Round Up 20 januari

January 21, 2024
Round up

(Kopfoto: korfbalfoto.nl; Rene van Dam)

Afgelopen zaterdag werden de eerste terugwedstrijden van deze zaalcompetitie gespeeld. TOP, Fiks en Fluks konden deze omzetten in winst, Velocitas speelde gelijk. Tempo, Pernix, KZ Danaïden en Sporting Trigon moesten de punten aan de tegenstander laten. Madjoe was vrij dit weekend.

Unitas- Tempo

Tempo speelde tegen Unitas/Perspektief, een op papier sterkere tegenstander, waartegen de heen-wedstrijd, zeker de eerste helft, leuk en spannend was geweest. Tempo miste Stijn Eilers en Yoran Marck vanwege werk verplichtingen en een blessure. Dat betekende het basis-debuut van Pim de Jong. Tempo schoot uit de startblokken en haalde de eerste helft een hoog afrondings-percentage. Bijna de hele eerste helft stond Tempo voor. Het was een aantrekkelijke en spannende wedstrijd. Vlak voor rust zakte de ploeg uit Alphen a/d Rijn wat terug en kwam de rust op het juiste moment. In de tweede helft kwam de wedstrijd moeizaam op gang, vanwege problemen met de schotklok. Tempo had daar het meeste last van en verloor de focus. De ploeg uit Harderwijk had een hele sterke fase en maakte een rush van tien doelpunten. Tempo kwam tot veel minder kansen en zakte weg qua afronding. Het gat werd uiteindelijk onnodig groot met  een 30-16 einduitslag.

Dalto- TOP/IAA fresh

Rentree van Thomas Tiggelman. (foto: korfbalfoto.nl; Rene van Dam)

Waar TOP in de thuiswedstrijd nog een betrekkelijk makkelijke avond had gehad, wist de ploeg uit Sassenheim dat het dit keer niet zo eenvoudig zou worden. Na een matige seizoensstart voor de ploeg uit Driebergen, hebben zij de weg naar boven ingezet. TOP zelf zag de punten, de afgelopen twee weken, naar de tegenstanders gaan en was erop gebrand om de aansluiting met de bovenste plekken weer te vinden. Na een wervelende start, waarin TOP 1-5 voorkwam, herstelde Dalto zich knap. Dankzij extreme verdedigende keuzes en een matige afronding in het eerste verdedigingsvak van TOP, zag Dalto het vertrouwen stijgen. TOP greep in en bracht eerst Thimo Winter binnen de lijnen om vervolgens Nick Pikaar van vak te wisselen. Daarbij maakte Thomas Tiggelman zijn entree, hetgeen hij verdienstelijk deed. Jill Heijink was op dat moment al vervangen door Milou Schuiling, vanwege een kleine verzwikking. Met deze omzettingen kreeg Dalto minder de kans om de wedstrijd te controleren en kwam het initiatief weer aan Sassenheimse zijde te liggen. Rust 10-12. Na rust zette TOP de goede lijn door en bracht het verschil naar 4 doelpunten. Echt loskomen van Dalto lukte echter niet. Die ploeg hield de spanning in de wedstrijd met enkele succesvolle wissels en knappe goals. 5 minuten voor tijd was hiermee het verschil teruggebracht naar 1. Gelukkig voor TOP waren het vervolgens eerst Thimo Winter, Fenna Jagtman en uiteindelijk Tim Dekker die de wedstrijd in het slot gooiden. Al met al een knappe overwinning van de ploeg uit Sassenheim, waarmee het gat naar plek 6 nu 4 punten bedraagt en TOP zich weer op een felbegeerde play- off-plek ziet staan. Eindstand 19-21.

Fiks - de Meeuwen

Op de helft van de zaalcompetitie stond de eerste return op het programma, thuis tegen De Meeuwen. Een jonge, talentvolle, opportunistische ploeg die zich naar hun beste vermogen naar plek 4 in deze Hoofdklasse hebben gespeeld tot zover. De eerste wedstrijd in Putten werd gekenmerkt door een moeizame eerste helft tegen een taai De Meeuwen dat in de tweede helft toch zijn meerdere moest erkennen in een Fiks, dat vooral aanvallend een hogere versnelling vond. Het begin van deze wedstrijd stond in het teken van het afscheid van onze aanvoerster Ilse vanwege de aanstaande komst van een Hazekamp junior. (Voorlopig?) voor de laatste keer werd zij voorgesteld aan het publiek en na het beginsignaal zette zij de eerste aanval op en sloot deze af met een schot dat helaas net geen doel trof. Direct daarna kreeg zij een waardig afscheid. Haar ploeggenoten gaven dit mooie moment ook een mooi vervolg door nu wel vanaf het begin van de wedstrijd in de hoogste versnelling aan te vallen met daarbij ook nog een zeer straffe verdediging, waardoor De Meeuwen nauwelijks (adem)ruimte kreeg. Toen de stofwolken na 25 zuivere speelminuten waren opgetrokken, gaf de teller 19-9 aan en nam Fiks zich in de kleedkamer stellig voor het hoge niveau vast te houden in de tweede helft, maar slaagde daar niet volledig in ondanks dat het spel nog meer dan behoorlijk was. Zo ook het spel van De Meeuwen en daardoor was de tweede helft ook meer dan het aanzien waard in een wedstrijd, waarin het publiek de grote winnaar was. Eindstand 31-20. Alle spelers van Fiks konden na afloop hoge rapportcijfers overleggen en qua score-cijfers meldden Hilde Warmerdam (7), Mart Hortensius (7) en Dominic van Welzen (6) zich aan de top van het klassement. Later in de avond verloor Wageningen voor het eerst deze competitie (thuis tegen SDO) waardoor Fiks weer bovenaan de ranglijst staat en belooft de ontknoping van deze competitie zeer spannend te worden.

Vitesse (B) - Pernix

Voormalig Pernix 1 speler Daan Vreeken, nu trouw volger van het vlaggenschip van de club, voorspelde het al: "Dit gaat een lastig potje worden". Hij doelde op de uitwedstrijd tegen Vitesse uit Barendrecht. Zeker, de eerste wedstrijd thuis tegen Vitesse werd ruim gewonnen na een gelijk opgaande eerste helft. Nu bepaalde Vitesse vanaf het begin het scoreverloop. Na 5-2 en 6-6 werd er gerust met 2 doelpunten verschil. (9-7). Duidelijk was dat Pernix niet zijn beste spel speelde. Slordige passes, veel overtredingen makend en Vitesse maakte daar voor, maar zeker ook na rust, dankbaar gebruik van. Veel onnodige overtredingen werden middels vrije ballen simpel omgezet in tegendoelpunten. Pernix daarentegen moest keihard werken voor de goals. Zeker de mannen waren scorend niet in goede doen en maakten met elkaar slechts 4 van het totaal aantal doelpunten. Was Pernix kansloos? Na in de 2e helft een maximale achterstand van 7 goals te hebben opgelopen, rechtte Pernix de rug. Van 16-9 werd het in no-time 19-18. Met nog 3 minuten op de klok was er echt nog van alles mogelijk. Een gemiste strafworp en een aantal aanvallen met 5 of 6 doel kansen zonder score, maakten echter dat Pernix net niet meer kon stunten.  21-19 einduitslag. "Een volstrekt onnodige nederlaag," volgens Kuipers en Arnoldus. "We moeten het nog even analyseren en zullen de komende 2 thuiswedstrijden beter voor de dag moeten komen." Scores: Fleur van Rosmalen en Christel Zwanenburg (beide 5x) Jet van Osnabrugge (4x), Sietse Spaan (2) Lola Schallenberg, Pim Wayenberg en Geert Richel.

CSL - Velocitas

Velocitas had zaterdag een lastige uitwedstrijd in het in Friesland gelegen Stiens, tegen CSL, de nr 2 in de competitie. Vanaf het begin gaven de ploegen elkaar geen duim breed toe. Dan weer een voorsprong van 2 punten voor Velocitas dan weer voor CSL. Waren het voornamelijk de dames van CSL die de Friese doelpunten voor hun rekening namen, waren dat bij Velocitas in de 1e helft de heren Ivar van Driel en Siem van Osnabrugge. Met 10-11 bij rust was er nog van alles mogelijk.  In de 2e helft bleven de ploegen aan elkaar gewaagd. Nog steeds scoorden de dames van CSL, maar nu waren het ook de dames van Velocitas, die scorend de kar trokken. Debby Halvemaan, Lianne van Meurs en Lisanne Kwestroo namen het grootste deel van de score op zich. Met goede invalbeurten van Lillian van Herwijnen wist Velocitas nu ook een beetje grip te krijgen op de dames van CSL. Met nog 30 seconden op de klok en een 23-23 stand had Velocitas nog balbezit, maar wist niet meer te scoren. "Uiteindelijk misschien wel een terecht gelijkspel, maar het was een goede wedstrijd zonder zwakke momenten van Velocitas," aldus een redelijk tevreden coach Enno Verhoef.

Sporting Trigon - Atlantis.

(bron: Wim van Vliet)

spelmoment in sporthal "1574"         (foto: pr. Sp.Trigon)

Veel doelpunten, maar geen punten.

“25 Goals maken en dan nog niet winnen”, zei Niek Duitscher mistroostig na het verloren duel van Sporting Trigon met Atlantis. “Niet fel genoeg verdedigd”, voegde de trainer/coach eraan toe, waarmee de karrenvracht aan tegengoals (29) wel verklaard is. Door de nederlaag liet zijn ploeg de kans liggen het gat met de onderste helft – met Atlantis als eerste – te vergroten tot een geruststellende marge voor het verdere verloop van de competitie. De wedstrijd en het scoreverloop vertoonden alles van een gelijkspel, hoewel de Leidse formatie nagenoeg de gehele wedstrijd qua score achter de feiten aanliep. Trigon had de grootste moeite met het achter-verdedigen van de bezoekers. Een tactiek die voor hen goed uitpakte, want zeker de erkende puntspelers van Trigon hadden, met de hen geboden vrije ruimte, moeite om een goede keuze te maken. De combinaties verliepen daardoor stroef met vaak één-schots-aanvallen tot gevolg, omdat ook de rebound niet op orde was als een schotpoging werd gedaan. Atlantis bepaalde lange tijd de score, maar vanaf 6-9 kwam de thuisclub zeker aanvallend beter in de wedstrijd en nam zij voor het eerst een minimale voorsprong, die er halverwege nog was: 13-12. Vooral in dat laatste gedeelte voor rust vloog de score omhoog, want vrijwel elke aanval leverde een doelpunt op. Met direct na de hervatting een trefzekere actie van Sander Captijn( goed voor 4 goals), leek Trigon alsnog het initiatief naar zich toe te trekken, maar het slaagde er maar niet in de voorsprong verder uit te bouwen en had bij 18-17 voor het laatst een voorsprong. Daarna moest Trigon telkens in de achtervolging wat lukte tot 24-25 in de slotfase. Het leidde tot meer risico in de Leidse verdediging en daar maakte de ploeg uit Mijdrecht dankbaar gebruik van met de wat royaal uitgevallen zege tot gevolg. Eindstand 25-29. Doelpunten: Mandy Bekooij (6), Sander Captijn (4), Joep Feijen(3), Pam Straathof (3), Floor Lambooy (2), Mark Meulenbeld (2), Mees vd Doe (2),Annika vd Bos (2) en Rosanne Beekman.

DES - KZ Danaïden

Zaterdag begon KZ Danaïden met de returnwedstrijden van de competitie. Halverwege het seizoen stond DES bovenaan en KZ Danaïden op plek 7. De thuiswedstrijd tegen DES werd verloren met 16-20. In het verleden heeft KZ Danaïden wel vaker voor een stunt gezorgd tegen een koploper, dus ging de Leidse ploeg volop ten strijde. Het begin was duidelijk voor DES. KZ Danaïden kwam niet lekker in haar spel en maakte de verkeerde keuzes en leed daardoor ook onnodig balverlies. DES strafte dat gelijk af en na 5 minuten stond het 4-1. Hierna ging het langzaam beter met de Leidse ploeg, maar het gat dichten lukte net niet en via 9-5  en 12-6 werd de rust bereikt met 14-8. "In de rust heb ik geprobeerd om met een nieuw idee en plan te komen en het team voor te bereiden op de 2de helft," vertelt Krook. Na 6 minuten in de 2de helft stond het 15-12, KZ Danaïden zat er goed in en heel even waren er wat onzekerheden bij de thuisploeg. Door het onbenut laten van de Leidse kansen kwam DES op 17-12 en bleek achteraf dat hier het verzet was gebroken. Er werd door KZ Danaïden nog geprobeerd om met diverse wissels toch iets te forceren, maar ook dat zat er niet in. De wedstrijd eindigde daarmee in 25 -16. "De komende weken zijn belangrijk en weten we waar we staan en waar voor we mee gaan doen. Eén ding is duidelijk: de verkregen kansen moeten worden verzilverd en we moeten er met elkaar staan, daar zijn geen excuses meer voor!. We moeten als team opereren en je zelf willen wegcijferen voor dat ene doel. Op naar zaterdag," sluit coach Gert Krook af.

Fluks - GKV

Duel om de bal      (foto: Willem Zwanenburg)

FLUKS 1 WALST OVER KOPLOPER GKV HEEN

FLUKS SPEELDE AFGELOPEN ZATERDAG EEN ERG STERKE WEDSTRIJD EN STUURDE KOPLOPER GKV ZONDER PUNTEN WEER TERUG NAAR DEN HAAG. Na de nederlaag tegen Paal Centraal, vorige week, had Fluks iets goed te maken. Op voorhand beloofde dit een lastige klus te worden omdat tegenstander GKV dit seizoen nog geen punten verloren had. De eerste 3 scores vielen al binnen 2 minuten en dat bleek de opmaat naar een doelpuntenrijk duel. Fluks liep naar een 5-2 voorsprong, maar daarna nam GKV de regie over door 4 scores op rij. Het was de enige fase in de wedstrijd waarin GKV de baas was, want Fluks speelde één van zijn beste wedstrijden de laatste jaren. Bij rust was de voorsprong 12-8, en in het 2e bedrijf kwamen de Noordwijkers pas echt op stoom. Bijna iedere aanval was raak en het gat groeide naar 11 punten voordat GKV ook weer enigszins zijn niveau wist te vinden. Het publiek werd getrakteerd op een mooi potje korfbal, met aan het eind van de wedstrijd een klinkende 25-16 Fluks-zege op het scorebord. Door deze overwinning is het gat met koploper GKV teruggelopen naar 2 punten. Fluks deelt de 2e plaats met Paal Centraal; Madjoe kan ook nog langszij komen als zij hun inhaalwedstrijd weten te winnen. Alle ingredienten voor een spannende 2e seizoenshelft zijn dus aanwezig. Wie weet wat er mogelijk is als Fluks dit hoge niveau weet vast te houden. Scores namens Fluks: Tijmen Westgeest en Wouter Westgeest (beiden 7), Sebastiaan Mud (4), Sanne Heemskerk, Minzi van Mackelenberg en Jet van Baren (allen 2), en Susan Peschier (1).