Round Up 18 november

November 19, 2023
Round up
(kopfoto: Willem Zwanenburg)

Alle regioploegen kwamen dit weekeinde in actie, met wisselend succes. Tempo lukte het nog niet een wedstrijd te winnen dit seizoen; in een chaotische wedstrijd leed Pernix haar eerste nederlaag, net als KZ Danaïden. Het Sassenheimse TOP/IAA fresh versloeg naamgenoot TOP uit Arnemuiden, net als Fiks, Velocitas, Sporting Trigon, Fluks en Madjoe, die ook hun wedstrijd winnend wisten af te sluiten.

TOP/ IAA fresh - TOP (A)

Na de succesvolle seizoenstart tegen Dalto vorige week, stond er andermaal een thuiswedstrijd op het programma. Naamgenoot Top uit Arnemuiden kwam op bezoek. Bij de Sassemse ploeg een paar kleine wijzigingen in de opstelling, ten opzichte van vorige week. Eerste aanval: Thijs vd Zaag, Bastiaan Overwater, Fenna Jagtman en Maaike vd Willik. Eerste verdediging: Nick Pikaar, Robin Bakker, Jill Heijink en Sanne Jousma. De ploeg uit Zeeland liet er geen gras over groeien en schoot uit de startblokken. Op allerlei manieren probeerde zij het spel van de thuisploeg te ontregelen. Het leverde een uiterst rommelige en fysiek harde eerste helft op, waarin TOPIAA fresh erg veel moeite had om in het eigen spel te komen. Zij moest toezien hoe de ploeg uit Arnemuiden met een indrukwekkend afrondingpercentage, brutaal een voorsprong nam, die bij rust zelfs was opgelopen tot 3 punten, 10 - 13. In het begin van de tweede helft werd dit verschil zelfs nog uitgebreid naar 4. Vanaf dat moment was het echter de beurt aan de ploeg uit Sassenheim om het betere van het spel te laten zien. Er kwam meer rust en controle in het samenspel en, ondanks het achter-verdedigen van TOP(A), bracht men meer dynamiek en snelheid in de aanval. Verdedigend werd de druk op de ploeg uit Arnemuiden verhoogd, wat in meer onderscheppingen, lastige pogingen en rebounds resulteerde. De wedstrijd begon langzaam te kantelen in het voordeel van de Sassemse ploeg. Er werd gerichter gezocht naar de betere kansen en de schoten begonnen weer te vallen. Deze fase werd kracht bijgezet door goede invalbeurten van Thomas Tiggelman, Thimo Winter en Julia Schuiling. Ondanks dat het tot het einde spannend bleef was het krachtsverschil duidelijk aanwezig. Waar de ploeg uit Arnemuiden het vooral moest hebben van goals via vrije ballen, zag je in het spel van Top/IAA fresh , dit veel meer vanuit het samenspel gebeuren. Uiteindelijk schoot Robin Bakker 36 seconden voor tijd de bevrijdende 25-23 binnen. TOP(A) scoorde nog één keer de aansluiting. Maar het slotakkoord was voor Thijs vd Zaag met een beheerste doorloopbal in de Buzzer. Eindstand 26-24. Coach Ruben Boode kijkt terug op een waardevolle wedstrijd. “Het is voor onze ploeg, in deze fase, erg leerzaam om op deze manier getest te worden. We hebben de spelproblemen, die deze wedstrijd met zich meebracht, samen op kunnen lossen en uiteindelijk het initiatief naar ons toe kunnen trekken. Dit gaat ons helpen om onze oplossingsgerichtheid te vergroten. Daarbij zag ik vastberadenheid, doorzettingsvermogen en een vasthoudende mentaliteit, ook in deze lastige wedstrijd.”

Tempo - Dalto

Tempo-Dalto was gelijk een eerste krachtmeting. Beide ploegen hadden de eerste wedstrijd vrij dik verloren. Bij een thuiswedstrijd leek echt wel wat mogelijk voor de Alphenaren. Tempo kende een sterke eerste helft en had het met name verdedigend goed op orde. Dalto kon relatief weinig herhalen. Tempo was alleen toen al redelijk afhankelijk van de schutters in de vakken. Dalto wist dit na rust beter te controleren. Ze kenden een sterke fase na rust en konden gelijk een gat slaan. Tot 15 min voor het einde leek alles nog mogelijk. Maar Tempo kreeg het aanvallend niet meer op de rit. Door verdedigend meer risico te nemen op afvallende ballen kon Dalto met scherp schieten. In de laatste minuten liep de voorsprong snel op. Flinke tegenvaller voor Tempo, dat volgende week aan de bak kan in Arnemuiden. Eindstand 13-23

Fiks - DOS (W)

Afgelopen zaterdag kwam DOS Westbroek op bezoek, een tegenstander waartegn Fiks het altijd moeilijk heeft. Ook nu begon Fiks erg rommelig en onstuimig aan de wedstrijd en stond al snel met 1-4 achter. Binnen 15 minuten verloor het ook Dominic van Welzen die ongelukkig ten val kwam en 's avonds aansloot met zijn pols in het gips. Fiks herpakte zich in de loop van de eerste helft en ging rusten met een 13-8 voorsprong. In de rust gaf trainer Bas Harland aan dat het verdedigend prima op orde was en dat er veel rebound was door veel afvallende ballen te pakken, waarbij alle dames een hoofdrol vertolkten. De spelers kregen wel de opdracht mee om rustiger te korfballen. Roy Vreeken (6x) en Mart Hortensius (5x) maakte vervolgens het verschil, wat uiteindelijk in een 25-19 overwinning resulteerde. "Dit was een echte teamprestatie met uitstekende invalbeurten van spelers uit het 2e. Zaterdag wacht een klein reisje naar Nijverdal," aldus een tevreden teammanager Nico van Welzen.

Synergo - Velocitas

Zaterdag was de eerste overwinning voor Velocitas. Hoewel de wedstrijd met moeite op gang kwam door klokproblemen en blessures, startte Velocitas sterk. Verdedigend strak en aanvallend veel druk. Halverwege de eerste helft begon Velocitas wat afstand te nemen van Synergo. De ruststand van 5-12 gaf wel aan dat het verdedigend goed zat, maar er werden door Velocitas wel veel kansen gemist. In de 2e helft zette de thuisploeg veel meer druk op de aanvallen van Velocitas. Hoewel er kansen zat waren voor beide ploegen kwam Synergo niet dichterbij omdat de ploeg uit Leiderdorp op tijd mee bleef scoren. Uiteindelijk een goede, terechte  overwinning voor Velocitas met 12-20. Doelpunten: Siem van Osnabrugge (7), Lisanne Kwestroo (4), Ivar van Driel (3), Tom Glasbeek (2), en Lianne van Meurs, Debby Halvemaan, Jasmijn de Groot en Nick van de Zee.

Achilles- Pernix

Een nonchalante start, warrige arbitrage, gerommel met de schotklok, gele kaarten en veel spelers, die op de vloer lagen te dweilen. Allemaal ingrediënten van de uitwedstrijd van Pernix tegen Achilles (Den Haag). Beide ploegen hadden hun 1e duel gewonnen en hoopten dat in deze wedstrijd voort te zetten. Veel slechte passes in het begin (4-1 na 12 minuten) zorgden ervoor dat trainer/coach Joost Kuipers al heel snel in een time out moest vluchten. Dit resulteerde enigszins, maar kon niet voorkomen dat Achilles via 12-7 ging rusten met een 13-9 stand. Pernix moest uit een ander vaatje gaan tappen, en deed dat door o.a Jasmijn van der Hoff en de van een blessure herstelde, en voor rust al ingevallen Fleur van Rosmalen. Beide speelsters waren hot, en zorgden mede door hun inbreng (beide 7 treffers) dat Pernix zowaar op 19-19 weer aansluiting kreeg! Een chaotische slotfase met blessures, gele kaarten, en dubieuze beslissingen, waren niet in het voordeel van Pernix. Achilles hield het hoofd koel en kon op 24-21 opgelucht adem halen. Het eerste verlies in deze zaalcompetitie van Pernix. "Een dure les," zo vatte Joost Kuipers deze wedstrijd samen. "We moeten van het begin af aan strijden. Het komt niet vanzelf! Zo leek het vorige week wel, maar vandaag begonnen we gewoon op 0-0, en voor we dat beseften stonden we 4 goals achter. Het kost dan veel kracht om je terug te vechten. Volgende week (weer uit) zullen we proberen om er vanaf het allereerste begin te staan." Overige goals: Sietse Spaan (3), Lola Schallenberg, Jet van Osnabrugge, Pim Wayenberg, en Sem Deurman.

De Vinken  - KZ Danaïden

Zaterdag speelde KZ Danaïden een uitwedstrijd in de eigen sporthal. Omdat de Vinken op dit moment niet over een sporthal beschikt, is door de bond een andere, wel beschikbare hal aangewezen, in dit geval de Leidse sporthal "1574". " Op voorhand denk je dan, dat je in de thuishal makkelijker punten kan pakken dan in Vinkeveen," begint KZ-coach Krook. "De start was niet waar op was gerekend en met een scheidsrechter, die wel heel erg strak in de regels zat, waren emoties niet toegestaan." Binnen 1,5 minuten en 3 aanvallen stond KZ Danaïden met 2-0 achter door 2 strafworpen (Er zouden er nog 13 volgen, deze wedstrijd). KZ Danaïden kon moeilijk het ritme vinden en in  haar spel komen. Na 5 minuten en 4-1 achter, begon de Leidse ploeg haar kansen te benutten en kwam terug tot 4-4. De Vinken hield de druk er goed op, waar de Leidse ploeg weinig vat op kreeg en in die fases veel verkeerde keuzes maakte. Met een time-out bij  7-4 achter, probeerde coach Gert Krook KZ weer in het goede spoor te krijgen, wat maar bij fases lukte, zodat de achterstand steeds op 3 doelpunten bleef hangen. “We kregen geen evenwicht in de vakken wat betreft aanvals- en verdedigingstijd en in de rust werden weer de punten benoemd, waarop de focus gelegd moest worden en dat we er vol in moesten gaan om de wedstrijd om te draaien,’ memoreert Krook. Het spel veranderde moeizaam en de scores bleven om en om gaan en het gat werd niet gedicht. Krook: “Elke keer als je dacht dat je ze kon pakken, kregen we weer een stip of vrije bal tegen.” Wissels en omzettingen werden gedaan om toch een resultaat te kunnen halen. Bij 20-14 zette KZ Danaïden de achtervolging in en 5 minuten voor tijd stond een  20-18 op het scorebord en kon de wedstrijd nog alle kanten op. “En ja dan krijg je weer een stip tegen en dat was teveel voor onze ploeg om ook dit nog op te vangen en sluiten we uiteindelijk af op 24-19. Het was niet het resultaat waar je vooraf op had gerekend, maar de score van 19 goals is een goed uitgangspunt, om de competitie mee voor te zetten,” vervolgt Gert Krook  “en zoals ze bij het wielrennen zeggen: 'Parijs is nog ver.' Laten we dat als vertrekpunt nemen,” sluit hij af.

Sporting Trigon - HKV/Ons Eibernest

(bron Wim van Vliet)
spelmoment uit de wedstrijd (foto: pr. Sporting Trigon)

“Een mentaal lesje”, roemde coach Niek Duitscher vorige week de prestatie van zijn equipe en “goed voor het zelfvertrouwen”, kwam er nog achteraan. Geen al te profetische woorden, maar een week verder, bleken die teksten toch een kern van waarheid te bevatten. De Leidse eersteklasser won namelijk ook haar tweede duel, opnieuw tegen een veel hoger ingeschatte ploeg (HKV eindigde in de najaarscompetitie op het veld als 2e in de overgangsklasse) en dan ook nog met de alleszeggende score van 25-19. En daarop viel zelfs niets af te dingen. Opnieuw schoot Trigon uit de startblokken, want al na 7 seconden kon de man achter de knoppen de eerste goal intoetsen en na 43 seconden ook al de 2-0. De bezoekers wisten meteen dat het een andere middag zou worden dan ze vooraf gedacht zouden hebben. Zeker toen het verschil in rap tempo was opgelopen tot 7 punten: 11-4. Trigon (met Annika vd Bos voor de aan de heup geblesseerde Rosanne Beekman) speelde gedreven, bleef opmerkelijk goed schieten, vocht verbeten duels uit en kwam daar meestal als winnaar uit tevoorschijn, zeer tot ongenoegen van de Haagse coaches aan de kant, wat in af en toe onvervalst Haags duidelijk te horen was. In een poging de ongekende grote achterstand te verkleinen, verzandden de aanvallen van de bezoekers in chaotisch spel en veelal voortijdig balverlies. Na de rust veranderde er hoegenaamd niets tot zo’n 10 minuten voor tijd. Trigon bouwde de grote voorsprong zelfs nog uit naar 8 (!)punten. Ook het duidelijke commentaar van beide kanten op de leiding van René van Leeuwen bleef onverdroten doorgaan, maar de leidsman bleef daar stoïcijns onder en had met zijn beslissingen beslist geen invloed op het eindresultaat. Na de 20-12 veranderde er echter wel wat en werd het zelfs nog een echte wedstrijd. De doeltreffendheid bij Trigon stagneerde wat, zag HKV/OE via 20-15 terugkomen tot 21-18, maar op tijd kwam de ploeg van aanvoerster Mandy Bekooij (“we zijn toch meer een zaal- dan een veldploeg”) terug in de wedstrijd, zeker na het inbrengen van Anneroos Schoeman (22-18). De Hagenaars scoorden nog een keer tegen, maar het slot was toch voor Trigon, dat de resterende tijd tactisch goed uitspeelde door de schotklok goed in de gaten te houden. Het leverde nog 3 goals op en naast de ongedacht grote overwinning (25-19) ook de koppositie in de eerste klasse C. Doelpunten: Pam Straathof (6), Mandy Bekooij (4), Mees vd Doe (3),  Floor Lambooy (3), Tony Bruggeman (3), Sander Captijn (2), Joep Feijen (2), Anneroos Schoeman (2).

Madjoe - Paal Centraal

Madjoe 1 heeft afgelopen zaterdag de eerste punten van het zaalseizoen gepakt. Het was echter Paal Centraal dat enigszins brutaal de score opende in de nieuwe zaal van de Rijnsburgers (0-1). Een doorloopbal gescoord door Rosaline Hoek zorgde voor de gelijkmaker en tevens de eerste officiële goal van Madjoe 1 in de Madjoe Dome (1-1). Door doelpunten van Lynn de Ruiter en Chris Vliegenthart (3-1) werd de voorsprong al snel gepakt, welke gedurende de gehele wedstrijd niet meer werd weggegeven. Twee goals op rij van Willem van der Meij zorgde al vroeg in de wedstrijd voor een verschil van vier (5-1). Na de 6-1 door Chris Vliegenthart besloot de ploeg uit Delft een timeout aan te vragen. Door goede verdedigende druk van Madjoe hadden zij tot dusver nog geen fatsoenlijke aanval op weten te zetten en stond er slechts één goal vanaf de 2,5 meter stip op het scorebord. De Rijnsburgers waren over verschillende schijven effectief. Zo wisten Henk-Jan, Chris en Barbara na mooi uitgespeelde aanvallen te scoren, terwijl Paal Centraal enkel hoopte op een strafworp. De Delftenaren scoorden voor rust slechts drie keer en allemaal door middel van een strafworp (Ruststand: 9-3).

Dat Paal Centraal in de rust heeft besproken dat het anders moet, bleek uit het feit dat de korf direct na de rust werd gevonden (9-4). Madjoe gaf hier door een goal van Henk-Jan Blankert direct weer antwoord op (10-4). Het antwoord van Paal Centraal was daarop - u voelt het misschien aankomen - een rake strafworp (10-5). De korf werd gelukkig ook nog van verder weg gevonden, ditmaal door Barbara van der Meij (11-5). De tweede helft was een helft met fysieke duels aan beide kanten, maar ook een helft waarin het af en toe aan scherpte ontbrak. De aanvallen van de Rijnsburgers waren goed en de verdediging stond als een huis. Dit zorgde ervoor dat Madjoe gedurende de tweede helft geen enkel moment in de problemen kwam. Door scores van vier verschillende Madjoe spelers werd de voorsprong steeds verder uitgebouwd (17-6). Invalster Romi van der Zwan was van afstand ook trefzeker (18-8). De wedstrijd eindigde in een 18-9 uitslag. Een mooie uitslag, waarbij er ook zeker nog ruimte is voor verbetering.  Doelpunten: Rosaline Hoek (1), Lynn de Ruiter (1), Barbara van der Meij (4), Romi van der Zwan (1), Chris Vliegenthart (4), Henk-Jan Blankert (3) en Willem van der Meij (4).

Aanstaande zaterdag speelt Madjoe 1 wederom thuis in de Madjoe Dome (aanvang: 16:05 uur), waarbij er in de rust tijdens het korf-schieten een mooie Samsung televisie gewonnen kan worden.

Fluks - Duna

Minzi van Mackelenberg in actie voor Fluks. (foto: Willem Zwanenburg)

Door de afwezigheid van Jan Passchier en Sebastiaan Mud, startte Fluks met Jonne Philippo en Joek Kwakernaak in de Basis tegen Dunas. Een goede voor-analyse van de tegenstander, uitte zich in het met hoge druk verdedigen. In de eerste helft waren de ploegen aan elkaar gewaagd en lieten elkaar weinig ruimte, waardoor de strijd redelijk gelijk op ging. Het  tweede aanvalsvak nam weinig initiatief om er voor elkaar te gaan staan, waardoor er veel plaatsfouten en één -schots-aanvallen ontstonden. Het eerste aanvalsvak draaide prima en speelde gevarieerd, wat goede doelpunten opleverde. Met een time-out en een wissel werd geprobeerd om meer duels te nemen en meer aanvoer naar de spitsen te krijgen, wat maar deels lukte. en een ruststand van 8-7 werd bereikt. De tweede helft startte zoals de eerste werd afgesloten. Het eerste aanvalsvak draaide goede aanvallen en bij het tweede vak ging het nog steeds stroperig en moest er gewisseld worden om meer rebound te  krijgen en te kunnen blijven herhalen. Dit pakte goed uit en konden de Noordwijkers de tweede helft, na twee maal op 2 doelpunten achterstand te zijn gezet, eindelijk de scores pakken. De achterstand werd weggewerkt en zo gingen beide ploegen een spannende eindfase in, waarin het alle kanten op kon gaan. In de eindfase speelde Fluks rustiger dan Dunas. Een kleine minuut voor het einde schoot Tijmen Westgeest, na een goede aanval, de 18-17 binnen. Met nog 30 seconden op de klok had Fluks balbezit en speelde deze tijd goed uit, zonder zich te laten verleiden tot het nemen van schoten, terwijl er geen druk gegeven werd. De wedstrijd  werd vervolgens zeer volwassen over de streep getrokken. “Een heerlijke overwinning, waarvan  we van mogen genieten met name over hoe volwassen de ploeg is blijven spelen en zich niet heeft laten leiden door wat randzaken en bij zichzelf is gebleven. Toch moeten we wel kritisch zijn op hoe we het  onszelf in de eerste helft, onnodig lastig hebben gemaakt. Daar zullen we aan moeten gaan werken. Al met al een mooie pot korfbal waar veel inzat en op naar volgende week,” aldus de tevreden en trotse coach.