Round Up 13 januari

January 14, 2024
Round up

Voor de meeste ploegen uit onze regio stond zaterdag de eerste wedstrijd van dit kalenderjaar op het programma, m.u.v. TOP en Tempo, die vorige week al startten. Beide KL 2- ploegen moesten weer het onderspit delven. Fiks blijft door een overwinning meedoen om de hoofdprijs in de hoofdklasse. Op overgangsklasse-niveau behaalde Pernix twee belangrijke punten en kwam Velocitas ruim tekort. In de eerste klasse kon Sporting Trigon weer winnen, terwijl KZ Danaiden net aan ten onderging. In de derde Klasse won Madjoe en verloor Fluks.

Top/IAA fresh 1 - Unitas/Perspectief 1

Schuiling op weg naar de Korf.   (foto: korfbalfoto.nl; Rene van Dam)

Een mooi affiche in sporthal De Korf in Sassenheim. Beide ploegen zijn nog niet in hun beste doen. TOP Verloor een week eerder van Oost-Arnhem. Unitas won van Avanti maar dit gebeurde allerminst overtuigend. Precies zoals vorige week waren de doelpunten in de eerste helft weer schaars. Het initiatief lag bij de ploeg uit Harderwijk en werd ook door hen gekozen om achter-te-verdedigen. TOP ging hier beter mee om dan de voorgaande weken, maar het rendement op de kansen bleef uit. Belangrijk voor de wedstrijd waren de twee aansluitingstreffers van Julia Schuiling. Zij bracht voor rust de stand terug van 5-9 naar de 7-9, waarna beide ploegen de kleedkamers opzochten. Na rust lag de wedstrijd qua scores en tegenstand dichterbij elkaar. Met de 8-10 was het verschil voor de laatste keer 2 doelpunten. Er ontspon zich een spannend schouwspel waarbij het kwartje tot aan de laatste minuut beide kanten op kon vallen. Uiteindelijk was het Sabine Verhoef die Unitas de winst bezorgde met een fraai afstandsschot. Eindstand 17-18. Gezien het spelbeeld zou een gelijkspel wellicht de juiste weergave van de krachtsverhoudingen zijn geweest. Hier zal de ploeg uit Harderwijk echter geen boodschap aan hebben. Coach Ruben Boode over de wedstrijd: “We hebben in deze wedstrijd laten zien dat we leren van de voorgaande weken. De oplossingen op achter-verdedigen worden beter gevonden en we komen meer in ons beoogde aanvalsspel. We zien echter een te laag rendement op onze pogingen. Hier moeten we hard mee aan de slag om dit te verbeteren”.

Tempo - Oost Arnhem

Als laatste van de poule neemt Tempo het op tegen Oost Arnhem. Oost Arnhem zette recent een goede reeks neer en won drie keer op een rij. Avanti werd verslagen, maar verrassender werd ook gewonnen van Mid Fryslan/ReduRisk en Top/IAA Fresh. Oost Arnhem kwam dus met vertrouwen naar Alphen. De opening was voor de Alphenaren. OA ging, zoals verwacht, extreem achter-verdedigen en wist hierdoor de aanvallen van Tempo bij vlagen goed te ontregelen. Het lukte Tempo niet goed om het eigen spel te spelen en daardoor de juiste kansen te nemen. Dat leiddetot slordigheid in de afronding. Bij rust lleidde OA, maar het gat was nog overbrugbaar. En dat was wat Tempo begin tweede helft ook lukte. Halverwege de tweede helft stond het 10-10. Tempo werkte hard om doelpunt voor doelpunt gelijk te komen, maar gaf in een rommelige fase de gelijke stand snel op. Met 10-13 viel er ook nog een gele kaart en was het verzet gebroken. Tempo creëerde nog veel kansen, maar de afronding bleef onvoldoende. OA won eindelijk met 15-21. Verdedigend had Tempo het aardig op orde, maar verzuimde dit aanvallend om te zetten in doelpunten.

Fiks - SCO

Het is duidelijk dat Wageningen, SCO en Fiks gaan strijden om de titel in de hoofdklasse A. Zaterdag kwam de nummer 2, SCO,, op bezoek in de Cuyl met een aantal spelers met KL1 ervaring. Het was voor Fiks òf afhaken òf met Wageningen om de titel strijden. Het begin was overduidelijk voor SCO en na een 0-3 tussenstand kroop Fiks langzaam dichterbij, wat resulteerde in een 13-12 ruststand. Er werden harde duels uitgevochten en Fiks had vooral veel te duchten van Marloes Frieswijk die verantwoordelijk was voor 30% van de Friese scores. De sterkte van Fiks lag in het collectief en iedereen scoorden naar hartelust. In minuut 42 t/m 44 werd er aan beide kanten maar liefst 11x gescoord en uiteindelijk liep Fiks uit naar een verdiende 28- 24 overwinning . "Er is keihard gestreden door mijn ploeg en ik denk dat het publiek de grote winnaar was," aldus een blije trainer Bas Harland. Scores van Fiks: Mart Hortensius 7x, Melissa Heijne 6x, Roy Vreeken 4x Michelle Rozenbroek 3x, Youp Coli 3x, Dominic v Welzen 3x en Hilde Warmerdam 2x

Velocitas - ZKC '19

Afgelopen zaterdag was een slechte dag voor Velocitas tegen ZKC(verdedigend wel de betere ploeg uit de klasse, maar aanvallend aanvallend slechts 15 gemiddeld.) Velocitas begon sterk aan de wedstrijd en na 10 seconden stond het al 1-0 en na 3 minuten 4-1. Daarna was echter ZKC dat zich in de wedstrijd knokte. De scores vielen wel regelmatig om en om, maar ZKC maakte er dan net 2 oelpunten, wanneer Velocitas er 1 maakte. (Ruststand 12-15) "Dit was dus helemaal niet wat we vooraf tegen een slecht scorende ploeg verwacht hadden," In de 2e helft bleef Velocitas wel in het spoor, maar kwam niet meer dichterbij dan 2 doelpunten. Toen het koppie bij de Leiderdorpse ploeg even ging hangen liep ZKC, 5 minuten voor tijd, zelfs weg naar een 21-30 voorsprong. Velocitas herpakte zich nog een beetje zodat de eindstand 23-31 werd. Typerend voor deze wedstrijd was wel de uitspraak van de trainer van ZKC, die na de wedstrijd meldde, dat hij zijn ploeg nog nooit zo goed had zien spelen. Hierdoor komt Velocitas echter in een moeilijke positie en staat nu voorlaatste.  Er is echter nog van alles mogelijk omdat de nummer 3 in de klasse op slechts 3 punten voorsprong staat.

Pernix - Rohda (A)

Geert Richel en Christel Zwanenburg in actie. (foto: Willem Zwanenburg)

Pernix hervatte de competitie zaterdag, tegen Rohda (A'dam) De enige ploeg die Pernix nog niet tegen was gekomen dit seizoen en met net zoveel punten als "de oranjekragen" aan deze 1e wedstrijd van het nieuwe jaar begon. De Pernix-ploeg heeft in de afgelopen periode voldoende rust kunnen inbouwen, en begon pas vorige week met een oefenwedstrijd. Pernix begon verdedigend bijzonder sterk.Trainer/coach Joost Kuipers: "We hadden een goede verdedigende analyse gemaakt en ook aanvallend liep het "lekker" .De thuisploeg kwam zo vlot uit op 5-0, met o.a. 2 goals van de in de basis teruggekeerde  Fleur van Rosmalen. Heel even leek Rohda er een spannend potje van te gaan maken (5-4), maar met de rust had Pernix alweer orde op zaken gesteld (9-5). Sem Deurman maakte in die periode 3 fraaie goals. Na de pauze zou het verschil alleen nog maar groter worden, met Christel Zwanenburg (5) en Lola Schallenberg (4) in de hoofdrollen. Saillant detail: Lola is dochter van ex Rohda speler en international Peter Schallenberg. Ook de al eerder genoemde Fleur van Rosmalen scoorde nog 3x. Eindstand 21-14. "Een collectieve prestatie," volgens Joost Kuipers. "We kunnen en moeten echt nog beter, maar vandaag zag ik weer een team staan, wat voor elkaar door het vuur gaat. Als we dit door kunnen zetten, moeten we minimaal naar het linkerrijtje kunnen stijgen."

KIOS - KZ Danaïden

KZ Danaïden had het jaar 2023 goed afgesloten en had een korte voorbereiding op de 1ste competitiewedstrijd. De belangen in deze competitie zijn zowel onder-, als bovenin, elke week groot., dus deze wedstrijd was weer een mooi affiche. De wedstrijd ging gelijk op door goed verdedigend werk van beide ploegen, waarbij de kansen die er waren, ook goed benut werden. Zo bleef het de hele 1ste helft stuivertje-wisselen. Een domper voor KZ Danaïden was het uitvallen van Seph die goed werd vervangen door Ruben. Via 2-2 werd het 5-5 en geen van beide ploegen kon een gaatje slaan van 2 verschil en zo stond het in de rust 9-10. Na nieuwe aanwijzingen begon KZ Danaïden in de goede flow. Na 7 minuten in de 2de helft kwam KZ Danaïden voor het eerst op 2 verschil, maar een groter verschil maken zat er niet niet in, terwijl.de kansen hierop er wel waren. Zo werd het weer op 14-14. Hierna kreeg de Leidse ploeg het iniatief weer terug en kwam op voorsprong door goed samenspel. Bij 16 -16 nam KIOS het echter over en probeerde KZ Danaïden aan te klampen door aanvallend en verdedigend heen en weer te wisselen. Dapne Hillebrand  kwam voor Quinty de Nijs  en Jasmine Pikaar voor Denise Melman, die beide ook een doelpunt mee pakten en kwam KZ  tot 19 -19 met nog 65 seconden te gaan. Dan zijhn de Leidenaren erg ongelukkig en na een stip komt KIOS op 20-19. Na balveries in de hierop volgende aanval, profiteerde de thuisploeg volledig en werd het met nog 15 seconden op de klok 21-19. "Er had meer ingezeten en een punt was, zeker gezien de wedstrijd, een eerlijkere verdeling geweest. Maar zo werkt het niet altijd en hebben wij het eerder ook zo een keertje mee gehad. Met het vertoonde spel ben ik erg blij en dat geeft zeker hoop voor de return-wedstrijden," aldus trainer/coach Gert Krook, die overigens aan zijn laatste seizoen bij de Leidse ploeg bezig is.

Sporting Trigon - NOVA

(bron: Wim van Vliet)

Sporting Trigon begint zeer voortvarend aan 2024.

(foto: pr Trigon)

Trainer/coach Niek Duitscher had vast en zeker vooraf ook niet gedacht dat zijn ploeg op deze overtuigende wijze de herstart van de competitie gestalte zou geven. De dadendrang, gecombineerd met overtuigend spel in alle disciplines, leidde tot de grootste overwinning tot nu. De cijfers 24-16 zijn niet eens geflatteerd te noemen, want daarvoor speelde Sporting Trigon, vooral in de tweede helft, een prima partij. De winst komt op een goed moment, want 2023 eindigde nou niet bepaald in een juichstemming met 2 opeenvolgende nederlagen. De rustperiode van bijna 4 weken werd op diverse manieren uitgebreid benut om de hoofden leeg te maken. Pas afgelopen week werd de training weer hervat, waarbij de laatste zelfs nog werd gebruikt om “de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen," verklaarde aanvoerster Mandy Bekooij de donderdagse praatsessie. En met resultaat, want haar ploeg vertoonde in het duel met NOVA steeds meer trekken van een uitgebalanceerd team, omdat iedereen deed waarin hij/zij het beste is. Gekoppeld aan een flinke dosis strijdlust is het dan moeilijk winnen van zo’n ploeg. Dat ondervond ook de formatie uit Bilthoven, na het gelijkopgaande begin in sportcomplex 1574. Na 4-4 forceerde Mees v.d. Doe met 2 goals voor het eerst een marge van 2. Nog geen gelopen koers want met 3 goals op rij verkleinden de bezoekers de 8-4 tot 1 punt, maar bij rust was het verschil alweer 4 (13-9).  NOVA trachtte met veel wissels in korte tijd, zonder succes, het tij te keren en het ook met de fysieke aspecten werd geen resultaat bereikt. De Leidse ploeg speelde een gewonnen partij, waarbij niet alleen de erkende puntspelers zich lieten gelden, maar zeker ook de anderen in een dienende rol met veel gewonnen duels en met uitblinker Sander Captijn als grote voorbeeld. Hij stond met de vele rebounds o.a. garant voor een aanval, die maar liefst meer dan 2 minuten in beslag nam.  De drie  misplaatstste gele kaarten (2 voor Trigon) die scheidsrechter Remon Landwier meende te moeten geven, waren de enige smet op de wedstrijd. De ex Korfbal League referee was nadrukkelijk aanwezig. Zo liet hij bijvoorbeeld een gemiste NOVA-strafworp tot 2 maal toe overnemen (leidde verder consequent, dat wel) en voelde kennelijk zijn autoriteit aangetast door de mopperende speelsters.  Doelpunten: Mees v.d. Doe (8), Pam Straathof (6), Mandy Bekooij (3), Joep Feijen (2), Rosanne Beekman, Floor Lambooy, Tony Bruggeman, Annika v.d. Bos en Sander Captijn.

Paal Centraal - Fluks

(bron: website Fluks)

NA 4 KEER OP RIJ GEWONNEN TE HEBBEN MOEST FLUKS DIT WEEKEND ZIJN MEERDERE ERKENNEN IN DE STUDENTEN VAN PAAL CENTRAAL.

De Delftenaren startten feller dan Fluks en liepen in korte tijd uit naar een 6-1 voorsprong. Waar de Fluks aanval niet goed draaide, was Paal Centraal via snelle aanvallen wel succesvol. Op karakter knokte Fluks zich terug in de wedstrijd en bij rust was de aansluiting weer gevonden (9-8).In het 2e bedrijf wist Fluks aanvankelijk nog in de buurt te blijven, maar waar op 10-9 de wedstrijd leek te kantelen, wist Paal Centraal toch weer een gat van 4 punten te slaan. Vooral de Delftse dames waren in deze fase trefzeker, de Noordwijkse protesten, (dat zeker 3 treffers verdedigd waren} vonden geen gehoor bij de arbitrage. Toch wist Fluks opnieuw terug te komen. 3 minuten voor tijd scoorde Joek Kwakernaak de aansluitingstreffer en gaf daarmee de Noordwijkers weer hoop op een goed resultaat. Het slotakkoord was echter weer voor Paal Centraal, dat met nog 2 treffers zorgde voor de 16-13 eindstand. Scores namens Fluks: Sebastiaan Mud (4), Tijmen Westgeest en Joek Kwakernaak (beiden 3), en Jet van Baren, Wouter Westgeest, en Susan Peschier (allen 1)

Madjoe - Dunas

Na een korte winterstop mocht Madjoe 1 afgelopen zaterdag aantreden tegen het Haagse Dunas. Het duurde even voordat het eerste doelpunt viel in de Madjoe Dome, maar het was Dunas die uiteindelijk de score opende en zowel de 0-1 als de 0-2 maakte. Het antwoord van de Rijnsburgers kwam via Jochem Vliegenthart en Lynn de Ruiter die er met een doorloopbal en een strafworp voor zorgden dat Madjoe op gelijke hoogte kwam (2-2). Na de 2-3 en 2-4 gescoord door Dunas was het wederom Jochem Vliegenthart die met een afstandsschot het verschil terugbracht tot één (3-4). Na een goal van Dunas deed Milan van der Zwan dit eveneens (4-5). Dunas kende daarna een goede fase en scoorde tweemaal op rij (4-7), maar de Rijnsburgers haakten wederom snel aan - ditmaal via een afstandsschot van Chris Vliegenthart (5-7). Dunas bleef scoren, waardoor Madjoe wel mee moest scoren om aan te blijven haken. Zo zorgde Rosaline Hoek - na een goal van Dunas - voor de 6-8. Dunas scoorde voor rust nog eenmaal en zo gingen beide teams de kleedkamers in met een 6-9 ruststand op het scorebord.

Na de rust begonnen de Rijnsburgers aan een - zo bleek achteraf - sterkere tweede helft. Chris Vliegenthart, Rosaline Hoek en Henk-Jan Blankert vonden na de rust meteen de korf (9-9). Dunas had wat meer moeite, maar wist via een benutte vrije bal toch weer op voorsprong te komen (9-10). De vrije bal werd door Lynn de Ruiter eveneens benut, waardoor zij Madjoe weer naast Dunas bracht (10-10). Henk-Jan Blankert zorgde niet veel later voor de eerste Rijnsburgse voorsprong deze wedstrijd (11-10). Helaas was deze van korte duur en was Dunas van afstand wederom trefzeker (11-11). Door goed uitgespeelde aanvallen en sterk reboundend werk van de dames konden Chris en Jochem Vliegenthart beide hun derde goal van de middag maken (13-11). Madjoe had zo voor het eerst een voorsprong van twee doelpunten verschil. Dit verschil werd niet veel later zelfs drie, waardoor Dunas genoodzaakt was een time-out aan te vragen (14-11). Dit weerhield Madjoe niet van het scoren want het was Maud Vos die niet veel later de 15-11 maakte. Dunas bleef scoren, maar de flow van de Rijnsburgers en met name de scherpte van Chris Vliegenthart (16-12) zorgden voor de uiteindelijke overwinning. Toch werd het nog even spannend toen Dunas terugkwam tot twee doelpunten verschil (16-14), maar door doelpunten van wederom Chris Vliegenthart (17-14) en Henk-Jan Blankert (18-15) werd de wedstrijd beslist en bleven de punten in de Madjoe Dome.