel aan en ging ook vaker de korf vinden en stond het na 15 minuten spelen 6-3. KZ Danaïden had moeite met de aanpassing van DES, waardoor de weinige kansen onder hoge druk genomen moesten worden en daardoor niet benut werden. Langzaam kwam DES dichterbij en nam vlak  voor rust een kleine voorsprong (6-8.) In de rust werden de bekende afspraken gemaakt om het spel weer in Leids voordeel  te doen kantelen. Dit lukte maar ten dele en de marge bleef daardoor op 2 à 3 doelpunten hangen in het voordeel van DES. Op het moment dat KZ Danaïden dreigde het gat te verkleinen en het initiatief wilde pakken, scoorde DES. In De tweede helft ging de score om en om, via 9-12 naar 12-15 en 16-19 en werd afgesloten op 16-20.

“Een wedstrijd waar we in ieder geval veel van hebben geleerd, zoals het  omgaan met de andere wetten uit de sport. De start van de competitie en wedstrijd was op zich goed, alleen nu ook nog je zelf gaan belonen. Achteraf gezien had er misschien wel iets meer in gezeten. Op naar volgende week!”, aldus trainer Gert Krook.

GKV (H) - Fluks

Fluks moest spelen tegen GKV uit Den Haag. Een oude bekende en voor de Noordwijkers een lastige tegenstander. Aangezien coach Michael Fritzen deze wedstrijd niet mocht coachen, vanwege een in het vorig seizoen opgelopen schorsing na twee gele kaarten, was voormalig coach Enrico Mud bereid gevonden deze wedstrijd te coachen. Jan Passchier moest vroeg in de wedstrijd het veld noodgedwongen verlaten i.v.m. een lastige rugblessure. Voor hem mocht junior Thijs de Roode zijn debuut maken in Fluks 1. Met wat doorwisselingen kwam Thijs naast Sebastiaan Mud te staan, die hem uitstekend begeleidde.  De eerste helft was in het begin van beide zijdes open en vond GKV de korf iets makkelijker dan Fluks en liepj uit naar een 6-2 voorsprong. Hierna herpakte Fluks zich en kreeg met name verdedigend wat meer vat op de aanvallen van GKV, zodat de Noordwijkers aanvallend beter aan bod konden komen. Fluks speelde in de loop van de eerste helft prima aanvallen, waarin er genoeg herhaald kon worden en zichzelf beloonde door terug te komen tot 7-7.  GKV wist vlak voor rust de 8-7  te maken wat ook de ruststand was. “Vanaf de tribune heb ik een leuke eerste helft gezien waarin ik een Fluks heb gezien, dat ondanks de achterstand niet bij de pakken neer is blijven zitten en als team heeft laten zien er voor elkaar te staan en met elkaar te bouwen naar een goede verdediging en aanval,“ weet trainer Fritzen te melden. De tweede helft startten beide ploegen fel en en gingen er beiden vol voor. Na de 11-11 brak er een kleine periode aan waarin Fluks wat slordig met de bal omging en hierdoor veel balverlies  leed. GKV profiteerde en liep dan ook uit naar een 15-12 voorsprong die zij eigenlijk niet meer werd weggegeven. Hierna ging het scoreverloop enigszins gelijk op wat resulteerde in een  20-17 overwinning van GKV. “Helaas verloren, maar we hebben gewoon een goede wedstrijd gespeeld en de manier waarop geeft aan dat wij op de goede weg zijn met elkaar. Ook de manier waarop Bas samen met het vak Thijs heeft begeleid en hem vertrouwen heeft gegeven, verdient een compliment, maar dat compliment geef ik ook aan de gehele ploeg die na het uitvallen van Jan door de wisselingen in een andere samenstelling moest spelen en hier goed mee is omgegaan. Ook ben ik tevreden over de wijze waarop mijn ploeg is blijven doorgaan en niet in de score is blijven hangen, zoals in eerdere wedstrijden en er 17  heeft ingelegd. Met dank aan Enrico, die ie er toch maar is gaan zitten en de ploeg tijdens deze wedstrijd uitstekend heeft begeleid. Ik heb genoten van  mijn ploeg en op naar volgende week!” Aldus een (geschorste) trotse coach.