Round Up 20 april

April 21, 2024
Round up

kopfoto: Willem Zwanenburg

De voorjaarscompetite kent een rommelige start. Vanwege de afronding van de zaalcompetites e.d. startte de Ere Klasse pas dit weekeinde. Sommige ploegen, zoals TOP/IAA fresh, zijn nog helemaal niet begonnen, terwijl de meeste ploegen al aan de tweede wedstrijdronde toe waren. Fluks opende het seizoen met een doordeweekse wedstrijd tegen GKV.

Fluks - GKV

Onder erbarmelijke weersomstandigheden stonden maandagavond Fluks en GKV tegenover elkaar. Fluks kende een goede start en stond de gehele wedstrijd op voorsprong, tot 3 minuten voor tijd GKV op gelijke hoogte kwam 11-11. Helaas was GKV in de laatste minuut trefzekerder en pakte zo, tegen de verhoudingen in, de winst. Eindstand 11-12.

Fiks - Fortuna

Zaterdag speelde Fiks haar 1e wedstrijd en route naar het theoretische Nederlands Kampioenschap veldkorfbal, thuis tegen Fortuna. Fiks dankt het spelen in één van de kampioenspoules door een uitstekende 1e helft van de veldcompetitie. Behoud in de Ereklasse was daarmee al gesecureerd. Tezamen met het kampioenschap in de zaal in de Hoofdklasse en de daarmee gepaard gaande promotie naar de Korfbal League 2 waren de jaardoelen van Fiks al meer dan waargemaakt. Fiks rust daarmee echter niet op zijn lauweren en wil nu meer op dit hoogste veldniveau van Nederland. Fiks had niet de beschikking over de geblesseerde Roy Vreeken en Mart Hortensius en begon met invaller Sam Coli. Fortuna miste op hun beurt de geblesseerd zijnde Joren van Nieuwenhuizen en was verder compleet. Na een aftastend begin waarin beide ploegen wat rekenschap diende te houden met een flinke bries vanaf een zijkant, nam Fortuna scorend het voortouw, maar Fiks hield tot 4-5 gelijke tred, maar daarna nam Fortuna afstand en bracht de ruststand op een qua veldspel en qua kansenverhouding ietwat geflatteerde 5-10 ruststand. Na de rust repareerde Fiks een groot deel van dit gaatje door scores vanuit meer speldiscipline en zo werd het 8-10 waarna beide ploegen bij elkaar bleven tot 11-13. Er waren vanaf daar (hele goede) kansen op meer, maar een oude sportwet luidt dat als jij niet scoort de tegenstander dat vaak wel doet en zo ook nu naar 11-14 en van 12-15 naar een ook uiteindelijk geflatteerde 12-18 eindstand. Fortuna won meer dan verdiend. Kwam tot ruim meer pogingen dan Fiks, maar waar Fortuna won op kwantiteit van kansen waren de kansen die Fiks zich verschafte van een hogere kwaliteit (makkelijker tot zelfs opgelegd), maar Fiks benutte hiervan ruim minder dan gewoon is voor Fiks. Fiks kan iig buigen op een prima competitief debuut op dit allerhoogste niveau op het veld en dat geeft de Oegstgeester burger een hoop moed voor de rest van deze veldcompetitie.

Tempo - OVVO

Tempo behaalde zaterdag de tweede overwinning van de voorjaarscompetite, In de hoofdklasse lijkt de ploeg uit Alphen aan den Rijn zich comfortabeler te voelen dan in de KL 2 in de zaalcompetitie. OVVO werd met een magere 11-10 teruggestuurd naar Maarssen.

Velocitas - Korbis

Velocitas speelde thuis tegen Korbis die ook de 1e wedstrijd, tegen Refeks, gewonnen had. "De wisselvallige omstandigheden en de vreemd leidende leidsman hadden best wel invloed op de wedstrijd," aldus trainer Enno Verhoef. Velocitas kwam niet echt los, maar aan de hand van Nick van der Zee en Gwen Haasnoot, gingen de Leiderdorpers, met een voorsprong van 7-4 rusten. Individueel was Velocitas beter, maar had moeite om dit in doelpunten te vertalen. In fases nam de ploeg afstand om dan daarna weer even stil te vallen. Uiteindelijk is de overwinning niet in gevaar geweest. Uitslag 19-12

Die Haghe- Pernix

Met een uitgekiend strategisch plan ging Pernix op bezoek bij Die Haghe uit Den Haag. Een bekende tegenstander, want in de zaal speelde Pernix ook al tegen deze club. Toen werd er 2x kansloos verloren, dus moesten er wel wat dingen tactisch en mentaal veranderen. En dat deed Pernix. In het begin nog wat onwennig, maar hoe verder in de wedstrijd hoe meer Pernix er in begon te geloven. Voor rust speelde Pernix aanvallend rustig en met overzicht. Steeds meer wachtend op de betere kansen. Jammer was het dus dat uitgelezen kansen (2 strafworpen en een aantal vrije kansen dichtbij de korf) niet benut werden. Die Haghe had het moeilijk tegen dit Pernix, en met name Fleur van Rosmalen (3x) zorgde ervoor dat het verschil niet opliep, en werd er gerust met een 6-5 tussenstand. Direct na de pauze scoorde Lola Schallenberg een van haar 2 goals en bracht de ploegen weer in evenwicht. Het was toch de jonge en talentvolle tegenstander die met de storm mee profiteerde van de mogelijkheden en scoorden 4x op rij. Toch bleef de Leidse formatie van trainer Joost Kuipers, geloven in een beter resultaat. En met overleg bleef Pernix in het spoor van de Haagse opponent. Scorend was Christel Zwanenburg op dreef, en maakte haar 3 goals allemaal in deze periode. Pernix kroop richting Die Haghe en met nog een kwartier op de klok was het verschil nog maar 2. (11-9) Wat kansen werden in deze periode net niet verzilverd,  en op 13-10 viel het verschil niet meer goed te maken. Kuipers was achteraf natuurlijk niet tevreden met het resultaat. Wel met de veerkracht en instelling van zijn team. Eindelijk gaan ze afspraken nakomen, en overleggen ze met elkaar, maar vandaag hadden we Die Haghe echt pijn kunnen doen. Met deze gemotiveerde groep, en zelfde instelling als vandaag, moeten we het tweeluik tegen VEO ( komende tegenstander) in ons voordeel gaan beslissen. We hebben vandaag laten zien wat we waard zijn, nu de resultaten nog.

De Vinken- KZ Danaïden

“De 1ste wedstrijd werd gelijk gespeeld , dan moet je als je voor promotie wil gaan, de 2de wedstrijd wel winnen. Maar tussen "uitspreken" en "er voor gaan", zit een groot verschil. In de zaal zat er muziek in de ploeg en nu het lijkt nu dat de fanfare is doorgelopen, maar wij er niet achteraan zijn gegaan, de omstandigheden waren niet optimaal, maar daar heeft ook de tegenstander mee te maken, dus moet je je daar niet achter verschuilen,” start trainer Krook zijn verslag. Het grote verschil zat hem in  de wil en overtuiging om te winnen. De start was nog wel goed , want  na een snelle 1-0 achterstand voor KZ, werd dit in 10 minuten om gebogen naar een 1-3 voorsprong. Daarna was de overtuiging weg, profiteerde De Vinken gretig en stond de thuisploeg, in de rust , dan ook terecht met 6-3 voor. “In de rust geprobeerd om de focus anders te krijgen en met de overtuiging om te willen winnen,” verteld Krook.De Vinken schoot echter de 7-3 binnen. KZ Danaïden probeerde iets te forceren en dat leek ook te gebeuren. De Leidsche ploeg kwam terug tot 9-6. Uiteindelijk vielen de goals niet meer, mede door verkeerde keuzes, waar De Vinken juist nog net extra aanzette en de wedstrijd verdiend afsloot met 14-6. KZ Danaiden verliet hierdoor met een behoorlijke kater en een diepe teleurstelling het sportpark in Vinkenveen. Nog een kleine vermelding waard is dat dit de laatste wedstrijd van Lisa de Wit, in verband met zwangerschap. “Nu even vrij, met elkaar in gesprek gaan en de focus proberen om te draaien. Het is nu even lastig, maar de bal is rond en met nog 4 wedstrijden te gaan kan er nog veel gebeuren. We hebben dat vaker gedaan,” sluit Gert Krook af.

Rapid- Sporting Trigon

bron: Wim van Vliet

Sporting Trigon na 2 wedstrijden alleen koploper

Korfbal tweedeklasser Sporting Trigon won in Haarlem van Rapid onder moeilijke (weers)omstandigheden. Zowel Rapid als Trigon hadden de eerste wedstrijd gewonnen. Dat beloofde een spannend duel op het terrein van "Korfbalcentrum Kleverlaan" te gaan worden, zeker omdat de thuisclub de score opende. Die vlotte 1-0 was echter de laatste keer dat de Leidse ploeg in het nadeel was, want na 11minuten was dat verschil weggepoetst (1-3).  "Regen en wind waren een extra tegenstander." zei trainer/coach Niek Duitscher. "Rapid ging wat beter met die omstandigheden om, want wij creëerden wel meer kansen, maar het missen van 2 strafworpen en een aantal doorloopballen, maakte het eigenlijk onnodig spannend." Die spanning leek weg bij 7-11, maar de Haarlemmers bleven geloven in een positief resultaat en kwamen daar bij 10-11 heel erg dichtbij. De succesvolle actie van Joep Feijen zorgde ervoor dat de winst bij zijn ploeg bleef en dat was verdiend, constateerde Duitscher na afloop: "Er werd gewoon goed gestreden, want dat is wel wat slecht-weer-korfbal van de spelers vraagt. Niemand echt heel goed of slecht, maar als team de terechte winst over de streep getrokken.” Alle spelers van Trigon kwamen wel tot scoren: Mandy Bekooij (3), Pam Straathof (2), Mees vd Doe (2), RosanneBeekman, Tony Bruggeman, Sander Captijn, Annika vd Bos en Joep Feijen.

OZC - Fluks

Fluks moest zaterdag op bezoek bij ozc uit Rotterdam. Een wedstrijd waarin de eerste helft werd gedominerrd door een sterk en overtuigend spelend  Fluks en zodoende met een 5-6 voorsprong de rust mocht opzoeken. Na rust een gretiger en zuiverder schietend ozc waardoor fluks een kwartier voor tijd tegen een ogenschijnlijk grote achterstand opliep 12-8 . Echter de ploeg wist met veel passie en overtuiging de wedstrijd om te buigen en 4 min v tijd weer op gelijke hoogte te komen 13-13. In de laatste minuten wist fluks nog 2x te scoren en zo een wel verdiende overwinning te boeken.

Madjoe - Oranje Nassau

Madjoe kende wederom een gemakkelijke wedstrijd in de vierde klasse. Oranje Nassau 1 werd met 20-4 verslagen. Al aan het begin van de wedstrijd bleken de Rijnsburgers een maatje te groot voor de ploeg uit Amstelveen, die in de tweede helft slechts eenmaal scoorde. Uitblinker aan de kant van Madjoe was Henk-Jan Blankert met maar liefst tien doelpunten achter zijn naam. Madjoe wint zo ook de tweede wedstrijd van dit veldseizoen en is zo koploper van de poule.