(Kopfoto: Willem Zwanenburg (Pernix))

Pernix - SKF

Kan een afbeelding zijn van 8 mensen, mensen die volleyballen, mensen die voetbal spelen, mensen die volleyballen, frisbee en tekst
Sem Deurman heeft er alles voor over om de bal te pakken. (Foto: Willem Zwanenburg)

Terwijl de supporters nog niet eens goed zaten stond er al een 3–3 op het scorebord. Helaas was dit niet de voorbode van een doelpuntrijke wedstrijd want daarna stokte bij beid ploegen de score. Ook een vakwissel van Sem Deurman en Geert Richel had helaas niet helemaal het gewenste resultaat. 9–8 was de ruststand. De tweede helft gaf het zelfde beeld veel kansen maar weinig doelpunten. Tot 6 minuten voor tijd liepen beide ploegen gelijk op en was de stand 13–13. Door één strafworp, één vrije bal en twee omdraaiballen stond SKF binnen 4 minuten op 13-17. Het was Pernix een goede wedstrijd met veel kansen maar te weinig doelpunten. Ook hadden de dames niet het vizier niet op scherp zoals tegen KVS en waren het nu vooral de heren die scoorde. Hans korbee verving de afwezige Youri Wiegerink. Cas Lepelaar verving Hans het laatste kwartier en maakte de laatste goal van de wedstrijd. Eindstand: 14-17.

Doelpunten: Cas 1x, Christel 2x, Fleur 1x, Hans 2x, Jet 1x, Sem 4x en Sietse 3x.

KZ Danaïden - GKV (H)

Een wedstrijd met belangen voor beide ploegen. Voor KZ voor promotie en voor GKV in strijd tegen degradatie. In de openingsfase moesten beide ploegen nog wat aftasten maar KZ nam het initiatief en pakte steeds de voorsprong.
KZ ondervond niet veel hinder van GKV maar bracht zich onnodig in de problemen door onnodige fouten te maken die gelijk werden afgestraft. Maar de Leidse ploeg heeft de overhand en gaat rusten met een 9-7 voorsprong. In de rust benadrukt coach Krook nogmaals om de onnodige fouten er uit te halen en GKV niet in de wedstrijd te houden. Met veel vertrouwen werd er gestart met de 2e helft, er waren veel kansen maar de afronding werd minder. Daar bovenop verloor KZ ook grip in de rebound. Er werd gewisseld om het initiatief weer terug te krijgen, dat lukte bij vlagen ,maar de scores bleven uit een GKV kwam weer op gelijke hoogte. Vanaf dat moment wordt het weer spannend en stuivertje wisselen wie het overwicht pakt. KZ komt op 2 doelpunten voorsprong waarna GKV de stand weer gelijk brengt. Een strafworp voor GKV geeft de doorslag. Eindstand: 13-14. Een zuur verlies voor KZ in de strijd voor promotie. Alles is nog in eigen hand, al wordt de route wel lastig.

DOS (W) - Fiks

Daar waar Fiks vanaf augustus 2022 t/m medio maart slechts één vrij weekend heeft gehad en een ruime maand later op 22 april de eerste wedstrijd bij de hervatting van de veldcompetitie speelden, mochten zij op 13 mei de tweede wedstrijd spelen. Plannen is ook een vak. Het treffen bij en tegen DOS Westbroek stond op de rol. Weliswaar een spoiler, maar alleen vanaf 0-0 heeft DOS 2 aanvallen gehad om op voorsprong te komen, maar tevergeefs. Fiks deed dat wel en zelfs tot 0-5 waarna DOS wat terugdeed uit voornamelijk standaardsituaties. Fiks had in de 1e helft, op een fase in het middenstuk na met teveel verkeerde keuzes achter elkaar, totale controle en bepaalde het spel aanvallend en verdedigend. De ruststand van 7-11 was een goede afspiegeling van de verhoudingen. Na rust scoorde Fiks direct de 7-12 en in de daaropvolgende 7, van beide kanten scoreloze, minuten liet met name Fiks na de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Ipv 6 punten verschil werd het 4 punten verschil, 3 verschil, weer 4 verschil, 3 verschil en tot 15-17 telkenmale 2 verschil waarna 2 minuten voor tijd een doelpunt van Fiks helaas niet werd doorgefloten na een overtreding die slechts een vrije worp opleverde die niet tot een treffer leidde. Aan de overkant kwam DOS na 58 minuten op achterstand te hebben gestaan weer gelijk waarna Fiks in de laatste minuut nog 3 keer mocht aanleggen voor een winnende treffer, maar die kwam er helaas niet. Eindstand: 17-17.

DES (D) - Sporting Trigon

“Het was niet best”. De woorden van coach Niek Duitscher na afloop van de wedstrijd tegen DES kunnen we gerust in de categorie “understatements” plaatsen, want eigenlijk is zijn kwalificatie heel mild als je kansloos vanaf de eerste minuut met 18-6 verliest. Als je pas je eerste goal scoort als je er al 10 achter je oren hebt, is dat ronduit teleurstellend voor een ploeg die in de zaal na 14 wedstrijden op kampioen Velocitas na de best scorende ploeg was. Beschamend is misschien een juister woord, want de Leidse ploeg is ervan overtuigd echt wel beter te kunnen dan zij in Delft lieten zien. Drie weken geleden gewonnen met een punt verschil van Refleks en datzelfde Refleks verliest nu met maar 1 punt verschil van Velocitas, de onaantastbare koploper. De eerste 20 minuten waren belabberd en toen was de wedstrijd al beslist, daar kon de energieke inbreng van de ingebrachte Joep Feijen niets meer aan veranderen. “Onnodige duels verliezend, verdedigend slecht en aanvallend slordig”, verwoordde Duitscher dat dramatische begin. Kortom een wedstrijd om heel snel te vergeten en dat doen we dan ook maar. “Slechter dan een slechte dag”, somberde de Leidse coach nog na.

Doelpunten: Mandy Bekooij 2x, Anneroos Schoeman 1x, Annikavd Bos 1x, Pam Straathof 1x en Sander Captijn 1x.

Refleks - Velocitas

Velocitas moest uit naar Refleks en de uitdrukking de laatste loodjes kwamen duidelijk uit. Velocitas miste in de eerste helft teveel mooi uitgespeelde kansen en zo bleef Refleks aan het elastiek. Ruststand 4-6 in het voordeel van Velocitas. De tweede helft bleef close en dit leverde dus een spannende slotfase op. 22e minuut 9-11 Velocitas, 24e min 11-11. Vervolgens een fase met kansen voor beide partijen. Laatste 50 seconden en Refleks heeft de bal, dus Velocitas was op dit moment blij met een punt. Refleks lukt het niet om te scoren en in de tegenaanval schoot Ivar van Driel 10 seconden voor tijd de winnende binnen voor Velocitas. Velocitas blijft dus op koers voor ook dit kampioenschap. Eindstand: 11-12.

Madjoe - Aurora

Madjoe heeft zaterdag tegen het Haarlemse Aurora een - zo bleek achteraf - belangrijke overwinning geboekt. De nummers één en twee verspeelden - enigszins verrassend - punten, waardoor Madjoe weer naar boven kan kijken. De zonnige wedstrijd werd geopend met een afstandsschot en vrije bal van Rosaline Hoek, waardoor Madjoe meteen op een 2-0 voorsprong kwam. Aurora deed wat terug, maar via afstandsschoten van Tessa Paauw en Rosaline Hoek werd de marge weer teruggebracht naar twee doelpunten verschil (4-2). Na een tegengoal van Aurora zette Jochem Vliegenthart met een afstandsschot de 5-3 op het scorebord en bracht Willem van der Meij vanaf de strafworpstip de marge naar drie goals verschil. Madjoe nam vervolgens via afstandsschoten van Lynn de Ruijter en Jochem Vliegenthart al in de eerste helft afstand van Aurora. Zij zorgden voor een dubbele score op het scorebord (8-4). Met nog een kort schot van Rosaline Hoek gingen beide teams de kleedkamer in met een ruststand van 9-4 in het voordeel van de Rijnsburgers. Na rust maakte Rosaline Hoek - door goed werk in de steun en rebound - haar vijfde goal. Met een doorloopbal werd de score gebracht naar 10-4. Daarna kreeg Madjoe - net zoals in de eerste helft - heel erg veel kansen. Helaas beloonden zij zichzelf niet. Aurora kon hierdoor terugkomen tot 10-6. Korte schoten achter de paal van Rosaline Hoek en Willem van der Meij zorgden voor de 11-6 en 12-6. Jochem Vliegenthart maakte daarna zijn derde en eveneens de mooiste goal van de middag. Met een one hander doorloopbal zette hij de stand op 13-7. Aurora kwam vervolgens nog terug tot 13-9, maar door twee goals van afstand van Tessa Paauw werd dit gat weer teruggebracht naar zes goals verschil in het voordeel van Madjoe. Willem van der Meij maakte de laatste goal van de middag. Er werd uiteindelijk met 16-11 gewonnen. Volgende week speelt Madjoe uit in Oostzaan tegen OKV.

Doelpunten: Rosaline Hoek 6x, Tessa Paauw 3x, Jochem Vliegenthart 3x, Willem van der Meij 3x en Lynn de Ruijter 1x.

Wolderwijd - Fluks

Wilde fluks kans maken op promotie, dan moest er gewonnen worden van het laaggeplaatste Wolderwijd. Helaas kon Fluks de goede lijn niet doorzetten. Werd er thuis nog net aan met gewonnen (10-9). Vandaag was Wolderwijd een maatje te groot (20-14). Halverwege de wedstrijd keek Fluks al tegen flinke achterstand aan die niet meer werd goedgemaakt. Gebrek aan schotkracht, geen overtuiging in de acties en verdedigend matig vormde de basis voor dit onodige verlies. Daarbij viel Wouter Westgeest ook nog uit met een enkelblessure.

Doelpunten: Sebastiaan Mud 4x, Minzi v Mackelenberg 3x, Wouter Westgeest 2x, Joost Passchier 2x, Joek Kwakernaak 2x en Joella van Baren 1x.

HKC (Ha) - Tempo

Elma Schreuder probeert een doelpunt van HKC te voorkomen. (Foto: Foto,s korfbal Herman)

Na de lange mei vakantie onderbreking in de competitie had Tempo dit weekend de return tegen HKC. Dit keer wel met lekker veld korfbalweer. Tempo startte goed, speelde aanvallend gevarieerd en had het met name verdedigend goed op orde. Met een redelijke ruime ruststand van 5-9 zag het er goed uit voor Tempo. HKC zette na rust een tandje bij en voerde wat wissels door. Tempo viel in die fase stil qua afronding, waardoor HKC weer kon aanhaken. In de laatste minuten kregen beide ploegen nog kansen voor de winst, maar de winnende treffer viel niet. Met een eindstand van 14-14 werden de punten gedeeld.