Round Up 30 september

October 1, 2023
Round up

(kopfoto Frans van Herwijnen)

Op een prachtige nazomerse zaterdag werd de tweede helft van de najaarscompetitie gestart. TOP liep tegen een eerste nederlaag aan, Fiks stuntte tegen Koog Zaandijk. Tempo was geen partij voor AW/DTV. Velocitas nam sportief revanche tegen Pernix, Sporting Trigon bleef puntloos. Ook geen winst voor KZ Danaïden, Madjoe en Fluks.

Velocitas- Pernix.

beide nrs 4 Lianne van Meurs(l) in duel met Christel Zwanenburg(r).       (foto: Willem Zwanenburg)

Op een prachtige zaterdagmiddag was het super druk op het sportpark “ De Bloemerd” in Leiderdorp, een prachtige ambiance voor een  herhaling van de streekderby tussen Velocitas en Pernix. Als een komeet schoot de Leiderdorpse ploeg uit de startblokken. Na wat wijzigingen in de Leiderdorpse ploeg, Lisanne Kwestroo op de plaats van  Rosa Husken (blessure) en wat vakwijzigingen, stond de verdediging van Velocitas als een huis en  dat gaf ook meer vertrouwen aan de Velocitas-aanval. Pernix was geen schim van de dominante ploeg uit de eerste ontmoeting en keek vervolgens  lamgeslagen tegen 10-0 (!) achterstand aan.. Door wat tactische wijzigingen bij Pernix liep het daarna aanvallend wat stroever bij de thuisploeg. De rust en een paar time-outs konden Velocitas aanvallend niet meer op gang krijgen. Na rust scoorde de ploeg nog slechts drie maal. Hoewel Pernix wel dichterbij kwam was het gat te groot om alsnog gedicht te worden. “Uiteindelijk een mooie 1e overwinning voor Velocitas in de hoofdklasse.!” meldde de blije coach Verhoef. De verliezend coach Kuipers zag het het met lede ogen aan en beaamde dat de start van zijn ploeg dramatisch was. : "Ik heb de ploeg ook moeten zeggen, dat, na vorige week “de allerbeste eerste helft ooit“ te hebben gespeeld, nu “de allerslechtste-ooit’ op de mat werd gelegd., Zo dan hebben we dat maar gehad," sloot hij af. Eindstand 16-12

In Leiderdorp waren twee fotografen aanwezig, waarvan enkele foto’s zijn toegevoegd. Met dank aan Willem Zwanenburg en Frans van Herwijnen

weer een "Siem-Sem"", nu een paar weken later           (foto: Frans van Herwijnen)

TOP/ IAA fresh- Fortuna

Een derde thuiswedstrijd op rij voor de Sassemers. Het werd een boeiend, zeer amusant schouwspel, maar doelpunten waren erg schaars. Fortuna was duidelijk getergd na de verliespartij in de opening-wedstrijd, maar bij rust  had TOP/IAA fresh toch brutaal de leiding genomen. (5-4) Beide Ploegen legden erg veel energie in de wedstrijd en aan beide kanten was de verdediging dominant. Ook in de tweede helft was het met de score, technisch stuivertje wisselen, waar met nog 5 minuten te spelen de Sassenheimse ploeg met 8-6 een beslissend gaatje leken te hebben geslagen. Fortuna zette echter alles op alles, om alsnog een goed resultaat te halen. De Delftse grote namen stonden in de eindfase op en brachten Fortuna in de absolute slotfase van het duel langszij en pakten ook nog de volle winst. Eindstand 9-10.

Ondanks de eerste teleurstelling mag TOP wederom terugkijken op een puike wedstrijd tegen één van de kandidaten voor het zaal-kampioenschap van Nederland.

Tempo AW/DTV

AW begon scherp en wist in no time een gaatje te slaan. Rosanne Wolvers viel na 8 minuten uit met een enkelblessure en daarna was het even zoeken voor Tempo. Tempo pakte het richting de rust weer goed op en wist het gaatje overbrugbaar te houden. Ook na rust wist Tempo AW verdedigend aardig onder druk te zetten. Aanvallend liep het op dat moment lekker en de Alphenaren naderden tot 3 punten. AW voelde zich genoodzaakt een time out te nemen. Ook Mick Snel werd in de ploeg gebracht. Aan Alphense zijde werd alles gedaan om AW verder onder druk te zetten, maar de tank was leeg. De gasten liepen de laatste fase makkelijk uit. Eindstand 14-22.

KZ/Keukensale.com - Fiks

Over de helft van de veldcompetitie stond de eerste returnwedstrijd op het programma. De eerste wedstrijd tegen Koog Zaandijk duurde net te lang in een wedstrijd met een verrassend lang overwicht van Fiks tegen de op papier sterkere gasten uit Koog aan de Zaan die uiteindelijk wel aan het langste eind trokken.
Er was Koog Zaandijk veel aan gelegen om aan hun thuispubliek te laten zien dat het krachtsverschil tussen hen en Fiks groter is dan de eerste wedstrijd aangaf. Zij startten furieus met snelle treffers uit weinig pogingen. Fiks kon zich echter goed onder de hoge druk van KZ uit spelen en scoorde goed mee. Toen de aanvallende storm van KZ ging liggen doordat Fiks meer vat op de aanvallers van KZ kreeg kantelde Fiks de wedstrijd van een 3-1 achterstand naar een 3-5 voorsprong. Bij KZ werd al snel een nieuw blik spelers opengetrokken, maar dit bracht geen soelaas want Fiks bleef een aanvallend en verdedigend overwicht houden en kwam maximaal 5 punten voor in een eerste helft die afgefloten werd bij 8-12. Na rust bleef Fiks de lakens uitdelen, maar medio tweede helft hadden (terug)wissels bij KZ wel effect en brachten met name nieuwe aanwinsten van buurtjes Groen Geel de wedstrijd weer in evenwicht bij 18-18 en dreigde het scenario uit wedstrijd 1 zich te herhalen. De ploegen lieten elkaar echter nu niet meer los en Fiks nam knap toch weer een voorsprong bij 18-19 en na de 19-19 bij 19-20. Vanaf 20-20 kwam KZ echter voor het eerst sinds 3-1 weer voor, maar nu had Fiks op zijn beurt een antwoord: 21-21. Met nog een kleine 2 minuten te spelen bracht KZ de 22-21 op het scorebord en na een afgeslagen aanval van Fiks wilde KZ de klok leeg spelen met geduldig spel, maar 15 seconden voor tijd volgde toch een onderschepping en volgde een laatste offensief waarin invaller Sam Coli werd gezocht in de punt van de aanval. Die nam aan voor het schot, liet zijn verdediger inspringen en kwam uit zijn schotbeweging en nam de rit aan naar de korf waar de tegenstander van broer Youp hem opwachtte waarop de nu vrijstaande Youp gezocht werd die niet faalde vanaf afstand. Eindstand 22-22 en daarmee een meer dan verdiend punt voor een sterk Fiks dat daarmee zeer goede zaken doet in deze competitie.

DES - Sporting Trigon

(bron Wim van Vliet)

Motivatie zat. “Er stond een team aan onze kant, dat was mooi om te zien”, zei Niek Duitscher met enige trots na afloop van de wedstrijd tegen DES . Maar opnieuw zonder punten en dat was een herhaling van de thuiswedstrijd, die ook nipt verloren ging. De ploegen deden niet veel voor elkaar onder, wat garant stond voor een spannend duel en scoreverloop. ”Er werd ook goed gekorfbald, maar dat was simpelweg deze middag nog steeds niet genoeg”, vervolgt de coach teleurgesteld.“ Mandy en JW waren belangrijk in de goals en Tony in zijn onderscheppingen en rebounds, maar eigenlijk doe ik dan de rest tekort om hen niet te noemen. Wel gek om dit te zeggen na een verloren wedstrijd. Natuurlijk kunnen er momenten beter, maar foutloos spelen kan niemand,” Gaat Duitscher verder met zijn verhaal. Dat er een team stond was in de eerste helft al zichtbaar, want na 2-2, 6-2 en 10-6 stond er halverwege 10-10 op het scorebord en kwamen de Leidenaren na de hervatting,  door Tony zelfs voor het eerst op voorsprong. Dat herhaalde zich na 13-11 met de 13-14 en 14-15 scores, maar op de nieuwe minieme voorsprong van DES moest Trigon moegestreden het antwoord schuldig blijven:  Eindstand 19-17. “In een poule met slechts 4 teams en 6 wedstrijden krijg je weinig tijd om je te verbeteren. En dat heeft ons team ondervonden.”

Sporting West - KZ Danaiden

Zaterdag speelde KZ Danaïden de eerste returnwedstrijd tegen Sporting West. In de thuiswedstrijd had KZ Danaïden de winst in de eindfase naar zich toegetrokken. Vandaag zou het een geheel andere wedstrijd worden.KZ Danaïden begon sterk en had de overhand. Na 10 minuten stond het 0-2. Verdedigend stond het goed, maar aanvallend moest het percentage omhoog. Via 1-4 en 2-4 werd de rust bereikt met een stand van 3-7.Na rust kwam Sporting West terug in de wedstrijd. Het werd een spannende strijd, waarbij de stand regelmatig wisselde. Met 13 minuten voor tijd stond het 7-11. Sporting West had een aantal keer gewisseld en dat deed de Leidse ploeg ook. De gehoopte goal bleef echter uit. De thuisploeg had een sterke fase en scoorde drie keer op rij. KZ Danaïden kon niet de rust vinden en maakte in bepaalde fasen niet de juiste keuzes. 9 minuten voor tijd stond het weer gelijk, 11-11. KZ Danaïden scoorde opnieuw, maar Sporting West kwam gelijk. Vier minuten voor tijd nam Sporting West een 13-12 voorsprong. KZ Danaïden kwam echter terug en maakte de gelijkmaker door een stip van invaller Sylvan Kouhoven. In de laatste minuut  verspeelde Sporting West de bal en kreeg KZ Danaïden nog één kans op de winst. Deze viel niet, waar het vorige week de deksel op de neus kreeg door wel een laatste trefzeker schot. "Over de hele wedstrijd gezien had KZ Danaïden eigenlijk moeten winnen, maar mocht het achteraf blij zijn met een punt. Door de overige uitslagen van dit weekend in onze poule, kan het nog alle kanten op. We gaan eerst 3 oktober vieren en dan  op de trainingen voortborduren op de goede fases. In de volgende wedstrijd moeten we wel doorpakken om te winnen”. aldus coach Gert Krook.

De Dijkvogels - Fluks

In Maasdijk moest Fluks uitkomen tegen een ander Dijkvogels dan in de  eerste wedstrijd, want de thuisploeg ging enorm fysiek te werk. De Maasdijkse ploeg haalde daar meer voordeel uit, omdat de scheidsrechter er niet tegen optrad, dit In tegenstelling tot tegen Fluks, wanneer zij  daar hetzelfde  tegenover wilde stellen. Het verdedigend strijdplan, waarin de bezoekers de Dijkvogels naar 1-schots-aanvallen probeerden te verleiden, werkte zo goed dat de thuisploeg nog amper durfde te schieten. Aanvallend liep de Noordwijkse afronding van kansen echter minder goed en keek Fluks bij rust tegen een 5-3 achterstand aan. Na de pauze kwam Fluks iets beter uit de kleedkamer, maar het liep het aanvallend nog steeds niet zoals gewenst. Enkele omzettingen in het vak dat het stroefst speelde, wierpen wel haar vruchten af, want de tweede helft was stukken beter dan de eerste. Helaas moest Fluks uiteindelijk toch genoegen nemen met een 11-10 nederlaag, die op basis van de eerste helft een terechte was. “Wel super tevreden dat wij verdedigend erg sterk aan het groeien zijn. Aanvallend moeten we beter uit de verf  komen volgende week”, sluit trainer Fritzen af.

GKV (h) - Madjoe

Waar er in de thuiswedstrijd in Rijnsburg nog veelvuldig werd gescoord (31-19), ontbrak het deze week aan scherpte in de afronding. De kansen werden niet afgemaakt en GKV troefde Madjoe af op felheid. De eerste helft was aan beide kanten mager, hetgeen resulteerde in een 8-3 ruststand in het voordeel van GKV. De ploeg uit Rijnsburg keek dus al vroeg in de wedstrijd tegen een ruime achterstand aan. Het was daarentegen Madjoe dat beter de kleedkamer uitkwam en de achterstand probeerde te repareren. GKV had van de vorige wedstrijd geleerd dat zij de Rijnsburgers geen moment vrij konden laten schieten en dus bleef zij veelvuldig druk zetten. Helaas ontbrak het Madjoe op cruciale momenten nog te vaak nog aan scherpte, waardoor een goed resultaat er niet in zat voor de bezoekers(16-12). Door dit verlies komt Madjoe enigszins in de gevarenzone, hoewel de afgelopen weken ook is gebleken dat alle ploegen in deze poule aan elkaar gewaagd zijn. Madjoe zal er dus de komende twee wedstrijden in eigen huis voor moeten zorgen dat de punten in Rijnsburg blijven, zodat zij wegblijft uit de degradatiezone.