October 15, 2023
Round up

KZ Danaiden is kampioen!

de kampioensploeg van KZ Danaïden           (foto: pr. KZ Dan.)

Een rechtstreeks duel om de titel in de 2de klasse tussen KZ Danaïden en Haarlem. Na 5 wedstrijden had Haarlem 8 en KZ Danaïden 6 punten. De eerste wedstrijd werd verloren met 10-9, dus moest  KZ Danaïden winnen, met minimaal 2 goals verschil. Een spannend duel met alles er op en er aan en met de druk er vol op. Kampioenswedstrijden moet je leren spelen en daar had de Leidse ploeg vorig jaar al aardig op geoefend in de zaal, dus daar mocht niet aan liggen zaterdag. Aan het begin van de wedstrijd was het even aftasten van elkaar en Haarlem had er voor gekozen om anders op te stellen. Daar was vooraf al rekening mee gehouden en daar was  door de thuisploeg al op getraind, de afgelopen week. De eerste goal was voor Haarlem (0-1), gevolgd door  KZ Danaïden met de 1-1. KZ Danaïden had een licht overwicht in het spel en hield Haarlem goed onder druk. De ploegen bleven aan elkaar gewaagd met scores van 1-2 naar 2-2 en van 3-2 , weer naar 3-3. De gelijke trend bleef tot 4 minuten voor rust doorgaan, maar het was KZ Danaïden dat het eerste gaatje van 2 doelpunten kon maken en zo met een 7-5 de rust in ging. “In de rust werd benadrukt om zo door te gaan en niet te nonchalant te worden in het spel. Daar hebben we van geleerd de laatste wedstrijden..,” vertelt coach Gert Krook. De eerste score na rust was voor Haarlem (7-6 ), maar daarna was het KZ Danaïden dat door pakte (9-6). Haarlem wilde meer grip krijgen op de rebound en wisselde met aanvallende lengte en een schutter, elke keer vanuit de verdediging weer terug naar de aanval. Dit bracht KZ Danaïden even van de wijs, waarvan Haarlem profiteerde en kon terugkomen tot 11-11.Met deze stand geen Leidse kampioen en nog 7 min te gaan. De thuisploeg zette nog  1 keer aan en liet zien dat te hebben geleerd van de vorige wedstrijden en knokte zich met veel strijd naar een 14-11 voorsprong, met nog 2 minuten te gaan. Haarlem scoorde direct de 14-12, nu nog met 1.20 minuten op de klok! Er werd vervolgens heel snel tegen KZ Danaïden afgefloten voor te lang balbezit, zodat Haarlem nog een keer aanzette en een strafworp forceerde. Voor Haarlem was het erg zuur,  de stio werd gemist en de Leidse ploeg scoorde meteen de 15-12. Hier kon Haarlem niets meer aan veranderen en na het laatste fluitsignaal begon er een mooi feest. KZ Danaïden is kampioen en speelt na de zaalcompetitie in 1ste klasse! “Nu even rust en dan starten met de voorbereiding voor de zaalcompetitie. we hebben er zin in,” aldus de trotse en  blije coach Gert Krook.

Madjoe - Fluks

(foto's: Peter Sneijders)

De streekderby tussen Madjoe en Fluks  was een bijzondere,  omdat het doel voor beide teams het handhaven in de 3e klasse was.  “Van Madjoe wisten wij dat het sterk is in het herhalen en dat, als wij die eruit zouden weten te halen en onszelf dan ook nog zouden belonen met goede eigen aanvallen, wij een goed resultaat zouden kunnen neerzetten ,” start Fluks-coach Michael Fritzen. “Daarnaast wilden wij ook af van de negatieve balans die er de afgelopen jaren  tussen de beide ploegen is geweest. Toch was het vooral de insteek zaterdag, om niets aan het toeval over te laten en vol te gaan voor de handhaving in onze klasse,” vervolgt Fritzen. Madjoe koos ervoor om met de wind in de rug  te gaan spelen om mogelijk hiermee in de eerste helft al het verschil te willen maken. Fluks begon sterk aan deze wedstrijd en liet gelijk zien verdedigend de toon te willen zetten en middels “het in laten zakken” van de heren, de herhaling bij Madjoe eruit te halen. Ondanks het goede spel,  liet Fluks zich bij het uitspelen van de bal naar het aanvalsvak, verleiden tot  het makkelijk inleveren van de bal, wat de Noordwijkers in de eerste helft 2 tegengoals opleverden. na 8 minuten moestAmy na een blessure vervangen worden door Susan die goed en sterk inviel.  In eerste helft ontstond een gelijkopgaande strijd, waarin beide teams voor elke bal streden en een ruststand van 5-5 bereikt werd. Fluks kwam heel goed uit de kleedkamer en speelde een sterke tweede helft waarbij naar de juiste kansen werd gezocht. ondanks de wissels aan  Rijnsburgse kant bleef Fluks rustig en onderschepte  steeds meer de afvallende bal, wat  meer balbezit en daardoor meer aanvallen opleverde De sterke  tweede helft van de bezoekers werd beloond met een 6-3 winst, wat resulteerde in een einduitslag van 8-11. Door dit resultaat eindigt Madjoe op de laatste plaats en degradeert naar de 4e Klasse.  “Ik wil de ploeg complimenteren op de wijze waarop het zich deze week heeft voorbereid en toegeleefd naar deze belangrijke en beladen wedstrijd. Zelf denk ik dat het publiek een mooie wedstrijd heeft gezien, waarin er voor elke bal is gestreden en waarbij beide ploegen de huid duur heeft willen verkopen en waarbij Fluks als terechte winnaar naar voren is gekomen,” eindigt de winnende en hele trotse coach Fritzen.

Tempo - Groen Geel

De laatste wedstrijd van dit veldseizoen was er eentje om des keizersbaard. De stand lag al in de plooi, desondanks was Tempo gebrand om wat goed te maken na de matige wedstrijd in Wormer. Tempo had een sterke eerste helft, met veel kansen en een heel aardig afrondingspercentage. Richting rust bouwden de Alphenaren een aardige marge in, maar een rommelige fase richting de pauze verkleinde de voorsprong tot 3 punten (11-8). GG startte super na de rust, creëerde gelijk veel kansen en overbrugde het gat naar de Alphenaren eenvoudig. Tempo kende juist na rust aanvallend een lastige fase waardoor GG uiteindelijk een gaatje kon slaan. Dat gaatje gooide de wedstrijd in het slot. Tempo kon steeds een puntje naderen, maar de ploeg uit Wormer behield een veilige marge en nam ook de punten in de laatste speelronde mee naar huis.

KVS/Groenveld Keukens - TOP/ IAA fresh

spelmoment uit Scheveningen. (foto: Eric van der Ende (sport{o}snap.nl)

(door afwezigheid van "de vaste schrijver" van TOP vandaag een verslag vanuit het oogpunt van KVS)

KVS heeft op een sensationele manier degradatie ontlopen. De Supervissen uit Scheveningen versloegen koploper TOP/IAA Fresh met 13-9. KVS begon sterk aan de wedstrijd en nam al snel een 2-0 voorsprong. TOP kwam nog wel terug tot 2-2, maar KVS liep vervolgens uit naar 5-2. TOP kwam nog wel terug tot 6-4 bij rust, maar KVS was in de tweede helft de betere ploeg. KVS liep uit naar 11-7 en TOP kwam nog wel terug tot 11-9, maar KVS gaf de winst niet meer weg. De eindstand werd bepaald op 13-9. De overwinning van KVS is een enorme stunt. De Supervissen stonden voor de wedstrijd op de laatste plaats in de poule en moesten winnen om degradatie te ontlopen.De overwinning van KVS heeft ook gevolgen voor de andere ploegen in de poule. TOP wordt tweede en Avanti degradeert naar de Hoofdklasse.

Dalto -Fiks

Ilse Hazekamp op weg naar de Korf. Mart Hortensius kijkt gespannen toe.        (foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl).

Fiks kon de laatste wedstrijd in Driebergen niet winnen. De ploeg uit Oegstgeest moest genoegen nemen met een 22-22 gelijkspel tegen Dalto.

Voor de laatste wedstrijd van het eerste deel van het veldseizoen moest Fiks naar Driebergen afreizen om de return tegen Dalto te spelen. In Oegstgeest was het thuisclub Fiks die Dalto gedecideerd van zich afschudde met 19-14. Voorafgaand aan de laatste wedstrijden in deze poule waren de kaarten qua ranglijst reeds geschud aan de bovenkant (KZ 1e, Fiks 2e). Alleen aan de onderkant zou KVA plek 3 nog kunnen bemachtigen als zij een goed resultaat zouden boeken tegen KZ en tegelijk Dalto niet zou winnen van Fiks. Dalto was er dus nog veel aan gelegen om te winnen en voor Fiks was goed eindigen van de veldcompetitie in aanloop naar de hoofdmoot in de zaal en de sportieve plicht het belangrijkste. De eerlijkheid gebied te zeggen dat aan Fiks in de 1e helft te zien was dat er geen dringende belangen op het spel stonden. Evenwel waren flitsen van kwalitatieve klasse voldoende voor toch 12 treffers tegen 13 treffers van Dalto. De tweede helft speelde Fiks beter. Vooral beter in afgestemming op elkaar. Dalto echter, haalde aan de betere speelhelft met de wind naar de voorkant van de korf, een hoger rendement en kwam maximaal 4 punten voor bij 18-14. Vanaf 18-16 werd het lang stuivertje wisselen tussen 2 punten en 1 punt voorsprong voor Dalto tot 22-21, een kleine 2 minuten voor tijd. Toen legde Fiks Dalto in de luren via een perfecte uitvoering van afgesproken werk en werd het 22-22. Dalto speelde daarop nog een lange aanval met een schot dat te kort was en onderschept werd door Fiks waardoor Fiks in de laatste 15 seconden van de wedstrijd de kans had het volle pond te halen. Hilde Warmerdam kreeg daartoe een gouden kans dichtbij de korf, maar deze kans werd helaas niet verzilverd. "Al met al een goed einde van de laatste wedstrijd van het eerste deel van het veldseizoen en ook de sportieve plicht vervuld. Op naar de zaal!," sluit coach Harland af.

nog een extra foto van Korfbalfoto.nl

Velocitas - VEO

Zaterdag was het geen slechte wedstrijd van Velocitas. In het begin was VEO net wat scherper in de afronding. Helaas kwam de thuisploeg de 1-4 eigenlijk nooit meer te boven . wat er ook geprobeerd werd met wissels en een time-out, Velocitas bleef achter VEO aanlopen. De invallers deden het overigens uitstekend. Net op het moment dat de thuisploeg dacht er weer bij te komen , wist VEO weer te scoren. Dat de Leiderdorperd moeite hadden met het scheidsrechters-duo hielp ook niet echt mee. Einduitslag: 16-19

“Voorafgaand aan deze competitie werd gezegd dat, wanneer we heel zouden blijven en met een beetje geluk, we ons misschien zouden kunnen handhaven. Ik denk dat die eer  nu echt aan VEO is,” sluit coach Verhoef deze najaarscompetitie af.

Pernix - de Meervogels

Pernix buigt voor de Meervogels en blijft na de 16-22 nederlaag na de winter in de klasse opereren.

Onder schitterende omstandigheden (veel supporters, jeugdspelers, rookbommen en een heerlijk weertje) kon Pernix het kampioenschap  in de hoofdklasse binnenhalen. Al vrij snel werd duidelijk dat het een lastige middag ging worden tegen het ervaren en goed schietende Meervogels. Verdedigend maakte Pernix teveel fouten, waardoor Meervogels al vrij snel een voorsprong kon pakken. Na een een vakwissel aan de kant van Pernix leken de Leidenaren even grip op de wedstrijd te krijgen. Er werd uiteindelijk gerust met een 9-13 tussenstand. De 2e helft maakte Pernix verdedigend minder fouten en bleef de thuisploeg wel positief. Uitslag 16-22. "Een terechte en leerzame nederlaag. Na de wedstrijd heb ik verteld dat ik erg trots ben op dit team en dat we met een goed gevoel de zaal in kunnen gaan," sluit coach Joost Kuiipers dit veldseizoen af.

Ondanks overwicht onder de korf geen winst voor Pernix.                       (foto: Willem Zwanenburg)

Refleks - Sporting Trigon

Sporting Trigon doet zichzelf tekort.

“Dit verdienen we niet”, was de conclusie na afloop van de door Sporting Trigon met 14-13 verloren laatste wedstrijd van de najaarscompetitie. En daar was echt wel alle reden toe, want de Leidse ploeg, sinds vorige week wetend niet meer van de laatste degradatieplaats afkomend, toonde karakter in het duel met Refleks en combineerde dat ook nog met goed spel in een groot gedeelte van de wedstrijd. Er stond overigens niets meer dan de eer op het spel, want Refleks was al zeker van de eerste plek in de poule van 4. De thuisclub was wel als eerste succesvol, maar liep in het vervolg van het duel heel lang achter de feiten aan. "Niet alleen in het scoreverloop maar ook in kwalitatief opzicht," vond coach Niek Duitscher: “De eerste helft waren we veel beter, veel meer kansen, alleen te weinig afgemaakt.” Een facet dat de ploeg trouwens in meerdere wedstrijden opbrak. Het resultaat daarvan was de één-punts-voorsprong halverwege, waarmee SportingTrigon zichzelf echt tekort deed. Dat zou de ploeg ook opbreken in de gelijkopgaande tweede helft, waarin het die minieme voorsprong behield tot vlakvoor het einde. Hoe de verhoudingen in de korte competitie lagen werd zo’n 3 minuten voor het laatste fluitsignaal weer eens bewezen, toen de thuisclub op het juiste moment op voorsprong kwam: 14-13. Geluk van de kampioen waarschijnlijk. Inde resterende tijd kwam de Leidse ploeg nog tot 2 “een-schots-aanvallen", maar zonder resultaat en gelet op het vertoonde spel verdiende de ploeg dit niet. Het moet wel vertrouwen geven voor de medio november startende zaalcompetitie in de eerste klasse met een poules van 8. Doelpunten: Janwillem vd Gugten (6), Mandy Bekooij (2), Pam Straathof, Tony Bruggeman, SanderCaptijn, Mees vd Doe en Floor Lambooy.