Round Up 6 april

Round up

kopfoto: pr. Sporting Trigon

Het veldseizoen is weer van start gegaan met de nieuwe indelingen., ten gevolge van de reslutaten van voor de winter. TOP/IAA fresh moet de zaalschoenen nog even aanhouden. In Papendrecht werd in een zinderende wedstrijd met minimaal verschil verloren van Unitas in de KL2- Finale voor promotie naar de KL1, Nu rest een best-of three tegen KCC, zodat er alsnog  kans is op promotie.

Unitas - TOP/IAA fresh

Terwijl de meeste regio-ploegen alweer de veldcompetitie startten, mocht TOP zaterdag de finale voor promotie naar de KL 1 spelen. Met meer dan 500 meegereisde supporters reisde de ploeg af naar Papendrecht, waar in de neutrale hal van PKC,  Unitas de tegenstander was. Door de aanwezigheid van evenveel supporters uit Harderwijk waren alle ingrediënten aanwezig voor een waar spektakel. En dat wèrd het. Onder luidkeelse aanmoedigingen vanuit beide kampen ging de wedstrijd voor TOP wat zenuwachtig van start. Unitas wist vrij makkelijk op een 2-0 voorsprong te komen. TOP liet zich echter niet gek maken en haakte prima aan en speelde een zeer overtuigende eerste helft die in een 9-10, in Sassenheims voordeel, op het scorebord stond. Weinig doelpunten, maar een spanning om te snijden. Na de gelijkmaker van Unitas liet TOP zien waar ze toe in staat kan zijn. Veel duels werden gewonnen en gedegen liep TOP uit naar 10-14. “Toen hadden we ze helemaal bij strot, maar vergaten  alleen hen definitief af te maken,” aldus de teleurgestelde coach, die tot dan toe zeer tevreden kon zijn over zijn ploeg Maar inderdaad verslapte de wurggreep en kroop Unitas beetje bij beetje dichter bij en nam met nog minder dan een minuut de op 17-16 brutaal de voorsprong. De hal ontplofte aan de “Harderwijkse kant”. TOP haalde alles uit de kast om nog een verlenging uit het vuur te slepen en dat leek te gaan lukken toen met minder dan 12 seconden op de klok de 17-17 voor een explosie aan de “Sassenheimse zijde”. zorgde De klok liep langzaam naar het einde en Unitas wist nog  1x  hun schutter vrij te spelen. Het schot wat daaropvolgende, werkelijk in de allerlaatste seconde, trof doel en wist de luidruchtige TOP-aanhang volledig stil te krijgen.

Ruben Boode kon na de wedstrijd niets anders zeggen, dan dat hij trots was op zijn ploeg, die in deze bijzondere ambiance, zo’n prachtige wedstrijd op de mat had gelegd en kon ze daarom ook niets verwijten. “Eerlijk is eerlijk, onze complimenten voor de coaches aan de kant van Unitas, die exact, de juiste mensen, op de juiste plaatsen konden door-wisselen. Het blijft heel zuur, maar we moeten ons nu weer zien op te richten, om via een achterdeurtje (best-of three tegen KCC), alsnog te promoveren naar de KL 1,” aldus Boode. Eindstand 18-17

Animo - Tempo

Op een wat lager niveau kon Tempo een 10-16 overwinning boeken op ANIMO uit Geldermalsen.

Pernix - Vitesse

Geert Richel in actie onder de korf.     foto: Willem Zwanenburg

Pernix startte de voorjaars-competitie in de hoofdklasse met een thuiswedstrijd tegen Vitesse uit Barendrecht. Midweeks had de ploeg een sterke oefenwedstrijd gespeeld tegen KVS uit Scheveningen, en dus was er vooraf enig optimisme bij de Leidse-8. Tegenstander Vitesse was ook in de zaal tegenstander van Pernix, en werd er een keer gewonnen en verloren. Beide ploegen maakten er geen grootse, maar wel zeer spannende wedstrijd van. De wind speelde een belangrijke rol, en de doelpunten bleken mede daarom schaars. Pernix nam in de eerste helft een paar keer het initiatief, maar Vitesse pareerde de uitloop pogingen iedere keer, en bij rust stond er een 6-6 stand op het scorebord. Na rust waren het de bezoekers die met een aantal snelle goals 7-10 lieten noteren. Pernix, met de wind schuin tegen, vocht voor wat het waard was, en kwam bijzonder knap terug tot 10-10. Een gemiste strafworp voor Pernix, en een benutte stip bij de ploeg uit Barendrecht, zorgden voor een 10-11 eindstand. In de slotfase zat het ons niet mee, zo vatte trainer/coach Joost Kuipers het samen. Wat beslissingen die in ons nadeel uitpakten, een gemiste strafworp, en je kansen onvoldoende afgemaakt. Er had meer in gezeten....10 goals is natuurlijk, ondanks de vervelende wind, veel te weinig! De doelpunten kwamen van Sietse Spaan, Fleur van Rosmalen, Sem Deurman (allen 2x) Jet van Osnabrugge, Pim Wayenberg, Lola Schallenberg en Jasmijn van der Hoff.

HKV/Ons Eibernest - Velocitas

Velocitas speelde zaterdag bij HKV/Ons Eibernest, zonder de geblesseerde Siem van Osnabrugge en Lianne van Meurs, maar met Mark en Gwen Haasnoot.  Dankzij de flinke wind over het veld leek het een stroperige wedstrijd te worden. Velocitas had de verdediging echter goed op orde tegen een onmachtig HKV. De rust stand was dan ook 2 - 10. In de 2e helft bleken beide ploegen last van de omstandigheden en de leidsman te hebben. Uiteindelijk een terechte overwinning voor Velocitas, die veel groter had moeten zijn om het getoonde krachtsverschil aan te geven. 5-16

KZ Danaïden - Reeuwijk

Na een goede zaalcompetitie en een dito voorbereiding op de herstart voor de veldcompetitie, stond afgelopen zaterdag voor KZ Danaïden de 1ste wedstrijd van dit 2e veldseizoen op het programma en tevens de 1ste wedstrijd in de 1ste klasse op het veld. De verwachtingen op een goede klassering zijn groot en de Leidse ploeg  wilde met een goede flow hier aan beginnen. Dat veld en zaal 2 aparte competities zijn en ook een andere benadering nodig hebben, bleek al gauw in de beginfase van de wedstrijd. KZ Danaïden startte met tegenwind. Het overwicht wat KZ had kon,  mede door de wind, niet in een grote voorsprong omgezet worden, waar ze gezien het spelbeeld wel recht op had. Door te snel de kansen te nemen en soms niet het geduld te houden, hield KZ de tegenstander Reeuwijk in de wedstrijd. Via 1-0 naar 3-2 en dan van 4-3 naar 6-3 . “Hier hadden we het verschil moeten maken en als je zelf niet scoort dan doet de tegenstander dat wel,” verzuchtte coach Gert Krook. (Ruststand 6-4). Toch ging KZ positief gestemd en met een voorsprong de rust in, wetende dat de tweede helft met de wind in de rug gespeeld zou worden. De thuisploeg  scoorde wel direct na rust de 1ste goal, maar het bleef een onrustig spelbeeld, wat betreft kansen  en afronding. Reeuwijk bleef in het spoor en begon aan “punten overhouden” te denken en zette nog een keer aan. Helaas kon KZ Danaïden het niet tegenhouden en met nog 11 minuten te gaan, kwam Reeuwijk op gelijke hoogte. Krook wisselde  een aantal keren om de impasse te doorbreken, wat tot 2x toe, in een voorsprong resulteerde, maar Reeuwijk beet zich vast en kwam elke keer weer gelijk en vervolgens vielen er  goals die je dan eigenlijk niet meer verwachtte. Bij een stand van 12-12 en nog 5 minuten te gaan, pakte Reeuwijk de eerste voorsprong en dat leek, op dat moment, niet passend in het beeld van de wedstrijd. 2 minuten voor het eindsignaal maakte invaller Jasmine Pikaar de verdiende gelijkmaker en ging KZ alsnog op zoek naar de winst al moest het oppassen dat er dan niet ongelukkig tegen een tegengoal aangelopen werd. Er waren wel kansen voor Reeuwijk, maar de goals vielen niet, de beste kansen waren echter voor de thuisploeg. Twee maal een vrije bal die niet gescoord werd, waar het in de zaal tot 2x toe de overwinning opleverde, Ook een in de laatste 3 seconden gemiste vrije  doorloopbal trof geen doel en bleef het 13-13.  “Maar de vraag blijft:  punt gewonnen of verloren? Je verliest het niet in de eindfase maar in het middengedeelte, bij de 6-3  en 8-6 voorsprong. Hadden we een extra goal gemaakt, had het anders gelopen, maar zo werkt het helaas niet  We staan weer even met de beide benen op de grond en weten nu weer, dat “veld” en “zaal” andere competities zijn met  andere wetten en daar moeten we mee leren omgaan. Op naar de 2de ronde!,” rondt coach Gert Krook af.

Sporting Trigon - DUNAS

Sporting Trigon begint met overtuigende winst.

(Bron Wim van Vliet)

Voor Sporting Trigon is het even wennen op een iets lager niveau dan het gewend is. Wel duidelijke winst die eigenlijk geen moment in gevaar kwam, maar aan het eind van het duel viel de formatie van trainer/coach Niek Duitscher duidelijk met name aanvallend stil. De winst kwam niet in gevaar, maar met 1 goal in de laatste 12 minuten liet de Leidse korfbalploeg de kans liggen om met een ruime zege een stevig signaal af te geven aan de andere opponenten in de poule. Dat lukte dus niet en konden de Hagenaars de halverwege de tweede helft opgelopen nadelige marge van 8 punten nog reduceren tot redelijke proporties met de 21-16 als eindscore op het digitale formulier. Veel goals ondanks de stevige wind die over het veld waaide.Dat de wind toch niet de invloed op de score zou hebben, werd al in de eerste minuut duidelijk, want na amper 50 seconden stond het al 1-1. Het was ook meteen de laatste gelijke stand in het duel, waarin Trigon binnen een kwartier de wedstrijd onder controle had. De 7-2 stond garant voor een zelden spannend en enerverend duel, met wel attractieve goals van Tony Bruggeman (6-2 met knappe achterwaartse assist van Sander Captijn) en Mees vd Doe (de 10-4). De ruststand 13-7 gaf de verhoudingen goed weer. In de tweede helft hetzelfde beeld, bereikte Trigon bij 18-10 en 19-11 de grootste voorsprong, die grotendeels door het stilvallen van de op papier 1e aanval niet verder uitgebouwd werd. Het vak was meer met elkaar bezig dan met het opzetten van succesvolle aanvallen en dat ging ten koste van de scherpte bij het afwerken met 21-16 als eindresultaat.  Bruggeman - geïnspireerd door de jeugdige publieke belangstelling vanuit Alphen - was met 4 goals, talrijke intercepties en zijn hoorbare gedrevenheid “man of the match”. Overige goals van Mees vd Doe (6), Mandy Bekooij (4), Pam Straathof (3), Sander Captijn (3) en Annika vd Bos.

De Corvers - Madjoe

Madjoe mocht de competitie op ouderwets gras aanvangen. In Hilversum wonnen de Rijnsburgers gemakkelijk van De Corvers (eindstand: 11-20). De ploeg uit Rijnsburg begon sterk aan de wedstrijd en creëerde veel goede kansen. Wegens het gebrek aan scherpte in de afronding bleef een grote voorsprong in de eerste helft nog uit. Beide ploegen gingen de kleedkamers in met een 5-9 ruststand op het scorebord. Na rust vielen er meer doelpunten en werd het verschil pas echt groter. Mede dankzij afstandsgoals van de heren en goed reboundend werk van de dames. Er kon veel worden herhaald en ook de dames begonnen mee te scoren. Zo liepen de Rijnsburgers uit naar een 7-14 voorsprong. De wedstrijd eindigde in een 11-20 uitslag, waardoor Madjoe een prima begin kende van de veldcompetitie. Na een weekje rust mogen zij het de 20e in eigen huis op gaan nemen tegen Oranje Nassau uit Amstelveen.