Round Up 27 januari

January 28, 2024
Round up

kopfoto: Rene van Dam (korfbalkfoto.nl)

De competitie komt nu in een fase waarin de eerste "schiftingen" gaan plaatsvinden. Wordt het play-off, kampioenschap, veilige middenmoot of dreigt het degradatiespook? Ale ploegen in onze regio hebben nu wel "iets" waar het om gaat. TOP wil in KL2 naar de Paly-offs en ligt duidelijk op koers. Voor Tempo dreigt degradatie uit de diezelfde klasse. Fiks mengt zich heel duidelijk in de titelstrijd en staat alleen aan kop in de Hoofdklasse. Pernix heeft na deze zaterdag voorlopig nog maar één opdracht en dat is twee ploegen onder zich weten te houden om overgangsklasser te blijven. Op het zelfde niveau gaat Velocitas ook voor handhaving en heeft zich nu even in de middenmoot gevestigd. Sporting Trigon speelt te wisselvallig om nu al zeker te zijn van handhaving in de klasse, waarin KZ Danaïden, door de winst van zaterdag, even los is van de degradatieplaatsen. Madjoe en Fluks wisselen winst en verlies met elkaar af. Beide ploegen mogen zich "veilig" voelen en hebben allebei, met 4 punten achterstand op de koploper, een minieme kans op aanspraak op de bovenste plek.

TOP (A) - TOP/IAA fresh

Robin Bakker op weg naar de korf. (foto: korfbalfoto.nl; Rene van Dam)

Dit weekend stond de verre uitwedstrijd tegen TOP uit Arnemuiden op het programma. Op voorhand een lastige pot. Thuis wist de ploeg uit Sassenheim, in een doelpuntrijk duel, met 26-24 te winnen. Toen met Nick Pikaar en Fenna Jagtman in de basis. Beide spelers ontbraken deze zaterdag. Jagtman bleef langs de kant met een kleine blessure. Nick Pikaar bleef vanwege vrolijke familie-omstandigheden achter in Sassenheim. De wedstrijd begon voor de gasten voorspoedig. TOP uit Sassenheim kwam op voorsprong 0-3, voordat de ploeg uit Arnemuiden iets terug kon doen. Op de 1-3, was het Fleur Boeren die haar eerste treffer van afstand liet aantekenen. In de fase hierna wist de ploeg uit Sassenheim steeds te scoren wanneer TOP (A) begon aan te dringen. De rust werd bereikt met een 8-9 voorsprong voor de Sassemers. Omdat ook TOP (A) koos voor een vertragende verdedigende tactiek was het zaak voor de ploeg van Ruben Boode en Daniël Harmzen om het samenspel meer op gang te krijgen en tot de eigen voorkeurskansen te komen. Direct na rust lukte dit nog te beperkt. De thuisploeg kwam langszij en nam zelfs brutaal een voorsprong. TOP (S) bracht Milou Schuiling en Thomas Tiggelman in de ploeg. Laatstgenoemde bekroonde deze invalbeurt met 2 goals en bracht daarbij dynamiek in de aanval. Verdedigend kwam Bastiaan Overwater terug in de ploeg. Dit zorgde voor veel onderscheppingen. Toen Thijs van der Zaag geblesseerd afhaakte vanwege een botsing met zijn tegenstander kwamen beide mannen samen voor de korf. Hierin bepaalde Bastiaan Overwater de partij in de laatste 5 minuten met 2 belangrijke treffers. Eindstand 18-22

Dalto- Tempo

Tempo speelde in Driebergen en had de zinnen gezet op revanche. De heen-wedstrijd had Tempo tot aan de rust goed meegekund en daarna liep Dalto veder uit. Dit maal schoot de ploeg uit Driebergen uit de startblokken en had in no time een 4-0 op het scorebord staan. Tempo creëerde veel, in de eerste helft zelfs meer dan Dalto, maar het afrondingspercentage was onvoldoende. Met 12-6 werd er gerust. Tempo had aan einde van de eerste helft wat controle terug gekregen en startte goed na rust. Twee snelle goals verkleinden het gat naar 4, maar Dalto wist gelijk te counteren. Tempo probeerde met wissels het tij te keren, maar kreeg het gat niet meer gedicht. De punten bleven in Driebergen. Noah Kuiper was uitblinker met 10 goals. Eindstand 24-17

DOS (W) - Fiks

Zaterdag stond voor Fiks de lastige uitwedstrijd op het programma tegen DOS (W). Hoewel de ploeg uit Westbroek laag genoteerd staat, is het moeilijk om te winnen in de sporthal van Maartensdijk. De wedstrijd begon onrustig met veel valpartijen en blessures, waarvan Mart Hortensius het slachtoffer was aan Fiks-zijde. De scheidsrechters hadden hun handen vol om alles in goede banen te leiden. Er werd wederom flink gescoord, hetgeen resulteerde in een 15-18 ruststand. Kelsey Heijne was aanvallend erg bepalend met 7 goals. In de rust werd duidelijk aangegeven dat het verdedigend veel feller moest en deze opdracht werd uitstekend uitgevoerd. Fiks liep langzaam weg met fraaie aanvallen en goals. De ploeg uit Oegstgeests stond met nog 3 minuten te gaan met 22-30 voor en het werd uiteindelijk nog 26-30 wat kenmerkend was voor het matige verdigen van Fiks. Omdat SCO won van Wageningen is Fiks alleen koploper geworden in de hoofdklasse A. De Laatste wedstrijd van SCO-Fiks kan dus een mooie apotheose worden!

Pernix - Achilles

Fleur van Rosmalen breekt door. ( foto: Willem Zwanenburg)

Hardwerkend Pernix toch ten onder.

Afgelopen zaterdag speelde Pernix in een bomvolle Zijl-hal tegen het Haagse Achilles. Inzet voor Pernix was dat er bij winst weer aansluiting zou worden gevonden bij de middenmoot. Een niet geheel fitte selectie zorgde wel voor een spectaculair begin. Na amper 2 minuten spelen viel er al een 2-2 tussenstand te noteren. Beide partijen waren in dat eerste gedeelte gelijkwaardig aan elkaar en om en om scorend was het halverwege de eerste helft nog gelijk. (5-5). Hierna sloeg Achilles het eerste gaatje. Pernix deed er alles aan om het te belopen, maar het rendement was niet voldoende. Uit veel balbezit werd niet gescoord, trerwijl bij Achilles de goals gemakkelijk vielen.(6-10) Toch klampte Pernix weer aan en kwam terug tot 9-11. Even later probeerde Joost Kuipers (trainer/coach) via een interne herenwisselm meer grip op de snelle en handige tegenstanders te krijgen. Er werd gerust met 11-14. Deze marge bleef ook na de pauze gehandhaafd tot 15-18. Bij deze stand werd een strafworp door Pernix gemist en scoorde Achilles in een handvol minuten 4 x. (15-22) Hiermee was het verzet van Pernix gebroken en werd de wedstrijd plichtmatig uitgespeeld. Het einde kwam met 18-23. De jonge Pernix-ploeg zal toch met enige zorg naar de ranglijst kijken. "We zijn een ploeg die van iedereen kan winnen, maar momenteel dat niet kan vertalen in de wedstrijd. Koppies op, want volgende week wacht hekkensluiter KVZ. Daar moet het herstel gaan beginnen en dan zijn we echt nog in staat om een aantal wedstrijden in deze poule te winnen. Goede, inzet, veel kansen, maar te weinig scherp in de afronding,"  vatte Kuipers deze wedstrijd samen. Doelpunten waren van Fleur van Rosmalen en Christel Zwanenburg (beiden 4x) Lola Schallenberg (3) Sietse Spaan, Jet van Osnabrugge en Sem Deurman (allen 2) en Geert Richel.

Velocitas - Synergo

Zaterdag speelde Velocitas weer een super belangrijke wedstrijd . Iedereen zit dicht bij elkaar in deze klasse en het was hoog nodig de punten in de goed gevulde sporthal in Leiderdorp te houden. Velocitas startte sterk met een 4-0 voorsprong, maar kon daarna geen afstand meer nemen van Synergo. Beide ploegen verdedigden kort, maar Velocitas kon daar wel wat beter mee omgaan. Helaas misten de Leiderdorpers teveel 100%-kansen en konden zij niet weglopen. Bij de rust was het slechts 7-5. Na de rust het zelfde beeld. Ondanks het herhaald inbrengen van Mark Haasnoot bleef het scoren stroperig. Vlak voor tijd kwam Synergo nog gelijk op 14-14, maar na het missen van een paar prachtige kansen wist Nick toch de winnende doorloopbal te scoren. Eindstand:15-14. "In mijn ogen een terechte overwinning voor Velocitas.  Het enige dat we ons kunnen verwijten is dat we het onnodig spannend gemaakt hebben. De volgende wedstrijd weer gewoon onze kansen afmaken en boven de 20 doelpunten komen." aldus winnend coach Verhoef.

HKV/Ons Eibernest - Sporting Trigon

bron: Wim van Vliet

Sporting Trigon verliest slag om 3e plek.

“We liepen de gehele wedstrijd achter de feiten aan,” moest coach Niek Duitscher concluderen na het royaal verloren duel (25-18) met directe concurrent HKV/Ons Eibernest. Dat was precies het omgekeerde van de eerste wedstrijd in november in Leiden, toen Sporting Trigon direct het initiatief nam en ook de wedstrijd won. Als de Leidse ploeg nog dacht dat er wat te halen viel aan de Haagse Steenwijklaan, dan was dat zeker zo in de eerste helft, waarin het zelfs een keer een kleine voorsprong (2-3) nam, vervolgens op 3 punten achterkwam, maar dat verschil aan het einde van de eerste helft weer had weggewerkt: 9-9. Bij het omkeren leidde de thuisclub echter alweer met 11-9 en de eerste succesvolle wapenfeiten na de hervatting waren ook van de Haagse ploeg. Daarmee was het verschil gemaakt, want Trigon slaagde er maar niet in die marge te verkleinen. Het missen van strafworpen (2x) hielp in dat opzicht natuurlijk ook niet. "Hun puntspelers waren goed op dreef, met af en toe zelfs mooie goals”, zei Duitscher na afloop met enige bewondering in zijn stem. Hij trachtte met diverse wissels in de vakken de dreigende nederlaag nog af te wenden, maar toen ook deze ingrepen geen effect bleken te hebben, gaf zijn ploeg zich over. HKV/OE benutte de laatste paar minuten nog om het verschil op 7 punten te brengen, daarmee tevens het nadelige verschil uit het eerste duel (6) wegpoetsend, wat van belang kan zijn als het onderlinge resultaat in de eindrangschikking bepalend wordt. Doelpunten: Mees vd Doe (4), Pam Straathof (3), Marc Meulenbeld (3), Floor Lambooy (3), Mandy Bekooij (2), Sander Captijn, Anneroos Schoeman en Annika vd Bos.

KZ Danaïden - de Vinken

Nadat alle uitslagen vorige week bekend waren was er 1 ding duidelijk: KZ Danaïden gaat belangrijke weken tegemoet. Op plek 6, 7 en 8 staan De Vinken, Nova en KZ Danaïden; alledrie met 9 gespeeld - 4 punten. Deze ploegen komt KZ Danaïden de komende returnwedstrijden tegen, met In het achterhoofd dat ze de eerste wedstrijden tegen al deze ploegen heeft verloren. "Begin van deze week heb ik met de trainingen en ook voor de wedstrijd duidelijk benadrukt dat er is geen uitweg of excuus meer is; we moeten er staan.PUNT! Rubben Soelaart speelde voor Wesley van Oevern, die niet fit genoeg was om te starten. (Ruben kan terug kijken op een goede wedstrijd).D e wedstrijd begon en De Vinken schoot uit de startblokken. Binnen 3 minuten stond het 2-5, wat even schrikken was. Vanaf de zijlijn probeerde KZ Danaïden-coach Gert Krook de ploeg weer op de rit te krijgen. Langzaamaan kwam er meer ritme en vertrouwen in de ploeg en binnen 5 minuten draaide KZ Danaïden de achterstand om in een 6-5 voorsprong.De wedstrijd ging op en neer, en de ploegen bleven bij elkaar in de buurt tot de 24e minuut. Op dat moment sloeg de Leidse ploeg een gaatje van 4, naar 14-10. In de laatste fase was De Vinken erg slordig en KZ Danaïden benutte deze kans direct, scoorde nog 2 keer en bracht de score op 16-10. Een wedstrijd duurt echter 2 keer 25 minuten, dus concentratie en focus waren essentieel. Mee-scoren was de sleutel. De Vinken probeerde het nog op diverse manieren, maar KZ Danaïden hield het initiatief. Na 7 minuten was het 20-13. De thuisploeg peelde rustig, met overtuiging en verdedigend erg sterk. Op momenten dat het langer duurde voordat er een goal viel, wisselde KZ Danaïden een aantal keer in en uit. Davy Bosker verving Seph en Jasmine Pikaar verving Nina Devilee. KZ/Danaiden bleef de wedstrijd controleren en drukte dit ook uit in de score. De leidse ploeg won uiteindelijk met 26-20. "Een lekkere opsteker naar de volgende week tegen Nova uit. De winst was prettig, nu het onderlinge resultaat ook in het voordeel is van KZ Danaïden ten opzichte van De Vinken. Op naar volgende week,” Sluit een tevreden Gert Krook af.

DUNAS- FLUKS

Na een mooie overwinning vorige week tegen de koploper GKV , zag de Noordwijkse ploeg zaterdag de wedstrijd in Den Haag tegen DUNAS helaas verloren gaan en werd zo de achterstand op de koppositie weer uitgebouwd tot 4 punten verschil. Eindstand 19-16

Paal Centraal - Madjoe

Madjoe nam het afgelopen zaterdag op tegen het Delftse Paal Centraal. De groen-witten wonnen de afgelopen vier wedstrijden op rij. De Rijnsburgers moesten dus waken voor onderschatting, hoewel zij de thuiswedstrijd aan het begin van het seizoen gemakkelijk wonnen (18-9). De Delftenaren hadden alle trommels en zelfs een mascotte uit de kast getrokken. Toch was het Maud Vos die namens de Rijnsburgers de 0-1 maakte. Paal Centraal zette deze achterstand om in een voorsprong door tweemaal op rij te scoren (2-1). Van afstand trok Henk-Jan Blankert de stand weer gelijk (2-2) en zorgde Chris Vliegenthart niet veel later voor de voorsprong (2-3). Na een score van Paal Centraal kwamen de Rijnsburgers door schoten van Henk-Jan en Sophie op een voorsprong van twee doelpunten verschil  (3-5). De ploeg uit Delft wist dit gat toch weer te dichten en kwam door twee snelle scores weer terug op 5-5. Zo hielden beide ploegen elkaar aan het begin van de eerste helft in balans. Via doelpunten van Henk, Milan en Chris stond er een 5-8 tussenstand op het scorebord. Paal Centraal gaf niet op en toonde wilskrachten zo kwamen zij weer terug in de wedstrijd en gingen beide teams met een 8-9 ruststand de kleedkamers in. Madjoe kende een betere tweede helft en kwam sterk uit de kleedkamer. Willem van der Meij opende snel na de rust de score en via Sophie en Henk-Jan werd deze verder uitgebouwd naar een 8-12 voorsprong. Zo werd er in de tweede helft over en weer gescoord, maar kwamen de twee punten van Madjoe niet meer in gevaar. Er werden mooie aanvallen uitgespeeld en er werd goed gezocht naar de juiste kansen. Dit zorgde voor mooie doelpunten van onder meer Henk-Jan en Lynn (10-16). Het slot van de wedstrijd was voornamelijk een doelpuntloze, nu er slechts twee keer in totaal gescoord werd (eindstand: 11-17). Desondanks is dit een heel belangrijke overwinning voor de Rijnsburgers, die mede door puntverlies van directe concurrent Fluks, nu de tweede plaats op de ranglijst innemen. Volgende week gaan zij op bezoek bij ESDO in Kockengen (aanvang: 15:15 uur).