Round up

TOP/IAA Fresh en Velocitas winnen streekderby's, KZ Danaïden blijft winnen, Tempo en Pernix fors onderuit, geflatteerd verlies voor Fluks.

Zoals eerder genoemd was het een bijzonder weekend met twee streekderby's, waarvan er één (Velocitas -Sporting Trigon) minder spannend was dan gehoopt, maar de ander (Fiks - TOP/IAA Fresh), was dat zeker wel, waar na een bloedstollende eindfase, TOP er met de volle buit vandoor ging. Weinig succes was er voor Tempo, Pernix en Fluks, in tegenstelling tot KZ Danaïden, dat mogelijk volgende week al promotie kan afdwingen naar de 1e Klasse. Madjoe had een vrij weekeinde.

Fiks - TOP/IAA-fresh

Voor Fiks één van de laatste strohalmen om degradatie te ontlopen, voor TOP belangrijk om niet ook in de gevarenzone te komen, maar vooral een prachtige derby met een “uitverkochte” sporthal de Cuyl (Fiks heft geen entree, net als HKC en Tempo in de Korfbal League 2).  2 fanatieke supportersschare die 50 zuivere minuten lang veel sfeer maakten.

De wedstrijd: de opening was voor Fiks met de beste schaakzetten en kwam daarmee van 2-0 naar 4-1 en Fiks bleef de overhand houden, maar liet na een groter verschil te maken dan de 12-11 bij rust. Vermeldenswaardig in de 1e helft is nog de groene kaart voor Kevin Vreeken waar tegenstander Thimo Winter de overtreding beging. In de 2e helft probeerde TOP er een meer fysieke wedstrijd van te maken en dat lukte op een overigens faire manier. De scheidsrechters van dienst vonden het desondanks nodig om heel veel te fluiten en dat maakte dat het een dode-spelmomenten-wedstrijd werd en dat brak vooral het ritme van Fiks op. TOP profiteerde, kwam bij 16-16 langszij en kwam zelfs op voorsprong bij 16-17. Die marge van 1 bleef lang in het voordeel van TOP tot zij vanaf 19-20 uitliepen naar 19-22. Vanaf daar werd het nog 21-22 en kreeg Fiks zelfs nog een laatste aanval voor de gelijkmaker, maar het laatste schot trof geen doel… eindstand bleef dus 21-22.

Hieronder volgt een relaas van Bas Harland, die nog wel even wat kwijt wilde over de arbitrage:
"Een zure nasmaak bleef hangen van de fase naar 19-22 waarin één van de scheidsrechters het volledige licht van de schijnwerpers opeiste waar hij de hele wedstrijd al solliciteerde naar een hoofdrol. Die hoofdrol had hij nooit kunnen krijgen als wij omzichtiger omgingen met onze, nog steeds hele goede, kansen in de 2e helft om de wedstrijd te beslissen. Jammer om daar “inkt” aan te moeten verspillen omdat Fiks heel veel tijd en moeite stopt in een respectvolle, goede omgang met de arbitrage, maar reputatie komt te voet en gaat te paard. Wij willen geen Don Quichot worden binnen korfbalkringen, maar dit was gewoon niet zuiver (vond het Fiks kamp, het TOP kamp en het neutrale kamp). Er is dus nog steeds werk aan de winkel en we hopen daar met alle partijen (om te beginnen met de partij van gister) uit te komen omdat we daar allemaal bij gebaat zijn" .

Hierop volgden nog wel twee afsluitende positieve noten van Bas:

Bas Harland

"— Agnes de Boer floot in haar eentje een lang spannende wedstrijd tussen Fiks 2 (1e plaats) en SKF2 (3e plaats) en deed dit zoals je dat zou willen zien: oplaaiende brandjes op tijd in de kiem smorend met ontwapenend people management. Hulde!
— Het feest na afloop in de Fiks kantine werd een mooie smeltkroes van Fiksers en TOPpers tot in de late uurtjes. Mooi om te zien na de sportieve burentwist in de vooravond."

Tempo - Dalto

Tempo ontving Dalto. Bij de heenwedstrijd wist Tempo nog knap 2 punten te pakken in Driebergen. Gisteren was Dalto echter een maatje te groot. Een matig tweede deel van de eerste helft deed Tempo de das om. Dalto is de meest stabiele ploeg in de KL2. Over alle schijven gevaarlijk en de meeste kwaliteit in de breedte. Met nog 5 wedstrijden te spelen kan het kwartje voor Tempo nog altijd twee kanten opvallen: degradatie en eventueel zelfs nog play offs. Eindstand 19-29

Pernix-Swift(M)

Geert Richel in duel onder de korf (foto W. Zwanenburg)

Met Koen Breedveld op de plek van Sem Deurman en Fenna Richel op de plek van Lola Schallenberg, startte de Leidsche formatie tegen het Middelburgse Swift. Swift startte beter dan Pernix met een hoog schot percentage en was het binnen tien minuten 4 - 8 en die voorsprong kwam Pernix niet meer te boven. De vele kansen die gecreëerd werden miste meestal hun doel, terwijl Swift met scherp schoot. "Pluspunt was de enorme inzet en strijdlust van mijn ploeg, Helaas was Swift vandaag een maatje te groot. Volgende week komt Nieuwerkerk en dan moeten we op scherp staan om de aansluiting niet te missen" waren de laatste woorden van coach Rick Nell. Einduitslag: 14-25

Velocitas - Sporting Trigon

Twee regio-clubs, die allebei een blik op deze streekderby werpen. Namens Trigon is dat onze vaste correspondent Wim van Vliet en voor Velocitas neemt coach Richard Schouten de input voor zijn rekening. Strekking van beide verslagen is wel dat Velocitas dit maal veel te sterk was en de wedstrijd verliep, zoals beide coaches min of meer hadden voorspeld. Niek Duitscher hoopte dat Trigon aan kon blijven haken en Velocitas het daardoor nog lastig zou kunnen maken, maar zoals ook Velocitas-coach Richard Schouten had voorzien, zou Velocitas anders met grote cijfers moeten kunnen winnen. Einduitslag. 26-10. Scores voor Velocitas: Ivar van Driel (10,) Rosa Hüsken (4,) Debby Halvemaan (3), Mitchell de Boer (3), Siem van Osnabrugge (2), Tom Glasbeek (2), Lianne van Meurs  en Gwen Haasnoot. Scores voor Sporting Trigon: Mark Haasnoot (3), Floor Lambooy (3) Mees van der Doe (2), Anneroos Schoeman en Pam Straathof.

Hieronder eerste het verslag vanuit het Trigon kamp, daarna die van Velocitas' zijde

Koude Does”voor Sporting Trigon " Je kan op verschillende manieren verliezen, dat weet elke sporter wel. Sporting Trigon nu ook na de tweede beurt tegen Velocitas. Werd het in december in de Vijf Mei Hal nog een hele zure nederlaag met de winnende Leiderdorpse goal 8 seconden voor tijd, ditmaal een normale. Maar wat is normaal als je met 16 goals verschil de kleedkamer van sportcomplex De Does kunt opzoeken? Met recht een koude “Does” dus, want verliezen met 26-10 is niet niks. Zelfs niet voor het huidige Leidse keurkorps. En die bittere nasmaak werd later op de avond nog even versterkt door de voor Trigon ongunstige uitslagen van de andere duels in de poule. Over de wedstrijd kunnen we kort en duidelijk zijn. Sporting Trigon kwam op alle fronten tekort, deed heel erg zijn best, maar dat was ditmaal tegen de ongeslagen koploper bijlange na niet genoeg om maar enigszins uitzicht op een punt te hebben. Dat was er eigenlijk alleen halverwege de eerste helft bij 6-4, maar in die periode was het al duidelijk wie zou gaan winnen.  “We hadden geen plan B”, zei Anneroos Schoeman (in het eerste duel goed voor 8 goals) na afloop, maar als er al een plan was kon die na amper 2 minuten al de prullenbak in, want Velocitas ging furieus van start: 3-0.

De gevarieerde en in hoog baltempo uitgevoerde aanvallen van de thuisclub vormden voortdurend een dreiging en stonden in schril contrast met die van Trigon die te voorspelbaar waren en vol misverstanden zaten. Velocitas had zijn huiswerk in dat opzicht goed gedaan en neutraliseerde de hoofdaanvallers Mark Haasnoot(28 goals) en Anneroos Schoeman (24 goals) goed, met veel vroegtijdige onderscheppingen en als zij al een keer in schotpositie kwamen, was Trigon de bal daarna vaak direct al kwijt.  De 6-4 na 13 minuten gaf even de indruk dat de ploeg van coach Duitscher beter in de wedstrijd kwam, maar bij het ingaan van de tweede helft bedroeg de nadelige marge al 8 punten. Het alsnog inbrengen van Mandy Bekooy en Pam Straathof (samen tot nu toe goed voor 52 goals) had geen effect meer, omdat we daarvoor te onsamenhangend bleven spelen. De tweede helft met dezelfde score als in de eerste helft, moeten we dan ook maar gauw vergeten, mede omdat een trio strafworpen en een aantal vrije worpen niet aan Trigon besteed was en er te veel ruimte in de verdediging werd weggegeven. De laatste doeltreffende actie was veelbetekenend een kleine 10 minuten voor tijd en die periode gebruikte de vrijuit spelende tegenstander om er voor eigen publiek een eer plezierige avond van te maken. Sporting Trigon moet het vizier maar richten op de komende cruciale wedstrijd in Mijdrecht tegen Atlantis, dat nu 3 wedstrijden achtereen gewonnen heeft en Sporting Trigon tot op 1 punt op de ranglijst genaderd is.  (Wim van Vliet)

(Richard Schouten): Het werd voor de neutrale kijker niet de derby, waarop ze misschien gehoopt hadden. Velocitas stond al snel op 4-0, Trigon kwam terug tot 4-2 en kon tot 6-4 een beetje bijblijven. Maar daarna was Velocitas de betere en werd de ruststand van 13-5 genoteerd. De 2e helft werd duidelijk dat Trigon moeite had met de verdedigende druk die Velocitas bleef geven, waardoor ze gedwongen werd tot de moeilijkere kansen. De 3 gemiste stippen hielpen hun hier ook niet bij. Deze wedstrijd liet vooral zien hoe stabiel Velocitas geworden is als team, zowel in verdedigd als aanvallend opzicht. Het feit dat Ivar er 10 maakt moet daarom ook als een vakprestatie gezien worden. Volgende week wacht alweer Swift in Amsterdam, dus op onze lauweren rusten is er niet bij"

KZ Danaïden - Sporting Badhoevedorp

Met de haven in zicht moet KZ Danaïden nog even doorroeien om de titel en promotie definitief veilig te stellen.
Badhoevedorp begon fel aan de wedstrijd met veel strijd en passie. KZ Danaïden was er niet door verrast, omdat de meeste ploegen op deze manier tegen hen beginnen. Tot aan de rust golfde het spel met hoog tempo heen en weer en waren er aan beide kanten mooie goals te zien. Op twee  momenten stond KZ Danaïden achter; bij 5-6 en 6-7.  Vlak voor rust, vanaf een 9-9 tussenstand, pakte KZ Danaïden een 11-9 voorsprong.. KZ was er nog niet, dus concentratie bleef vereist. Gelijk na rust werd het 11-10, maar hierna pakte KZ Danaïden door en met een 6-0-run was het het gedaan met het verzet uit Badhoevedorp.
De wedstrijd werd plichtmatig uitgespeeld en eindigde in een 23-14 overwinning voor de Leidse ploeg. In de loop van de avond druppelden de overige uitslagen binnen, die gunstig uitpakten voor KZ. Aanstaande zaterdag kan KZ Danaïden bij winst al promoveren naar de 1ste klasse en, misschien zelfs, mocht de overgebleven concurrent NOVA verliezen, het kampioenschap al worden binnengesleept.

Korbis - Fluks

Fluks speelde een uitstekende wedstrijd tegen de gedoodverfde kampioen van deze 3e klasse. De opdracht vooraf was duidelijk: verdedigend individueel weinig ruimte geven, vanuit een strakke vakorganisatie. Een opdracht waarin Fluks meer dan slaagde. Het verschil bleef dan ook tot vlak voor de rust steken op 2 doelpunten., echter op slag van rust, tilde een goed-schietend Korbis het verschil alsnog naar 4 doelpunten (9-5).
Na rust pakten de Noordwijkers de draad weer op en begon met goede aanvallen het verschil terug te brengen, om bij 11-10 de aansluiting weer gevonden te hebben.
Tot 7 min voor tijd bleef Fluks goed in het spoor van de tegenstander, gezien de 14-11 tussenstand. De geflatteerde eindstand van 20-12 doet helaas geen recht aan de goede prestatie van Noordwijkse ploeg.
Scores: Wouter Westgeest 5x, Demi van Duin 3x, Joella van Baren 2x, Jan en Joost Passchier 1x