Round Up: Zaterdag 18 februari

February 19, 2023
Round up

KZ Danaïden promoveert, Fiks degradeert en Velocitas bijna kampioen.

Zoals verwacht wist KZ Danaïden de promotie veilig te stellen met een ruime winst op Fortissimo. Fiks degradeert na de nederlaag tegen AW/DTV. In dezelfde klasse kan TOP/IAA fresh, na de overwinning op Tempo, weer richting de play-off-plaatsen kijken. Pernix leverde tevergeefs veel strijd tegen Nieuwerkerk. Velocitas moest hard werken voor de punten tegen Swift. Sporting Trigon delfde in dezelfde klasse het onderspit tegen Atlantis. Waar Madjoe wist te winnen van Thor, kwam Fluks net aan te kort tegen Gemini.

KZ Danaïden - Fortissimo

Afgelopen zaterdag speelde KZ Danaïden haar wedstrijd tegen Fortissimo. Winst voor de Leidse ploeg zou nu al tot promotie leiden. In een redelijk goed gevulde sporthal, met een fanatiek team van de week, floot de goed leidende scheidsrechter om 16.25 in voor de startvan de wedstrijd. Zoals eerder gemeld, startte de tegenstander met veel passie en overgave, waar KZ Danaïden zich even op moest in stellen, zonder echt in gevaar te komen. Misschien kwam het onbewust door de extra spanning, want de prima uitgevoerde aanvallen met goede kansen, werden minder goed afgerond. Met daarbij opgeteld een te gretige verdediging, leverde dat een spannende eerste helft op waarbij Wesley van Oevern bij de 8-7 ruststand de topscoorder was met 3 treffers. Dit mede dankzij het goed in stelling brengen door zijn vakgenoten. In de rust werd benadrukt om geduldiger te zijn met de kansen: "Niet elke kans hoeft geschoten te worden en wees vooral niet te gretig in de verdediging, om kostte wat het kost in balbezit te komen” meldde Krook. Na rust werd het nog even 8-8. Daarna stelde KZ Danaïden orde op zaken en liet ze zien waarom ze boven aan staat in deze tweede klasse. Gestaag liep KZ Danaïden verder uit en via 11-9 en 19-11 en werd de wedstrijd afgesloten met een einduitslag van 23-14. De promotie naar de eerste klasse is daarmee nu al veiliggesteld. Uit de resterende 4 wedstrijden is nog 1 overwinning nodig om ook nog beslag te leggen op de titel. “Maar nu eerst even een weekje vrij om daarna weer te starten met de voorbereiding voor de laatste 4 wedstrijden", aldus winnend coach Gert Krook.

Fiks - AW/DTV

Het pleit is beslecht: Fiks daalt af naar de hoofdklasse. Naar aanleiding van de wedstrijd thuis tegen AW/DTV, was dat ook terecht, daar er ook al op maximaal hoofdklasse-niveau werd gespeeld aan de kant van Fiks. AW/DTV speelde naar hun vermogen (onderkant Korfbal League 2) en dat volstond voor een overwinning. Fiks begon wel goed en nam in de beginfase telkenmale een voorsprong, maar AW/DTV nam stilletjes aan de overhand in de eerste helft en leidde met 10-13 bij rust. Na rust weer een goed startend Fiks dat aandrong bij 15-16, maar miste een strafworp op die stand en daarmee ook vooral de kans om de wedstrijd over te nemen. Vanaf dat moment schudde AW/DTV Fiks definitief van zich af. Eindstand 19-26.

TOP/IAA fresh – Tempo

Kan een afbeelding zijn van 8 mensen, sportende mensen en binnen

TOP was de betere ploeg. Tempo kon een groot deel van de wedstrijd nog wel aanhaken, maar had geen antwoord op de verdedigende druk. TOP had zeker in het vak met Nick Pikaar de rebound goed op orde. Tel daar het lage afronding-percentage van Tempo bij op en het maakte dat de  ploeg uit Alphen aan het kortste eind trok. Energie en beleving was er wel degelijk, maar dat was niet voldoende om TOP van de overwinning te houden. Tempo richt zich nu op komende zaterdag, als Fiks op bezoek komt. TOP kan weer met goede moed naar boven kijken en mag stiekem hopen op de Play-offs. Die kans lijkt voor Tempo enigszins verkeken. De onderlinge marges zijn klein, dus alles is nog mogelijk.

Pernix - Nieuwerkerk

Pernix startte in een gewijzigde opstelling tegen Nieuwerkerk. Binnen 3 minuten stond er een 1-3 achterstand op het scorebord, doordat er niet scherp genoeg verdedigd werd en zeer onzorgvuldig aangevallen. Een snelle time-out zorgde ervoor dat de neuzen de goede kant op gingen en verdedigend en aanvallend werd het geconcentreerder en rustiger. Tot vlak voor rust ging het gelijk op, maar miste Pernix te veel kansen en liep Nieuwerkerk uit naar een 6-11 voorsprong. De ruststand was 13 – 16. De tweede helft was het knokken en hard werken voor Pernix om de Nieuwerkerkers bij te houden. Het was de hele tweede helft spannend en het scoren ging om en om. Pernix vond een tweede adem en na 15 minuten in de tweede helft stond er, na vele goede aanvallen en benutte kansen, 1 doelpunt verschil op het scorebord. Er ontspon zich een thriller van jewelste en het Leidse publiek zweepte de ploeg nog een keer lekker op. Drie minuten voor tijd scoorde Christel Zwanenburg de 24–24, helaas direct gevolgd door de 24-25. 30 seconden later was het helaas alweer 24-26 uit een vrije bal. Einduitslag 24-27. Rick Nell: “Wat we ook deden, we konden dit gat niet meer dichten. Een goede wedstrijd van ons, vooral over de tweede helft ben ik dik tevreden. Veel kansen gecreëerd en goed verdedigd, maar helaas geen punten”.

Doelpunten: Sietse Spaans (7), Fleur van Rosmalen (5), Jet van Osnabrugge (3), Christel Zwanenburg (3), Lola Schallenberg (3) en Sem Deurman (3).

Swift (A) - Velocitas

Velocitas moest voor de uitwedstrijd naar Swift uit Amsterdam en gezien de ranglijst zou het voor Velocitas geen probleem moeten zijn de punten mee naar Leiderdorp te nemen. Toch ging het, zoals zo vaak, net even anders. Velocitas begon goed en 5 minuten voor rust stond het 6-10 en leek er geen vuiltje aan de lucht. Desondanks gooide Swift nog meer energie in de wedstrijd, wat in een ruststand van 10-10 resulteerde. Na rust ging Swift “volle bak“ door en liepen zij uit naar 13-11, waar Velocitas duidelijk meer moeite had om een fatsoenlijke aanval op de mat te leggen. Een time-out moest het tij doen keren bij Velocitas. De verdediging werd weer strakker en de aanvallen iets geduldiger. Dit had resultaat, want Velocitas liep weer uit naar 13-15. Swift maakte 14-15 met nog 7 minuten op de klok. Deze 7 minuten kun je gerust omschrijven als spannend. Beide ploegen hadden de kans om gelijk te maken of om verder uit te lopen. Voor Velocitas kwam de verlossende treffer in de laatste minuut van Lianne van Meurs en zo nam Velocitas de belangrijke punten mee naar huis. Eindstand 14-16. De complimenten van Schouten voor Swift hoe ze de hele wedstrijd strijd bleven leveren en het, de toch wel beoogde kampioen, zeer lastig maakte. In de poule verloor directe concurrent Refleks waardoor Velocitas op het moment vijf punten los staat. Als Refleks na de vakantie verliest van Atlantis en Velocitas wint van Roda, is het kampioenschap een feit.

Atlantis - Sporting Trigon

“Heel erg balen" dat zei Niek Duitscher zaterdagavond na de ontmoeting met Atlantis. En begrijpelijk, want 25 goals produceren en dan toch nog verliezen. Het overkwam het eerste van Sporting Trigon in de belangrijke wedstrijd in Mijdrecht. De thuisclub maakte er nog 2 meer, waarvan de laatste enkele seconden voor het einde. Atlantis is Trigon daardoor gepasseerd op de ranglijst en de stemming van de trainer/coach werd er niet beter op bij het zien van de resultaten van de directe concurrenten. KIOS wint verrassend van nummer 2 Refleks en Roda wint ternauwernood van hekkensluiter Rapid, dat zo goed als gedegradeerd is met nog 4 wedstrijden voor de boeg. Gelukkig deed Velocitas zijn plicht in Amsterdam tegen Swift. Trigon staat nu met 8 punten samen met Swift en Roda op de plekken 5 t/m 7 en 1 punt achter Atlantis. Alles nog wel in eigen hand, dat wel. Met 25 doelpunten kon er aanvallend tevreden worden teruggekeken op het duel, dat in de eerste helft een gelijkopgaande strijd te zien gaf. Dat was op het scorebord ook merkbaar met tussenstanden van 8-7, 9-10 en 13-11. Atlantis met 3 opeenvolgende zeges duidelijk in de winning mood, leek met een voorsprong de rust in te gaan, maar met drie doeltreffende acties op rij van Trigon werd het 13-14 en met de toegekende strafworp leken de kansen te keren. Jammergenoeg werd de uitgelezen kans om voor het eerst in het duel op een voorsprong van 2 punten te komen gemist, achteraf bleek dit een beslissende factor in de wedstrijd te zijn geweest. Atlantis benutte die laatste minuut voor de rust namelijk uitstekend met 2 goals en de 15-14 ruststand bezorgde een flinke domper voor de Leidse ploeg, die het niet meer te boven kwam.

“Slecht de kleedkamer uit en vervolgens liepen we de rest van de wedstrijd achter de feiten aan”, stelde Duitscher ontevreden vast. En die feiten waren dat de thuisclub de marge kon vergroten tot 5 punten bij 21-16. “We kregen het verdedigend niet voor elkaar. Veel te veel vrije ballen en strafworpen tegen”, gaf hij als oorzaak aan. Het typeert de instelling van Sporting Trigon, dat bij die stand de wedstrijd toch nog niet gedaan was, want een run van vier doelpunten zorgde dat de spanning volledig terug was bij 21-20. Alle pogingen om er in de laatste minuut bij 26-25 nog een gelijkspel uit te slepen mislukten. Een doelpunt van Atlantis in de allerlaatste seconde kwam daar nog eens bovenop, maar was voor het eindresultaat niet meer van belang. De scheidsrechter had kennelijk als enige nog een goal van Sporting Trigon gezien en noteerde doodleuk 27-26 op het digitale wedstrijdformulier!

Doelpunten: Pam Straathof(6), Mandy Bekooij (6), Anneroos Schoeman (3), Janwillem vd Gugten (3), Mark Haasnoot (2), Sander Captijn (2), Janke Nies Mulder (2) en Joep Feijen.

Thor (H) – Madjoe

Madjoe moest al vroeg aan de bak tegen Thor in Harmelen. De thuiswedstrijd werd overtuigend gewonnen, maar in deze wedstrijd ging het allemaal een stuk moeizamer voor de club uit Rijnsburg. Thor had geen intentie om er echt een leuke wedstrijd van te maken. Door een combinatie van achterverdedigen en lompe acties, met 3 blessures totaal opgelopen aan de zijde van Thor, was de eerste helft niet goed en rommelig. Gelukkig kwam Madjoe de tweede helft beter in het spel en schoten zij een hoger percentage. Dit resulteerde in een terechte 8-14 overwinning.

Gemini - Fluks

Fluks had wat goed te maken tegen gemini. Thuis werd er nog ruim verloren door een onmachtig spelend fluks. Afgelopen zaterdag stond er een ander en beter Fluks in het veld. Een Fluks dat vanaf het eerste fluitsignaal de betere ploeg was en met veel overtuiging het scoreverloop in de eerste bepaalde (1-5 en 5-8 rust). De tweede helft kende helaas een ander beeld. Een beter schietend Gemini vond de aansluiting om bij 11-11 voor het eerst langszij te komen. Vanaf dat moment onstond er een spannende wedstrijd, waarbij beide ploegen om en om de voorsprong pakte. Bij 14-14 lag het kantelpunt van de wedstrijd. Daar waar Gemini door ging met scoren viel Fluks stil (17-14) om niet meer aan te kunnen haken. Het missen van 3 stippen hielp hier ook niet bij. Eindstand 17-15.

Doelpunten: Jan Passchier (4x), Sebastiaan Mud en Joek Kwakkernaak (beiden 3x), Wouter Westgeest (2x), Sanne Koch, Amy Duindam en Minzi van Mackelenburg (allen 1x).