Voorafgaand aan de wedstrijverslagen eerst het volgende: Onze regionale krant, het Leidsch Dagblad, is tot ontdekking gekomen, dat de nieuwsverstrekking over het regio-korfbal wel heel minimaal is. Er is een kort gesprek geweest tussen de redacties van het LD en die van ons. Het plan van de krant is om vaker een wat groter artikel te schrijven over wat er speelt binnen korfballend Leiden, zoals afgelopen zaterdag al direct te zien was met een voorbeschouwing op de streekderby tussen KZ Danaïden en Sporting Trigon. De verslagen, zoals als deze vroeger in het LD te lezen waren, blijven (nog) achterwege. Deze zijn gewoon te lezen in de Round Ups op onze site. Uiteraard hebben wij wel onze medewerking toegezegd, want ons doel is duidelijk: "meer korfbal-nieuws uit de regio !"

Dit weekend werd, zoals aangekondigd, de eerste derby van het seizoen gespeeld. KZ Danaïden ontving stadsgenoot Sporting Trigon, waarvan in het Leidsch Dagblad ook verslag gedaan zal worden. KZ Danaïden trok aan het langste eind. TOP/IAA fresh speelde gelijk in Pijnacker, waar Tempo in dezelfde poule verloor in Friesland; Fiks zette de zegereeks voort. Pernix en Velocitas verloren beiden hun uitwedstrijd. Madjoe kon het niet bolwerken tegen aartsrivaal GKV en Fluks was vrij dit weekeinde.

Het Leidsch Dagblad doet verslag in haar editie van vandaag:

Hieronder volgt het verslag van onze Sporting-Trigon- correspondent Wim van Vliet.

(foto pr. Sporting Trigon)

“Buzzer beater” beslist Leidse derby.

Het eindsignaal was niet eens te horen in het gejuich van de KZ Danaïden aanhang, maar het naar het midden wijzen van arbiter Herman Hoffman was wel te zien en dus een geldige goal. De 20-19 betekende de eerste winst van thuisclub KZ Danaïden en de eerste nederlaag voor Sporting Trigon, dat het niet zover had hoeven te laten komen. Immers een kleine minuut voor tijd miste de ploeg van trainer/coach Niek Duitscher namelijk bij de stand 19-19 vanaf de strafworpstip en maakte het zo’n 3 seconden voor tijd de niet zo’n slimme overtreding, met de fatale vrije worp tot gevolg. En geheel in lijn met het beeld van het duel stuiterde de bal een aantal keren op de korf voordat deze ,voor KZ Danaïden, door de goede kant naar beneden kwam. Daarmee kwam een spectaculair slot aan een duel tussen de koploper en de hekkensluiter, dat eigenlijk alle kanten op kon. Het toonde weer aan dat de verschillen in deze klasse echt klein zijn. Zonder iets af te doen aan de overwinning van de stadgenoten, concludeerde Niek Duitscher na afloop “dat we onze slechtste wedstrijd tot nu toe gespeeld hadden”, wat wel was te zien aan het soms rommelige aanvalsspel met vaak 1- schots aanvallen. De voorbereiding was ook verre van optimaal: Mandy Bekooij (achillespezen), Sander Captijn (enkel) en Tony Bruggeman (ziek) misten de voorafgaande trainingen, maar waren wel inzetbaar. Bovendien viel Floor Lambooy al na 30 seconden geblesseerd uit, waardoor Anneroos Schoeman – die al een prima wedstrijd in het tweede achter de rug had - voor de zware taak stond meteen weer een volledige wedstrijd te spelen. Ze deed dat met verve. Het energieke KZ zette meteen de toon, maar de 2-0 was een paar minuten verder al weggepoetst (2-3) en die minieme marge behield Trigon tot 4-5. Halverwege de derby met af en toe grimmige duels – wat Ferry Janssen (KZ) een tijdstraf van 4 minuten opleverde – leidde de jongste fusieclub korfbal van Leiden met 8-7. Binnen een minuut na de hervatting had Trigon weer een voorsprong (8-9), maar verder afstand nemen lukte niet. Integendeel zelfs, want na 11-11 profiteerde KZ goed van de vrije ruimte die “de bezoekers” in die fase verdedigend weggaven en leek de wedstrijd halverwege de tweede helft bij 17-13 voortijdig beslist. “We zijn nog niet van ze af hoor” was in het KZ publiek hoorbaar, toch niet echt gerust op de op handen zijnde stunt. Dat bleken geen profetische woorden, want het pleit voor de wilskracht van Trigon dat het erin slaagde die achterstand volledig weg te werken (19-19). En toen kwam die slotminuut, waarin het dus alle kanten op kon en KZ Danaïden de gelukkigste was, na een boeiend potje korfbal, waarin het fysieke het opnieuw won van de techniek.

Avanti/Post Makelaardij - TOP/IAA fresh

Tim Dekker in actie voor TOP              (foto: korfbalfoto.nl; Rene van Dam)

Na elkaar op het veld tweemaal ontmoet te hebben was dit het derde treffen dit seizoen. Dat Avanti een stugge ploeg is bleek al snel. Het schoot uit de startblokken en kwam binnen no-time op voorsprong. Met enorm veel energie in de aanval en een gedegen verdedigend plan maakte zij het TOP enorm lastig. De ploeg uit Sassenheim leek niet klaar om de energie van de ploeg uit Pijnacker te matchen en moest in de achtervolging. Er werd al vroeg in de wedstrijd gewisseld. Hierbij kwam het duo Tim Dekker en Thijs van der Zaag binnen de lijnen. Deze omzetting zorgde voor meer energie en strijdkracht, hetgeen langzaam resulteerde in meer controle en vat op de wedstrijd. Na een gat van 5 punten halverwege de eerste helft, werd dit gerepareerd naar een gat van 2 punten bij rust (11-9). De tweede helft werd een mooi schouwspel waar de spanning voelbaar was. TOP vocht zich beter in de wedstrijd en kwam langszij. Met 6 goals in de tweede helft, was het Nick Pikaar die liet zien met niks minder genoegen te willen nemen dan een overwinning. Met zijn 7de goal van de avond zette hij TOP, van afstand, op voorsprong 16-18. Hiermee leek de winst van deze wedstrijd binnen te zijn. Avanti had echter andere plannen. Haast en onrust in de laatste aanval bij Sassenheimse ploeg , tegenover daadkracht bij Avanti, maakte dat de punten toch nog gedeeld werden. Eindstand 18-18. Coach Ruben Boode over de wedstrijd: “Na een dramatische start, waarin we niet bij de les zijn, komen we gelukkig nog terug in de wedstrijd. In de slotfase ligt de winst voor het grijpen. Hierin moeten wij leren de wedstrijd volwassener uit te spelen. Ondanks dat we hier echt een punt verliezen, ga ik er vanuit dat dit goed lesmateriaal zal zijn".

Mid Fryslan - Tempo

Tempo had weer een verre uitwedstrijd op het programma. Dit keer naar het Noorden. Mid Fryslan is dit seizoen met name in de thuiswedstrijden ongenaakbaar. Al twee keer meer dan 30 gescoord. Fysieke ploeg, scoort over veel verschillende schijven. Was voor de Alphenaren zaak daar een plan op te bedenken. Dat lukte de eerste fase van de eerste helft best aardig. Maar vlak voor rust kon MF al een gaatje slaan. Met 19 doelpunten in de eerste helft hadden de Friezen een prachtig afrondings-percentage. Tempo kwam redelijk de kleedkamer uit en pakte met name verdedigend de controle terug. Met was wissels kregen de Alphenaren meer grip op de wedstrijd. Aanvallend liep het bij vlagen best aardig en de eindstand van 32-20 geeft vertrouwen richting de wedstrijd van volgende week tegen Avanti. Vervelend was het uitvallen van Kayleigh van de Ende, met een pittige enkelblessure. Volgende week voor Tempo een belangrijke pot tegen Avanti.

SDO/Fiable - Fiks

Fiks ging op bezoek bij SDO in Kamerik in een sfeervolle zaal. Spelers en staf moesten plaats nemen in de materialen-ruimtes omdat er geen uitloop was voor de spelers. Ook de speaker paste in het geheel en riep mannen en vrouwen door elkaar op om op te lopen en was op zoek naar een balsponsor. Uiteindelijk werd de bal gesponsord door Fiks 4 die het trouwe Fikspubliek vergezelde. Fiks schoot direct goed uit de startblokken want Melissa Heijne scoorde binnen 2 minuten 2x en was vervolgens niet te houden. Maar liefst 8 treffers stonden op haar naam. Verdedigend werden alle opdrachten uitstekend uitgevoerd en SDO kwam moeilijk onder de druk uit en dat resulteerde in een 5 -10 ruststand. In de 2e helft werd de goede lijn doorgetrokken en liep Fiks steeds verder weg naar 15-24 en kon Dominic van Welzen ook weer enkele minuten spelen na een handblessure. "Al met al vond ik het onze beste wedstrijd in de zaal en ben ik erg tevreden over het collectief, waarvan ook de spelers van het 2e onderdeel zijn." aldus een blije trainer Bas Harland. Zaterdag wacht de lastige uitwedstrijd tegen het eveneens ongeslagen Wageningen.

Excelsior (D) - Pernix

Pernix nam het dit weekend op tegen het Delftse Excelsior. Op voorhand een redelijk gelijkwaardige tegenstander. Pernix begon nog goed, maar zag de openingsgoal van Jet van Osnabrugge afgekeurd. Hierna was het Excelsior wat de klok sloeg. (4-0). Een wissel in de samenstelling van vakken leverde maar weinig op en in een zeer povere eerste helft kwam alleen Jasmijn van der Hoff meer dan eens tot scoren (2x). Rust 14-6. "Als je je verdedigend niet aan de afspraken houdt, en bovendien slecht afrondt, dan wordt het bijna onmogelijk om te winnen,: zo verzuchtten Kuipers en Arnoldus, technisch duo van Pernix. "Te weinig scherp in de punt, slechts 1 vrije bal geforceerd, en over de hele wedstrijd maar 4 heren-goals, tja, dan gaat het niet goed!". In de 2e helft begon Excelsior als eerste weer met scoren. Het kleine beetje hoop wat Pernix nog had werd daarmee direct  naar de prullenbak verwezen. Lola Schallenberg en Christel Zwanenburg (beiden 3x) waren in de 2e helft nog wel productief, en zorgden er zo voor dat het verschil na de rust niet nog groter werd. "Iedereen wilde wel graag, maar als collectief sloot het niet op elkaar aan,", aldus Kuipers. Eindstand 22-14. "We gaan dit nog eens goed bekijken," eindigde Kuipers zijn verhaal, "want volgende week wacht KVA, opnieuw uit. Dan moet er een ander Pernix te zien zijn...."

SKF - Velocitas

Zaterdag speelde Velocitas bij koploper SKF., dat de opstelling aan de  Leiderdorpers had aangepast. Daarnaast was Velocitas slordig in de passing en veel schoten haalden door de grote druk van SKF de korf niet. De thuisploeg was veel scherper in het begin en liep snel weg naar 5-1.  Een time-out was na 10 minuten noodzakelijk want Velocitas had nog maar 1 keer gescoord. Deze onderbreking hielp wel wat, maar ook het inbrengen van Mark Haasnoot zorgde voor de broodnodige doelpunten.  Toch was het bij rust al 13-6. In de 2e helft speelde Velocitas een stuk beter, maar steeds bleef 1 vak kwetsbaar in de verdediging, waardoor nooit dichterbij gekomen kon worden dan 5 doelpunten.  Uiteindelijk was de uitslag wat geflatteerd na een betere 2e helft. 25-16

Madjoe - GKV (H)

Madjoe kende een lastige avond in de Madjoe Dome. Tegen GKV uit Den Haag werd met 11-20 verloren. Madjoe en GKV troffen elkaar eerder dit jaar tweemaal op het veld. In de eerste wedstrijd kwam Madjoe als winnaar uit uit de strijd, in de tweede GKV. De Rijnsburgers wisten dus voorafgaand aan deze wedstrijd dat dit niet bepaald een gemakkelijke zou zijn. Dit bleek ook het geval. Hoewel er in de eerste tien minuten goede aanvallen werden gespeeld, was het de ploeg uit Den Haag die al snel op een 0-4 voorsprong kwam. Een voorsprong die gedurende de gehele wedstrijd niet meer werd weggegeven. Elk doelpunt dat Madjoe scoorde in deze wedstrijd, werd gevolgd door een tegendoelpunt in het voordeel van GKV. De ploeg uit Den Haag was duidelijk scherper in de afronding. Madjoe kende zo een lastige avond en laat in de eigen Madjoe Dome twee belangrijke punten liggen. Tijd om hier lang van te balen, is er niet. Aanstaande zaterdag wacht de derby tegen Fluks 1 in Noordwijk (aanvang 17:30 uur).