Round Up: Zaterdag 3 juni

June 4, 2023
Round up

Velocitas kampioen en promoveert hierdoor samen met Pernix naar de Hoofdklasse; TOP/ IAA fresh weer fors onderuit. Tempo speelt gelijk; Fiks verliest nipt. Trigon verdient meer; KZ Danaïden verliest, terwijl Madjoe en Fluks de volle buit binnenhalen.

Fiks- DeetosSnel

Tot 7-4 leidde de thuisploeg de dans, maar waar de productie van Fiks toen stilviel, bleef DeetosSnel wel scoren en had het bij de rust een kleine voorsprong: 7-8. De tweede helft hield Deetos de voorsprong vast en had bij 9-12 de ruimste marge. Fiks kwam nog karakteristiek terug, maar te weinig en te laat. Uitslag 14-15 in een wedstrijd waarin Hilde Warmerdam tot 4 treffers kwam, waarin Jan Anholts en Roy Vreeken geblesseerd uitvielen en waarin vooral het weer goed was.

Pernix - Antilopen

Pernix pormoveert naar Hoofdklasse (foto: Willem Zwanenburg)

"Ook deze wedstrijd startten we de eerste helft weer prima. Maar in vergelijking tot vorige week waren de ploegen totaal niet aan elkaar gewaagd", start Rick Nell zijn verslag. Er stond een Leidse ploeg die voor en met elkaar voor het uiterste wilde gaan. In no time stond het 4-0. Na een kleine opleving van de Leusdenaren werd het 4-2, maar Geert Richel zorgde met twee droge knallen dat de 4 punten marge weer terug kwam en kon het publiek genieten van een gedreven Pernix 1, die met rust op een terechte 14-9 voorsprong stond. "De kunst is dan om met een zelfde passie en gedrevenheid de tweede helft in te gaan. en dat lukte alleraardigst.", aldus Nell.

De kracht van Pernix deze wedstrijd was het scorend vermogen van de dames (17x) en het rebound-vermogen van de heren. Menig aanval duurde ten minste 6 schoten of langer. Hans verving de moe gestreden Youri in de laatste minuten nog. Aan het eind stond er een dik verdiende 26-17 op het scorebord. "Volgende week winnen van Tweemaal Zes en de 6de plek is een feit," sluit Rick Nell zijn verhaal af. Door deze overwinning eindigt Pernix definitief niet op de laatste plek en, vanwege de nieuwe competitie-invulling van volgend jaar, dwingt Pernix daarmee promotie naar de Hoofdklasse af.

Doelpunten: Christel Zwanenburg 7x, Fleur van Rosmalen 4x, Lola Schallenberg 4x, Sietse Spaan 4x, Geert Richel 3x, Jet van Osnabrugge 3x en Sem Deurman 1x.

Victum - Velocitas

Het kampioensteam uit Leiderdorp

Velocitas speelde uit tegen Victum in Houten en kon bij winst kampioen worden, mits eerder op de dag Maassluis punten zou verspelen tegen Refleks. Het begin was moeizaam, Velocitas was onrustig, wat tot teveel fouten en overtredingen leidde. Na 15 minuten stond het dan ook 6-4 voor Victum. Vanaf dat moment werden de ruggen gerecht en ging de communicatie in het veld veel beter en speelde de Leiderdorpse ploeg langzamerhand de kampioen-spanning van zich af, wat een ruststand opleverde van 8-10 in Leiderdorps voordeel. In de rust kwam het bericht dat Refleks gewonnen had van Maassluis en zou Velocitas bij winst, naast de zaal-, nu ook  het veld-kampioenschap in de pocket hebben. In de 2e helft werd duidelijk dat Victum niet bij machte was om het Velocitas nog moeilijk te maken, hiervoor was hun afrondingspercentage gewoonweg te laag.

De eindstand was 12-18, maar op het scorebord stond 12-19 , wat ook door de scheidsrechter in de wedstrijd-app werd gezet. Door deze overwinning werd Velocitas ook op het veld kampioen en is de dubbel een feit. De voorzitter was speciaal naar Houten gekomen om Velocitas de beker te overhandigen en de nodige foto's te nemen. Al met al een zeer geslaagd seizoen voor Velocitas 1!

Sporting Trigon -Achilles

“Een voetbalscore” hoorde je roepen vanuit het publiek halverwege de wedstrijd van Sporting Trigon tegen Achilles. Begrijpelijke geluiden want de 1-2 ruststand bood daar natuurlijk alle aanleiding toe. De voor dit niveau wel zeer opmerkelijke lage score was het resultaat van een helft met weinig aanvallend spektakel maar ook van best wel overheersende verdedigingen aan beide kanten. Van Leidse kant niet zo heel vreemd, het ene doelpunt was zelfs nog een benutte strafworp, want voor Trigon staat er niets meer op het spel, maar voor Achilles wel met promotiekansen naarHoofd- of overgangsklasse. De 100-jarige Haagse club kon echter het grote verschil tussen beide teams op de ranglijst geen moment waarmaken, voerde het combinatiespel – mede door goed verdedigen van Leidse kant - vaak te ver door en als er dan geschoten werd raakten de ballen nog niet eens de korf.  Zelfs opgelegde kansen uit doorbraken waren aan beide teams niet besteed. Of het nou aan de weersomstandigheden lag - “de wind kwam soms uit verschillende richtingen”, verklaarde Trigon-speler v.d. Gugten na afloop, de productie was die eerste 30 minuten desondanks gigantisch onder de maat. Dat veranderde in de tweede heft gelukkig wel, zeker omdat de eerste successen voor Trigon waren. Het eerste velddoelpunt kwam van Anneroos Schoeman na goed werk van Mark Haasnoot en Mees vd Doe schoot zijn ploeg vervolgens voor het eerst op voorsprong. Het was ook de enige keer dat de thuisclub aan de goede kant van de score stond, want Achilles begreep dat het anders moest.

Met meer fysiek en rebound – de lengte van de aan de pols geblesseerde Sander Captijn werd in dat opzicht bij Trigon wel gemist -bereikte het de ommekeer in de score, maar niet in het veld, want zoveel beter waren de Hagenaars echt niet. Met wat meer fortuin in de afwerking liepen de bezoekers naar 4-8 - een te grote marge voor het werkelijke krachtsverschil zaterdag - en daar kwam in de ineens productieve slotfase (6 goals in 5 minuten) geen verandering meer in. Het werd uiteindelijk 7-10, een nederlaag dat wel, maar niet de smadelijke 24-9 van oktober in Den Haag.

Doelpunten: Mandy Bekooij 3x, Mees vd Doe 2x, Anneroos Schoemanen 1x en Janwillem vd Gugten 1x.

Fluks - Luno

Fluks heeft zaterdag laten zien in de basis tot de top van haar klasse te horen. Zonder veel te scoren maar met een strakke verdediging werd het sterker geachte Luno, vanaf minuut 1, aanvallend aan banden gelegd. Aanvallend creëerde Fluks daarentegen wel veel kansen, maar zag geen kans deze te verzilveren. Halverwege stond er dan ook een magere 4-4 op het scorebord. De tweede helft was een kopie van de eerste. Een Luno dat door een strakke verdediging niet in haar spel kwam en een Fluks dat haar kansen nog te weinig verzilverde. Deze zaterdag zag Fluks wel kans om de wedstrijd in haar voordeel te beslissen. 5 min voor tijd was er een voorsprong van 2 doelpunten opgebouwd (7-9), die niet meer uit handen werd gegeven. Eindstand 9-10. Opvallend was het goede optreden van de pas 17 jarige Amy Duindam, die noodgedwongen moest starten in de basis. Verdedigend had zij haar tegenstander volledig in de tang en aanvallend goed voor 2 doelpunten.
Doelpunten: Sebastiaan Mud 4x, Joek kwakernaak 3x, Amy Duindandam 2x en Minzi v Mackelenberg 1x.

Madjoe - EKVA

De op papier lastige wedstrijd tegen EKVA werd vrij gemakkelijk gewonnen door de Rijnsburgers. Met 2 andere dames (Sophie Hermans en Maud Vos) in de basis speelde Madjoe een goede wedstrijd. In het begin van de wedstrijd kwamen de bezoekers uit Almere nog op een 1-3 voorsprong. Het was echter Madjoe wat vanaf dat punt de wedstrijd domineerde. In de aanval kon Madjoe veel herhalen, omdat het schotpercentage niet heel hoog werd de marge niet verder uitgebouwd. Verdedigend was alles onder controle, EKVA moest het doen met veel 1-schots-aanvallen. De ruststand van 8-6 in het voordeel van Madjoe was dan ook eigenlijk geen terechte uitslag gezien het spelbeeld. In de rust was de boodschap ook duidelijk, "gewoon zo doorgaan!". En dat gebeurde ook. Ook in de 2de helft domineerde Madjoe de wedstrijd, maar wegens het onzorgvuldig afmaken van de kansen bleef EKVA in het spoor en kwam het op een gegeven moment zelfs op 11-11. Kwa stand spannend, maar met een laatste eindsprint werd de eindstand van 15-11 op het scorebord gebracht. Zo heeft Madjoe met nog 2 wedstrijden, promotie nog in eigen hand, te beginnen met de uitwedstrijd in en tegen Huizen.

Roda - KZ Danaïden

Op deze zonnige zaterdag stond voor KZ Danaïden de wedstrijd tegen Roda op het programma. In de voorwedstrijd liet KZ Danaïden S2 al zien dat het lekker was om te spelen en zij sloot af met een ruime overwinning. De taak voor S1 was om het voorbeeld te volgen. De start was prima; KZ Danaïden schoot de kansjes prima binnen. Roda schoot slecht, maar konden wel veel blijven herhalen.Je kon in deze fase al zien dat KZ zo ongeveer 2,5 mtr in lengte tekort kwam. "Tot de 25e minuut ging het goed, daarna pakte Roda het initiatief en beloonde de sterke rebounds met goals en gingen wij rusten met 9-6," aldus coach Krook.
"In de rust proberen ik aan te geven hoe we het konden aanpakken maar het is een lastig klusje, met daarbij opgeteld dat er een bijzondere scheidsrechter was met eigen regels." vervolgt hij. "We zullen ons er niet over uitlaten, maar het is een extra opgave, zeker als je al lastig in de wedstrijd zit." In de tweede helft hetzelfde spelbeeld: KZ Danaïden veel 1-, soms 2-schotsaanvallen en Roda met 5 à 6 schoten per aanval. Krook probeerde nog met een aantal wissels het wedstrijd beeld te veranderen, maar dat mocht niet baten: Eindstand  15-10. "We hebben met inzet gespeeld ,maar een tekort aan rebound-kracht brak ons op, Nog 2 rondes te gaan waar we voor gaan om het  seizoen nog een goed einde te geven." eindigt Krook.

TOP/ IAA fresh - LDODK

TOP kan geen vuist maken tegen de sterke Friezen en verliezen weer met 10 doelpunten verschil: 18-28

Avanti - Tempo

Einduitslag 14-14.  Helaas is geen verslag binnengekomen vanuit Alphen aan den Rijn