Round Up 8 juni 2024

June 9, 2024
Round up

(kopfoto: Willem Zwanenburg)

Het seizoen 2023-2024 zit er op voor onze regio-ploegen, waarin op de laatste speeldag geen kampioenen meer konden worden genoteerd. Koplopers Velocitas en Sporting Trigon hebben de laatste kans hierop teleurstellend laten liggen en komen na de zomer weer op hetzelfde niveau uit. Alles bij elkaar een redelijk afsluiting van het seizoen, met als resultaat voor komend seizoen. 3 ploegen in de Ere-klasse, met Tempo, TOP en Fiks; 1 ploeg in de Hoofdklasse met Pernix; 1 in de Overgangsklasse (Velocitas); geen eersteklassers, twee ploegen in de 2e Klasse, met KZ Danaïden en Sporting Trigon: twee ploegen in de derde Klasse met Madjoe en Fluks.

TOP/IAA fresh -  AWDTV/IJskoud de beste

Op het feestelijk sportpark in Sassenheim ontving TOP het Amsterdamse AWDTV. Voor beide ploegen geen belangen meer. De wedstrijd eindigde in Amsterdams voordeel bij 11-14. Na de zomer zal de intensiteit van wedstrijden weer opgevoerd moeten worden, wanneer er weer om lijfsbehoud gespeeld moet worden.

OVVO - Tempo

Tempo was al kampioen en wilde nog wel ongeslagen die competitie afsluiten. In Maarssen moest dan nog wel afgerekend worden met het stugge OVVO, wat zich nooit zomaar gewonnen geeft. Tempo kon nooit echt loskomen van de thuisploeg maar wist uiteindelijk zonder puntverlies, met een 13-14 overwinning het veld  te verlaten.

Fortuna - Fiks

Fiks speelde de laatste wedstrijd van het seizoen in Delft tegen Fortuna, die al geplaatst was voor de halve finales NK. Toch gingen de thuisploeg met hun sterkste opstelling de letterlijke strijd aan. Veel te hard en zelfs natrappen van een dame was het gevolg van een wedstrijd wat meer op rugby leek. Fortuna had dat helemaal niet nodig, want ze hadden een surplus aan kwaliteit. Preuninger en Van der Steen scoorden er lustig op los, hetgeen resulteerde in een kansloze 29-14 nederlaag voor de ploeg uit Oegstgeest, waar Bas Harland zijn allerlaatste wedstrijd coachte. Ondanks de verloren wedstrijden, mag Fiks ook volgend seizoen op het hoogste niveau aantreden.

Pernix - Die Haghe

Celeste Split probeert Jet van Osnabrugge tegen te houden (foto: Willem Zwanenburg)

Pernix kon in de laatste wedstrijd van dit seizoen op Sportpark Noord, kampioen Die Haghe zo'n 35 minuten bijhouden. In een partij die bol stond van geblokte schoten, tip-in's en geruisloze goals, was tevens veel aandacht voor een aantal spelers en speelsters,  dat afscheid neemt van Pernix 1. Aanvoerdster Jet van Osnabrugge (terug naar Velocitas), Lola Schallenberg (studie) en Pim Wayenberg (Valto), zullen volgend jaar niet meer van de partij zijn. Genoemde spelers wilden wel nog 1x vlammen, en waren goed voor de eerste 3 goals. Mede door het uitschakelen van ex-international Celeste Split door Fleur van Rosmalen, bleef Pernix de eerste helft keurig bij. Op 4-7 leek het er even op dat Die Haghe afstand ging nemen, maar een fanatiek Pernix vocht zich terug en ging met 7-8 rusten. Na de pauze maakte Sem Deurman met zijn 3e goal zelfs nog gelijk, maar daarna nam Die Haghe het heft in handen. Op 11-16, met nog 6 minuten te gaan, wisselde coach Joost Kuipers alle afscheid nemende spelers en speelsters. Ook spelers van het 2e die volgend jaar niet meer voor Pernix zullen uitkomen, bracht hij eerst binnen de lijnen, om ze een aantal minuten later, onder luid applaus er weer uit te halen. De sportieve wedstrijd eindigde uiteindelijk in 12-17. Die Haghe gaat volgend seizoen uitkomen in de ereklasse, Pernix blijft  één klasse daaronder in de hoofdklasse actief. Goals kwamen in deze slotwedstrijd van Sem Deurman (3) Fleur van Rosmalen en Lola Schallenberg (2) Pim Wayenberg, Jet van Osnabrugge, Christel Zwanenburg,  Geert Richel, en invaller Nicky van Rosmalen.

Korbis  - Velocitas

Velocitas heeft zaterdag het kampioenschap verspeeld. De  Leiderdorpers kwamen nog wel met 1-3 voor, maar al snel bleek dat ze niet scherp genoeg waren in de afronding.  Tot de rust kon Velocitas nog bij blijven van 4-4 naar 8-7 rust. “De 2e helft zakten we verder weg. Wel hard werken, maar de beste kansen waren niet aan ons besteed. Vlak na de rust 11-7 achter, het duurde echter een kwartier in de 2e helft voordat we ons 1e doelpunt in die 2e helft maakten,” vertelt scheidend coach Verhoeff. 5 minuten voor tijd was het nog 15-10, maar Velocitas  kwam er niet meer aan te pas. Eindstand 19-11. 1 punt uit de laatste 3 wedstrijden en daarmee de titel weggeven. “Misschien was het de onderbreking in de competitie.  Of het ontbreken van basisspelers? Al met al een wisselend seizoen.  Wel goed in de zaal, maar op het veld uiteindelijk onder de maat,” waren de laatste woorden van Verhoeff.

KZ Danaïden - de Vinken.

KZ Danaïden sluit de competitie in stijl af.

Afgelopen zaterdag beleefde KZ Danaïden de laatste competitiewedstrijd tegen de Vinken, nadat het vorige week officieel waren gedegradeerd. “We wilden afsluiten met een leuke wedstrijd en op de training hadden we nog een strijdplan bedacht, maar daar was niet veel van terug te zien en al snel was het gedaan met ons. We hoopten eigenlijk dat de wedstrijd snel klaar zou zijn,” aldus Krook over zijn laatste wedstrijd. De ruststand van 5-11 zegt genoeg over de wedstrijd. In de tweede helft werd nog wat gewisseld, zodat Krook een ieder wat speelminuten kon geven. 10 min voor tijd kwam de laatste wissel: Fer Jansen nam afscheid als speler en wordt de nieuwe coach volgend jaar. Na 60 minuten was het dan zover: einde competitie en einde wedstrijd. Einduitslag 8-19. “Niks meer over zeggen en je richten op volgend jaar. Ik wens de selectie, de huidige en nieuwe coaches alle succes,” zijn de laatste woorden van  Gert Krook, die volgend jaar Vriendenschaar uit Bodegraven onder zijn hoede neemt.

Sporting Trigon - Rapid

(bron: Wim van Vliet)

Sporting Trigon geen kampioen

Sporting Trigon is er niet in geslaagd de koppositie van klasse 2-09 in de slotwedstrijd vast te houden en greep dus naast de titel en bijbehorende promotie. In het rechtstreekse kampioensduel was Rapid net iets gelukkiger in de score, won met 12-11 en dat was voldoende voor de Haarlemse club voor het kampioenschap. De Leidse ploeg had op grond van het gewonnen uitduel voldoende gehad aan een gelijkspel. Maar zover kwam het dus niet en dat had een flinke deceptie op het terrein aan de Zoeterwoudsesingel tot gevolg, want de doelstelling was direct terugkeren op het niveau van de eerste klasse. Met respect naar de in de zaal lager spelende tegenstanders toe was de ploeg van trainer/coach Niek Duitscher toch wel de gedoodverfde titelkandidaat, maar met 3 nederlagen in 6 wedstrijden heb je daar geen recht op. Rapid, vorige week nog blij dat het niet kon degraderen (!), zag op dezelfde dag Sporting Trigon verrassend onderuitgaanbij het inmiddels gedegradeerde Dunas en stuitte in Leiden op een moeizaam spelende ploeg. De Haarlemmers namen aanvankelijk het initiatief (0-1 en 1-2), maar moesten daarna in de achtervolging want met een ontketende aanvoerster Mandy Bekooij in een scorende hoofdrol (5 goals in de eerste helft) kwam haar ploeg met veel inzet strijdend op titelkoers. Maar de 4-2 en 6-4 voorsprongen werden ook weer vrij vlot door de bezoekers weggewerkt. “Juist toen we beter in de wedstrijd kwamen, scoorden we moeilijk”, stelde Duitscher na afloop mistroostig vast. De voorsprong werd in het vervolg namelijk nooit meer groter dan 1 punt en nou zat het ook niet altijd mee aan Leidse zijde. Bij 10-9 zo’n 10 minuten voor het einde, nam de spanning alleen maar toe. Rapid gaf in die fase de Leidse aanvallers nog maar heel weinig ruimte en dat kwam het samenspel en de afwerking van Trigon niet ten goede. Op de 3 succesvolle afstandsschoten van de gasten had de Leidse formatie alleen nog via Annika vd Bosch een antwoord, maar dat was te laat, want Rapid speelde de 11-12 in de nog resterende 30 seconden vakkundig uit met de zeer verrassende ontknoping tot gevolg.  Doelpunten: Mandy Bekooij (5), Pam Straathof (3), Annika vd Bosch, Mees vd Doe en Sander Captijn.

Fluks  - OZC

ONGEINSPIREERD FLUKS VERLIEST LAATSTE WEDSTRIJD

Na een goede start stokte de Fluks aanval, en omdat tegenstander OZC wel bleef scoren keken de Noordwijkers halverwege tegen een grote achterstand aan (5-12). In het tweede bedrijf ging Fluks beter draaien en leek het er zelfs nog even op dat ze terug konden komen in de wedstrijd, maar dat bleek ijdele hoop. De eindstand 17-21 zou kunnen doen vermoeden dat het een spannende strijd was, maar Fluks heeft geen moment goed in de wedstrijd gezeten. Eigenlijk was het enige hoogtepunt van de middag het mooie afscheid van Wouter Westgeest en Jan Passchier die beiden stoppen als speler van Fluks 1. Hiermee is een roerig seizoen ten einde gekomen. Fluks 1 heeft zich weten te handhaven in de 3e klasse (zowel op veld als in de zaal), wat gezien de vele afwezigen een prima prestatie is. Scores namens Fluks: Tijmen Westgeest (6), Joella van Baren (4),  Wouter Westgeest en Jan Passchier (beiden 2), en Minzi van Mackelenberg, Sanne Heemskerk en Joek Kwakernaak (allen 1).

Oranje Nassau - Madjoe

Kampioen Madjioe hoefde niet zo nodig tot het uiterste te gaan in de laatste wedstrijd in Amstelveen, waar Oranje Nassau een puntje nodig had om niet onderaan te eindigen. Uiteindelijk werd een 10-10 eindstand bereikt. Het enige puntverlies in dit voorjaar kan de ploeg weinig deren, want het doel om direct terug te keren naar de derde Klasse is behaald.