Round Up: Zaterdag 22 april

April 22, 2023
Round up

Op zaterdag 22 april werd de tweede helft van de veldcompetitie hervat. Eerder deze week hebben we gekeken hoe alle ploegen ervoor staan. Op TOP/IAA fresh na kwamen ze afgelopen weekend allemaal in actie. Hoe zijn zij uit de strijd van de eerste speelronde gekomen? Je leest het in dit artikel.

Sporting Trigon - Refleks

Het reboundende werk van Vd Doe brengt Vd Gugten in de gelegenheid tot aanvallen. (Foto: Sporting Trigon)

Nederlagen met meer dan 10 punten verschil in het eerste gedeelte van de veldcompetitie behoren tot het verleden, kunnen we voorzichtig stellen na het zien van de thuiswedstrijd van Sporting Trigon tegen Refleks. De Leidse ploeg gaf de opgaande lijn vanuit de zaalcompetitie een passend vervolg en poetste de hatelijke 0 bij de (voorzichtige) hervatting van de veldcompetitie meteen weg. Je hoeft maar 1 keer voor te staan en dat is bij het laatste fluitsignaal.

Nou dat was zaterdag op het terrein aan de Zoeterwoudsesingel beslist van toepassing want de 13-12 van Pam Straathof bleek uiteindelijk de winnende treffer. En daar zag het in de eerste helft beslist niet naar uit, want tot 2-2 (na 5 minuten) kon Trigon de Haagse ploeg in de vierde onderlinge ontmoeting in dit seizoen nog volgen, maar daarna viel het aanvallend helemaal stil. Niet omdat Trigon geen kansen kreeg, maar gewoon omdat er matig tot slecht geschoten werd. Refleks hield in die fase wel wat langer de bal in de aanval, maar scoorde ook niet geweldig met de 3-7 ruststand tot gevolg. Een gemiste strafworp illustreerde de onmacht bij de thuisclub.

Na rust echter een geheel ander beeld. Met Mandy Bekooij en Mark Haasnoot (met Pam Straathof in de zaal tezamen goed voor 139 goals) kwam er meer schotkracht bij Trigon binnen de lijnen, wat na 10 minuten leidde tot halvering van de achterstand. Het geloof in een positief resultaat nam hoorbaar steeds meer vormen aan en de gedrevenheid van de formatie van trainer/coach Duitscher in het naargeestige weer was hartverwarmend. Refleks liep achter de feiten aan, moest langere aanvallen van Leidse zijde toestaan en kwam zelf niet meer tot groots aanvalsspel, vluchtte in een aantal wissels, maar kon niet voorkomen dat halverwege de tweede helft de wedstrijd ook in de score in evenwicht was: 10-10.

Typerend voor de gedrevenheid van Trigon was de ultieme poging, waarmee Mees vd Doe (4 goals en opmerkelijke rebounds) bij een ogenschijnlijk kansloos duel met zijn tegenstander, de ingooi voor Trigon versierde met de gelijkmakende goal tot gevolg.

En nog eentje: de luide krachtterm van Floor Lambooy bij het missen van een knappe doorbraak bij 11-12, maar het kwam uiteindelijk nog goed in de spannende slotfase. Vd Gugten bleef uitermate koel vanaf de stip, waarna Pam Straathof zo’n anderhalve minuut voor tijd de matchwinnaar werd. Met het voor haar enigszins verrassende juichgebaar besefte ze waarschijnlijk al de winnende erin gegooid te hebben.

En dat was dus ook zo bij het eindsignaal van scheids Tim Kuiper, de “Bas Nijenhuis van het korfbal”, zoals Niek Duitscher hem typeerde.

De onopvallend aanwezige Kuiper – vorige week nog arbiter bij de NK-zaalfinale voor B-teams - kon zich daarin wel vinden: “Ik heb weinig gefloten, maar meer moeten praten.” De wedstrijd gaf daar ook wel gelegenheid toe.

Doelpunten: Mees vd Doe (4), Janwillem vd Gugten (3), Mandy Bekooij (2), Mark Haasnoot (2), Joep Feijen en Pam Straathof.

Rapid - KZ Danaïden

Zoals in de voorbeschouwing staat aangegeven dat het voor KZ Danaïden een kwestie is om de competitie uit te spelen klopt niet.
Met de versterkte promotie geeft plek 4 ook recht om volgend jaar 1ste klasse te spelen en als je 1 of 2 wordt promoveer je zelfs naar de overgangsklasse. Er is voor KZ dus wel degelijk genoeg om voor te spelen. De voorbereiding liep niet heel soepel. Er waren blessures die mogelijk lang gaan duren, dus moest er worden geschoven in de opstelling. De eerste wedstrijd tegen Rapid met belangen voor beide ploegen thuis werd zuur verloren in de laatste 30 seconde. Afgelopen weekend viel het kwartje de andere kant op.

De start was erg hoopvol. Er werd sterk verdedigend maar aanvallend was het weer minder, daar kwam ook nog eens bij dat er een sterk rebound te kort was. Zo stond het heeeeel lang 0-0 pas na 18 min viel de 0-1 met daar kort op gevolgd de 0-2. Door sterk te verdedigen kreeg Rapid geen grip op de wedstrijd en bepaalde spelers werden goed kort gehouden. Vlak voor tijd bij rust de 0-3! "Ik heb nog nooit meegemaakt dat een tegenstander niet scoort in 1 helft", zegt coach Krook na afloop.

In de rust aangegeven dat we nog maar halverwege zijn en dus nog geen overwinning zoals geleerd in de zaal. Focus houden en doordrukken is de opdracht voor het 8-tal uit Leiden. Rapid begon te wisselen en dat deed KZ Danaïden ook in de aanval. Daar werd Julia van Meerberg gebracht voor Quinty Nijs en dan verdedigend weer andersom, Rapid had daar geen antwoord op. Zo liep KZ uit nnaar 0-6. Het eerste doelpunt van Rapid viel pas na 3 kwartier, de 1-6. Hierna vielen de scores om en om maar Rapid kwam er niet aan te pas. Er werd afgefloten op 6-11. Verdedigend heel sterk aanvallend valt er nog wel wat winst te halen.

Door verlies van ODO staat KZ Danaïden nu met 10 punten stevig op plek 4. Coach Krook geeft wel aan dat de ploeg scherp moet blijven en de competitie pas gespeeld is als de laatste bal is gegooid. Daar weten zij alles van na het zaal seizoen.

KVS - Pernix

Geert Richel pakt 1 van vele rebounds. (Foto: Fotograaf KVS)

De eerste veldwedstrijd tegen de aankomende kampioen was een goede wedstrijd van de kant van Pernix. Hoewel zij snel op een 4-1 achterstand kwamen, zat het vooral in de eerste helft verdedigend goed. Er werd scherp voorverdedigd en aanvallend werden er genoeg kansen gecreëerd om goed bij te blijven. De dames van Pernix waren goed op dreef, de KVS dames kregen in de eerste helft geen grip op ze. Op 1 doelpunt na scoorde de dames alle doelpunten voor rust (9-7).

Na rust liep KVS (dat beter uit de kleedkamer kwam) snel naar een marge van 5 doelpunten. Maar de Leidse ploeg bleef aanhaken maar dichterbij dan 4 doelpunten kwamen zij niet. Aan het eind viel Sietse Spaan nog uit en kwam Hans Korbee voor hem in de plaats. Uiteindelijk werd het nog een geflatteerde 24-16.

Hoofdcoach Nell en toekomstig hoofdcoach Kuipers geven aan zeer tevreden te zijn over het getoonde spel en dat er zeker mogelijkheden zijn voor veel punten in de volgende wedstrijden. Opmerkelijk in deze wedstrijd was dat de dames  80% van de doelpunten hebben gemaakt!

Doelpunten: Christel (3), Fleur (4), Jet (3), Lola (3) en Sem (3).

Fiks - Avanti

2 tegenstanders die de omgekeerde weg volgden in de zaalcompetitie. Fiks uit Korfbal League 2 en Avanti naar Korfbal League 2. Avanti nam dus een beter gevoel mee uit de zaalcompetitie, maar Fiks heeft wel veel waardevolle lessen opgedaan in KL2 door de wekelijkse hoge weerstand en tevens is Fiks al vele jaren de angstgegner voor Avanti. Dat laatste bleek vooral in de eerste helft waar Fiks een klasse beter was dan Avanti en resoluut een voorsprong nam die maximaal 12-7 bedroeg waarop Avanti door vooral individuele klasse terugkwam tot 12-10. Het slotakkoord vóór rust was echter voor Fiks. 13-10 rust. Na de pauze weer een goede start van Fiks naar 14-10, maar toen volgde weer een run van goals van Avanti van met name plaaggeesten Tom Snaphaan en Jordi van Zuidam die de stand egaliseerden naar 14-14. Vanaf 15-16 tot 17-18 had Avanti de overhand, maar door geduldig spel vanuit een goede organisatie met tempowisselingen op de juiste momenten nam Fiks de regie weer in handen en ging er op en er over naar 18-20 en ondanks dat Avanti de stand weer gelijk trok naar 20-20 en 21-21 bleef Fiks de boventoon voeren en won het door het afstandsschot van Dominic van Welzen in de laatste 2 minuten die na de laatste aanval van Avanti vakkundig uitgespeeld werden. 22-21 einde.

Topscorers bij Fiks: Mart Hortensius (6), Melissa Heijne (5) en Dominic van Welzen (4).

Velocitas - DES (D)

Velocitas moest na een zeer geslaagde zaalcompetitie tegen DES uit Delft voor de herstart van de veldcompetitie. Na een niet zo best verlopen oefenwedstrijd vorig weekend was de vraag of ze hun kruit in de zaal hadden achtergelaten. Na een rommelig begin scoorde DES de 0-1 waarna de 1-1 snel volgde en Velocitas duidelijk scherper was dan in de oefenwedstrijd. Er ontstond een prima wedstrijd waarin de scherpte in het afronden aan de zijde van Velocitas gewoon beter was dan bij de Delftenaren. DES nam genoeg pogingen maar waren duidelijk niet de gelukkige vandaag wat resulteerde in een russtand van 13-5. Na rust scoorde DES na 3 seconden hun 6 treffer, maar daarna duurde het zeker 10 minuten voor zij weer scoorde. Velocitas speelde het soms iets te rustig uit, wat leidde tot veel onnodig balverlies. Maar ze kwamen de 2e helft niet meer in gevaar en stond er een eindstand van 19-13 op het bord. De directe concurrenten Maassluis en Victum verloren beiden waardoor Velocitas op koers ligt om ook op het veld de titel te pakken.

Madjoe - ADOS

Waar er vorige week nog werd voorspeld dat de eerste speelronde op het veld een zonnige zou worden, bleek dit afgelopen zaterdag in het Noord-Hollandse Hoorn niet het geval. Na een zaalseizoen waarin het helaas niet lukte om te promoveren naar de 2e klasse, mocht Madjoe 1 aantreden tegen ADOS 1. De Hoornse ploeg had in de zaalcompetitie goed gepresteerd, dus was er, ondanks dat zij hekkensluiter zijn in de veld-poule, geen ruimte voor onderschatting.

Aan het begin van de wedstrijd was het voor de spelers van Madjoe, mede door de gladde oranje witte ballen en de regen, even zoeken en waren zij voornamelijk ongelukkig in de afronding. Na enkele minuten spelen werd de score geopend door Willem van der Meij met een kort schot achter de
korf, maar de doelpunten bleken in de eerste fase van de wedstrijd nog erg duur. De verdediging stond echter gedurende de gehele wedstrijd als een huis, waardoor de aanval de tijd had om te zoeken naar de goede kansen. Door scores van Lynn de Ruiter, Tessa Paauw, Barbara van der Meij en Rosaline Hoek stonden alle dames genoteerd op het scoreformulier. Madjoe wist uit te lopen naar een 1-5 voorsprong en konden dit gat verder gaan uitbreiden. Zo werd de korf daarna via Milan van der Zwan, Barbara van der Meij en Henk-Jan Blankert gevonden en gingen de Rijnsburgers rusten met een stand van 3-8, waarbij al 7 van de 8 spelers de korf hadden gevonden.

Na rust werd het via schoten van Tessa Paauw en Milan van der Zwan en een afstandsschot vanaf de zijlijn van Henk-Jan Blankert 5-12. Via een doorloopbal van Henk-Jan Blankert, een kort schot van Willem van der Meij, een schot van Rosaline Hoek, wederom een afstandsschot vanaf de zijlijn van Henk-Jan Blankert en een strafworp van Rosaline Hoek, stond er een 8-17 voorsprong in het voordeel van Madjoe op het scorebord. De wedstrijd eindigde door een benutte strafworp van Willem van der Meij en een mooi uitgespeelde korte kans van Lynn de Ruiter in een 9-19 overwinning voor de Rijnsburgers. De volgende wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 13 mei 2023 om 15:30 uur thuis aan de Waardlaan in Rijnsburg tegen Aurora 1.

Fluks - Purmer

Fluks kende een moeizame start van de 2e helft veld. Tegen het laaggeplaatste Purmer kwam Fluks moeizaam op gang. Wel werd tegen het einde van 1e helft een mooie voorsprong opgebouwd 8-3, echter 10 minuten na rust (8-6) was de wedstrijd weer in evenwicht (8-8). Echter toonde Fluks haar veerkracht en met doelpunten van Minzi Mackelenberg, Sebatiaan Mud en Jan passchier (beide goed voor respectievelijk 4 en 3 doelpunten), Joost Passchier en 2x Wouter Westgeest werd een comfortabele voorsprong opgebouwd 14-9, die niet mee werd weggeven. Eindstand 15-9. Een zakelijke overwinning zonder echt groots te spelen. Wel mooi dat alle spelers tot scoren kwamen.

Doelpunten: Sebastiaan Mud (4), Maurits van der Vos, Jan Passchier, en Wouter Westgeest (allen 2), Sanne Koch, Demi van Duin, Minzi van Mackelenberg, Joost Passchier en Amy Duindam (allen 1).

Tempo - DeetosSnel

Een ypisch eerste veldwedstrijd in Alphen en tevens de 5e ontmoeting met DeetosSnel dit jaar. Bij Tempo miste Rosanne Wolvers en Rosanne Visscher met blessures. Tempo had in de eerste fase moeite met score, zij ondervonden veel problemen met de druk van Deetos. Slordigheden en passfouten waren hier het gevolg van. In de tweede helft kende tempo een opleving, maar krijg het gat niet meer gedicht. Eindstand: 12-19.