Round Up 25 november

November 26, 2023

(kopfoto: korfbalfoto.nl; Rene van Dam)

TOP/IAA fresh verloor zaterdag haar eerste punten, in KL 2 waar Tempo daar juist nog naar op zoek is. Door winst in Vinkenveen bezet Sporting Trigon de koppositie, terwijl KZ Danaïden in dezelfde poule door het verlies van zaterdag op de onderste plaats staat. Pernix herstelde zich van de nederlaag van vorige week door in Zaanstad de winst te pakken. Fiks en Velocitas behaalden in het andere deel van het land respectievelijk een overwinning in Nijverdal (Ov) en een gelijkspel in Opende (Gr). Zowel Fluks, als Madjoe verpulverden hun tegenstander, zodat zij gezamenlijk de tweede plek bezetten in de 3e Klasse L.

TOP (A) - Tempo

Beide ploegen startten de wedstrijd nog zonder punten. En het duurde lang voordat er gescoord werd. Er werden veel kansen gecreëerd, maar de afronding was matig in de eerste fase. TOP doorbrak de ban en nam afstand. Tempo had moeite met scoren en keek na 10 minuten tegen een 5-1 achterstand aan. Beide ploegen voerden eerste helft al diverse wissels door. Tempo had het verdedigend aardig op orde, maar kwam maar niet tot scoren. Tempo bleef wel energie geven en speelde een betere tweede helft, helaas zonder resultaat, want de Zeeuwen liepen verder uit naar een uiteindelijke stand van 18-9.

DSC - TOP/IAA fresh

Sprongduel onder toeziend oog van de Leidse scheidsrechter v.d. Beukel (foto: korfbalfoto.nl ,Rene van Dam)

Na 2 overwinningen uit de eerste 2 wedstrijden van dit zaalseizoen, was zaterdag DSC uit Eindhoven de tegenstander. Een mooie uitdaging, omdat dit een ploeg is die bekend staat om het gericht ontregelen van het aanvalsspel van de tegenstander. Hoe zou de ploeg uit Sassenheim zich hiertegen kunnen wapenen? Men begon in ieder geval scherp. Verdedigend werd er veel druk gezet opDSC, met veel onderscheppingen en verstoorde aanvallen tot gevolg. In de eigen aanval was het echter zoeken naar de juiste kansen en liet de succesvolle afronding op zich wachten. Gaandeweg kwam de ploeg uit Sassenheim meer op stoom en in die fase waren het vooral Fenna Jagtman en Maaike vd Willik die zich scorend lieten gelden. Met een aantal schoten van grote afstand, brachten zij TOP/IAA fresh op voorsprong. Deze voorsprong werd richting de pauze voorzichtig uitgebreid. De kleedkamer werd opgezocht met een 10-13 voorsprong voor de Sassemmers. De tweede helft begon met een duidelijk plan en bijbehorende omzettingen vanuit DSC-zijde. Er werden heren van vak gewisseld en dit had eigenlijk direct het gewenste effect. Ook de wissel aan dameszijde pakte positief uit voor de thuisploeg. TOP/IAA fresh kreeg meer en meer moeite om samenspel te creëren en was regelmatig de bal na één schot kwijt. Het werd aanvallend te eenzijdig en gehaast. Daarbij was de ploeg niet bij machte om de gecontroleerde verdedigende druk vol te houden en kreeg het vrije ballen en stippen tegen, die door DSC dankbaar benut werden. De Eindhovenaren kwamen langszij en voorbij. De aanvallende wissel van Jill Heijink op de plek van Maaike vd Willik had zijn effect en ook Robin Bakker wist in zijn invalbeurt te scoren. Het bleek uiteindelijk niet voldoende om te winnen. Nadat TOP nog eenmaal egaliseerde tot 20-20 was het DSC dat de wedstrijd met 2 goals in het slot gooide. De 23-20 in de zoemer was slechts voor de statistieken nog belangrijk. Coach Ruben Boode over de wedstrijd: “Als ik terugkijk op de wedstrijd dan ben ik blij met het verloop van de eerste helft. We zetten DSC echt goed onder druk. Aanvallend vergeten we onszelf te belonen en kan er in het samenspel nog veel verbeterd worden. De tweede helft lukt het DSC om te schakelen en verliezen wij de grip op de wedstrijd. We hadden in die fase verdedigend extremere keuzes kunnen maken, die zijn echter niet in lijn met het proces waar we op dit moment als ploeg in zitten. In die zin kiezen we voor de ontwikkeling op de langere termijn. We geloven erin dat dit ons uiteindelijk meer gaat opleveren”.

NKC '51 - Fiks

Na een voor Nederlandse begrippen wereldreis van West (Oegstgeest) naar Oost (Nijverdal), trad Fiks aan tegen NKC’51. Een promovendus met zelfverklaarde snode plannen in deze Hoofdklasse. Fiks was dus gewaarschuwd, maar dat uitte zich niet in het spel van Fiks in de eerste helft. NKC’51 nam het voortouw vanaf het begin en dwong Fiks in de achtervolging. In de loop van de eerste helft kreeg Fiks gaandeweg wel meer contrôle door vooral verdedigende tactische aanpassingen. Door een onvervalste buzzerbeater van Jan Anholts in het rustsignaal waren beide ploegen bij de rust zelfs weer in evenwicht bij 10-10. In de tweede helft ging ook de in de eerste helft nog haperende aanvalsmachine van Fiks op alle cilinders draaien en toen trok zij de wedstrijd snel en resoluut naar zich toe. Het verschil liep snel op naar 8 doelpunten en met dat verschil konden ook de kilometervreters op de bank speeltijd krijgen en deze vulden dit zeer verdienstelijk in, want met ook een sterk gewijzigde opstelling nam het verschil toe naar uiteindelijk 10 bij de eindstand van 17-27. Een opmerkelijk verschil van dag en nacht in het spel van Fiks tussen de twee speelhelften. Enorm knap dat Fiks dit kon omdraaien en de wedstrijd daardoor uiteindelijk nog relatief eenvoudig kon winnen. Met twee punten in de tas was de lange terugreis daarmee een heel stuk draaglijker.

KVZ '23 - Pernix

In de oude, maar uiterst sfeervolle sporthal de Struijck in Zaandam, speelde Pernix voor het eerst in de historie tegen KVZ '23, de fusieclub die afgelopen zomer is ontstaan uit ZKV, en ZKC'31. Pernix begon aanvallend uitstekend, en stond snel na het begin met 0-3 voor. (Spaan 2x en Wayenberg). Een voorsprong die niet meer werd weggegeven! Hoewel de tegenstander als "taai" werd aangemerkt, bleef Pernix het scoreverloop dicteren. Na een 11-15 ruststand, ging Pernix gestaag door. Met een voorsprong die varieerde tussen de 3 en 6 goals (14-20) werd een dik verdiende overwinning genoteerd bij 22-26. Ook verdedigend zat het goed in elkaar. Geert Richel  en Pim Wayenberg heersten in de korfzone, en Richel blokte en passant ook nog 3 schoten van zijn tegenstander. Een goede generale voor de volgende competitiewedstrijd tegen koploper Die Haghe volgende week in de Zijl-hal. Scores kwamen van Sietse Spaan en Jet van Osnabrugge (beiden 5x), Lola Schallenberg en  Christel Zwanenburg ( beiden 4); Jasmijn van der Hoff en Sem Deurman (beiden 3) en Pim Wayenberg (2).

OKO/BIES - Velocitas.

Na 191 km te hebben afgelegd naar het Groningse Opende, speelde Velocitas zaterdagavond een uitstekende eerste helft tegen OKO/BIES en was zeer scherp in de afronding.  Na een goede start namen Velocitas een 7-14 voorsprong. De laatste 10 minuten voor de rust stokte de machine echter en sloop OKO dichterbij. 11-14 rust. In de 2e helft bleef het superspannend.  Velocitas behield wel een kleine voorsprong, via 13-16 naar 20-21 . De verdediging was te slordig en kreeg te makkelijk strafworpen en doorloopballen tegen. 30 seconden voor tijd maakte OKO de 23-22 en leek alle inspanning voor niets. De allerlaatste aanval van de Leiderdorpers leverde uiteindelijk, via invalster Simone Laman, toch nog een strafworpen op, die door Siem van Osnabrugge werd verzilverd, waaarmee eindigde de wedstrijd in een 23-23 gelijkspel eindigde. Op basis van de 1e helft en een hoofdrol voor Ivar van Driel had er veel meer in gezeten. "Achteraf mogen we echter blij zijn met de puntendeling.", aldus Enno Verhoef, Doelpunten: Ivar van Driel (8); Tom Glasbeek (5); Nick van der Zee (4); Siem van Osnabrugge (3); Jasmijn de Groot (2) en Lianne van Meurs.

KZ Danaïden - NOVA

Zaterdag stonden twee "oude bekenden" tegenover elkaar. Vorig jaar speelden beide ploegen in de tweede klasse en streden ze om de titel, waar KZ Danaïden toen mee vandoor ging. Nu waren de belangen voor beide ploegen geheel anders. Bij winst van de Leidenaren, bleef de ploeg aanhaken bij de grote middengroep, bij winst van NOVA kreeg die ploeg wat meer lucht. De start was bijna gelijk aan vorige week. Aanvallend startte KZ Danaïden niet scherp en Nova pakte een 0-2 voorsprong. Wat ook gelijk door het tweede aanvalsvak van KZ werd gelijkgetrokken. Aanvallend bleef KZ Danaiden het lastig houden. De kansen waren er wel, maar het afronden was te slordig of de ploeg kon te weinig herhalen. NOVA speelde sneller en schoot zijn kansen op de juiste momenten af. Zo hield Nova het initiatief in de eerste helft en bereikte zo een 6-10 ruststand. Na de rust startte KZ Danaïden met nieuwe energie en overtuiging en de ploeg verkleinde zo de achterstand naar 8-10. Een goede actie en doelpoging werd echter niet benut en gelijk sloeg Nova toe: 8-11. Achteraf gezien, zou dit het breekpunt kunnen zijn van de wedstrijd.Na de 8-12 voor NOVA, probeerde KZ Danaïden met de nodige wissels de situatie nog te keren, maar dit lukte maar ten dele. De wedstrijd werd afgesloten met een 12-15 nederlaag voor de Leidse ploeg. "We moeten met elkaar kijken hoe het aanvallender beter op orde kan worden gekregen en ook verdedigend moeten de onnodige fouten worden weggewerkt. Ook verdedigend kan je wedstrijden winnen, als je aanvallend wat minder makkelijk scoort," aldus coach Gert Krook na de wedstrijd.

De Vinken- Sporting Trigon

Sporting Trigon wint opnieuw en is alleen koploper.

Sporting Trigon blijft zichzelf verbazen met de ongeslagen koppositie na 3 wedstrijden in 1C van de zaalcompetitie. Wie dat een paar weken terug voorspeld zou hebben, zou vreemd zijn aangekeken, maar het is echt de realiteit. De Leidse eersteklasser won niet alleen in Vinkeveen knap van De Vinken, maar deed dat ook met een verschil van maar liefst 7 punten en dat in een klasse waarin de onderlinge verschillen door de kenners minimaal ingeschat worden. In tegenstelling tot de eerste 2 wedstrijden kende de ploeg van trainer/coach Duitscher een moeizame beginfase, vooral “omdat de thuisclub ons dwong net iets anders te spelen dan we gewend zijn”, verklaarde Duitscher die stroeve openingsfase. “We stonden maar met 3-1 achter terwijl we ons slechtste 13 minuten van het seizoen hadden gespeeld. Ik zag wel dat we ons herstelden en beter in het duel kwamen”, vulde hij aan. En dat gebeurde ook. Bij 4-5 kwam Trigon voor het eerst aan de leiding om die vervolgens in de rest van het duel niet meer af te staan. De eerste helft werd afgesloten met een voordelige marge van 3 punten (6-9) en dat gaf de ploeg het nodige vertrouwen voor een tweede helft, waarin Trigon met de ontketende Mees vd Doe en Pam Straathof – samen goed voor 13 van de 19 goals – met een run van 4 treffers het initiatief stevig naar zich toetrok. Pas bij 6-13 hadden de Vinkeveners weer succes, maar het verschil was al gemaakt. De marge werd nooit kleiner dan 5 punten, mede door de vele intercepties en gewonnen verdedigende rebounds van Tony Bruggeman. Eindstand 12-19. “Pam en Mees waren kokend”, zoals Duitscher na afloop hun scorende inbreng betitelde. “Pam begon stroef, maar maakte in de tweede helft goals uit ogenschijnlijk kansloze posities en Mees kon veel herhalen dankzij de rebounds van Sander (Captijn)”, zei de trainer vol lof na afloop, maar noemde het vooral een teamprestatie door heel gedisciplineerd te spelen en constant te herhalen in de tactiek voor deze wedstrijd. Doelpunten: Mees vd Doe (7), Pam Straathof (6), Mandy Bekooij,  Floor Lambooy, Tony Bruggeman, Sander Captijn, Joep Feijen en Annika vd Bos.

FLUKS - Ten Donck

(bron: website Fluks)

spelmoment uit de wedstrijd van Fluks.        (foto: pr Fluks)

Afgelopen zaterdag had het vlaggeschip van Fluks een gemakkelijke middag. Ten Donck werd eenvoudig verslagen met maar liefst 26-5. De uitslagen van de afgelopen weken wezen op voorhand al op een ongelijke strijd. Ten Donck lijkt, gebaseerd op het vertoonde spel en vorige uitslagen, veroordeeld tot het vechten om lijfsbehoud. Fluks had dan ook geen enkele moeite om een ruime overwinning te halen. Verdedigend werd niets weggegeven en aanvallend konden de Noordwijkers zich uitleven in mooie combinaties en fraaie scores. Hierbij waren met name de broers Wouter en Tijmen Westgeest goed op schot met respectievelijk 8 en 5 punten. De ongelijke strijd eindigde in een 26-5 overwinning voor Fluks.Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen ESDO (Kockengen). Op papier ook een te nemen horde, al moet gewaakt worden voor onderschatting. Scores Fluks:  Wouter Westgeest (8), Tijmen Westgeest (5), Joek Kwakernaak (4), Min-Zi van Mackelenberg en Sebastiaan Mud (beiden 2), Susan Peschier, Jet van Baren, Jonne Philippo, Sanne Heemskerk, en Roy de Jong (allen 1)