Round Up 7 oktober

October 8, 2023
Round up

Blauw Wit (A) - Tempo

Tempo schoot uit de startblokken en nam brutaal een voorsprong. Eerste deel van de eerste helft kon Tempo goed meekomen in Amsterdam. Aanvallend viel het goed en de verdedigende tactiek leidde tot korte aanvallen van Blauw Wit. Barry Schep nam een time out en wist zijn ploeg weer scherp te krijgen; verdedigend ging er een tandje bij. Richting rust stokte de doelpunten aan Alphense zijde en had Blauw Wit een gaatje. De rust pakte goed uit voor Tempo, met twee snelle goals kroop Tempo weer dichterbij. Uiteindelijk zijn de Amsterdammers een maatje ter groot en stelden ze de overwinning veilig. Voor de Alphenaren een prima wedstrijd met perspectief voor de laatste veldwedstrijd tegen Groen Geel.

Fiks - KVA

Voor Fiks was het een speciale dag. Bij winst zou de kampioenspoule van Nederland bereikt zijn en dat in een poule met Dalto en KZ! Er  stond een flinke bries op de Voscuyl maar ondanks deze forse wind werd er door beide partijen een hoog niveau gehaald. KVA haakte prima aan bij het goede spel van Fiks en dat resulteerde in een 15-11 ruststand. Fiks speelde in de 2e helft naar hun eigen supporters en dat geeft altijd een extra boost. De rebound was duidelijk in het voordeel van Fiks waarbij Youp Coli een hoofdrol vertolkte. Vele mooie aanvallen werden afgerond en je zag dat KVA het hoge niveau van de 1e helft niet kon prolongeren. Halverwege de 2e helft was de stand inmiddels 20-11 en werd duidelijk dat in de 2e helft van de. veldcompetitie de beste ploegen van Nederland naar Oegstgeest komen. Alle spelers kwamen op het scorebord en dat zegt iets over het uitgebalanceerde team. Uiteindelijk floot het uitstekend leidende duo Diana en Anton af en bedankte de spelers het trouwe publiek. “Fiks kan zich nu rustig voorbereiden op de zaal en dat is een mooi vooruitzicht,” aldus een blije trainer Bas Harland.

Avanti-TOP/IAA fresh

Top wint met 11-15 in Pijnacker en was al zeker van deelname aan de kampioenspoule na de winter. Eindstand 11-15.

De Meervogels - Velocitas

Velocitas had een lastige uitwedstrijd in Zoetermeer. Met Dave Vos in de basis voor Ivar van Driel had Velocitas de zoveelste verandering in de samenstelling in dit seizoen. Door wat omzettingen bij Meervogels had Velocitas het moeilijk om de speerpunten en de aanvalspatronen van de thuisclub te bestrijden.  Daar kregen de Leiderdorpers de hele wedstrijd helemaal geen grip op, terwijl aanvallend de ploeg zich ook liet vastzetten. (ruststand 15-5) De 2e helft was een stuk beter, maar vooral omdat we nu mee scoorden. Uiteindelijk was Meervogels toch te scherp om echt een kans te maken .Eindstand 30-14. Hiermee neemt Velocitas afscheid van de hoofdklasse en mag straks in het voorjaar, een niveau lager spelen.

Pernix - VEO

Sietse Spaan in actie, Christel Zwanenburg volgt nauwlettend                        foto: Willem Zwanenburg

Pernix moest zich afgelopen zaterdag zien te revancheren van de nederlaag van vorige week tegen Velocitas. Omdat mede-koploper Meervogels ook verloor, waren de verschillen bovenin deze poule nog maar minimaal. Met de wind in de rug kwam Pernix niet los van de bezoekers uit Voorburg. (VEO). Vlak voor rust kwam Pernix zelfs even 2 punten achter, maar Christel Zwanenburg neutraliserende dit nog net in de 1e helft. Na rust wakkerde de wind aan tot stormachtig en bleken de doelpunten schaars. Pernix toonde aan het einde veerkracht door na 9-12 met 3 goals, toch nog gelijk te spelen. Trainer Joost Kuipers verzuchtte na afloop: "Ik ben blij dat we toch nog op 12-12 kwamen, maar we moeten onze korte kansen veel beter gaan afmaken. Dan komen we niet in zo'n lastige situatie tercht als nu! Volgende week in de kampioenswedstrijd tegen Meervogels (winst is dan wel noodzakelijk) mogen we niet teveel van deze kansen laten liggen." Een mooie uitdaging voor de jonge Pernix-ploeg, Christel Zwanenburg 5 en Pim Wayenberg 3 scoorden meer dan eens., waarbij Fenna Richel als invalster, de belangrijke aansluitingstreffer maakte. Volgende week kan Pernix vrijuit de strijd aangaan om de eerste plaats, omdat behoud in de hoofdklasse al een zekerheid is. A.s. Zaterdag om 15.30 u in Sportpark Noord.

Sporting Tigon - Phoenix

(bron Wim van Vliet)

(foto: Pr Sp.Trigon)

“Een lekker potje”, betitelde Sporting Trigon coach Niek Duitscher de even krappe als knappe winst op Phoenix. Het was na 4 verloren duels, de eerste winst voor zijn ploeg, maar de 20-19 was niet toereikend om van de laatste (degradatie)plaats af te komen, waarmee de Leidse ploeg voor het eerst in zijn historie zich in de gewijzigde competitie opzet tweedeklasser moet noemen. Dat krijgt dan een vervolg in de voorjaarsompetitie.De Leidse ploeg had geleerd van het eerste duel met de Zoetermeerders, toen de wedstrijd na 5 minuten en een 4-0 achterstand eigenlijk al gespeeld was. Nu was het na 7 minuten 4-1, maar dat was geen garantie voor Leidse winst, want halverwege de eerste helft namen de bezoekers, die vorige week nog verrasten met winst op de ongeslagen koploper Refleks, het initiatief in de score over (7-10). Van krachtsverschil was er overigens nauwelijks sprake en dat bewees Trigon aanvoerster Mandy Bekooij direct na de hervatting (9-11) met twee rake acties en de gelijke stand. Het was een garantie voor een spannend verloop met boeiende fysieke duels onder de korf, waar de goed leidende arbiter Martijn vd Meer met overtuiging de zaak onder controle had. Trigon nam nog 2 maal een kleine voorsprong (13-12 en 14-13) voordat Phoenix, vooral dankzij de scorende inbreng van de van grote afstand schietende mannen, de wedstrijd leek te beslissen bij 14-17. Met nog een kleine 5 minuten op de klok gaf Trigon zich niet gewonnen en bij 18-18 was er weer van alles mogelijk en liep de spanning flink op, zichtbaar met wat plaatsfouten over en weer en vooral toen de thuisclub een unieke kans op de winst vanaf de strafworp stip liet liggen. Zo’n zelfde mogelijkheid was even later aan Mees vd Doe wel besteed, maar zijn treffer werd direct met een schot vanaf de zijlijn door Phoenix beantwoord. Pam Straathof (samen met Mandy Bekooij goed voor de helft van de Trigon goals) flitste in de slotminuut langs haar tegenstandster en benutte de doorbaak koelbloedig, haar ploeg daarmee de winst bezorgend. De winst overschaduwde een beetje de afdaling naar de tweede klasse, maar in een poule met slechts 3 tegenstanders krijg je weinig kans je in het seizoen te herstellen. Die mening was ook aanvoerster Bekooij toegedaan: “In feite kunnen we elke ploeg in deze poule hebben, dat is het jammerlijke.” Bij Trigon speelde de in de basis teruggekeerde Joep Feijen (voor Janwillem vd Gugten) een prima partij, zonder daarbij de anderen tekort te doen.

Doelpunten: Mandy Bekooij (5), Pam Straathof (5), Joep Feijen (3), Sander Captijn (2), Mees vd Doe (2), Tony Bruggeman () en Floor Lambooy.

KZ Danaïden - Rapid

KZ Danaïden heeft zaterdag  een belangrijke overwinning geboekt op Rapid. De wedstrijd was van groot belang voor beide ploegen, aangezien KZ Danaïden en Rapid beide in de race zijn voor promotie in deze roulette-poule, waar 3 ploegen strijden voor promotie en 3 voor handhaving. De openingsfase van de wedstrijd was een kopie van de uitwedstrijd: KZ Danaïden met de kansen en Rapid die de voorsprong pakt. Rapid begon sterk en kwam al snel op 2-0 voor. KZ Danaïden wist zich echter goed te herstellen en door de de achter-verdedigende tactiek van Rapid goed af te straffen kwam de Leidse ploeg, via 1-3 en 3-3, op gelijke hoogte. Met de wijze les van vorige week en nieuwe instructies van trainer Krook, werd de 2de helft gestart en nam KZ Danaïden het initiatief en bouwde het verschil rustig uit van 7-4 naar 10-4 . Rapid ging “alles of niets” spelen, waartegen de Leidenaren zich even opnieuw moesten instellen en zag Rapid dichterbij komen. "Wij behielden echter de  rust en het overzicht en wisten de winst over de streep te trekken," aldus de tevreden coach Gert Krook. Eindstand 13-9. De uitslag van de andere wedstrijd in deze klasse heeft tot gevolg dat Sporting West is gedegradeerd, Rapid doet niet meer mee voor de titel en de beslissing over de promotie valt volgende week in de wedstrijd tussen KZ Danaïden en Haarlem. De Leidse ploeg kan dan met winst van twee goals verschil de promotie behalen.

Madjoe - de Dijkvogels

Madjoe nam het afgelopen zaterdag op tegen Dijkvogels. De belangen waren voor beide ploegen groot. Dijkvogels moest winnen om zicht te houden op directe promotie en het kampioenschap, Madjoe moest winnen om een degradatiederby te voorkomen. Op het veld aan de Waardlaan stond een stevige wind, waardoor de wedstrijd niet heel spectaculair begon. De doelpunten waren dan ook schaars, met na ongeveer 20 minuten een 4-5 tussenstand in het voordeel van Dijkvogels op het scorebord. In het laatste deel van de eerste helft brak er een periode aan waarin werkelijk alles voor de ploeg uit Maasdijk goed viel. Zij wisten - ondanks goed verdedigend werk aan de kant van Madjoe - van alle hoeken van het veld te scoren en begonnen er - terecht - in te geloven. Deze periode waarin Dijkvogels maarliefst zeven keer in korte tijd tot scoren kwam, leidde tot een ruststand van 5-12 in het voordeel van Dijkvogels. Er werd zo voor rust al een gat gecreëerd. In de rust werd besproken wat beter kon en moest, maar was zeker geen sprake van gebrek aan motivatie. Het geloof om te kunnen winnen was er zo ook na rust, maar helaas zorgde het gebrek aan scherpte en pech in de afronding ervoor dat Madjoe - opnieuw - niet wist te winnen. Eindstand 11-15. De ploeg uit Rijnsburg mag zich dan ook gaan opmaken voor een heuse degradatiederby tegen het Noordwijkse Fluks. De vorige keer eindigde deze wedstrijd in een gelijkspel. Alle aanmoediging is dan ook welkom aanstaande zaterdag om 15:30 uur aan de Waardlaan in Rijnsburg!

Fluks - GKV

Uitslag 8-11. Een korte analyse van trainer Michael Fritzen van Fluks:

"Afgelopen zaterdag speelde Fluks een prima wedstrijd tegen GKV. Verdedigend was het heel sterk,echter hebben wij ons aanvallend te weinig beloond, waardoor de wedstrijd met 8-11 verloren werd. De kansen waren er volop, maar bleef de afronding hiervan  achterwege. Hier moeten wij aan gaan werken"