Round Up 2 maart

March 2, 2024
Round up

(kopfoto korfbalfoto.nl; Rene van Dam)

De beslissende slotfase van de zaalcompetitie breekt aan, waar in de KL 2 TOP/IAA fresh gaat voor de play-offs en Tempo helaas al is gedegradeerd. Beide ploegen troffen elkaar zaterdag in Alphen aan den Rijn. In de hoofdklasse mocht Fiks op, weg naar het kampioenschap, geen punten morsen tegen SDO, voordat de laatste en alles beslissende wedstrijd (uit tegen) SCO wordt gespeeld. Op overgangsklasse-niveau wordt het de laatste wedstrijden "er op of er onder" voor Pernix en moest het proberen Excelsior punten af te snoepen.Velocitas speelde tegen SKF, dat al kampioen is en hoopte op een goed resultaat. In de stadsderby tussen Sporting Trigon en KZ Danaïden was vooral KZ dat de punten moest halen om niet in de gavaren-zone te belanden. Terwijl Fluks een vrij weekeinde had, trof Madjoe koploper GKV en had de volle winst nodig om nog mee te doen voor het kampioenschap.

Sporting Trigon - KZ Danaïden

spelmoment onder de korf. (foto: Pr. Sp. Trigon)

Vanuit de redactie:

Van deze wedstrijd zijn van beide ploegen een wedstrijdverslag ontvangen. Hoewel de beide verslagen een zelfde beeld laten zien, is er toch voor gekozen beide versies te publiceren. Input vanuit het “Trigon-kamp” komt, zoals gebruikelijk,  van Wim van Vliet, van KZ Danaïden is de input, zoals elke week, aangeleverd door trainer/coach Gert Krook.

Afgelopen zaterdag stond  de Leidse derby weer op het programma met voor KZ Danaïden meer belangen dan voor Sporting Trigon. Met nog 3 rondes te gaan in deze poule, kan KZ Danaïden nog degraderen. De eerdere Leidse derby werd vlak voor tijd gewonnen door KZ Danaïden en de verwachting was vooraf dan ook dat Trigon er "op zou klappen" om te laten zien dat het toen een foutje was. KZ gokte erop dat beide ploegen op dezelfde wijze zouden opstellen als in de vorige confrontatie, wat bij de start van de wedstrijd ook zo bleek te zijn. in de beginfase was het even aftasten, maar KZ Danaïden opende de score met twee doelpunten van Fer Jansen (0-2). KZ Danaïden liet zien dat het wist wat de belangen waren en hield goede druk op de tegenstander. KZ Danaïden heerste in de beginfase een liep langzaam weg en stond na 10 minuten op 2-7. Vanaf dat moment liet Trigon zien dat ze er ook was en voerde de druk meer op, zodat KZ andere keuzes moest maken. De score ging hierna om en om, maar met een 3-0 run schroefde Trigon de druk nog meer op  en werd een ruststand bereikt van 8-11. Ook de start van de tweede helft was voor KZ Danaïden, maar even later kreeg de thuisploeg toch meer controle op de wedstrijd. Via 8-12 en 10-13 stond het na 13 minuten in de 2de helft 14-14. Krook: “Hoe moesten we dit nu aanvliegen?, want alleen winst brengt KZ dichter bij handhaven!”. Trigon zag mogelijkheden en kwam zelfs op 16-14.  In deze fase wisselde KZ Danaïden een aantal keer om het spel om te draaien en had toen zeker ook het geluk dat Trigon de trekker niet overhaalde en doordrukte. KZ toonde veerkracht en knokte zich terug in de wedstrijd. Met nog 4.25 minuten op de klok schoot Wesley van Oevern de 16-16 binnen. De wedstrijd kon weer alle kanten op en de spanning  liep meer en meer op. Fer Jansen schoot  16-17 binnen en de verdediging van KZ  hield goed stand. Met nog iets meer dan 2 minuten voor het einde  schoot invaller Pim van der Heide, uit een mooie en goede actie, de 16-18 binnen. Even daarna viel ook de 16-19 en was het gedaan. KZ Danaïden pakte twee hele belangrijke punten. (Later op de avond zou blijken hoe belangrijk.) KZ Danaïden staat nu 4 punten los van plek 7 met nog 2 wedstrijden te gaan. “Voor de zekerheid nog minimaal 1 puntje halen, volgende week, dan ben je definitief zeker en kan je de laatste wedstrijd vrij uit spelen en rustig kijken wie er in deze grote tombola, de titel pakt, waarop 3 ploegen nog aanspraak  maken,” is het slotwoord van KZ trainer Gert Krook.

Geen revanche op stadgenoot.

Prestige staat bij plaatselijke ontmoetingen ongetwijfeld voorop. Verliezen is nooit leuk, maar verliezen van een stadgenoot nog minder. Na ook het verloren thuisduel met KZ Danaïden weet Sporting Trigon op dit moment hoe de verhoudingen liggen in de Sleutelstad, al staat het nog wel een puntje voor op de ploeg van good-old Ferry Janssen, die zijn ploeg met 2-0 aan de leiding schoot. KZ deed met de 2e zege op Trigon goede zaken ten opzichte van het ontlopen van degradatie, zeker ook door het verlies van naaste concurrent Nova thuis tegen KIOS, dat de koppositie in 1C overnam door het verrassende verlies van DES in eigen huis tegen Atlantis (16-17). Die resultaten houden tevens in dat Sporting Trigon ook volgende jaar definitief eersteklasser is. Maar opnieuw verliezen van KZ hadden Mandy Bekooij en haar ploeg echt niet voor ogen. Trainer/coach Niek Duitscher viel daarom terug op de redelijk vaste opstelling uit het begin van de competitie, toen zijn formatie met 7 uit 4 en grote uitslagen een ongekende periode beleefde. Maar acht wedstrijden en daaruit 4 winstpunten verder bleek ook die succesformule uitgewerkt. Rommelig spel – van beide kanten overigens – karakteriseerde het spel in de openingsfase, die volledig voor het beter schietende KZ was. Pas bij 3-8 leek Sporting Trigon te beseffen dat de wedstrijd al begonnen was. Dat bevestigden Pam Straathof en Mandy Bekooij en hun 3 goals brachten de spanning in de wedstrijd terug, al bedroeg het verschil nog wel 3 punten halverwege: 8-11. Het eerste wapenfeit na rust was wederom voor KZ, maar opnieuw Bekooij met weer 2 goals vormde de inspiratie voor haar ploeg om er een echte wedstrijd van te maken. En dat gebeurde ook, mede omdat Tony Bruggeman heel wat intercepties in de verdediging had en ook Mees vd Doe ging mee-scoren. Van 12-14 werd het 16-14 en had Trigon voor het eerst in dit duel een voorsprong.Terwijl menigeen dacht “erop en erover”, liep het totaal anders, want Trigon kwam in die laatste 10 minuten nog wel tot schotpogingen (waaronder een strafworp) maar zonder enkel resultaat. Op dit niveau eigenlijk onvoorstelbaar en zeker beslissend in een wedstrijd waarin de ploegen aan elkaar gewaagd zijn. KZ Danaïden profiteerde, kwam 4 minuten voor tijd op gelijke hoogte en pakte in de laatste 2 minuten alsnog de broodnodige zege, al vond KZ’-er Joey van Oevern eerlijk het verschil (16-19) wel wat aan de geflatteerde kant. Doelpunten Sporting Trigon:  Mandy Bekooij (6), Pam Straathof (4), Mees vdDoe (3), Rosanne Beekman (2) en Floor Lambooij.

Tempo - TOP/IAA fresh

duel onder de korf   (foto: korfbalfoto.nl; Rene van Dam)

Na de galavoorstelling (17-46) die TOP 2 had laten zien tegen Tempo 2, mocht TOP 1 aan de bak tegen de nummer laatst Tempo 1. In een goed gevulde sporthal in Alphen a/d Rijn was het al snel duidelijk wie de boventoon voerde. Dat dit echter gepaard ging met erg matig verdedigend spel en veel aanvallende slordigheden maakte voor het scoreverloop weinig uit.
TOP breidde langzaam de stand uit naar een ruststand met 3 doelpunten verschil. In de tweede 2 helft bleef TOP controle houden over de wedstrijd en na 50 minuten zuivere speeltijd, stond er een eindstand van 17-24 op het scorebord. Hierbij kon gezegd worden dat de tweede helft van een beter niveau was dan het eerste bedrijf. Uiteindelijk werd er nog behoorlijk wat speeltijd verdeeld onder de spelers, die de wedstrijd daarvoor, een gouden randje aan dit “4-punten weekend” hadden gegeven. Coach Ruben Boode over de wedstrijd: “als we naar het resultaten van deze avond in Alphen a/d Rijn kijken, dan kunnen we niet anders dan tevreden zijn. Complimenten naar de prima performance van TOP 2, zij bevestigen hier dat we een hele brede en kwalitatief sterke selectie hebben. We zijn als collectief klaar voor de laatste fase van de competitie. Dat er aandachtspunten zijn is duidelijk, we moeten nog een stapje beter. Hier gaan we deze week hard mee aan de slag”. Doelpunten Tempo : De Jong 6, van Haastrecht 4, Schreuder 2,Vonk 2, Eilers, de Graaf en Haagsman. TOP: Heijlink 4,Winter 4, Jagtman 3, van der Zaag 3, J. Schuiuling 2, Pikaar 2, Bakker 2, Overwater, Voois, van der Willik en van Nieuwenhuijzen.

Fiks - SDO/Fiable

In de voorbespreking gaf coach Bas Harland aan dat er 3 finales gespeeld gaan worden en dat het vaak moeilijke wedstrijden zijn. Fiks had de vakken gewisseld van functie en dat pakte goed uit. Hilde Warmerdam schakelde hun aanvallende dame prima uit en hield haar op slechts 1 doelpunt. De wedstrijd ging gelijk op en na 19 min moest Roy Vreeken geblesseerd het veld verlaten en werd uitstekend vervangen door Sam Coli die maar liefst 5x scoorde. Fiks ging de rust in met een 13-10 voorsprong. Ook SDO bleef lang in het spoor van de koploper maar uiteindelijk ging Fiks met verdiende 28-22 zege aan de haal. Michelle Rozenbroek werd topscoorder met 6 goals en Dominic van Welzen speelde zijn 300e wedstrijd in het 1e. Zaterdag komt nr 3 Wageningen op bezoek en waarschijnlijk zal de kampioenswedstrijd plaatsvinden op 16 maart bij de nr 2 SCO. Kortom: er komen nog 2 spannende weken aan voor de formatie uit Oegstgeest.

Velocitas - SKF

Zaterdag kwam de ongeslagen kampioen SKF op bezoek. In deze fase van de competitie telt elk punt en Velocitas was van plan om alles te geven. Dat bleek wel uit de 1e helft. Velocitas klapte erop en speelde gretig. De doelpunten vielen makkelijk aan beide kanten en hoewel Velocitas aan de goede kant van de score stond bleef SKF aanhaken. Rust 15-13. In de rust werden beide ploegen verdedigend op scherp gezet. Dat resulteerde in een magere score voor beide ploegen in de 2e helft. Met wissels  werd aan beide lanten nog geprobeerd om het verschil te maken, maar het scoren bleef moeizaam. In de laatste 3 minuten kwam SKF met één doelpuntje verschil op voorsprong en helaas kon Velocitas daar niets meer tegenover zetten. Uitslag 20-21
Al met al een prima wedstrijd tegen de koploper die zich niet zomaar gewonnen wilde geven.  Een puntendeling had beter het beeld van de wedstrijd weergegeven. Doelpunten: Ivar van Driel 5, Lianne van Meurs 4, Siem van Osnabrugge 3, Lisanne Kwestroo 2, Debby Halvenmaan 2, Rosa Hüsken, Tom Glasbeek en Mark Haasnoot.

Pernix - Excelsior

Sem Deurman in actie.    (foto: Willem Zwaneburg)

Pernix - Excelsior werd zaterdag onder mooie omstandigheden gespeeld. Sponsoren waren aanwezig en de kangoeroes liepen mee op tijdens het voorstellen van de Leidse selectie. Daarbij een volle tribune en je hebt de ideale omstandigheden voor een mooie pot korfbal. Excelsior is uitgespeeld, maar Pernix is hard aan het werk om in deze klasse te blijven. De leidse ploeg begon de wedstrijd dan ook sterk. Er was een duidelijke verdedigende tactiek en aanvallend nam Pernix de goede kansen, maar Excelsior kon goed aanhaken en zo was er tot de rust een spannende en boeiende wedstrijd (11-12). Na rust was het Excelsior dat makkelijker de korf wist te vinden en uiteindelijk de wedstrijd won met 17-21. Pernix 1 speelde bij vlagen goed korfbal, maar het was niet genoeg om de punten binnen te halen. Er staan nog twee wedstrijden voor de deur. Om te beginnen aankomende zaterdag 9 maart thuis tegen KVA, onder leiding van oud-trainer Elmer Coevert. Doelpuntenmakers: Jet van Osnabrugge (6), Sem Deurman (4),Sietse Spaan (2), Pim Waayenberg (2) , Christel Zwaneburg, Lola Schallenberg en invalller Tjalle Swen.

GKV - Madjoe

In de kampioenswedstrijd van GKV kon Madjoe niet stunten. In Den Haag werd door de Rijsnburgers met 16-14 verloren en daarmee eveneens een mogelijk kampioenschap, welke nu door de Haagse ploeg werd bemachtigd.