Round Up 23 september

September 24, 2023
Round up

(kopfoto: Willem Zwanenburg)

De derde wedstrijdronde is gespeeld en hiermee is ook direct al de halve najaarscompetitie gespeeld. De onderlinge krachtsverhoudingen worden steeds duidelijker. TOP/IAA fresh laat met haar koppositie duidelijk zien dat zij meer wil bereiken dan vorig seizoen. Fiks deed goede zaken voor de tweede plaats, door Dalto te verslaan, terwijl Tempo de tweede helft van de competitie er alles aan moet gaan doen om in de ereklasse te blijven. Pernix hield knap stand tegen medekoploper De Meervogels, waar Velocitas in dezelfde klasse, kansloos onderuit ging tegen VEO. Sporting Trigon trok weer aan het kortste eind en kan zich op gaan maken voor het competitie-vervolg, waarin de nodige punten gehaald moeten worden, om niet roemloos ten onder te gaan in de eerste Klasse. KZ Danaïden haakt af in de race voor promotie, door een pijnlijk verlies in en tegen Haarlem. De streekderby tussen Fluks en Madjoe eindigde onbeslist.

Fluks - Madjoe.

(foto's Willem Zwanenburg)

spelmoment uit de wedstrijd

De kraker tussen Fluks en Madjoe stond op het programa en dat geeft voor beide ploegen altijd wat extra's.  Tijdens de voorbespreking had Fluks-trainer trainer Michael Fritzen aangegeven, ondanks het verlies van vorige week, tegen Madjoe er vrijuit te gaan spelen om zo de druk weg te halen. Fitzen vond Madjoe in feite verder dan Fluks en hoopte dat Madjoe daadoor mogelijk wat makkelijker over de tegenstander zou denken. Beide ploegen startten goed, fel op de bal en lieten elkaar weinig ruimte. Tot 4-4 ging het gelijk op, waarna Madjoe een klein gaatje maakte naar 4-6 en Fritzen een time-out nodig had om de boel weer aan te scherpen en om rust te krijgen in de aanval. Madjoe kreeg daardoor veel 1-schots-aanvallen maar Fluks bleef te onrustig om dichterbij te kunnen komen. De rust werd met een 6-8 stand bereikt. Madjoe pakte na de rust de eerste score en maakte de 6-9 waarna de thuisploeg met twee scores weer tot 1 doelpunt dichterbij kwam en de Noordwijkers er meer in gingen geloven dat er in deze wedstrijd wat te halen viel. Madjoe behield de voorsprong tot 9-11. Fluks liet zich niet uit het veld slaan en trok de voorsprong van Madjoe recht met een paar mooie aanvallen en merkte dat de ploeg met meer vertrouwen de laatste fase in ging. Met nog drie minuten op de klok zette Madjoe met een ver afstand schot de 11-12 op het scorebord en kon het nog alle kanten op. Een goed uitgespeelde aanval van Fluks leverde een kans op achter de korf welke keurig werd afgerond en de 12-12 bepaalde. In de laatste minuut onderschepte Fluks de bal nog, maar de iets te haastig gespeelde aanval zorgde dat een Noordwijkse overwinning uitbleef. Madjoe liet dat in de allerlaatste aanval echter ook achterwege, zodat het 12-12 bleef. Een boeiende wedstrijd waarin beide teams er vol voor zijn gegaan, bleef daarmee onbeslist.

TOP/IAA fresh - KVS/Groenveld keukens

(foto's: Eric van der Ende (@sportsnap.nl))

Kan een afbeelding zijn van 11 mensen, mensen die voetbal spelen, mensen die volleyballen en tekst

Deze zaterdag stond opnieuw een thuiswedstrijd op het programma voor de Sassenheimse selectie om de 1e helft van de veldcompetitie compleet te maken. Na een duidelijke overwinning van het tweede team, startte het eerste team van TOP/IAA fresh wederom met wat andere namen in de opstelling, dit als onderdeel van het breed ontwikkelen van de selectie. Beide ploegen startten  gretig.  TOP/IAA fresh met het inmiddels bekende ‘pressie verdedigen’ gericht op het zo snel mogelijk veroveren van de bal. KVS/ Groeneveld keukens had veel moeite om onder de druk vandaan te spelen, maar door een aanvallend niet scherp TOP kwam de wedstrijd moeilijk op gang. Na het eerste kwartier scherpt TOP het aanvalsplan  aan en beginnen de doelpunten over veel schijven te vallen. Ruststand 8-1, eindstand 18-8. De hoge verdedigende druk leidde zaterdag tot maar 56 pogingen van KVS, tegen 102 van de Sassemse formatie..

Fiks - Dalto

In deze verkorte veldcompetitie waren de contouren na 2 wedstrijden al aardig zichtbaar: Koog Zaandijk een maatje te groot, KVA een maatje te klein en Fiks en Dalto binden de strijd aan voor plek 2. In het eerste deel van het tweeluik tegen Dalto in een nat Oegstgeest was het de thuisploeg die zeer sterk startte. Sterker nog: de hele eerste helft had Fiks een fiks veldoverwicht wat werd uitgedrukt in een 13-5 stand vlak voor rust. Een kleine domper was de 13-6 uiteindelijke ruststand, maar desondanks dat smaakte de thee bij rust erg zoet. In de tweede helft bracht Fiks het verschil weer naar 8, maar Dalto ging vanaf toen wel meer aandringen. Bij 16-11, 17-12 en 18-13 volgden er echter telkenmale belangrijke treffers van respectievelijk Melissa Heijne, Mart Hortensius en Hilde Warmerdam waardoor het verschil nooit overbrugbaar werd voor Dalto. De laatste treffer van Dalto zorgde voor een eindstand van 19-14 en dat was meer dan terecht. Voor het mooie mocht het verschil nog groter zijn door het surplus aan kansen, maar dat mocht de Oegstgeester pret in de derde helft niet drukken.

GroenGeel - Tempo

Tempo kende een lastige voorbereiding tegen GG. Veel zieken en blessures, maar begon goed aan de wedstrijd in Wormerveer. De eerste Tempo-goal viel snel en de verdediging kwam de afspraken na en hield het lange tijd dicht, maar aanvallend wilde het maar niet lukken voor de Alphenaren. Tempo had veel last van de druk van GG en kwam beperkt tot (goede) kansen. Met rust was er nog weinig aan de hand (8-5), maar door een mindere fase aan het begin van de tweede helft werd het gat steeds groter. Tempo deed er alles aan om het tij te keren, maar ondanks een kleine opleving werd het gat nooit kleiner dan 4 doelpunten. Laatste fase van de tweede helft was Tempo moe gestreden en lukte bij GG alles, waardoor het uiteindelijk een forse nederlaag werd (19-11).

VEO - Velocitas

De  punten zaten er niet in voor Velocitas.  "We speelden te rommelig en kregen zelf onze passing en rebound niet op orde. De kwaliteit van het schot liet ons in de steek," meldt trainer Verhoef. VEO had heel even een opleving, na 10 minuten in de 1e helft en nam een 10-2 voorsprong.  "Met wat omzetting kregen we daar wel controle op, maar het leed was al geschied." Veel 1-schots-aanvallen en onnodige fouten zorgden er voor dat we nooit echt in de wedstrijd kwamen om het VEO lastig te maken.  "Slechts 11 doelpunten maken in de hoofdklasse, daar win je geen wedstrijden mee' sluit Verhoef teleurgesteld af. Eindstand 17-11

De Meervogels - Pernix

(foto's: Dennis Jouvenaar (@sportsnap.nl))

Dit weekend stond voor Pernix de wedstrijd tegen mede-koploper Meervogels op het programma. Beide ploegen hadden hun eerste 2 wedstrijden ruim gewonnen en begonnen in Zoetermeer in hoog tempo en maakten er een mooie show van. Na een gelijk opgaand begin (4-4), nam Pernix overtuigend het initiatief, om via 8-12, te gaan rusten met een comfortabele 11-17 ruststand. Hoe anders verliep de 2e helft. Meervogels begon met heel veel pressie te verdedigen, en dit resulteerde in korte aanvallen, en te snel balverlies van Pernix. Toen ook de schoten van Meervogels gingen vallen kreeg Pernix het moeilijk. Pas na 5 tegengoals wist Pernix weer eens te scoren, en bij 20-19 kwam Meervogels voor het eerst sinds de 1-0 weer eens voor.   Pernix bleek toch over de nodige veerkracht te beschikken en om en om scorend werd het 1 minuut voor tijd gelijk, 23-23. Zenuwslopend was de laatste minuut. Pernix had de winst voor het grijpen, maar enkele seconden voor tijd werd een strafworp nipt gemist, en eindigde deze zinderende partij onbeslist. "Uitblinkster bij Pernix was ongetwijfeld Jet van Osnabrugge met 5 treffers en vele rebounds!," wilde coach Joost Kuipers wel benoemd hebben.

Sporting Trigon - Refleks

(bron: Wim van Vliet)

(foto: PR sporting Trigon)

Trigon wacht nog op eerste punt

“Ik vond het toch onze beste wedstrijd tot nu toe”, zei trainer/coach Niek Duitscher na afloop van het verloren thuisduel tegen koploper Refleks. Opmerkelijke constatering als je de uitslag 12-19 ziet, maar helemaal ongelijk had de aanstaande vader niet. “We creëerden voldoende kansen, waarbij ook de juiste mensen in schotpositie kwamen, maar de afwerking was niet goed”, vervolgde Duitscher. De duidelijke hoorbare krachtterm van Trigonspeelster Floor Lambooy na weer een gemiste schotkans symboliseerde dat gemis aan scherpte bij de afwerking waar de trainer het over had. Vervelend voor de Leidse ploeg, want in het veld was het verschil niet zo groot als het eindresultaat doet vermoeden. Dat ontstond namelijk in de laatste 4 minuten, toen Trigon het nemen van te grote verdedigende risico’s moest kopen met evenzovele tegengoals en de bezoekers aantoonden op dat onderdeel de beteren te zijn in dit duel. Maar de wedstrijd was al eerder beslist en dat tekende zich eigenlijk al af in de beginfase, die van Trigonzijde weliswaar veel beter was dan een week geleden in Zoetermeer, maar de gemiste strafworp bij 1-2 was al een vaag voorteken. De Leidse ploeg liep daarna constant achter de feiten aan met opnieuw een gemiste strafworp bij 3-6.Refleks profiteerde, bracht het verschil op 5, maar Trigon rechtte de rug en kwam in de tweede helft, die begon met 5-8, halverwege door wat langer aanvalsspel terug tot 8-10, maar kon nou net niet dat “gaatje” dichten mede door het al eerder gemelde tekort aan scherpte en een beetje geluk bij de doelpogingen. De 12-15 zo’n 4 minuten voor tijd gaf goed aan waar het bij Trigon deze middag aan schortte. Doelpunten: Janwillem vd Gugten (3), Pam Straathof (2), Henk vd Gugten (2), Tony Bruggeman, Mandy Bekooy, Sander Captijn, Mees vd Doe en Floor Lambooy.

Haarlem - KZ Danaïden.

“Een wedstrijd die de rest van de komende weken bepaald; bij winst doe je mee voor promotie, bij verlies wordt Haarlem zo goed als zeker 1e en speel je voor behoud in de 2de klasse,” steekt trainer Krook van wal. KZ Danaïden ad verdedigend de zaken prima op orde, maar aanvallend lijkt de Leidse ploeg niet de vinger lop de zere plek te kunnen leggen van het maar geen goals te kunnen maken. Zo stond het na 10 minuten 2-0. Het tweede aanvalsvak bracht de wedstrijd weer in evenwicht door lange aanvallen te belonen met 2 doelpunten. Bij 4-2 en 4-4 hetzelfde beeld. Ondanks dat de ploeg van Krook in de volgende fase beter voor de dag kwam, bleef de beloning uit. “En ja, dan profiteert Haarlem en gingen wij in mijn ogen, met een geflatteerde  7-4 de rust in. Ook deze wedstrijd was weer geen afspiegeling van de trainingen voor wat betreft de scores, maar ja, hoe vertaal je dat naar elkaar?”, vraagt Krook zich af. De tweede helft begon vervelend voor KZ Danaïden, wanneer het 1ste schot van Haarlem meteen raak ging (8-4). Zoals  vaker toonden de Leidenaren karakter en knokten zij zich terug in de wedstrijd. Na wat tactische wisselingen kwam KZ Danaïden weer terug in de wedstrijd en weer op  gelijke hoogte en 6 minuten voor tijd zelfs op 8-9. De kansen om de wedstrijd op slot te gooien werden gemist en 3 minuten voor tijd kwam de thuisploeg, (voor  KZ Danaïden een beetje ongelukkig) op 9-9. Waar een puntendeling op zijn plaats was geweest, ging  de volle winst toch naar de thuisploeg, omdat KZ het zelf niet kon afmaken: In de laatste minuut werd een vrije bal door KZ  gemist en na deze uitgelezen kans op een voorsprong, mocht Haarlem nog 1 keer voor het laatste schot aanleggen en 10 seconden voor tijd  ging deze wel raak. Eindstand 10-9. “Een zeer, zeer zuur verlies, we hadden het verdedigend goed voor elkaar, maar aanvallend lukte het weer niet. Dat zou toch eens anders moeten gaan vallen. Volgende week zijn wij bij winst in ieder geval verzekerd van handhaving en misschien, hopend op ergens een gekke uitslag, maak je nog een kans op de bovenste plek. Anders kunnen we alvast de voorbereiding voor de zaalcompetitie vroegtijdig starten”, concludeert Krook na afloop