Round Up: Zaterdag 18 maart

March 19, 2023
Round up
Het kampioensteam van Velocitas vlnr. onder: Gwen Haasnoot, Lianne van Meurs, Debby Halvemaan,Rosa Hüsken, Richard Schouten (coach); boven:Nick van der Zee, Mitchell de Boer, Ivar van Driel, Siem van Osnabrugge, Tom Glasbeek, Joke de Boer(teammanager); Annelies Haasnoot (fysio)

VELOCITAS KAMPIOEN

Afgelopen zaterdag stond er een hoop te gebeuren. KZ Danaïden en Velocitas gingen voor het kampioenschap. KZ Danaïden moet het feestje nog een keer uitstellen, omdat verloren werd. Velocitas verzaakte niet en wist ook de 12e wedstrijd van het seizoen winnend af te sluiten. Tegen Atlantis ging de ploeg voortvarend van start, maar moest toezien hoe de ploeg uit Mijdrecht, meer fysiek ging spelen en steeds dicht in de buurt van de Leiderdorpers bleef. Velocitas kon door kwalitatief beter veldspel uiteindelijk uitlopen naar 5 doelpunten verschil, een marge die Atlantis niet meer te boven kwam. Velocitas promoveert door dit kampioenschap, voor het eerst in haar bestaan naar de Overgangsklasse-zaalcompetitie. TOP/IAA Fresh gaat op voor de promotie-play-offs, Tempo wist zicht te handhaven en in dezelfde klasse (KL2) kon degradant Fiks met een positief resultaat afsluiten. Ondanks een hardbevochten gelijkspel, is voor Pernix het doek definitief gevallen. Sporting Trigon kon nipt een gelijkspel uit het vuur slepen. Madjoe wist door een overwinning beslag te leggen op de tweede plaats, die mogelijk nog tot promotie kan leiden en de korfballers van Fluks liepen tegen een teleurstellende nederlaag aan.

TOP/IAA fresh - DSC

Thijs van der Zaag in actie. (foto: Korfbalfoto.nl, Rene van Dam)

Voor TOP /IAA fresh was maar één resultaat vereist: eerst zelf winnen en dan maar eens kijken hoe de overige wedstrijden zijn verlopen. Doordat de concurrentie schade had opgelopen (Oost Arnhem verloor), was de winst tegen DSC dus een hele waardevolle. TOP/IAA fresh mag zich gaan opmaken voor de play-offs tegen koploper Dalto. Ternauwernood werd met het Eindhovense DSC afgerekend. De 21-19 tegen de nr. 2 van de competitie moet voldoende vertrouwen geven om volgende week de play-offs in te gaan.

Tempo -DeetosSnel

Tom en Jelle steenbeek temidden van hun fans. (foto: Tempo -pr)

Tempo - DeetosSnel, de laatste dit zaalseizoen. En nog een hele spannende ook. Beide ploegen konden nog degraderen. Daarnaast werd met grote interesse gekeken naar de wedstrijd Fiks-Top(A). De uitslag daar kon nog van grote invloed zijn op de ploegen in Alphen. Extra dimensie voor de Alphenaren was het afscheid van Jelle en Tom Steenbeek. Zij speelden, na jarenlang een vaste waarde te zijn geweest in de selectie, hun laatste zaalwedstrijd. Met een flinke vertraging (mooie acties van de supporters van beide verenigingen) ging de wedstrijd van start. Het begon stroperig, waarbij het initiatie wat meer bij Tempo lag. De Alphenaren speelden net wat efficiënter. Met name Jelle Steenbeek en Edwin vd Weijde schoten met scherp. In de laatste fase voor rust nam Deetos over en Mees Oppe schoot in de laatste paar seconden voor rust de 10-11 op het scorebord.
Tempo kwam goed de kleedkamer uit, maar de doelpunten waren schaars. Halverwege de tweede helft kon Tempo toch doordrukken en nam ruimer afstand. Met nog 6 minuten te spelen, werd duidelijk dat Fiks de tweede winstpartij van het seizoen binnen haalden. Tempo was daarmee veilig. Deetos moest winnen voor handhaving. Zij zette nog één keer de schouders eronder en probeerde in de laatste fase nog dichterbij te komen. Voor Tempo betekende handhaving mooie publiekswissels voor Jelle en Tom Steenbeek. Verse krachten Yoran Marck en Noah Kuiper schoten de wedstrijd in het slot. Eindstand 24-20.

Fiks - TOP (A)

Fiks heeft dit seizoen twee keer een overwinning behaald en twee keer tegen deze Zeeuwse ploeg. En weer met de kleins mogelijk marge. Einduitslag 21-20.      

In deze laatste reguliere wedstrijd van de KL2 waren de belangen vooral groot voor TOP(A). Zij moesten voorkomen mee af te dalen met Fiks. Daarvoor dienden zij minimaal gelijk te spelen. De andere degradatiekandidaten DeetosSnel en Tempo speelden in Alphen aan de Rijn tegen elkaar waarbij winst voor DeetosSnel een must was. In Oegstgeest begon de thuisploeg het best. Vanaf 2-0 naar 3-1 en vanaf daar bleef het verschil minimaal 2 en maximaal 4 bij 9-5, maar TOP(A) hield Fiks in het vizier naar een ruststand van 9-7. Na rust bleef Fiks de betere ploeg tot 14-11. Vanaf daar had het daarvoor moeilijk scorende TOP(A) een fase waarin zij 7 scores noteerden uit 8 aanvallen zonder tegenscore van Fiks. Nadat Fiks de aanvalslijnen van TOP(A) weer goed afsloot stopte die run en nam Fiks het heft weer in handen en kwam weer op gelijke hoogte bij 19-19 en na de 19-20 ook weer op 20-20. Waar het kwartje in vele slotfases de verkeerde kant opviel voor Fiks dit seizoen, viel het nu wel de goede kant op toen Mart Hortensius 2 seconden voor tijd vanaf de strafworpstip de terechte winnende treffer maakte. Zo eindige het seizoen bitterzoet met de eerste thuisoverwinng in de voorlopig laatste KL2 wedstrijd voor Fiks. Met het goede spel en haar onverzettelijkheid gaf Fiks wel een meer dan goed visitekaartje af in de KL2. Hetzelfde bitterzoete sentiment viel ook ten deel aan TOP(A) want ondanks het verlies bleef TOP(A) behouden voor de KL2 omdat het complete Zeeuwse team na de eigen wedstrijd vanaf hun telefoons DeetosSnel zag verliezen van Tempo.

Pernix - Odik

Duel onder de korf. (foto: Willem Zwanenburg)

De wedstrijd was van groot belang om in de race te blijven voor handhaving. Nicky van Rosmalen begon op de plek van Sietse Spaans. Pernix startte fel en zette binnen 10 minuten een 8-4 voorsprong op het scorebord. Er was weer veel strijd en inzet vanaf de Leidse kant en dat resulteerde uiteindelijk in een 12-7, vlak voor rust. Helaas kwam er 2 minuten voor rust  een soort onrust over de ploeg. De hele eerste helft werd er degelijk verdedigd en zorgvuldig aangevallen. In de slotminuten van de eerste helft maakte Pernix een aantal kleine foutjes, die het niet de verdiende 6 punten voorsprong gaf, maar uiteindelijk een 12 - 10 ruststand. Na rust scoorde Odik direct  de 12-11. Sietse kwam in de ploeg voor de goed spelende Nicky en hij bracht Pernix weer op 2 punten verschil. Odik, met 4 redelijk lange heren, kon lang aanvallen en dat zorgde ervoor dat halverwege de tweede helft, de stand op 14-14 kwam. Met (weer) een tweede adem liep Pernix uit naar 19-16. Odik kwam helaas toch ook weer langszij en er ontstond een sidderende laatste deel van de wedstrijd, waar ook het publiek weer flink van zich liet horen. Vlak voor tijd viel  Sem Deurman uit met een blessure en werd het ook nog 22-22. In de laatste 10 seconde nog een grote kans voor de Leidenaren, die helaas gemist werd. "Weer een prima gespeelde wedstrijd, bijna de hele wedstrijd voor gestaan op, denk ik 20 seconde na.", aldus Rick Nell. Helaas bleek later op de avond, dat dit ene punt niet genoeg was en het doek definiteif gevallen is, omdat de nr 6 won en nu op een onoverbrugbare 5 punten voorsprong staat. Volgend jaar gaat Pernix een klasse lager spelen en daar zal het zich op dit niveau terug moeten gaan knokken. Volgende week staat om 18.10 uur de thuiswedstrijd tegen GKV op het programma.

Doelpunten: Jet van Osnabrugge (4) Geert Richel (3), Christel Zwanenburg (3), Fleur van Rosmalen (3),  Lola Schallenberg (3), Sem Deurman (3), Sietse Spaans (2) en Nicky van Rosmalen (1).

Atlantis - Velocitas

Velocitas viert feest samen met de meegereisde supporters.

Velocitas ging op bezoek bij Atlantis en bij winst zouden de Leiderdorpers kampioen zijn. Het begin van Velocitas was prima verzorgd en na 10 min stond er 2-7 op het scorebord en leek er geen vuiltje aan de lucht. Atlantis is echter een makkelijk scorende ploeg en geeft nooit op, dus Velocitas kon geen moment op de lauweren gaan rusten. Bij rust was de ploeg uit Mijdrecht terug gekomen tot 2 doelpunten met een stand van 9-11. Na rust liep Velocitas weer uit naar 4 verschil en weer bracht Atlantis  het verschil terug naar 2. "Goed om te zien dat wij steeds beter in dit soort situaties rustig blijven en de juiste keuzes blijven maken", vond coach Schouten. Bij een stand van 16-18 namen de gasten een run van 4 goals en was de wedstrijd beslist. De laatste minuten kon Velocitas de teugels weer een beetje laten vieren, wat een eindstand opleverde van 19-22. Het kampioenschap was een feit met 24 punten uit 12 wedstrijden en dat is een prestatie op zich. Voor de club Velocitas betekent dit kampioenschap dat zij voor het eerst in de historie promoveert naar de overgangsklasse in de zaal en dit werd uiteraard gevierd tot in de late uurtjes.

RODA - Sporting Trigon

Spectaculair gelijkspel Trigon tegen concurrent Roda

Zaterdagmiddag in het topsportcomplex Zaandijk ca. kwart voor zes. Op het scorebord staat 17-12 en als supporter van de thuisclub denk je dan ongetwijfeld “gelopen koers”, ik ga alvast een drankje bestellen. Dan smaakt dat na de nog resterende 6 minuten zuivere speeltijd, waarschijnlijk nogal bitter als je weer op het scorebord kijkt bij het slotsignaal en 19-19 op het bord ziet staan met grote vreugde bij de bezoekende club.
“Vreugde en opluchting”, verklaart trainer/coach Niek Duitscher de stemming na de opmerkelijke revival van zijn ploeg in de slotfase van dit cruciale duel. “Als je zo terugkomt in een slechte wedstrijd, dan was dit meer dan haalbaar”, voegt hij eraan toe.
En met dit resultaat blijft de Leidse korfbalclub Roda en Atlantis op de voorlaatste (degradatie)plaats met 2 punten voor met nog 2 duels te gaan. “Slechte wedstrijd” kwalificeerde de Leidse coach het duel, maar daar zag het zeker in de beginfase niet naar uit. Achteraf kan je concluderen dat Trigon de thuisclub – die moest winnen – aan het begin en aan het eind van de wedstrijd heeft overrompeld.
Roda kwam namelijk aanvankelijk niet verder dan 2 benutte strafworpen en toen had Trigon er al 5 “in liggen”. De thuisclub kwam weliswaar op gelijk hoogte, maar opnieuw kwam de ploeg van captain Mandy Bekooij aan de leiding na goals van Janke Nies Mulder en Mark Haasnoot, met 5 goals weer goed op dreef. Maar daarmee had haar ploeg het voor de rust wel gehad. Die  ging in met 13-8 en daar had Duitscher wel een verklaring voor: “Veel te veel goals weggegeven door niet in opdracht te verdedigen met onnodige vrije worpen en strafworpen tot gevolg.”  Dat verklaart ook dat zijn ploeg met het reeds gedegradeerde Rapid de meeste tegengoals heeft van de klasse.
“Dat hebben we in de tweede helft wel beter gedaan. Veel moeten wisselen. Anneroos Schoeman was ziek. Zij moest er na 5 minuten al uit voor Roos Beekman. In de rust heb ik Pam (Straathof) en Mandy (Bekooij) van vak laten wisselen in de hoop dat Mandy wat meer ruimte zou krijgen. Dat gebeurde ook”, aldus de trainer/coach, wiens ingrepen uiteindelijk nog een keer goed uitpakten bij het ingaan van de laatste 6 minuten bij de stand 17-12.
Mees vd Doe en Floor Lambooy kwamen erin voor Sander Captijn en Roos Beekman. Het had effect nadat Straathof 18-14 had gemaakt en vd Doe met 2 goals (afstand en strafworp) de spanning helemaal terugbracht. Haasnoot (strafworp) en nogmaals Straathof (doorbraak) leken de spectaculaire inhaalrace compleet te maken, maar een strafworp van Roda betekende vervolgens 19-18.
Maar dan is er altijd nog Floor Lambooy. Vorige week beslissend met haar eenhandige verre worp, nu was de vrij worp van dichtbij ook aan haar besteed: 19-19. Er resteerden nog 13 seconden voor Roda om die gelijke stand weg te poetsen, maar toen gaf de Leidse verdediging op het juiste moment niets meer weg, De thuisclub met een flinke domper achterlatend.

Doelpunten: Mark Haasnoot (5), Pam Straathof (4), Janke Nies Mulder (3), Mandy Bekooij (2), Mees vd Doe (2), Janwillem vd Gugten (2) en Floor Lambooy.

Zaterdag speelt Trigon in de Vijf Mei Hal tegen Refleks. Aanvang: 15.30 uur

(Bron: Wim van Vliet)

KZ Danaïden - VZOD

Zaterdag kon KZ-Danaïden in de wedstrijd tegen VZOD, bij winst, de titel pakken. VZOD zou zich bij winst veilig spelen en kwam extra gemotiveerd binnen de lijnen, omdat Gert Krook ,vorig jaar coach van VZOD, nu bij KZ Danaïden langs de kamt staat.
De wedstrijd ging fanatiek van start met veel goals over en weer en binnen no time stond het 3-3. KZ Danaïden had een licht overwicht maar kwam niet los en mocht  VZOD blijven aanhaken. Het bleef daardoor gelijk opgaan en KZ Danaïden kon nog niet denken dat de titel voor het grijpen lag. Via de tussenstanden 6-6  en 9-9 werd een 12-11 ruststand bereikt.
In de rust werd afgesproken om meer druk op de schutters te houden en geen onnodig risico meer te nemen. Die fouten werden namelijk keihard afgestraft .
KZ Danaïden kwam goed uit de rust en voerde de druk iets op en pakte zo de gewenste voorsprong en kwam op 17-14.
Bij deze stand werd een stip gemist door KZ Danaïden, gevolgd door score aan de andere kant en dit kwam KZ Danaïden heel slecht uit. VZOD zette nog 1x aan, "alles of niets" en de stand was weer gelijk."
KZ Danaïden was weer terug bij af en wist ook gelijk dat het nog erg moeilijk ging worden. De druk kwam er vol op met een ontketend VZOD dat de voorsprong pakte op 17-18. Misverstanden in de Leides aanval gaf VZOD de kans om in balbezit te komen en vervolgens zelfs uitliep naar 17-19.
Met nog 3 minuten op de klok scoorde KZ Danaïden nog de 18-19, maar alle pogingen op de gelijkmaker ten spijt, werd het zelf 30 seconden voor tijd 18-20, tevens de eindstand.
"De titel weer een week uitstellen, een kampioenswedstrijd moet je leren spelen. Vorige week hòòp je de titel te halen; deze week thuis ,verwàcht je de titel te halen. Dan volgende week, mòet je de titel halen. 3x is scheepsrecht. Nog geen man overboord, maar jammer is het wel." is de reactie van Gert Krook.

ESDO - Madjoe

Madjoe veroverd weer de 2e plaats.

Een week na het teleurstellende gelijkspel tegen Gemini, stond nu de uitwedstrijd tegen ESDO in de planning. De wedstrijd ging kwa stand gelijk op, hoewel Madjoe wel het betere van het spel had. Bij een 3-4 voorsprong was er een ernstige blessure bij de ESDO, waardoor het spel 5 minuten stil lag. Hierna hervatte de ploeg uit Rijnsburg de wedstrijd uitstekend. Alles leek te lukken en de tegenstander kwam er niet meer aan te pas. Dit resulteerde in een prachtige 7-17 ruststand. Na rust was echt alle energie uit beide ploegen weggevloeid, wat resulteerde in totaal slechts 6 doelpunten in de tweede helft. Wel eerlijk verdeeld. De eindstand werd uiteindelijk 10-20.

Paal Centraal - Fluks

Afgelopen zaterdag kende fluks een totale off-day teven Paal Centraal. Werd er thuis nog overtuigend met 20-14 gewonnen., zaterdag werd er met de teleurstellend cijfers van 17-10 verloren., na een ruststand van slechts 7-4
Geen samenhang in de combinaties, geen overtuiging in de afronding en verdedigend liep men achter de feiten aan. Alle benodigde ingrediënten voor een teleurstellend, en een voor dit Fluks, onnodig resultaat.

Doelpunten: Minzi van Mackelenberg (4), Joost Passchier (2), Wouter Westgeest, Joek Kwakkernaak, Amy Duindam en Jan Passchier (allen 1).

Vergelijkbare artikelen