(kopfoto: Willem Zwanenburg)

Hier de Round Up van de wedstrijden van afgelopen zaterdag.

Top/IAA fresh 1 – Mid-Fryslân 1

(foto: korfbalfoto.nl; Rene van Dam))

Na het verlies van vorige week in Eindhoven was het voor TOP/IAA fresh zaak om de rug te rechten en vol energie de strijd met Mid-Fryslân aan te gaan. De ploeg uit Grou had qua puntenaantal éénzelfde aanloop naar dit treffen. Zij wonnen ook 2 van hun eerste 3 wedstrijden. Mid-Fryslân staat bekend als een ploeg die over uiterst trefzekere schutters beschikt. Voor TOP/IAA fresh lag hier een uitdaging om hen, middels flinke verdedigende druk, aan banden te leggen.De wedstrijd was van meet af aan een energiek spektakel. De doelpunten vielen over en weer als rijpe appelen. Dit was bijzonder, omdat ook de verdedigende druk "behoorlijk" te noemen was. De ploeg uit Grou had enorm veel moeite met de aanvallende acties van Julia schuiling en Fenna Jagtman. Ook Robin Bakker liet zich scorend meermaals zien in het eerste bedrijf. Top heeft eigenlijk van meet af aan het initiatief gehad en maakte dit, in het verloop van de eerste helft, ook zichtbaar in de score. De verdedigende druk werd opgevoerd en met name het eerste verdedigingsvak bij de Friezen had hier enorm veel moeite mee. Mid-Fryslân schakelde over naar achtervededigen op het vak van Overwater en Tiggelman. Hier hadden zij in eerste instantie wat moeite mee, maar toch werd de score verder uitgebouwd. Ruststand 16-11. De ploeg uit Friesland bracht direct in de tweede helft een aanvallende troef binnen de lijnen. Jesper Tolsma liet zich gelden en scoorde zijn tweede poging vanuit de korf. TOP/IAA fresh zette echter de verdedigende lijn voort en gaf op alle functies enorm veel pressie. Dit collectieve verdedigen zorgde ervoor dat het eigenlijk niet meer spannend is geworden. Al was er richting de slotfase, op aanvallend vlak, nog genoeg verbetering mogelijk. De Friezen wisten in de tweede helft 13 maal te scoren. Top zette daar eenzelfde aantal goals tegenover. Het gat, gedurende de eerste helft ontstaan, bleef dus overeind. Dit maakte dat de wedstrijd eindigde in een 29-24 overwinning voor de ploeg uit Sassenheim. Coach Ruben Boode kijkt tevreden terug op deze wedstrijd. “Na vorige week, is het ons gelukt om verder te investeren in het laten zien van onze verdedigende kwaliteiten. We hebben op de juiste plekken en momenten risico’s durven nemen. Dit is een compliment naar onze ploeg en een hele fijne basis om verder op te kunnen borduren. Aanvallend vond ik het een interessante wedstrijd waar we, naast het brengen van samenspel, ook weer voor mooie spelproblemen kwamen te staan. Hier worden wij beter van!”

Fiks - NIC

Afgelopen zaterdag kwam NIC op bezoek vanuit Groningen. De roemruchte club is de laatste jaren van de hoogste klasse afgezakt naar de hoofdklasse waar ze de laatste plek bezet. NIC scoorde vooral via de dames en Fiks had het lastig in het eerste kwartier. Hilde Warmerdam was echter moeilijk af te stoppen en Youp Coli en Roy Vreeken maakten uiteindelijk het verschil met 12 doelpunten. Een run van 10-0 was NIC te machtig en dat resulteerde in een 27 -23 overwinning. "Het was niet onze beste wedstrijd vooral het laatste stuk van de wedstrijd was rommelig en dat moet beter als we tegen de topploegen spelen." aldus trainer Bas Harland, die Fiks aan het eind van het seizoen gaat verlaten.

Velocitas- Amacitia

In de wedstrijd tegen Amicicia zou er veel van afhangen hoe de dames bestreden zouden kunnen worden of Velocitas mee kon komen met de score. In de 1e helft lukt dat goed. De leiderdorpers scoorden over meerdere schijven en wisten op 1 dame na, de tegenstander in bedwang te houden. Rust 14-10. Ook had Velocitas nog een goed begin van de 2e helft, tot 18-15. 5 doelpunten op rij in even zo veel minuten van de bezoekrers, veranderde het spelbeeld echter helemaal.  Velocitas kwam moeilijk aan doelpunten. De score ging wel om en om, maar de Leiderdorers kwamen er niet meer bij. Eindstand 21-23. De 16 dames-doelpunten van Amicitia bleken toch een te groot obstakel.  "Toch vind ik dat we maximaal verdedigd hebben en daar verdient de ploeg een compliment voor," zag coach Verhoef als lichtpuntje. Doelpunten: Debbie Halvemaan, Ivar van Driel en Siem van Osnabrugge (allen 3x), Lisanne Kwestroo, Lianne van Meurs, Tom Glasbeek en Nick van der Zee (allen 2x) en Jasmijn de Groot (1x).

Pernix - Die Haghe

(foto: Willem Zwanenburg)

Afgelopen weekend kwam Pernix in actie tegen de ongeslagen koploper Die Haghe uit Den Haag. Al in de eerste helft werd duidelijk dat het jonge en talentvolle Die Haghe geen cadeautjes ging weggeven. Met effectieve aanvallen liepen zij dan ook al voor rust weg naar een 5-punts-marge. (7-12). Toch liet  Pernix de benodigde veerkracht zien, en sloot 2 minuten voor rust weer aan. (12-12). Het was echter aan Die Haghe om met 3 goals in anderhalve minuut te gaan rusten met een 12-15 voorsprong. Na rust nam de tegenstander geen gas terug. Christel Zwanenburg, de geroutineerde Pernix speelster, probeerde het tij, met vele intercepties nog te keren. De Pernix aanval was helaas te weinig op schot om hiervan te profiteren en was er nog een wonder nodig om Pernix 2 punten te bezorgen. Dat wonder kwam er niet, Die Haghe liet de teugels niet vieren, en zo eindigde deze wedstrijd in een 21-27 nederlaag. Trainer Joost Kuipers na afloop: "Ik heb nooit vrede met een nederlaag. Ik zag mijn ploeg in de eerste helft geweldig terugkomen, maar in de 2e helft konden we dat niet nog een keer herhalen. Op naar volgende week, daar liggen weer nieuwe kansen!!"

Doelpunten: zie hier

Sporting Trigon - KIOS (N)

(bron: Wim van Vliet)

overzicht vanaf de tribune (foto: pr Trigon)

Sporting Trigon blijft koploper ondanks eerste verliespunt.

“Een leuk duel toch”, zei Ronald Westerhoff na afloop oprecht na het tumultueuze duel tussen Sporting Trigon en KIOS. De uit Arnhem afkomstige arbiter had zijn handen vol aan het grimmige duel, waarbij het fysieke aspect veruit een grotere inbreng had dan de korfbaltechnische vaardigheden. Mooi en attractief spel was aan beide teams niet echt besteed, maar de strijd en de spanning vergoedden echter wel iets voor het redelijk opgekomen publiek, dat het initiatief direct vanaf het eerste fluitsignaal zag nemen door de bezoekers uit Nieuw-Vennep. De openingsgoal kon door Trigon nog wel beantwoord worden, maar na 1-4 liep de ploeg van trainer/coach Duitscher – met de teruggekeerde Marc Meulenbeld voor de op de training geblesseerd geraakte Sander Captijn - voortdurend achter de feiten aan. Pas bij 8-8 kon het evenwicht hersteld worden, maar halverwege was er toch weer een voorsprong (9-11) voor de ploeg uit Nieuw-Vennep, getraind door John van Duuren, in het verleden ook trainer van o.a. Sporting Trigon en Velocitas. Het eerste wapenfeit in de tweede helft was ook weer voor KIOS, een signaal voor de Leidse ploeg dat het in het verdere verloop heel moeilijk zou krijgen de ongeslagen status ook na de vierde wedstrijd te kunnen vasthouden. Sporting Trigon toonde af en toe letterlijk de vechtlust - mede gedwongen ook door het tegenspel – om de nadelige marge van 3 punten te willen wegwerken. Dat lukte en na 14-14 namen de Leidenaars het initiatief in de score over, maar een groter verschil dan 2 punten kwam er niet, waardoor het tot het eind toe zeer spannend zou blijven. Met 21-19 gingen de laatste 5 minuten in en dat waren enerverende minuten, zowel binnen als buiten het veld. Zo’n 50 seconden voor tijd viel de 22e goal van de bezoekers en die gelijkmaker zorgde voor het eerste verliespunt van Sporting Trigon, maar daar zat coach Duitscher allerminst mee: “Nog steeds ongeslagen, wie had dat nou gedacht na 4 wedstrijden.” Gezien het spelbeeld kon iedereen met de puntendeling wel vrede hebben. Voor Sporting Trigon scoorden Mandy Bekooij (7), Pam Straathof (6), Tony Bruggeman (3), Joep Feijen (2), Mees vd Doe (2), Floor Lambooy en Annika vd Bos.

Komende zaterdag de derby tegen KZ Danaïden om 16.30 uur.

HKV/OE-KZ/Danaiden

Voor KZ/Danaïden stond er een lastige uitwedstrijd tegen HKV/OE uit Den Haag op het programma. Als KZ/Danaïden mee zou kunnen scoren, was er een kans op een stunt. De start was voor HKV/OE, dat snel op 2-0 kwam. De leidse ploeg liet zich niet van de wijs brengen, kwam terug tot 2-2 ennam het initiatief over en bleef tot de 13e minuut op voorsprong. De thuisploeg schakelde een tandje bij en tot 6-6 bleef KZ/Danaïden goed bij. Hierna scoorde HKV/OE met scherp en wist KZ/Danaïden de gecreëerde kansen niet te benutten. Zo speelde ploeg uit Leiden een hele behoorlijke eerste helft, maar een 10-6 ruststand was wel een domper. "In de rust werden er verbeteringen benoemd en werd er een plan bedacht om het wedstrijdbeeld te draaien. Het was belangrijk dat iedereen zich aan de afspraken zou houden en in het collectief naar de doelpunten zou zoeken", meldt coach Krook.Net als in de eerste helft scoorde HKV/OE twee keer, maar bij de vakwissel deed KZ/Danaïden dit gelijk terug: 12-8. Daarna brak er een korte fase aan van verkeerde keuzes en plaatsfouten. De Haagse ploeg profiteerde optimaal en kwam op 17-9. KZ/Danaïden ging op zoek naar het goede spel van de eerste helft en kroop langzaam dichterbij. "Het was niet dat er winst in zat, maar het was wel belangrijk om met een goed gevoel af te sluiten" Zo eindigde het duel in 22-17. Jammer van een paar fases waarin het net niet lukte of mee zat.“We moeten blijven werken en trainen aan het collectief. De ploeg moet kansen zoeken en nemen, dan moet het ook een keer anders vallen.”  sluit Krook af.

Komende zaterdag de derby tegen Sporting Trigon om 16.30 uur.

ESDO - FLUKS

In afwezigheid van Michael Fritzen (wegens medische redenen is hij gedurende een langere periode uitgeschakeld) werd de coaching opnieuw verzorgd door Jan Passchier. Hij zag zijn team aanvankelijk gelijk optrekken met ESDO, maar daarna al snel uitlopen naar een 4 punten voorsprong. Na een time-out wist de ESDO verdediging meer grip te krijgen op de Fluks aanval, waardoor de Noordwijkers niet verder konden uitlopen. Bij rust was de score 5-8. In de tweede helft startte Fluks slordig. Na 2 snelle scores van Wouter Westgeest werd de draad weer opgepakt en scoorden de Noordwijkers er vrolijk op los, zonder verdedigend in de problemen te komen. De overwinning kwam dan ook geen moment in gevaar. Eindstand 11-19. Ondanks de ruime overwinning was coach Jan Passchier niet tevreden met het getoonde spel. "Het team was niet in staat om te schakelen naar ander aanvalsspel wanneer dat nodig was. we zijn volgende week vrij, maar er zal over 2 weken in de derby tegen Madjoe beter gespeeld moeten worden om voor de 4e keer op rij te winnen", aldus interim-coach Passchier.

Ten Donck - Madjoe

Madjoe kende een gemakkelijke uitwedstrijd in Ridderkerk. Tegen Ten Donck 1 werd met 7-23 gewonnen. De eerste helft begonnen de Rijnsburgers sterk, wat leidde tot een 0-11 voorsprong. Ten Donck scoorde voor de rust nog tweemaal, waardoor beide teams met een ruststand van 2-14 de kleedkamers ingingen. Alle acht de basisspelers van Madjoe stonden toen al op het scoreformulier. Hier en daar werden er gedurende de wedstrijd mooie aanvallen uitgespeeld door de Rijnsburgers. Ten Donck kende voornamelijk wanhoopspogingen vanaf de middenlijn, die er zo nu en dan toch knap invielen. Voor de laatste tien minuten van de wedstrijd mochten er nog drie spelers van de bank meedoen. Ook zij wisten allen de korf te vinden. Een prima wedstrijd waarin iedereen dus wist te scoren, maar waarin voorafgaand aan de wedstrijd gehoopt werd op minder tegendoelpunten. Madjoe wist alle drie de wedstrijden tot nu toe gemakkelijk te winnen.