Ook dit weekend was het LD weer aanwezig bij een regio-derby. Mooi om te merken dat de redactie het belang van het regio-korfbal weer serieus neemt. Naast onderstaand artikel, volgt uiteraard onze reguliere Round Up.

bron: Leidsch Dagblad 18-12-2023

Fluks - Madjoe

(foto's: Willem Zwanenburg)

IN DE ALTIJD BELADEN DERBY TEGEN MADJOE SPEELDE FLUKS EEN NAGENOEG PERFECTE EERSTE HELFT, EN DAT WAS VOLDOENDE VOOR DE ZEER TERECHTE OVERWINNING.

Enkele weken geleden wist wist Fluks zich in de laatste wedstrijd van de veldcompetitie ten koste van Madjoe te handhaven in de 3e klasse. Madjoe was dus uit op revanche, en kwam goed uit de startblokken. Binnen 2 minuten stond het 0-2 voor de Rijnsburgers. Hierna nam Fluks het spel geheel over. In deze fase speelde Fluks zeer geconcentreerd en waar zij in bijna iedere aanval trefzeker waren, wist Madjoe de korf niet meer te vinden. Bij 7-2 greep de coach van Madjoe in en na een time-out kwamen de teams wat meer in evenwicht. Na twee treffers van Madjoe dreigde de wedstrijd te kantelen, maar Fluks gaf weer gas en liep nog voor rust uit naar 11-5.Het zal gedonderd hebben in de kleedkamer van de Rijnsburgers, maar als zij al hoop hadden na rust nog iets terug te doen dan werd hen die hoop al snel ontnomen. Fluks bleef voor iedere bal strijden en ging vrolijk verder met scoren, zodat Madjoe niet de kans had terug te komen.

Pas in het laatste kwart van de wedstrijd werd Fluks slordiger met veel te gehaast genomen schoten en onnodig balverlies. De strijd was toen echter al gestreden, en met 18-14 werd de wedstrijd in Noordswijks voordeel beëindigd. . Aanvallend waren de broers Wouter en Tijmen Westgeest dodelijk doeltreffend bvoor de winnende ploeg (samen goed voor 13 treffers). Na deze winst neemt Fluks de tweede plaats op de ranglijst over van Madjoe.

nog wat foto's van Willem Zwanenburg:

Tempo - Avanti /Post Makelaardij

Belangrijke pot in Alphen afgelopen zaterdag. Avanti kwam op bezoek bij het nog puntloze Tempo. Avanti versloeg eerder Top(A) en deelde de punten met Top(S). Voor Avanti was dit de kans om een grote stap richting handhaving te maken. Voor Tempo betekende het "aanhaken of afhaken". Avanti nam het initiatief en stond bijna de gehele eerste helft voor. Tempo bleek taai en boog niet. Een sterke fase aan het eind van de eerste helft maakte dat de Alphenaren voor het eerst de voorsprong pakten en gingen rusten met 11-9. Tempo kwam als beste de kleedkamer uit en bouwde de voorsprong gestaag verder uit. Avanti bleef achter-verdedigen en kwam steeds moeilijker tot scoren. Tempo vergrootte de voorsprong, 10 minuten voor het einde tot 6 doelpunten. Avanti kreeg nog een opleving en even werd het spannend. Tempo speelde uiteindelijk de wedstrijd volwassen uit en hield de punten met 20-17 in Alphen. Mooie opsteker voor Tempo zo aan het einde van het jaar en goed voor de spanning in de competitie!

TOP/IAA fresh - AW/DTV

Uitblinker Pikaar in actie. (foto Korfbalfoto.nl; Rene van Dam)

Een mooi affiche in sporthal "de Korf" deze week. TOP/IAA fresh ontving AW/DTV uit Amsterdam. Bij AW bekende namen in de basis. Mick Snel en zijn vriendin Jet Hendriks waren terug op het oude nest en kregen een mooi welkom bij de club, waar zij zoveel successen hebben beleefd. Waar er vooraf plaats was voor lovende woorden en respect, maakte dit na het eerste fluitsignaal plaats voor gezonde rivaliteit. TOP/IAA fresh had nog iets recht te zetten t.o.v. de wedstrijd van vorige week tegen Avanti. De start was ditmaal gelukkig een stuk scherper. Er ontspon zich een interessant duel tussen twee ploegen die beiden veel druk wilde zetten op elkaars aanvallen. Hiermee leek in eerste instantie de ploeg uit Sassenheim het beste om te gaan. Vooral het vak van Nick Pikaar schoot uit de startblokken en wist uiteindelijk in het eerste bedrijf bijna de helft van hun aanvallen om te zetten in een goal. Diezelfde Pikaar zou overigens een dijk van een wedstrijd spelen. Het andere vak, bestaande uit Tim Dekker, Bastiaan Overwater, Julia Schuiling en Fenna Jagtman, had het aanvallend lastiger. Er lagen grote kansen bij de dames, echter het benodigde samenspel ontbrak om dit optimaal uit te buiten. Het bleef hierdoor spannend in sporthal de Korf. Individuele slordigheden in de verdediging deden af aan de collectieve intenties. Daarbij leek de energie voor rust weg te ebben. Dit resulteerde in een ruststand van 11-12 in het voordeel van de Amsterdammers. Na rust leek TOP de energie hervonden te hebben en het aanvallende plan aangescherpt. Het vak van Bastiaan overwater kwam gaandeweg beter in de herenpogingen en hier werd zichtbaar van geprofiteerd. TOP bracht Thijs van der Zaag in het veld om dit nog verder kracht bij te zetten. Het resulteerde in meer dynamiek en het aanvalspercentage schoot omhoog. Aan de andere kant was Nick Pikaar nog steeds niet te houden en dit maakte dat TOP het initiatief naar zich toe begon te trekken. Zijn goal 7.30 minuut voor tijd (22-19) was de basis voor de uiteindelijk overwinning, die hierna niet meer in gevaar kwam. Dit mede doordat er in de eindfase betere keuzes werden gemaakt dan de vorige week in Pijnacker. Met de eindstand van 26-23 doet TOP goede zaken en laat het zien ook van ervaren ploegen te kunnen winnen. Volgende week wederom een thuiswedstrijd op het programma. Tempo uit Alphen a/d Rijn is dan de opponent.

KWV ’22 - Velocitas

Velocitas speelde zaterdag alweer de 4e uitwedstrijd. Ditmaal tegen KWV '22 in Leek (Gr), slechts 198 km vanaf de thuisbasis. Het was echt noodzakelijk om de punten bij deze als laagste geklasseerde ploeg mee te nemen.  Velocitas was scherp in de 1e helft. Strak in de verdediging en makkelijk scorend. Bij rust was het "slechts" 6-14. Ook het begin van de 2e helft bleef Velocitas goed en liep uit naar 9-22. Daarna was de scherpte er bij Velocitas wel af, maar ook bij het scheidsrechter duo, dat af en toe het spoor volledig bijster was. Het bracht de winst op geen enkele moment meer in gevaar. De laatste 10 minuten kon KWV de stand nog een beetje aanzien geven. Eindstand 18-26. Doelpunten: Ivar van Driel (7), Lianne van Meurs en Siem van Osnabrugge (beiden 5), Nick van der Zee (4), Debbie Halvemaan (3), Tom Glasbeek (2) en Rosa Hüsken.

KVA - Pernix

Afgelopen zaterdag alweer een lastige uitwedstrijd voor Pernix 1 tegen KVA uit Amstelveen, met Elmer Coevert als trainer/coach. Een oude bekende want nog niet zo lang geleden had hij Pernix onder zijn hoede, met de huidige trainer/coach van Pernix, Joost Kuipers, nog in de gelederen. Vanaf het begin werd al duidelijk dat de ploegen heel dicht bij elkaar zaten. Na 10 minuten stond er een 5-4 op het scorebord. De warrige arbitrage gaf voor lichte overtredingen en reglementaire duels veel vrije ballen. Het spel lag daardoor veel stil. Pernix had moeite om in het ritme te komen, maar in het 2e kwart van de wedstrijd kroop Pernix steeds dichterbij. Na 12-10 was het 4x Pernix op rij, en kon zodoende met een 12-14 voorsprong naar de kleedkamers.Tot 10 minuten voor tijd was het verschil niet groter dan 2 doelpunten en leken er mogelijkheden te zijn voor Pernix om punten uit Amstelveen mee naar huis te nemen. Na deze laatste gelijke stand (20-20), waren een aantal cruciale fouten bij Pernix oorzaak van een 23-20 achterstand. Pernix probeerde nog aan te zetten, kwam nog een paar keer op 2 punten, maar moest aan het einde de overwinning aan KVA laten. (eindstand 28-24)) Wat niet mee hielp waren 2 gemiste strafworpen. Goals waren van topscorer Pim Wayenberg (maar liefst 7x) Jet van Osnabrugge (5) Christel Zwanenburg (4) Sem Deurman (3) Jasmijn van der Hoff (2) Sietse Spaan, Geert Richel, en de prima invallende Koen Breedveld. In het nieuwe jaar hervat Pernix op zaterdag 13 januari ,deze spannende competitie. Koploper Die Haghe gaat kampioen worden, en onderin staat KVZ '23 onderaan met 1 punt. De andere ploegen staan binnen een marge van 4 punten van elkaar! Belangrijk voor Pernix dus om 2024 heel goed te gaan beginnen!!

DES - Sporting Trigon

(bron: Wim van Vliet)

2023 Eindigt in mineur voor Sporting Trigon.

Sporting Trigon is het even kwijt. Op papier was DES-Sporting Trigon (de nummers 1 en 2 van de ranglijst) een topper, maar in de praktijk viel dat beslist tegen. DES – ook niet in goeden doen – won overtuigend met 22-13 dankzij een tweede helft waarin het geen kind meer had aan de Leidse formatie, die de eerste helft nog wel goed bij de les was. De vlotte 2-0 achterstand werd keurig weggewerkt en dat leidde zelfs tot een voorsprong van 2 punten: 2-4. Het ging daarna gelijk op, maar Trigon moest wel telkens een minieme achterstand goedmaken. Dat lukte tot aan de rust aardig en met de 9-8 tussenstand was er daarna nog van alles mogelijk. Dat pakte echter finaal anders uit. Op de 5 punten run van de Delftse club, die zijn thuiswedstrijden in Den Hoorn afwerkt, kwam van Leidse kant pas een antwoord bij 14-10, maar de opleving was van korte duur. Trigon vocht meer tegen zichzelf en het was duidelijk dat het er niet inzat deze wedstrijd. “Als je 9 (!) doorloopballen (en niet de moeilijkste) en 2 strafworpen mist, maak je het jezelf wel erg lastig”, verklaarde Rosanne Beekman even simpel de mislukte tweede helft. “13 Doelpunten is gewoon te weinig”, vulde aanvoerster Mandy Bekooij nog aan. De wedstrijd was wel gespeeld en DES greep de mogelijkheid aan in de slotfase het verschil verder op te voeren naar een marge die niet helemaal recht doet aan het spelbeeld. “Wat in de eerste wedstrijden van de competitie aardig onze kant opviel, zat nu niet mee”, somberde trainer/coach Niek Duitscher. Doelpunten: Mees vd Doe (5), Pam Straathof (3), Tony Bruggeman (2), Mandy Bekooij, Marc Meulenbeld en Joep Feijen.

KZ Danaïden - Atlantis.

Na de winst vorige week in de Leidse derby tegen Sporting Trigon, was het belangrijke dat zaterdag de wedstrijd tegen Atlantis gewonnen zou worden. Atlantis had 4 en KZ Danaïden 2 punten. “We wisten van te voren dat we een lastige wedstrijd zouden krijgen, daar hadden we deze week ook op getraind, al ging dat niet vlekkeloos in verband met ziekte en blessures”, start Krook. “We moesten hierdoor de opstelling aan passen. Davy Boscher en Ruben Soelaart  vielen in en speelden een prima wedstrijd. Altijd fijn als je terug kan vallen op de spelers van S2.” In tegenstelling tot eerdere wedstrijden kwam KZ Danaïden op een 1-0 voorsprong. Verdedigend hadden de Leidenaren de zaken goed op orde, maar aanvallend bleef de afronding achter en zo kon het gebeuren dat Atlantis gelijk kwam en er over heen ging en een 1-4 voorsprong pakte. Na de 1ste time-out om het ritme van Atlantis te breken en meer vertrouwen te krijgen, lukt het maar moeizaam om door hard werken om redelijk in het spoor te blijven. Via 2-6 werd het 5-8 bij de rust. Aan het begin van de tweede helft blijft het spelbeeld het zelfde , en was  de stand na 5 minuten de stand 7-11.Kz zet een tandje bij en de volgende 10 minuten pakte de thuisploeg een 5-0 run en kwam op 12-11. De rollen waren omgedraaid: KZ  bepaalde en Atlantis moest volgen en zich aanpassen. Het stuivertje wisselen begon en met nog 3.20 min op de klok was het 14-14., waarna, met nog 1:40 minuten te gaan, Atlantis op 14-15 kwam.“Het zou toch  niet weer?  Dan maar nog 1x de rug rechten en gaan voor het resultaat!” dacht trainer Krook en het werkte. Op 1.28 maakte KZ Danaiden de gelijkmaker en ook na de vakwisseling, direct gevolgd door een onderschepping die de aanval weer gelijk beloonde met een goal 16-15. Atlantis moest alles of niets en kreeg nog een paar kansen op de gelijkmaker, maar door weer de bal te onderscheppen kreeg KZ de laatste aanval  die goed werd uitgespeeld. met als resultaat dat 7 seconden voor tijd va de 17-15 werd gescoord. Een belangrijke overwinning: KZ Danaïden doet weer mee en geeft waarde aan de winst van vorige week. "Nu even rust en dan starten we weer op 4 janurai met de training en dan hervatten we de competitie weer zaterdag 13 januari. We gaan goed het jaar uit," aldus winnend coach Gert Krook.